Mustul

Mustul, medicamentul care merge la inima

Sucul nefermentat de struguri protejeaza inima, prevenind accidentele vasculare

  • Elixirul tineretii

Cura de must e simpla: beti un pahar cu must zilnic, inainte de masa, cresteti treptat cantitatea pana ajungeti la un litru si jumatate. Prin continutul lui mare in zaharuri usor absorbabile si in vitamine, mustul mareste rezerva de glicogen din ficat si imbunatateste starea functionala a acestuia, mai ales in bolile cronice. Alte boli care se trateaza cu must: tulburarile de nutritie, unele stari alergice, bolile cailor respiratorii (laringite cronice si tuberculoase), scrofuloza, anemie, rahitism, astenie. Continutul ridicat de saruri de fosfor al mustului il recomanda celor cu activitate intelectuala intensa. Mustul se poate administra in toate bolile pentru care se instituie dieta cu lapte: nefrite, ciroze, febra tifoida, neurastenie, tuberculoza, enterocolite, cistite. Gingivitele pot fi eficient combatute prin clatiri locale cu must de struguri. Mustul are numeroase si foarte eficente aplicatii in cosmetica, pentru ingrijirea tenului, contribuind la reimprospatarea acestuia. Strugurii negri sunt mai bogati in tanin si produsi antocianici, avind calitati tonice mai accentuate, in plus, contribuie la imbunatatirea vederii. Produsele cosmetice pe baza de struguri, mai ales mastile, curata pielea in profunzime si ii dau un aspect proaspat. Dar mustul este cu adevarat leac pentru frumusete atunci cand este baut. Este elixirul tineretii vesnice, practic, ajuta pielea sa redevina frumoasa si trupul sa-si recapete vioiciunea de odinioara.

  • Cu masura

Toamna se culege via. E anotimpul in care strugurii nu trebuie sa ne lipseasca de pe masa. Acum avem ocazia sa remineralizam organismul si sa-i dam un plus de energie. Dar, in afara de boabele proaspete, strugurii mai sunt buni si sub forma de must. Buni la gust, dar buni si pentru sanatate. Putina lume stie ca bautura reconfortanta este si leac pentru multe boli, in special pentru cele legate de circulatie. Mustul face bine la inima, la muschi, la oase, intregului organism. Beti o cana de must proaspat si va veti simti revigorat. Mai mult, se spune ca licoarea din struguri e elixirul tineretii. Nu e doar o legenda, actiunea terapeutica a mustului asupra pielii este un fapt demonstrat. Asa ca, profitati de vremea strugurilor ca sa va lecuiti suferintele si sa va curatati organismul de toxine.

  • Laptele vegetal

Se stie despre vinul rosu ca are efecte miraculoase in afectiunile cardiovasculare. Un pahar cu vin rosu consumat zilnic ar trebui sa completeze dieta scazuta in colesterol a bolnavilor de inima. Dar putini stiu ca la fel de eficient este si mustul proaspat de struguri. Acesta vitaminizeaza si remineralizeaza. Are o mare valoare energetica. De aceea, e foarte indicat in alimentatia organismelor tinere, a celor care fac eforturi fizice mari, dar si pentru persoanele de varsta a treia. Ca actiune fitoterapeutica, mustul are efect laxativ si diuretic, fiind recomandat celor care sufera de constipatie, rinichi, cu litiaze, anumite forme de reumatism, cum sunt guta si artrita. Compozitia chimica a mustului a facut ca acesta sa fie

supranumit si „laptele vegetal“, datorita aportului nutritiv pe care il aduce organismului. Datorita continutului ridicat de lecitina, mustul e leac pentru sistemul nervos. Mustul de struguri este recomandat mai ales in curele rapide de dezintoxicare, ca sustinator de efort pentru cei cu o activitate intelectuala intensa si ca diuretic pentru tratarea bolilor de rinichi cronice. Este, de asemenea, un excelent intaritor pentru convalescenti si pentru cei grav bolnavi.

  • Licoare din boabe zdrobite

Daca vrem sa folosim mustul ca medicament trebuie sa avem grija ca acesta sa nu fie fermentat, pentru ca si-ar pierde mult din calitatile vindecatoare. Prin fermentare, cantitatea de vitamine si antioxidanti scade, cu exceptia resveratrolului care creste semnificativ, iar organismul va fi nevoit sa utilizeze o buna parte dintre alti antioxidanti pentru metabolizarea sau anihilarea efectelor alcoolului. In plus, mustul fermentat creste tensiunea arteriala si aciditatea gastrica. Dar un inlocuitor excelent al lui este mustul proaspat. Casnic, el se obtine prin zdrobirea boabelor bine spalate, cu un mixer electric (blender), sau manual, cu o lingura de lemn, urmata de stoarcerea prin tifon. Daca avem un mixer electric, zdrobirea va fi mult mai eficienta, ceea ce va duce la obtinerea unei cantitati mai mari de suc. Pentru a obtine beneficii terapeutice maxime, se foloseste mustul foarte proaspat (abia preparat), din care se bea minimum un litru pe zi.

