Micul dejun

Mic dejun cu sanatate

Mancatul sanatos de dimineata are efectul unei cure terapeutice, de slabire si longevitate

  • Fructe proaspete sau sucuri naturale

Este bine sa mancam dimineata fructe, deoarece contin numeroase vitamine si minerale. Va puteti prepara un shake din fructele preferate: banana, capsune, mere, pere, prune decojite, piersici, citrice. In shake se pot adauga fulgi de cereale. Fructele pot fi consumate si sub forma de suc natural, ideal pentru hidratare. Acesta se bea cu 10 minute inainte de masa. Bananele suplinesc carbohidratii pentru producerea energiei. Capsunele sunt bogate in anti-oxidanti, reducand riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului. Daca fructele le adaugam in iaurt dietetic, vom obtine un delicios amestec care asigura necesarul de proteine, calciu, vitamine si minerale, antioxidanti. Totusi, desi fructele nu fac decat bine, in cantitate prea mare, pot creste aciditatea gastrica. In aceste cazuri, atunci cand doriti fructe la micul dejun, savurati-le dupa ce ati mancat ceva mai consistent.

  • Ceaiul, primul aliment

Inlocuiti cafeaua de dimineata cu o cana de ceai verde. Este un bun energizant si pregateste creierul pentru o noua zi de lucru. In plus, ceaiul verde este bogat in antioxidanti si nu afecteaza inima. Daca aveti probleme de sanatate, atunci incepeti micul dejun cu o ceaiul din plantele recomandate, luat pe stomacul gol. Daca suferiti de gastrita hiperacida sau ulcer, beti suc de cartofi sau de varza cruda sau ceai de flori de galbenele, radacina de tataneasa, flori de salcam radacina de lemn dulce. Pentru cei cu bronsite, e bun ceaiul de scai vinat, ciubotica-cucului, patlagina. Pentru cei cu colesterol crescut, sunt bune infuziile de catina, maces, coacaz negru si sucul de ceapa cu miere de albine. Hipertensivii trebuie sa bea ceai de vasc sau de sulfina. Anemicilor le e recomandat ceai de urzica. Pentru constipatie e bun ceaiul de coaja de crusin si radacina de cicoare. Ceaiul de anghinare ajuta in colecistite. Pentru diabetici, e ideala infuzia de frunze de afin, salvie, nuc sau teci de fasole. Iar, pentru cei cu litiaza renala, cea de ceapa, matasea porumbului si frunze de merisor.

Toata lumea stie ca masa de dimineata e cea mai importanta, ca in niciun caz nu trebuie sarita, dar putini tin cont de aceasta regula. Poate pentru ca nu inteleg beneficiile micului dejun sanatos. Iata cateva motive pentru care trebuie sa mancati dimineata, dar nu orice si nu oricat!

  • Alimentarea cu energie

O vorba din batrani spune ca micul dejun trebuie sa-l mananci singur, pranzul sa-l imparti cu prietenii, iar cina s-o oferi dusmanului. Alimentatia corecta la primele ore ale diminetii are rolul de a furniza energia necesara organismului pentru intreaga zi. Nu-i de mirare ca persoanele care se declara grabite si sar peste masa de dimineata se simt peste zi molesite, obosite, cu senzatii de foame si arsuri la stomac. Potrivit studiilor din ultimii ani, lipsa micului dejun poate avea numeroase efecte negative asupra copiilor si adultilor: slabirea memoriei, reducerea creativitatii, stari de iritabilitate si anxietate, stres determinat de senzatia de foame si dificultati in logica. Pe langa agravarea vechilor afectiuni. Cea mai mare greseala este sa inlocuiesti micul dejun cu o cafea si o tigara. Pe langa efectele nocive ale tutunului, cafeaua stimuleaza secretiile gastrice. Sucurile gastrice invadeaza stomacul gol si, neavand ce sa digere, agreseaza mucoasa stomacului. Asa apar gastrita si ulcerul.

  • Nu mananci, te ingrasi!

Rolul micului dejun este de a trezi organismul dintr-un post de 10-12 ore, in care metabolismul scade si se consuma mai putine calorii. Atunci cand te apuci de treaba fara sa mananci nimic, e ca si cand ai porni masina fara sa bagi benzina. Adica, nu o sa ajungi prea departe. Aceasta pentru ca organismul nu are glucoza, nutrientul esential pe care sistemul digestiv il extrage din hrana. Pentru cine crede ca ocolind masa de dimineata va slabi, expertii au o veste trista, dar adevarata: rezultatul va fi exact opus. Dimpotriva, micul dejun sanatos ajuta la mentinerea siluetei. Si a sanatatii generale, furnizand combustibil pentru arderile de peste zi. Fara mancare, metabolismul ramane scazut, iar rezultatul va fi ingrasarea. In schimb, mancand, se intensifica arderile metabolice. Persoanele care mananca cereale de dimineata sunt mai suple si au un regim alimentar mai sanatos, bogat in fibre si sarac in grasimi.

