Parfumuri

Lumea parfumurilor naturale

Deodorantele naturale ne protejeaza sanatatea si ne ajuta sa ne mentinem bunadispozitie

  • Odorizante naturale de camera

Cum putem sa ne parfumam natural locuinta? In primul rand, asezand intr-o vaza niste flori proaspete. Mirosul acestora este neegalat de orice produs sintetic. Petalele florilor placute la miros pot fi uscate vara si asezate in boluri. Picurand peste ele uleiuri esentiale, vor emana arome tot timpul anului. Aroma de fructe se poate obtine prin punerea in cuptor a unor coji de portocale sau lamai, au un efect puternic si imediat. Se pot aseza ramurele de rozmarin in dulapurile cu haine, printre carti sau la fereastra. Le puteti improspata periodic picurandu-le cu ulei de rozmarin. Rozmarinul se spune ca ajuta la memorie. Se pot pune in camere, pe farfurii, flori de tei, busuioc sau frunze de menta. Uleiurile eterice sunt ideale pentru crearea unor purificatori eficienti si naturali ai aerului. Uleiurile de lavanda, eucalipt si arbore de ceai purifica si revigoreaza atmosfera in apartamentele izolate de aerul rece al iernii. Amestecam intr-un spray atomizor cateva picaturi din esenta preferata cu putina apa, agitam bine si pulverizam in camera pentru a neutraliza mirosurile neplacute si pentru a crea o aroma placuta. Uleiurile de busuioc, portocale, chiparos, eucalipt, ace de brad sau de pin, ghimbir, fructe de ienupar, lavanda, menta, rozmarin si cimbru energizeaza si invigoreaza. Parfumurile uleiurilor de citrice si condimente au efecte miraculoase in starile de letargie si tristete.

De Ziua indragostitilor, cel mai oferit cadou este parfumul. Sticluta cu mireasma magica incinta simturile olfactive, invaluind corpul intr-un aer placut. Dintr-odata, persoana ni se pare mai simpatica sau, dimpotriva, antipatica, daca nuanta mirosului e neplacuta. Mirosul degajat de parfumuri are un rol deosebit in viata sociala, de aceea fiecare din noi acorda o atentie deosebita parfumului cu care se da. Industria cosmetica ne ofera o gama imensa de arome, unele ieftine, altele excesiv de scumpe. Unele sunt sintetice, altele naturale. Din ce in ce mai multi oameni sunt interesati de produsele naturale, pretentie care s-a transferat si in domeniul cosmeticii. Nu se mai cauta parfumuri de brand, sticlute cu forme deosebite sau anumite nuante in voga. Se cauta mirosurile naturale, provenite din ingredientele oferite de natura. Sunt produse inofensive pentru sanatate, ba chiar ii ajuta pe cei cu alergii si afectiuni dermatologice. Care sunt deosebirile intre parfumurile chimice si cele naturiste, cum putem sa preparam singuri un deodorant bio si care vor fi avantajele?

  • Exista si parfumuri 100% naturale!

Zi de zi, corpul nostru este bombardat de sutele de chimicale existente in jurul nostru. Daca adaugam si parfumul, care ajunge in contact direct cu suprafata pielii, si inca in zonele cele mai sensibile, ajungem sa ne dam seama ca ne supunem unui atac chimic extrem de puternic. Sticlutele mici cu esente tari, placut mirositoare, scumpe, luxoase, care ne rasfata simtul mirosului, nu sunt nici pe departe atit de nevinovate. Efectele adverse pot fi periculoase, de la dermatite, alergii si greturi, pana la astm. Tuturor ne place un produs cosmetic care miroase frumos, dar, din pacate, aceste arome sintetice dauneaza sanatatii noastre. Pentru obtinerea unei singure arome se folosesc peste 100 de substante chimice, trecute simplu sub denumirea de „parfum”. Dar exista si o veste buna. ªi pentru femei, si pentru barbati, se gasesc in comert parfumuri bio, ca solutie la cele toxice. Si nu numai parfumuri, ci si sampoane, sapunuri, crème, pe care le putem cumpara de la magazinele naturiste. Bineinteles, mai exista varianta prepararii lor acasa, daca aveti timp si ingredientele necesare: uleiuri esentiale si anumite substante vegetale. Aceste extracte se obtin printr-un procedeu special de preparare cu alcool, pornind de la sucul fructelor, samburi.