  • Leac pentru inima

Un studiu interesant a demonstrat faptul ca mustul rosu nefermentat de struguri contine o varietate deosebita de flavonoizi. Acesti flavonoizi fenolici inhiba formarea cheagurilor de sange, iar antocianinele, prezente in mustul rosu si strugurii rosii sau negri, au si ei un efect protector fata de bolile de inima, gratie capacitatii lor de a inhiba sunteza de colesterol. Antioxidantii inhiba agregarea plachetara, reducind considerabil riscul aparitiei infarctului de miocard. Pentru a beneficia din plin de acest efect sanogen se recomanda a se consuma un pahar mare de must pe zi. Studiul a fost realizat si prezentat de American College of Cardiology, care consemneaza si faptul ca mustul rosu nefermentat de struguri reduce activitatea plachetara cu aproximativ 75%, fata de numai 45% cit o reduce aspirina. Mustul mai este indicat in boala cardiaca ischemica si in cazul celor care au suferit sau care sunt predispusi la accident vascular cerebral. Are un puternic efect vasodilatator si antiinflamator. O serie de studii stiintifice au demostrat eficacitatea mustului de struguri in scaderea glicemiei, in cazul diabeticilor.

Desi e dulce si gustos, mustul trebuie consumat cu precautii, altfel, din leac devine un aliment periculos. Mustul are un continut bogat in tanin, o substanta care irita mucoasa intestinala. De aceea, va fi consumat proaspat, inainte de inceperea procesului de fermentare. Nu este recomandat persoanelor care au probleme de colon sau ciroza hepatica. Toate persoanele care sufera de boli grave nu trebuie sa bea must in cantitati mari, pentru ca efectul de purgativ poate crea dezechilibre grave din cauza pierderilor prin scaun. Mustul le este permis si copiilor, insa in cantitati moderate.

  • „Medicamentul regelui“

O legenda orientala povesteste ca mustul a fost considerat intai otrava, apoi medicament. Se spune ca, in Persia, dupa ce strugurii au fost storsi, mustul a fost dus in vase mari in pivnita regelui Djemshid. Mustul a inceput sa fermenteze si sclavii regelui, care beau in secret acel suc, au adormit intoxicati in pivnita, datorita dioxidului de carbon degajat. Astfel, s-a crezut ca mustul devine otravitor dupa ce este pus la pastrat. De aceea, regele a depozitat musutul doar pentru a-l folosi ca otrava pentru prizonierii condamnati la moarte. intr-o zi, un sclav a vrut sa se sinucida, a intrat in pivnita, a baut un pahar de suc fermentat si a asteptat sa moara. Cum nu simtea nimic rau, a mai luat un pahar. Dar a inceput sa se simta bine, iar la al treilea pahar a adormit. Dupa un somn de o zi si o noapte, s-a trezit revigorat. Dupa aceasta intimplare, regele a gustat si el licoarea care, in loc sa ucida, energizeaza. I-a placut atit de mult incat l-a numit „medicamentul regelui“. Mai tarziu, medicii antichitatii considerau mustul mai sanatos chiar decat apa, prescriindu-l ca antiseptic si revitalizant.

  • Mustul de mere

Nu chiar asa de celebru, dar foarte apreciat pentru calitatile terapeutice, este si mustul de mere. I se mai spune cidru si este un bun laxativ, fiind indicat in constipatie, reumatism, hemoroizi, guta si in regimul pentru slabire. Mustul de mere cretesti e bun ca masca pentru tenul gras.

  • Sursa de longevitate

O echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard a descoperit un ingredient in mustul de struguri care prelungeste durata de viata cu pana la 80%. Moleculele descoperite in mustul de struguri rosii, alune sau alte produse vegetale s-au dovedit benefice pentru sanatatea umana, asigurind longevitatea si facind organismele mai rezistente la radiatii. Studiile confirma ceea ce se stia deja: persoanele care consuma moderat must de struguri sau un pahar de vin rosu prezinta un risc minim in ceea ce priveste accidentele cardio-vasculare. La Universitatea Illinois s-a descoperit ca mustul ajuta la distrugerea bacteriilor care provoaca bolile respiratorii, inclusiv de plamani.

Cititi si Vinul fiert si Strugurii.