Parabeni

Adevarul despre parabenii din cosmetice

Toate cosmeticele contin parabeni, ingrediente despre care se banuieste ca ar fi cancerigene

  • Ce scrie pe eticheta?

Pentru a cumpara un produs fara parabeni sau cu cat mai putini, cititi cu atentie eticheta. Companiile din industria cosmetica trec pe eticheta doar „ethyl”, „butyl”, „methyl” sau „propyl”, fara a adauga si paraben. Acele substante sunt tot parabeni. De asemenea, pe produsele de Infrumusetare mai gasim si niste cifre. Acestea se refera la perioada de valabilitate a acestora, din momentul In care ambalajul a fost desfacut. De exemplu, 3 M se traduce prin 3 luni. Putini oameni tin cont de acest detaliu, riscand sa se Imbolnaveasca atunci cand folosesc cosmetice vechi. Mascara are termen de valabilitate Intre 3 si 6 luni. Cu fiecare utilizare, bacteriile de pe ochi se transmit pe tubul de mascara, care acumuleaza astfel tot mai multe microorganisme. Rimelurile expirate pot provoca infectii ale ochilor. Tusul este valabil Intre 4 si 6 luni. Daca ajunge sa se usuce, trebuie aruncat. In cazul creionului dermatograf, daca este ascutit periodic, poate fi folosit pe o perioada de pana la un an. Rujul rezista 1-2 ani. Este recomandat sa folositi o pensula pentru aplicarea lui pentru ca microbii de pe buze sa nu ajunga pe ruj. Evitati sa va treceti limba peste buzele rujate. Rujul expirat are miros de ranced, poate provoca uscarea si iritarea buzelor, dar si aparitia senzatiilor de arsura si mIncarime. Fardurile de ochi e bun 2-3 ani. Cele mai multe nu contin apa, de aceea perioada lor de valabilitate este mai mare decat a altor cosmetice. Cu toate acestea, este bine sa schimbati des pensulele si bureteii. In cazul fardului crema, perioada de valabilitate este Intre 12-18 luni. Ne dam seama ca un fard s-a invechit si e plin de bacterii atunci cand se sfarama si se aduna inestetic pe pleoape. Blush-ul poate fi folosit pana la un an, iar fondul de ten pana la 2 ani. De regula, fondul de ten contine tot felul de ingrediente grase care pot rancezi repede. Cel mai bine se pastreaza In frigider. Oja e valabila un an. O alta regula care protejeaza sanatatea este ca ustensilele folosite la aplicarea machiajului sa fie spalate periodic, deoarece si ele sunt purtatoare de bacterii care va pot infecta.

Cam toate produsele cosmetice care nu sunt „eco” au in continutul lor conservanti, iar dintre acestia, cei mai huliti sunt parabenii. Potrivit unor studii, intre 75 si 90% din produsele de ingrijire corporala contin parabeni. Ii gasim in sampoane, geluri de dus, lotiuni de corp, creme, deodorante, fond de ten, fixativ, ba chiar si in produse destinate copiilor. Parabenii se folosesc de peste 50 de ani in industria cosmetica, deoarece fara ei, ar trebui sa aruncam cosmeticele in cateva zile, fiindca ar fi pline de bacterii. Fiind atit de raspanditi, parabenii au fost si foarte studiati. Unele cercetari sugereaza ideea ca parabenii ar avea potential cancerigen, altele infirma aceasta ipoteza. Fiindca lucrurile nu sunt tocmai clare, iar de cosmetice nu ne putem lipsi, este bine sa invatam cum putem sa-i recunoastem pe etichete si cum sa alegem acele produse care contin o cantitate mai mica de parabeni.

