Siropuri

Siropurile medicinale

Din fructe si plante, putem prepara acasa siropuri dulci, aromate si cu rol de medicament

  • Afine si ridiche neagra

Siropul de afine este indicat ca adjuvant in diabet, diaree, guta, reumatism, infectii urinare, uremie, enterocolite de fermentatie si putrefactie, oxiuroze, meteorism. Ajuta la cresterea acuitatii vizuale, reducerea inflamatiilor hemoroidale, faringite, tuse si dispepsii. Este recomandat si in afectiuni ORL. Siropul natural se obtine prin macerarea fructelor. Se pun intr-un borcan 2 kg de afine si se amesteca cu 4 kg de zahar. Se lasa la macerat 30 de zile, timp in care se agita borcanul de 2-3 ori pe saptamana, pana cand zaharul se dizolva complet, apoi se amesteca bine, se strecoara prin tifon si se toarna in sticle. Sticlele se astupa ermetic si se pun in camara, se pastreaza 12-14 luni. Siropul de ridiche neagra e folosit drept calmant al tusei. Se curata ridichea de coaja, se taie felii subtiri si se asaza intr-un borcan, astfel incat sa fie un strat de felii, un strat de zahar. A doua zi, veti constata ca s-a format un sirop. 4-6 linguri pe zi din acest ingredient sunt deosebit de eficiente in tuse, bronsite cronice, astm, litiaze biliare. Siropul este un excelent fortifiant, in cazul copiilor in crestere si pentru starile de oboseala.

Siropurile sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri ca ingrediente dulci, aromate, placute la gust, care, diluate in apa, potolesc setea. Pe vremuri, se faceau cu miere de albine, astazi, e folosit zaharul. Dar, la baza siropurilor naturale stau intotdeauna plantele medicinale, fie ca e vorba de frunze, flori sau radacini. in stare pura, siropul se foloseste ca remediu naturist sau ca indulcitor pentru diferite deserturi si cocteiluri. Cand folosim siropul natural pe post de remediu, care sunt cele mai populare siropuri terapeutice si, mai ales, care sunt beneficiile acestui delicios medicament?

  • Ce sunt siropurile naturale?

Denumirea de „sirop“ provine din limba araba, de la cuvintele scriab, schira (potiune). Siropurile sunt preparate lichide cu un continut crescut in zahar (2/3 din greutatea lor), de consistenta vascoasa. Siropurile medicinale au un continut ridicat in principii active extrase din plantele din care sunt preparate. Este de preferat ca siropurile sa fie obtinute din fructe si plante proaspete. Din acestea se prepara intii un suc, care se filtreaza, apoi se amesteca cu zahar la rece sau prin fierbere. Evident, daca folosim miere naturala in loc de zahar va rezulta un sirop mult mai sanatos. Avantajul siropului preparat la rece este ca pastreaza foarte bine culoarea, gustul si aroma fructelor proaspete si intreaga cantitate de vitamine. De asemenea, prin metoda de preparare la rece nu poate avea loc cristalizarea ulterioara a zaharului, daca siropul nu este supus unor temperaturi sub zero grade Celsius. Dizolvarea zaharului se prepara intotdeauna in vase smaltuite. Apoi, se strecoara prin tifon in sticle perfect uscate. Lichidul vascos rezultat trebuie sa fie foarte limpede. Daca e prea gros, zahariseste, daca e prea subtire, fermenteaza. Se etanseizeaza si se pastreaza la rece. Siropurile naturale se administreaza intern, diluate cu apa sau ca atare, fiind preferate mai ales de copii.

