Guma de mestecat

Guma de mestecat, un obicei plin de E-uri

Mestecatul gumei curata dintii, dar poate fi foarte daunator stomacului, sistemului nervos si articulatiilor

  • Mestecati, dar cu masura!

Cel mai indicat este sa mestecati guma doar 20 de minute, cat sa va reimprospatati respiratia, dar si mai bine, in cazul in care nu aveti la indemana bomboane mentolate. A mesteca guma in timpul fumatului inseamna a extrage din tigara substantele cancerigene. De asemenea, nu mestecati guma cand va aflati la volan, in timp ce cititi sau invatati pentru ca reduce capacitatea de concentrare. Explicatia: sangele nu mai ajunge la creier, se concentreaza in muschii faciali. Mai grav, cele 7-8 tipuri de substante chimice incluse in componenta gumei si considerate suspecte sau chiar cancerigene, E171, E320, E330, E420, E421, E422, E950, E951, E967, conduc la boli ale aparatului bucal, cancer, colesterol. Din aceste considerente medicale, in Singapore s-a interzis vinzarea gumei de mestecat. Ce se intampla cu guma inghitita? in niciun caz nu se lipeste de intestine. Va ajunge in intestinul gros, odata cu celelalte reziduri si va fi eliminata prin scaun. O cantitate prea mare provoaca blocaje intestinale. Este bine sa nu lasam copiii sa inghita guma. Marile companii farmaceutice lucreaza la medicamente sub forma de guma, astfel substantele fiind absorbite de organism mai usor. Astfel de medicamente ar fi nu numai eficiente, ci si usor acceptate de catre cei mici, in locul pastilelor.

  • De la rasina naturala, la guma suntetica

Arheologii au descoperit bucati de rasina de copaci mestecata vechi de aproape 9.000 de ani. Vechii greci mestecau „mastiche“, facuta din rasina unui copac care crestea in Turcia si Grecia. Vechii maya mestecau „chicle“, seva copacului sapodilla. Indienii nord-americani mestecau seva de molid, iar locuitorii timpurii ai Americii mestecau guma facuta din seva de molid si ceara de albine. in 1848, John B. Curtis a fabricat si a vandut prima guma de mestecat comerciala numita „Starea principala a gumei pure de molid“. in 1850, Curtis a inceput sa vanda guma cu aroma de parafina care a devenit mai populara decat guma din molid. in 1869, William Finley a brevetat reteta gumei de mestecat. In 1871,

Thomas Adams a brevetat prima masina de fabricat guma de mestecat.

  • Stiati ca?

- Mestecatul gumei este cel mai comun obicei din lume, in fiecare an consumandu-se aproape 600.000 de tone de guma pe glob, din care 2.600 de tone in România.

- Initial, guma era administrata soldatilor americani pentru calmare si improspatarea respiratiei.

- Daca beti putina apa cu zahar si mestecati din nou guma, aroma acesteia se va reimprospata.

- Daca mestecati guma in timp ce taiati ceapa, nu veti mai lacrima.

- Japonezii au inventat guma care mareste sinii, cu aroma de trandafir. Se pare ca primele 10 femei care au testat-o au remarcat efecte-minune.

- Exista peste 1.000 de varietati de guma produse si vandute in intreaga lume.

Cititi si Copiii si Sfaturi naturiste.

Guma de mestecat nu poate inlocui periuta de dinti, in ciuda tuturor reclamelor publicitare care o recomanda imediat dupa ce mancam. Mai mult, acest obicei poate cauza serioase probleme de sanatate, de la gastrite, la cancer. Cercetatorii sunt de parere ca mestecatul gumei are si efecte pozitive asupra sanatatii. Dar si mai multi sunt medicii care ne indeamna sa renuntam la aceasta placere. Iata argumentele pro si contra chewing gum.

  • Gastrita, artrita si riduri

Medicii nu recomanda mestecatul gumei pe stomacul gol, deoarece este stimulata secretia de suc gastric care irita mucoasa stomacala. Acest lucru poate contribui la dezvoltarea gastritelor, la acutizarea ulcerului gastric. Mestecatul prelungit poate provoca modificari ale muschilor faciali si bruxism (scrisnitul din dinti in timpul noptii). Zaharul conduce la aparitia cariilor. Dar nici indulcitorii artificiali nu fac bine, incetinind cresterea in cazul copiilor si provocand tulburari ale sistemului nervos. Studiile moderne au aratat ca, in organism, fenilalanina din guma de mestecat provoaca tulburari ale echilibrului hormonal, afectand in special copiii si femeile insarcinate. Mestecatul prelungit duce la obosirea articulatiei temporo-mandibulare, cu posibila aparitie a simptomelor de artrita: dureri in articulatie (la nivelul urechii), zgomote ciudate la deschiderea gurii. Ingredientul de baza al gumei fiind sorbitolul, acesta poate provoca balonari, eliminarea de gaze si chiar diaree. Cercetatorii germani au declarat ca, desi pe pachetele de guma de mestecat exista avertizari asupra efectului laxativ, multi oameni nu iau in considerare acest lucru. Mestecatul excesiv de guma de mestecat fara zahar duce la aparitia diareei si la slabirea excesiva. Cei care mesteca tot timpul chewing gum sunt predispusi la aparitia ridurilor timpurii in jurul gurii, conform unui nou studiu.

  • Calmeaza si sporeste memoria

Pe de alta parte, cercetatorii au aratat ca guma de mestecat are si efecte benefice: relaxeaza muschii si ajuta la inlaturarea stresului. Studiile au mai aratat ca sorbitolul si xilitolul din gumele de mestecat distrug microorganismele si acizii care afecteaza smaltul dintilor, prevenind astfel aparitia cariilor. Prin mestecare, se stimuleaza cresterea fluxului salivar, care spala resturile alimentare ramase pe dinti. Saliva abundenta determina si mentinerea pH-ului in limite normale. Guma ar mai fi recomandata si hipertensivilor, carora mestecatul le scade tensiunea arteriala, sau pasagerilor, in timpul calatoriei cu avionul, pentru ca procesul de inghitire desfunda urechile, eliminand presiunea din urechea mijlocie. Unii cercetatori sustin ca guma poate ameliora memoria, ne scapa de sete, de starile de anxietate, ne face sa fim mai vigilenti, concentrarea fiind sporita cu 19% pe durata efectuarii unei activitati. Mestecatul gumei dupa masa stimuleaza producerea de acid gastric, iar alimentele sunt digerate mai bine. Mai multe studii au aratat ca mestecatul gumei mareste fluxul de sange catre creier. Mestecand guma, se accelereaza procesele metabolice, inclusiv arderea caloriilor. Guma de mestecat va poate ajuta sa scapati nu numai de kilogramele in plus, ci si de ticuri, cum ar fi rosul unghiilor sau fumatul.