  • Prelungesc termenul de valabilitate

Conservantii sunt imposibil de evitat in produsele pe baza de apa pentru ca, fara ei, produsele s-ar contamina foarte repede cu ciuperci, microbi si bacterii si ar cauza infectii ale pielii. Si produsele care contin extracte de plante au nevoie de conservanti, deoarece sunt perisabile. Intalnim parabeni nu doar in produse cosmetice, ci si in cele farmaceutice sau chiar alimente. Asta pentru ca sunt eficienti si ieftini, prelungesc termenul de valabilitate cu cateva luni, uneori chiar si ani. Practic, oricat am cauta, produse fara parabeni aproape ca nu gasim. In general, parabenii sunt derivati din petrol, mai precis, sunt esteri ai acidului para-hidroxibenzoic. Pe etichetele de cosmetice nu veti vedea niciodata scris „contine parabeni”. Insa puteti sa-i identificati dupa denumirile chimice: methylparaben (E218), ethylparaben (E214), propylparaben (E216), butylparaben, isobutylparaben. Acesti conservanti, care mentin prospetimea produselor cosmetice si alimentare, au proprietati antibacteriene si antifungice si chiar ne protejeaza sanatatea. Fara parabeni, cosmeticele ne-ar putea imbolnavi destul de grav. Unele studii realizate pe animale au demonstrat ca nu ar fi toxici, deoarece sunt absorbiti rapid, metabolizati si apoi eliminati din organism. Cu toate acestea, parabenii sunt considerati substante cu potential cancerigen, deoarece au fost depistati In compozitia tumorilor la san, fara a se putea stabili insa o legatura directa intre prezenta acestora si aparitia bolii.

  • Cancerul si parabenii

Initial, parabenii au aparut tocmai pentru a inlocui alti conservanti, considerati daunatori (formaldehidele, utilizate astazi doar in oja pentru unghii). In timp, s-au acumulat Indoielile. Polemica a aparut In urma unui studiu facut In Anglia de dr. Philippa Darbre, pe un esantion de 20 de tumori canceroase de san, in 18 dintre ele fiind gasite urme de parabeni. Cu toate acestea nu s-a putut face o legatura clara Intre parabeni si cancer, si cu atIt mai putin Intre utilizarea produselor cosmetice cu parabeni si cancer mamar. S-a constatat ca butilparabenul are usoare efecte care le mimeaza pe cele ale estrogenului atunci cand este injectat direct in piele sau administrat pe cale orala, in doze mari. Aceste rezultate au fost descoperite in conditii experimentale, care insa nu pot fi aplicate cosmeticelor. Cosmeticele nu sunt nici injectate, nici inghitite. Desi butilparabenul poate actiona In mod similar cu estrogenul, a fost dovedit ca activitatea endocrina a acestuia este mult mai scazuta fata de estrogenul produs in organismul uman. Un alt studiu a aratat ca povara estrogenica, rezultata din expunerea la parabenii folositi In produsele cosmetice, este neglijabila In comparatie cu nivelul estrogenului endogen. Intr-adevar, estrogenul ajuta celulele sa se divida. Cu cat se divid mai mult, cu atIt sunt mai mari sansele sa fie anormale si sa devina canceroase. Estrogenul are un impact puternic si asupra dezvoltarii copiilor. Folosirea constanta a acestora pe bebelusi si copii a fost asociata cu o pubertate precoce la fetite (mai devreme de 8 ani), iar la baieti, cu dezvoltarea excesiva a testiculelor si a tesutului mamar (ginecomastia).

  • Chimicale cu efecte grave

Parabenii nu sunt singurele ingrediente din cosmetice care e bine sa fie evitate si, cu siguranta, nu cele mai daunatoare. Este bine sa renuntati si la parfumurile cu ftalati, substante prezente si In spray-rile fixative, rujuri sau lacuri de unghii. Ftalatii au fost acuzati ca ar produse dezechilibre ale sistemului endocrin si efecte neurologice grave. Apar pe eticheta si sub numele de DBP (ftalat dinbutil) si DEP (dietil ftalat). Formaldehida este prezenta de obicei In lacurile de unghii, deodorante si sampoane. Se mai regaseste pe etichetele produselor si sub alte denumiri: imidazolidinyl uree, Quaternium-15, DMDM hidantoin sau sare monosodica. Este un compus frecvent In cosmetice, are efect cancerigen si produce iritatii ale gItului, ochilor, nasului si o cauza a astmului. Glicol propilena stimuleaza procesul de penetrare a substantelor active, dar afecteaza structura pielii. Se gaseste In creme, lotiunile de Ingrijire a corpului, cosmeticele de par, produse pentru Ingrijirea copiilor sau lichidul de curatat lentilele. Lauril sulfatul de sodiu permite unui produs sa se transforme In spuma si stimuleaza penetrarea cosmeticelor In piele. Se gaseste in sampoane, produse demachiante de fata sau geluri de dus, spuma de baie sau pasta de dinti. Folosit pe termen lung, produce iritatii ale pielii si ochilor, caderea parului si reactii alergice. Prin interactiunea cu alte ingrediente frecvente apar nitratii, substante cancerigene. Colorantii suntetici pot produce iritatii sau reactii alergice si pot fi recunoscuti dupa prescurtari precum FD&C colours sau D&C, urmat de o culoare si un numar. Sunt folositi In multe produse cosmetice, de la sampoane, la Ingrijirea corpului si machiaj. Parfumurile suntetice din cosmetice pot cauza alergii, ameteli, iritatii sau probleme respiratorii.