  • Un parfum care te personalizeaza

Parfumurile naturale sunt create doar din esente naturale: uleiuri esentiale, tincuri, infuzii si substante provenite din natura. Toate acestea sunt obtinute din flori, frunze, seminte, radacini, plante intregi, rasini. Uneori, se mai folosesc si esente de provenienta animala, cum e moscul, extrem de rar si scump. Dar ceea ce gasim in comert sunt parfumuri sintetice, produse industrial. Care este diferenta? In primul rand, ingredientele din care este obtinut parfumul. In cazul celor sintetice, absolut toate componentele sunt create in laborator din chimicale, unele extrem de nocive, banuite ca, pe termen lung, ar produce cancer. Altele sunt substante alergene, motiv pentru care unele persoane nu suporta orice parfum. Dar, au un miros extrem de puternic si persistent. De cealalta parte, parfumurile naturale sunt discrete, nu mascheaza mirosul natural, ci se combina cu acesta. Acelasi parfum natural, in contact cu pielea, dezvolta arome diferite, ca si cum ar fi vorba de doua parfumuri diferite. In plus, miresmele naturale actioneaza la nivel fizic, spiritual si mental, induc buna dispozitie, ajuta la concentrare si il apropie pe om mai mult de natura. Parfumurile naturale sunt mult mai volatile decat cele sintetice si nu dureaza mult in timp. De asemenea ele nu mascheaza mirosul natural, dar se combina cu acesta, creand un miros natural.

  • Reteta parfumului cu miros de natura

Inainte de a prepara parfumul natural, trebuie sa alegeti aromele de baza: de fructe (lamaie, grefa, portocala, mandarin), florale (trandafir, iasomie, neroli si muscata), piper, ghimbir, ienupar, smirna, cuisoare. Mai aveti nevoie de ulei de baza, de jojoba sau migdale, pentru a dilua uleiul esential, acestea fiind uleiuri neunsuroase si cu arome neutre. Mai puteti folosi cu succes uleiul de macese, de primula sau cel de susan. Pentru crearea parfumului mai sunt necesare: alcool (vodca), apa, un recipient cu pulverizator si 25 de picaturi din uleiul esential sau combinatiile alese. Dupa adaugarea uleiului de baza, adaugati treptat, amestecand continuu, aroma aleasa. La final, se adauga alcoolul, putina apa. Produsul poate fi folosit doar dupa doua zile, aroma se pastreaza pana la sase saptamani. Intrucat uleiurile esentiale sunt foarte parfumate, se adauga cate o picatura, dupa care se miroase amestecul, repetand procesul pana la intensitatea dorita. Un parfum puternic poate contine intre 15-30% ulei volatil, 80-90% alcool farmaceutic si 5-10% apa. Parfumul de casa se pastreaza in recipiente de sticla, pentru ca cele din plastic emana anumite chimicale, afectand naturaletea produsului. Pentru a improspata un amestec deja existent, se adauga cateva picaturi din uleiul esential si se agita usor. Uleiurile volatile se gasesc in magazinele si in farmaciile naturiste.

  • Apele florale

Chiar daca nu contin chimicale de sinteza si conservanti cancerigeni, parfumurile naturale pot da reactii adverse. Unele uleiuri esentiale pot cauza alergii, iar femeilor insarcinate le sunt total interzise. Pentru pielea sensibila, sunt recomandate apele florale, mai putin concentrate. Apele florale (hidrolati) se obtin prin distilarea apei cu substante vegetale, frunze, flori, fiind produse secundare crearii uleiurilor esentiale prin distilare. Apa florala contine substante vegetale hidrosolubile, avand astfel o cantitate foarte mica de ulei esential, aproximativ 2-3%. Acest parfum slab este extrem de delicat cu pielea, practic neexistand contradictii in folosirea apei florale. Aceasta este mai mult decat un produs cosmetic, ajuta si in terapia naturista a unor afectiuni. Astfel, apa florala de lavanda este un bun cicatrizant si antiseptic, cea de roinita calmeaya greturile, cea de musetel trateaza cearcanele, cea de tei hidrateza tenul, apa florala de albastrele este antiinflamatoare, iar cea de menta e tonifianta si ajuta in ingrijirea tenului gras. Dupa ce v-ati spalat parul, pulverizati apa florala de rozmarin si masati usor. Ajuta la tonifierea scalpului si previne aparitia matretii. Apele florale de trandafir si portocala pot fi folosite si in bucatarie, mai ales pentru a da aroma produselor de patiserie, inghetatelor, siropurilor sau deserturilor. Hidrolatii din comert nu trebuie sa contina niciun alt ingredient in afara de denumirea latina a plantei din care a fost obtinuta.

