Regenerarea

Regenerarea, miracolul care ne intinereste natural

Cu o alimentatie sanatoasa, putem sa stimulam regenerarea fiecarui organ si astfel sa amanam cat mai mult batranetea

  • Alimente care intineresc pielea

Pielea se reinnoieste o data la doua saptamani, pentru a putea proteja organismul mai bine contra diverselor substante cu care vine in contact, dar si pentru a se putea reface in urma ranirilor. Cu toate acestea, odata cu inaintarea in varsta, epiderma isi pierde elasticitatea, din cauza lipsei colagenului si a deshidratarii, ceea ce reduce din capacitatea ei de a se autoregenera. Cel mai mare organ al omului, pielea, isi reduce masa cu aproximativ 4 kilograme. Pentru o piele sanatoasa, trebuie sa consumam: fibre, cereale integrale, alimente bogate in acizi grasi Omega-3 (peste gras, avocado, nuci, seminte de in, seminte de dovleac, migdale), carne, peste, oua, ulei vegetal nerafinat si fructe oleaginoase, fructe de padure, citrice, rosii. Muschii intercostali se regenereaza o data la 15 ani. Dupa varsta de 25 ani, incepem sa pierdem aproximativ 250 de grame de masa musculara, cele mai afectate zone fiind soldurile, picioarele si spatele. Acest fapt atrage, inevitabil, scaderea flexibilitatii si a rezistentei fizice a organismului, ducand la predispozitia spre accidente. Alimente care cresc masa musculara: carne de vita, migdale, sfecla rosie, orez brun, portocale, pepene galben, oua, lapte, branza de vaci.

In fiecare clipa, celule din organismul nostru mor si altele noi se nasc. suntem intr-o permanenta primenire, ceea ce e vechi si uzat este inlocuit cu tesuturi tinere. Organismul nostru are uimitoarea capacitate de a se autoregenera. Celule diferite au durata de viata diferita, ca atare organele se innoiesc in ritmuri diferite. De exemplu, celulele rosii parcurg un ciclu complet de viata in patru luni, cele albe, intr-un an. Pielea se schimba o data la 2-3 saptamani, colonul la 4 zile, oasele la 10 ani. insa o data la 7 ani, isi incheie procesul de regenerare toate celulele corpului. Din 7 in 7 ani suntem alti oameni. insa acest proces se poate petrece mai rar din cauza toxinelor acumulate, care franeaza regenerarea celulara. Putem stimula natural acest proces, printr-o alimentatie adecvata. Putem astfel sa ne prelungim tineretea.

  • Ficatul se poate reface in 5 luni

Celulele corpului omenesc imbatranesc, mor și sunt inlocuite de altele noi. Zilnic, in corpul omenesc mor aproximativ 50-70 miliarde de celule. intr-un an, intr-un organism adult, masa de celule moarte este egala cu masa individului. O data la 7 ani, organismul e regenerat aproape in intregime. Puterea de regenerare și supraviețuire a celulelor depinde de energia primita, iar aceasta energie trebuie sa fie, la randul ei, reinnoita. Exista mai multe metode de alimentare cu biocombustibili. Unele teorii vorbesc de o stimulare energo-informaționala (biorezonanța, homeopatia, bioenergoterapia, medicina integrata, fitoterapia, gemoterapia), care ar duce la formarea de celule stem, cele care regenereaza tesuturile, refacandu-le pe cele bolnave. Dar cea mai la indemana metoda de a ne reintineri organismul este alimentatia sanatoasa. Fiecare organ are ritmul lui de imbatranire si de regenerare. De exemplu, ficatul, foarte bine vascularizat, are o putere de refacere uimitoare, se reface complet in cinci luni si chiar mai repede. in cazul in care se indeparteaza prin operatie 70% din ficatul unei persoane, acesta va creste la loc, aproape in intregime, in numai doua luni. Pana si ficatul alcoolicilor se poate regenera, deoarece celulele hepatice se reinnoiesc o data la 150 de zile. Daca nu s-ar intampla acest lucru, organismul s-ar umple de deseuri si ar inceta sa mai functioneze. in cazul cirozei, insa, ficatul nu mai are nicio celula functionala si nu se mai poate regenera. Pentru a ajuta ficatul sa intinereasca, se recomanda alimente bogate in acid folic si complexul de vitamine B. Remedii care protejeaza ficatul: lemn dulce, papadie, silimarina, suc de aloe, ulei de somon, lucerna, patrunjel, morcov, oregano, ginseng, armurariu. Batrinii spun ca plantele si florile galbene sunt ideale pentru sanatatea ficatului.