  • Ingrediente periculoase In cosmetice

Methylisothiazolinone, cunoscut si ca MIT, este un conservant ce poate crea alergii si poate afecta sanatatea fatului, In cazul femeilor Insarcinate. Este folosit In produsele cu protectie solara, In cele de Ingrijire a corpului sau a parului. Fenilendiamina este un compus chimic din vopselele de par si de sprIncene. Daca ajunge pe piele, ceea ce este aproape imposibil, provoaca reactii puternice: alergii, dermatite, descuamare, inflamarea tesuturilor. Dea sau Tea este spumant, fiind continut de sampoane, produse de Ingrijire a pielii sau de machiaj. Pe eticheta, e prezent cu denumirile: DEA, dietanolamina, TEA, trietanolamina. Ingredientul In sine nu este periculos, dar cand este asociat cu alte componente, poate da nastere unui agent cancerigen numit nitrosodietanolamina. Acesta este absorbit usor In piele si este considerat cauza cancerului de stomac, ficat, esofag sau al vezicii urinare. Lanolina este folosita pe post de emolient In rujuri si creme si provine din lana oilor. Aceasta nu ar fi periculoasa daca nu ar fi combinata cu alte substante chimice, efectul fiind aparitia acneei. Toluenul este un solvent industrial folosit adesea In continutul lacurilor de unghii. Este otravitor si toxic si poate produce pagube grave la nivelul sistemului nervos si afectiuni ale cailor respiratorii superioare. A mai fost asociat si cu durerea de cap, dermatitele si deshidratarea. Isopropyl (SD-40) este un solvent frecvent in compozitia cosmeticelor, in special in parfumuri. Este exrem de iritant si are efect deshidratant rapid. Slabeste sistemul imunitar, poate produce afectiuni grave la nivelul pielii, precum si pete inestetice sau imbatranire prematura a tenului.

  • Periculosi, dar in anumite conditii

Principala problema a parabenilor este ca patrund usor prin piele din produsul cosmetic, perturband sistemul endocrin. Potrivit unui studiu danez, la cateva ore dupa ce un grup de voluntari a aplicat cosmetice cu parabeni pe piele, In sIngele si In urina acestora au fost detectati parabenii respectivi. In cazul femeilor cu tumori mamare, acestea declarasera ca folosisera deodorante sau antipespirante aplicate la subbrat. Unele studii sustin ca nu trebuie sa ne temem doar de cancer, parabenii mai au si alte efecte nocive. Expunerea constanta la parabeni poate instala prostata la barbati, dar si infertilitatea. Cei mai afectati sunt barbatii, la care s-a constatat o scadere a cantitatii lichidului seminal si a numarului spermatozoizilor ca urmare a folosirii frecvente a acestor produse. La nivelul pielii, cosmeticele cu parabeni produc reactii adverse de tipul dermatitelor de contact sau al alergiilor severe. In concluzie, specialistii spun ca parabenii pot fi utilizati In conditii de siguranta, daca nu se fac excese. La nivel european s-a confirmat faptul ca metil si etilparabenii nu reprezinta un risc pentru sanatate. Parabenii nu pot provoca in mod direct aparitia cancerului de san, dar acesti conservanti suntetici sunt un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii, sustin alti specialisti. Cercetatori si organizatii ne atrag atentia ca nu doar expunerea individuala la produs trebuie luata in calcul, ci si expunerea Indelungata, de cativa ani, si cumulata, la mai multe produse care contin parabeni. Potrivit altor studii, o femeie care foloseste produse cosmetice cu parabeni este expusa, in medie, la 50 mg de parabeni In fiecare zi. Peste 10.000 de ingrediente chimice sunt folosite la producerea cosmeticelor. Foarte Ingrijorator este faptul ca 89% dintre acestea nu au fost suficient testate.