  • Podbal si hrean pentru caile respiratorii

Unul dintre cele mai cunoscute siropuri este cel de hrean. Se da prin razatoare o radacina de hrean, se adauga patru linguri de miere, se amesteca bine si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara, presand continutul cu un tifon. Resturile care ramin in tifon se pun la fiert cu putina apa. Dupa fierbere, se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi in astm, bronsita cronica, anemii, avitaminoze, gripa. Se inghite incet, lasandu-l sa actioneze asupra cailor respiratorii. Pentru mentinerea tineretii pielii, se aplica pe obraz seara, inainte de culcare, sirop de hrean, vreme de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza cu un tampon de vata inmuiat in lapte. Tot pentru afectiuni ale aparatului respirator, mai e bun siropul de podbal. Iata cum se prepara la tara: intr-o oala de lut, se introduc alternativ un strat de frunze de podbal si un strat de zahar nerafinat, se lasa sa se aseze si se umple pana ce nu mai este loc in vas. Apoi se leaga cu 2-3 straturi de celofan si se pune intr-o gaura facuta in pamant. Caldura constanta strneste un proces de fermentatie. Dupa opt saptamani, se dezgroapa oala sau borcanul, iar siropul de podbal astfel obtinut se lasa sa dea in 1-2 clocote. Dupa ce se raceste este turnat in sticle mici, cu gitul larg. Puteti prepara acest sirop din frunze date prin storcatorul electric, peste care se pune miere.

  • Pentru afectiuni biliare si reumatism

Siropul de papadie se prepara din flori de papadie, cam cat ar umple o oala de doi litri. Se adauga un litru de apa rece. Se pune la foc mic, se lasa sa dea cateva clocote bune, se ia oala de pe foc si se lasa sa stea peste noapte. A doua zi, se filtreaza, se scurge, iar florile se storc bine cu ambele maini. Sucul se amesteca cu un kilogram de zahar nerafinat, la care se adauga o jumatate de lamaie taiata felii. Se fierbe totul la foc mic. Siropul, uns pe piane, este absolut delicios. Se foloseste ca depurativ in acnee, afectiuni biliare si hepatice. Daca adaugam peste sucul proaspat de papadie, suc de catina si miere, si lasam preparatul la intuneric vreme de cinci saptamani, obtinem un remediu extraordinar pentru bolile de stomac. Siropul de cimbru se obtine din flori si tulpini de planta proaspata. Se umezesc si se introduc in borcan. Se pun in straturi cu zahar nerafinat, se lasa la macerat la soare 21 de zile. Florile si tulpinile se spala cu apa de zaharul ramas pe ele, iar apa se pune peste sirop. Lichidul se pune la fiert la foc mic, pana se evapora apa, se raceste, se toarna in sticle bine acoperite, la rece. Se intrebuinteaza contra racelilor, in paralizie, apoplexie, scleroza in placi, atrofie musculara, reumatism, entorse.

  • Celebrul sirop de patlagina

Siropul de patlagina ingusta sau de patlagina lata este extrem de valoros din punct de vedere terapeutic. Se prepara din frunze date prin masina de tocat. Se obtine un terci peste care se pun putina apa ca sa nu se intareasca, 300 grame de zahar nerafinat si 250 grame de miere. Se lasa totul sa fiarba la foc mic, amestecand continuu, pana cand se formeaza un lichid viscos, care se toarna fierbinte in borcane si se pastreaza la frigider. Se mai poate obtine sirop de patlagina punand frunzele in borcane, in straturi alternative cu zahar nerafinat. Se ingroapa in pamant trei luni. Se strecoara, se da in clocot. Daca nu aveti unde ingropa borcanul, puteti sa-l lasati in soare. Siropul lasat pe fundul recipientului se da si el in clocot. Siropul de patlagina-ingusta curata sangele de toxine. Ar trebui utilizat in cura, luandu-se zilnic inaintea fiecarei mese cate o lingura. Are efecte verificate in bronsite, astm, tuse, potolind accesele inca de la prima inghititura. Siropul de patlagina cu miere si suc de catina are indicatii in tratamentul infectiilor inflamatorii cronice ale cailor respiratorii si in diabetul zaharat. Copiilor li se va administra de la o lingurita la 6 lingurite pe zi, iar persoanelor adulte, de la 3 la 6 lingurite zilnic (timp de 3-7 zile). Se pastreaza la rece, nu mai mult de patru zile.