  • Inima intinereste o data la 20 de ani

Pana de curand se credea ca inima nu are capacitatea de a se regenera. Un studiu recent a descoperit ca acest organ este dotat cu celule stem care intineresc constant, de cel putin 3 sau 4 ori in timpul vietii. Daca inima nu s-ar regenera, durata ei de viata ar fi de numai 20 de ani. Dupa varsta de 35 de ani, inima oboseste si isi rareste bataile, numarul maxim de contractii pe minut scazand cu o bataie pe an. De asemenea, inima se micsoreaza cu o medie de 0,3 grame in fiecare an, pompand tot mai putin sange in corp. La fel ca toti ceilalti muschi, inima ramane in forma cu exercitii fizice. Regenerarea celulelor cardiace se poate face cu substante neocardiogenice, capabile sa stimuleze formarea de tesut cardiac sanatos. Aceste substante benefice pentru inima sunt resveratrolul (extras din struguri) si ginsengul. Remedii care stimuleaza celulele stem si astfel, intineresc inima: infuzie de unguras si laptisor de matca. Ca inima sa functioneze bine, si sangele trebuie sa fie sanatos, dar si vasele prin care circula. Celulele rosii din sange traiesc cam patru luni. O singura picatura de sange contine milioane de asemenea celule, care ajuta la transportul oxigenului. Fierul faciliteaza acest proces, deci e bine sa mancam carne rosie, oua, carne de pui sau fasole, porumb, sfecla rosie, cacao. Plantele care combat anemia: vita de vie, flori de castan salbatic, paducel, pin, dovleac, telina. Vasele de sange ingustate isi pot recapata dimensiunile optime prin fortele proprii ale organismului, care poate construi chiar artere noi. Esentiala e alimentatia saraca in sare si colesterol. Se recomanda vinete, morcovi, ceapa, soia, peste, iaurt, ulei de floarea-soarelui, mere, gutui, tarate de ovaz si de orz. Dintre plante, sunt utile creson, praz, usturoi, hrean, suc de varza.

  • Doar o parte a creierului se regenereaza

Neuronii sunt singurele celule care nu se regenereaza. Mai exact, creierul nostru porneste cu celulele pe care le avem la nastere, in jur de 100 de miliarde. Pe masura ce imbatranim, o parte din celule se degradeaza, ceea ce explica accesele de dementa la unele persoane. Cu toate acestea, exista doua zone ale cereierului care se regenereaza: bulbul olfactiv, responsabil de simtul mirosului, si hipotalamusul, care raspunde de capacitatea de invatare. Cerebelul este cu 3 ani mai tanar decat organismul. Aceasta parte din creier este localizata in partea dinspre ceafa a creierului si controleaza functiile motorii si ale echilibrului. Desi reprezinta doar 10% din totalul creierului, aici e sediul a mai mult de jumatate din neuroni. Este una dintre primele zone care se dezvolta la bebelusi. Creierul incepe sa se micsoreze de la varsta de 20 de ani si, in decursul vietii, isi pierde in jur de 10-15% din greutate. La nastere, cantareste cam 400 g, in adolescenta are in jur de 1,4 kg. Pierdem cate un gram din greutatea creierului pe an. Adica 100.000 de neuroni. Oamenii de stiinta nu pot explica de ce neuronii nu se regenereaza, dar se presupune ca de vina ar fi acumularea de toxine. Problemele sunt accelerate de fumat, alcool, diabet, obezitate, colesterol marit. Scanarile arata ca lobul frontal si cel temporal se micsoreaza cel mai mult. Totusi, acest proces nu afecteaza capacitatea de gandire si de concentrare. Folosindu-ne creierul intens, acesta devine mai puternic. Un studiu australian arata ca hipocampusul oamenilor care au avut o activitate cerebrala intensa pe toata durata vietii pierde la batranete cu 8,3 % mai putin din volum fata de alte cazuri. si exercitiile fizice conteaza in stimularea neurogenezei.Cele mai bune alimente pentru sanatatea creierului sunt: fructele de padure (afine), nuci, avocado, banane, oua, somon, vinete, cafea, ciocolata neagra, iaurt, ceai verde, legumele cu frunze verzi, morcovi cruzi, vin rosu, cereale integrale, usturoi.