  • La fel de daunator ca o tigara

Daca inca nu sunteti convinsi ca parfumurile sintetice, fie ele si de mare firma, sunt extrem de daunatoare, aflati ca un raport al Environmental Defence Canada arata ca fiecare parfum analizat contine, in medie, 14 tipuri de chimicale secrete care nu erau precizate pe eticheta. Conform legislatiei internationale, producatorii de parfumuri sunt protejati prin legea secretului comercial. Majoritatea ingredientelor descoperite se regasesc in lista substantelor periculoase continute de fumul de tigara. Multe dintre acestea sunt asociate cu dereglari hormonale si alergii, greturi, varsaturi, ameteli, migrene, astm, dermatita de contact, diaree, insuficienta pulmonara, dezechilibre ale sistemului nervos central, iar altele nici macar nu au fost testate vreodata pentru a se stabili daca sunt sigure sau nu sau daca au vreun impact asupra sanatatii umane. Studiul, amintit la adresa de Internet http://totuldesprearomaterapie.blogspot.com, mai spune ca in anul 2007, American Contact Dermatitis Society a desemnat parfumul ca fiind „alergenul anului”. Pe langa petrochimicale, la fabricarea parfumurilor se folosesc acetona, benzilaldehida, acetatul de benzil, camforul, clorura de metilen.

  • Aromele iubirii

De Sfantul Valentin si Dragobete, indragostitii care ofera in dar parfumuri, ar trebui sa stie ca unele aromele au proprietati afrodisiace. Lemnul de santal are o aroma dulce, care trezeste senzualitatea si are o influenta calmanta asupra mintii. Santalul este erotico-stimulator. Iasomia a fost folosita din vremuri stravechi pentru a stimula manifestarile de tandrete, romantismul si pentru a atrage dragostea. Iasomia are efecte benefice in special asupra sexualitatii masculine, ajutand la detensionare. Barbatii se simt puternic atrasi de femeile care folosesc acest parfum. Busuiocul are reputatia de stimulent al senzualitatii. El amplifica pasiunea amoroasa in special in cazul femeii. Piperul negru si ghimbirul aduc caldura in inima si in corp. Ienuparul este un tonic general, foarte indicat pentru cazuri de impotenta sexuala.

  • 80 de ani de parfumuri chimice

Timp de secole, creatorii de parfumuri au fost nevoiti sa se bazeze exclusiv pe componente naturale, unele dintre ele fiind insa foarte rare. Epoca parfumurilor sintetice a inceput odata cu fabricarea vanilinei (1874) si a moscului (1888). in anii 1930, compania germana Badische Anilin und Soda Fabrik (BASF) a intrat pe piata productiei de parfumuri cu alcoolul feniletilic, o substanta chimica, dar cu miros de trandafir. In varianta naturala a esentei de trandafir, sunt necesare aproximativ 3.500 kg de trandafiri pentru a produce un kilogram de esenta. Sfaturi parfumate – Cumparati produse fara adaos de parfum. Chiar si pe etichetele gelurilor de dus este precizat ingredientul „parfum”, care contine in realitate aceleasi ingrediente toxice. - incercati sa folositi mai rar parfumul sau apa de toaleta pana cand puteti renunta usor la ele, inlocuindu-le cu parfumuri bio. - Cosmeticele naturale infunda scurgerile, deoarece sunt pe baza de uleiuri. Este suficient sa turnati in scurgere un plic de bicarbonat de sodiu si un pahar de otet. Lasati sa actioneze timp de 30 minute, apoi turnati un litru de apa fiarta. - Daca mergeti la iarba verde, evitati sa va parfumati, mirosul va atrage insectele.

Cititi Terapia florala si Pepene galben si Terapia florala si Teiul si Leacuri si superstitii