  • Sirop de mure pentru caile urinare

Din flori de soc se prepara un sirop excelent contra tusei si bronsitei. Se fierb 30-40 de flori de soc in trei litri de apa, circa 30 de minute. Se strecoara prin tifon dublu. La un litru de lichid, adaugati 1 kg de zahar. Preparatul fierbe pana capata o culoare rosiatica. Turnati fierbinte in sticle. Se consuma diluat cu apa plata. Deliciosul sirop de mure este astringent, depurativ, laxativ si sudoripar. Fructele proaspete, bine coapte si sanatoase se zdrobesc si se lasa acoperite timp de 24 de ore la rece, la macerat. Se filtreaza si se adauga 800 g de zahar la 500 ml suc de mure filtrat. Puneti la fiert amestecul si lasati sa clocoteasca 2-3 minute, indepartand spuma formata. Turnati siropul fierbinte in sticle, acoperiti-le si lasati-le asa pana a doua zi. Este foarte gustos si racoritor, fiind recomandat in depurarea organismului de toxine pe cale gastrointestinala, renala si sudorifica. Este un dezinfectant si un bacteriostatic al tubului digestiv si al cailor urinare (diaree, enterocolite, cistita, uretrita). Siropul de mure se recomanda ca adjuvant in combaterea gutei. Este foarte bogat in antioxidanti (antocianidine, vitamina C, vitamina E si acid elagic), protejand celulele in procesul de imbatranire.

  • Portocale, lamaie, mere

Siropul de portocale se obtine din 8-10 portocale mijlocii, un kilogram de zahar si o jumatate de litru de apa. Miezul de la cinci portocale se freaca cu zaharul, apoi se pune la fiert in apa. Se taie restul de portocale in doua, se stoarce bine zeama, se strecoara si se toarna in sirop cand incepe sa clocoteasca. Se da totul deoparte, se filtreaza, se pune iarasi la fiert pana are consistenta dorita si apoi se toarna cald in sticle. Dupa acelasi principiu, se prepara si siropul de lamiae. sunt siropuri tonice, care intaresc sistemul imunitar si stimuleaza pofta de mancare, combate astenia si efectele stresului, fiind agreate mai ales de copii. Siropul de mere se obtine din trei kilograme de mere, trei litri de apa si un kilogram de zahar. Se curata merele, se taie in felii subtiri si se pun intr-o cratita cu apa pe foc iute pana devin moi. Se strecoara printr-o panza deasa, se adauga zaharul si se fierbe pana incepe sa se ingroase. Se lasa la racit si apoi se pune in borcane mici, bine acoperite cu celofan si legate, care vor fi fierte timp de 15 minute. Acest sirop este indicat in afectiuni ale ficatului.

  • Sirop de catina si telina

Siropul de catina stimuleaza imunitatea, revigoreaza organismul si este considerat un bun supliment nutritiv. Datorita cresterii rezistentei la agentii patogeni, mareste si rezistenta organismului la efort. Are efect antigripal si sporeste imunitatea. Siropul se obtine prin macerare la rece si pastreaza integral proprietatile curative ale fructelor de catina. Pentru prepararea acestui sirop, se folosesc 500 g de fructe si un borcan cu 800 g de miere. Se spala boabele, se pun in borcane de 400 g, care se umplu doar o treime. Se toarna miere si se amesteca bine, cu o lingura de lemn. Apoi, se pune capacul si se pastreaza siropul la frigider. Dupa 10 zile, se poate lua in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate o lingura din acest tonic fara egal. Ceaiurile de orice fel se pot indulci cu cate o lingurita de sirop de catina, care asigura organismului nutrientii de care are nevoie in anotimpul rece. Siropul de telina este diuretic, vitaminizant, mineralizant si tonic. Este eficient in perioade de efort intelectual prelungit si in perioadele de refacere dupa efort fizic si psihic, surmenaj, stres. Se prepara simplu, fierband zahar cu telina. Se consuma cie 3-5 linguri pe zi in albuminurie cronica, litiaza renala si febra sau in gargare pentru ulceratii ale gurii si gitului.