  • Osul se reinnoieste o data la 10 ani

Oasele se refac constant, insa procesul de regenerare complet se incheie o data la 10 ani. Osteocitele ajuta la refacerea oasele, iar osteoblastele construiesc matricea osoasa si mineralizeaza osul. Procesul de regenerare incetineste in jurul varstei de 45 de ani, cand poate incepe procesul de instalare a osteoporozei, in special la femei. Densitatea osoasa este cea mai puternica la 20 de ani. Coloana vertebrala se reface si ea, insa majoritatea persoanelor pierd un centimetru la fiecare decada, incepand cu varsta 40 de ani, din cauza curbarii coloanei. Cele 23 de discuri intervertebrale, care absorb socurile asupra coloanei, se comprima treptat. in special in timpul zilei acestea se taseaza, dar se reaseaza in timpul somnului. Dimineata, inaltimea unui om e cu 1-1,5 centimetri mai mare decat seara. Dar, odata cu inaintarea in varsta, discurile nu isi mai revin. Scaderea in inaltime reprezinta un semn al aparitiei osteoporozei, in special la femei, iar la barbati poate insemna si o problema de inima. Cei care pierd 2,8 centimetri sau mai mult in 20 de ani sunt cu 46% mai predispusi la boli coronariene. Numai o cincime dintre oameni reusesc sa isi mentina inaltimea odata cu varsta. Persoanele care scad in inaltime, conform unui studiu recent, sunt mai predispuse la fracturi de sold. Odata cu trecerea anilor, si oasele fetei se micsoreaza, primul fiind maxilarul, din cauza pierderii dintilor. Pentru regenerarea oaselor, hrana trebuie sa contina alimente bogate in calciu (lactate, legume cu frunze verzi) si vitamina D (peste gras, broccoli). Evitati fumatul, alcoolul si excesul de cafeina. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care fac aerobic in mod regulat pierd doar o jumatate din centimetrii pierduti de majoritatea oamenilor.

  • Unele organe se micsoreaza, altele cresc

Vezica urinara se micsoreaza si ea. La 25 de ani, vezica unei persoane normale poate retine in jur de doua cani de lichid, dar pana la 65 de ani volumul se injumatateste. Evitati alcoolul si cafeaua in exces, acestea irita vezica. Unele organe cresc, insa, pe masura inaintarii in varsta. Partea interna a lobului urechii ramane la aceeasi marime, dar la exterior majoritatea urechilor se alungesc, deoarece cartilajele continua sa se dezvolte si dupa ce oasele s-au oprit din crestere. Astfel, la batranete incep sa atarne. Labele picioarelor se lungesc si se latesc in timp, deoarece tendoanele si ligamentele isi pierd elasticitatea. La fiecare 10 ani, o persoana mai poate creste cu o jumatate sau chiar un numar la pantofi. Organele sexuale ale femeilor si barbatilor se micsoreaza odata cu varsta. si glandele mamare resimt imbatranirea, asa ca sanii isi pierd din volum si se lasa. Volumul spermei se reduce cu aproximativ 0,03 mililitri, iar numarul spermatozoizilor capabili de fecundare cu 2,5 milioane. Dupa varsta de 27 de ani, ovulele femeilor imbatranesc prematur. O dieta saraca in grasimi si cat se poate de sanatoasa va asigura o viata sexuala buna cat mai mult timp. Anual, acumulam circa 700 de grame de grasime chiar daca nu ne schimbam obiceiurile alimentare sau stilul de viata.

  • Organismul uman ar putea sa regenereze un membru pierdut?

Ideea regenerarii membrelor la oameni poate parea de domeniul SF-ului, insa studiile pe animale ofera oamenilor posibilitatea de a invata cum sa-si foloseasca propria mostenire genetica pentru a obtine aceleasi performante. Un membru uman amputat presupune afectarea mai multor tesuturi: epiderma, derma, straturi interstitiale, strat adipos, muschi, os, nerv si sistem vascular. Fiecare dintre aceste componente, luate in particular, au capacitatea de a se regenera la scara mica. Cercetatorii cauta o modalitate prin care aceste regenerari sa fie simultane, pentru a crea un membru complet. insa aceasta metoda nu trebuie sa fie artificiala, deci sa nu implice interventia chirurgicala. in cazul amputarii unui deget, varful degetului isi reface conturul, amprenta, sensibilitatea si, intr-o oarecare masura, mobilitatea. Daca rana ar fi suturata, ea nu s-ar mai regenera. Regenerarea la animale este posibila tocmai pentru ca refacerea tesuturilor se face natural. Printre animalele cu o capacitate de regenerare uimitoare se numara si cordatele marine, capabile de regenerare a intregului corp. 77% din genele umane sunt prezente in cadrul genomului urocordatelor, ceea ce ar putea ajuta la gasirea unor cai de regenerare a organelor la oameni. Stelele de mare isi pot regenera bratele, iar uneori chiar intregul corp. Cerbul cu coada alba isi reinnoieste coarnele in doar 3 luni. Iepurii isi pot regenera parti din lobul urechii, liliecii parti din aripi, iar soarecii teposi isi pot regenera pielea distrusa. Viermii Pseudoceros ferrugineus, taiati in doua, revin la dimensiunile anterioare, regenerandu-si chiar si capul. Salamandra se poate regenera atunci cand o parte a corpului este deteriorata, procesul incepand imediat si implicand vasele de sange, muschii, oasele sau nervii.