  • Exista si produse fara parabeni

In lipsa unor dovezi concludente despre influenta nefasta a parabenilor asupra sanatatii, folosirea cosmeticelor cu conservanti ramane o alegere a fiecaruia, desi este mai bine sa le evitam. Daca va propuneti sa scapati de parabeni macar In parte, Inlocuiti cosmeticele cu produse organice. Le veti identifica usor dupa inscriptia pe eticheta: „Nu contine parabeni”. Folositi cat mai multe produse naturale, pe care le puteti prepara acasa: masti de fata, creme, sapunuri, sampoane, exfoliante de corp, uleiuri (avocado, ulei de masline). Nu va temeti ca produsele din magazinele naturiste, lipsite de parabeni, se vor strica. Un ulei de corp hidratant produs 100% din alte uleiuri organice (floarea soarelui, nuca de cocos, menta) are un termen de valabilitate de 18 luni. Unele tincturi din plante medicinale se pastreaza in stare stabila si cate doi sau trei ani. Fara parabeni sunt considerate produsele cosmetice care nu contin apa (pe baza de uleiuri naturale), cele ce contin contin apa, dar au si amestecuri de conservanti naturali (Vitamina E, Neem Oil, extracte de rozmarin, salix nigra, potasium sorbate, catric acid, cele care contin un amestec de parabeni cu conservanti naturali. Printre produsele naturale care au proprietatea de a conserva In mod natural unele tipuri de produse cosmetice se numara oregano, cimbrul, rozmarinul, radacina de gentiana, extractul de seminte de grapefruit, uleiul de levantica. In general, conservanti naturali sunt uleiurile esentiale, vitamina E sau C. Toate aceste cosmetice bio se pastreaza In frigider. Puteti trata cosmeticele handmade cu parabenii prezenti in natura. Coacazele si afinele contin metilparaben, cu rol antimicrobian. Parabenii naturali sunt, In general, metabolizati de organism si nu produc dereglari functionale.

  • Controversa cancer-antiperspirante

Deodorantele antiperspirante au fost asociate In ultima vreme cu riscul de a produce cancer de sIn la femei, maladia fiind determinata de aluminiul din produsul cosmetic. Epilarea axilelor deschide porii si permite astfel patrunderea substantelor cancerigene In tesuturi. Aceste substante se depun In ganglionii limfatici din axile si nu pot fi eliminate prin transpiratie. In timp are loc acumularea unei concentratii foarte mari de aluminiu si substante din aceste produse care determina deteriorarea si malignizarea celulelor. Se spune ca tumorile mamare apar mai ales In sfertul exterior al sInului, In partea superioara (aproape de scobitura subratului), deoarece aceasta zona este cea mai expusa la antiperspirante. Aluminiul din antiperspirante a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolii Alzheimer. Totusi nu exista niciun studiu care sa dovedeasca faptul ca antiperspirantele cauzeaza cancerul de san, totul e doar o presupunere. Daca doriti sa renuntati la antiperspirante, singura solutie este spalarea cat mai des a subbratului cu apa si sapun.

  • Legi permisive

Parabenii au fost aprobati pentru industria cosmetica In 1984, cu conditia ca acestia sa nu depaseasca 25% din totalul parabenilor cunoscuti, concentratie considerata inofensiva pentru sanatatea omului. Producatorii sustin ca nu folosesc decat 0,01-0,3%. Cantitatea totala de parabeni dintr-un produs nu are voie sa depaseasca 0,8 % (calculata In masa de ester), iar cantitatea unui singur tip de paraben nu trebuie sa depaseasca 0,4%. Siguranta tuturor produselor cosmetice si a ingredientelor folosite In acestea este reglementata de Directiva Europeana pentru Cosmetice (76/768/EEC). Parabenii sunt considerati nepericulosi, insa sunt cancerigeni pentru sobolani.

Cititi si Alifii si Pielea si 100 sfaturi naturiste si Mezoterapia