  • Din muguri de pin si de brad

Siropul din muguri de pin are proprietati dezinfectante la nivelul cailor respiratorii si asigura fluidificarea secretiilor din aparatul respirator. Este recomandat pentru o gama larga de afectiuni respiratorii. Are si efect stimulant, imbunatatind starea de vitalitate. Se fierbe un kilogram de muguri de brad in doi litri de apa, vreme de 15 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Se adauga doua kilograme de zahar, se fierbe pana da in clocot, dupa care se filtreaza si se trage in sticla. Acest sirop nediluat se administreaza pentru tratarea tusei iritative si a tusei uscate, diluat cu apa de izvor, e antifebril. Siropul de brad se prepara din muguri recoltati in lunile mai-iunie, din zone nepoluate. Cel mai eficient este siropul preparat cu miere de albine, astfel: un strat de muguri, un strat de miere, altul de muguri si tot asa. Se lasa la macerat 1-2 luni, dupa care se filtreaza si se pune in sticle. Se iau 1-2 lingurite, de 3 ori pe zi. Este foarte bun la gust si eficient in inflamatii ale cailor respiratorii superioare, tuse, stari gripale. Un tratament dureaza cel putin o luna si poate avea bune efecte la copii, in caz de polipi nazali. Este recomandat si in anorexie, migrene, gastroenterita.

  • Menta si trandafiri

Pentru a prepara sirop de menta, avem nevoie de un litru de apa, 200 g frunze de menta si 1,5 kg zahar tos. Se oparesc frunzele si se lasa sa infuzeze intr-un borcan inchis, vreme de 24 de ore. Se strecoara lichidul si se adauga zaharul. Se pune apoi compozitia la fiert circa 5 minute, apoi puneti lichidul sa se raceasca. Se trage in sticle inchise ermetic care se depoziteaza la intuneric. Este o bautura racoritoare pe timp de canicula si poate fi adaugat si in deserturi. Excelent tonic si stimulent al sistemului nervos, are efecte deosebite in perioadele de suprasolicitare intelectuala, stres si astenie, combate durerile abdominale cauzate de balonari, disfunctii ale vezicii biliare si alte tulburari de digestie cu substrat nervos. Nu e indicat celor cu diabet zaharat. Siropul de trandafiri se obtine din petalele de la 50 de trandafiri parfumati (pentru dulceata). Fierbeti in clocote petalele, circa 10 minute, in patru litri de apa, impreuna cu un pachetel cu sare de lamaie. Zeama rezultata va fi filtrata a doua zi. La un litru de lichid, se pune un kilogram de zahar. Amestecati pe foc si fierbeti amestecul in clocote 10 minute. Acest sirop trateaza diareea, aftele, micozele bucale, gripa, astmul, bronsitele, durerile de cap.

  • Alte siropuri din farmacia verde

- de zmeura: in afectiuni renale si cardiace.

- de macese: pentru consolidarea sistemului osos, imunitate, astenie, previne formarea cariilor, regleaza circulatia sanguina, boli de ficat.

- de busuioc: dezinfectant al tubului digestiv

- de tei: antispastic, calmeaza tusea, expectorant.

- de fenicul: stimulent al aparatului digestiv, expectorant, antibalonare, stimuleaza secretia laptelui.

- de struguri: bun in afectiuni ale inimii.

- de usturoi: vermifug

- de varza alba: in bolile pulmonare (intaritor).

- de ceapa rosie: pentru disparitia varicelor.

- de ceapa alba: asigura vindecarea totala a bronsitelor cronice.

- de fragi: in caz de infectii renale.

- de coacaze negre: contra glicemiei crescute, arterosclerozei, miopiei si diabetului.

Cititi si Sucuri naturale si Bradul.