Cititi si Gerovitalul si Apa de piramida si Longevitatea

  • Intestine noi, la 3 zile

Plamanii contin mai multe tipuri de celule, care se innoiesc la perioade diferite de timp, de cel mai mult timp avind nevoie tesutul alveolar: circa un an. Pe de alta parte, celulele de la suprafata plaminilor se regenereaza o data la 2 sau 3 saptamani. Emfizemul pulmonar, insa, poate impiedica regenerarea celulelor, distrugand definitiv celulele tesutului alveolar. Pentru regenerarea mai rapida si mai eficienta a plamanilor se recomanda vitamina A (acidul retinoic). O singura portie de morcovi, cartofi dulci sau mango ofera doza recomandata zilnic din aceasta vitamina. Importante sunt si renuntarea la fumat si miscarea in aer liber. Antioxidantii ajuta la refacerea plamanilor. Vitamina C si flavonoide se gasesc in fructele si legumele proaspete, in special fructele de padure, verdeturile (broccoli), rosii, ardei si cirese. Lactatele, pestele, apa si cafeaua imbunatatesc activitatea pulmonara. Varsta intestinelor este de numai 2-3 zile. Aceasta deoarece intestinele sunt expuse chimicalelor foarte corozive, precum acidul gastric. Anumite portiuni, care se protejeaza cu un mucus de acest acid, se regenereaza la fiecare 3-5 zile. Celulele mucoasei intestinale se hranesc si se regenereaza in proportie de 70% cu ajutorul acizilor grasi Omega. Acestia confera protectie contra cancerului si a bolilor inflamatorii ale intestinului. Prajelile si bauturi alcoolice afecteaza mucoasa intestinelor. Cei mai buni regeneratori ai intestinelor sunt: varza murata, patlagina, catina, arnica. sunt necesare 25-30 de grame de fibre in fiecare zi. invelisul stomacului (mucusul) se schimba complet la 5 zile.

  • La barbati, unghiile si parul se regenereaza mai repede

Papilele gustative, mai bine zis, receptorii pentru gust, au o durata de viata de numai 10 zile. Pe suprafata limbii exista circa 10.000 de receptori care ne ajuta sa detectam aromele, la varstnici numarul acestora putand sa se reduca la jumatate. Infectiile si fumatul pot afecta receptorii si regenerarea acestora. La ochi, singura componenta care se regenereaza de-a lungul vietii este corneea, in mai putin de 24 de ore de la accident. Pentru o vedere buna, trebuie sa mincam peste, morcovi, afine, oua, usturoi, spanac. Ochiul este protejat de gene. Cele de sus au in jur de 150-200 de peri, iar cele de jos 75-100. Genele cad si sunt inlocuite de altele o data la doua luni. Varsta parului depinde de lungimea acestuia, insa, in mod obisnuit, acesta creste un centimetru pe luna. La femei, parul se reface complet o data la sase ani, la barbati, o data la trei ani. Anual, pierdem mai mult de 35.000 de fire de par ca urmare a acestui ciclu natural de innoire. Numarul acestor fire pierdute poate fi mai mare sub influenta stresului, a fumatului, a alimentatiei lipsita de nutrienti. Sprancenele se refac in aproximativ 6-8 saptamani. Unghiile de la maini cresc cu 3-4 milimetri pe luna, de doua ori mai repede decat cele de la picioare. Unghiile de la picioare se regeneraza in 6 luni, in timp ce unghiile de la maini se rafac in 3 luni. Explicatia este aceea ca ultimele sunt mai bine vascularizate. Unghiile celor tineri si ale barbatilor cresc mai repede datorita unei circulatii mai bune. in mod inexplicabil, unghiile degetelor mici de la maini cresc mai incet decat celelalte. Pentru sanatatea si regenerarea unghiilor si a parului, se recomanda: oua, legume, somon, fasole, nuci, portocale, cereale integrale, carne de pui, lactate, apa, ficat, rosii, avocado, seminte de floarea-soarelui, carne de curcan, mazare.