  • Cerealele, ingredientul ideal

Vi se face foame la putin timp dupa ce te ridici de la masa? Aceasta inseamna ca acei carbohidrati simpli din painea alba sau cornuri trec imediat in sange si cresc rapid glicemia, care va scadea la fel de rapid. Solutia: micul dejun trebuie sa contina carbohidrati complecsi, cum ar fi cerealele integrale sau painea neagra, si proteine din lactate si branzeturi slabe. Sa le luam pe rand. Ce sunt aceste cereale si de ce fac ele minuni pentru sanatatea noastra daca le consumam dimineata? Un bol de cereale consumat pe stomacul gol ajuta organismul sa ceara mai putine grasimi sau alimente dulci pe parcursul zilei. In plus, cerealele sunt energizante si furnizeaza multe vitamine si minerale, nu sunt bogate in calorii si tin de foame vreme andelungata. Cerealele sunt gustoase, usor de preparat (se adauga intr-un bol cu lapte sau iaurt) si previn bolile de inima, obezitatea, diabetul, problemele intestinale si chiar diferite tipuri de cancer. Cerealele sunt si o sursa excelenta de calciu, care are rol in intarirea oaselor si a dintalor. In concluzie, cerealele reprezinta micul dejun ideal pentru orice varsta.

  • Lactatele, prietenii matinali ai sanatatii

Atunci cand nu avem cereale, se pot manca si alte alimente, la fel de sanatoase. De exemplu, lactatele slabe. Laptele si iaurtul contin proteine si gama de vitamine B, asigurand, in acelasi timp, mai mult de jumatate din necesarul zilnic de calciu. Mentin buna circulatie a sangelui si a sanatatii pielii. Laptele degresat, branza de vaci sau telemeaua cu continut scazut de grasimi nu trebuie sa lipseasca din masa de dimineata. Laptele il puteti bea simplu, cu cacao ori combinat cu cereale. Daca alegeti laptele cu cacao este de preferat sa-l preparati singuri, cel din comert contine si conservanti. Pe cat posibil, evitati branza topita ori produsele de tip feta. Acestea au peste 40% lipide. Branza dulce este cea mai bogata sursa de proteine. Laptele batut contine bacterii lactice necesare pentru mentinerea florei bacteriene normale, deci nu veti mai avea probleme cu intestinul gros. Este mai usor digerabil decat laptele crud. Iaurtul preparat biologic (in casa) este mai dulce si mai sanatos decat cel din comert, reface flora intestinala. Un iaurt bun, proaspat, aduce aport de calciu si scade colesterolul.

  • Micul dejun international

- Rusia: ceai fierbinte, o mare varietate de tipuri de paine, mezeluri, oua prajite si castraveti murati. Kasha, un fel de cereale preferate mai ales de copii, se serveste adesea cu tvorog (un soi de branza moale) sau cu iaurt si zahar.

- Turcia: paine cu unt si miere. Unii turci mananca supa de tarhana (amestec de faina, iaurt, drojdie si o varietate de legume prajite) si paine proaspata. Ca produse de patiserie, turcii aleg su böregi (straturi de taitei, branza alba moale si patrunjel). De baut, mai au specific ayranul (apa cu iaurt). Si, evident, in aceasta tara se bea faimoasa cafea turceasca, cu aroma de nucsoara.

- Germania, Austria, Olanda si Suedia: cereale, oua, multe tipuri de paine cu unt si gem, carnuri reci, branzeturi, iaurt, fructe si sucuri din fructe, ceai, cafea, ciocolata calda sau lapte. In Suedia, cerealele se mananca cu filmjölk, un fel de lapte mai gros, intre iaurt si smantana. Germanii consuma oua fierte moi. Austriecii, dupa un mic dejun usor dimineata foarte devreme, mai iau inca unul mai substantial numit Gabelfrühstück. In Olanda, se serveste groene haring (hering). Iar de baut, anijsmelk, adica lapte cald aromatizat cu anason.

- Marea Britanie: bacon, cirnati, rinichi la gratar, cotlete de miel, oua fierte tari, rosii, ciuperci, cereale, diferite tipuri de peste afumat, ceai si cafea, cornuri, crumpets, paine prajita, kedgere (preparat indian cu linte, orez si condimente), hoppers (clatite de orez).

- Irlanda: carne prajita, budinca cu carne, paine alba, usor dulce, cu boabe de stafide.

- Scotia: oatcakes scones (biscuiti cu carne de oaie si faina de orz).

- Tara Galilor: Bara lawr (o alga marina comestibila), amestecata cu cereale si prajita la gratar. Se mai mananca un gen de scoici prajite.

- Grecia: fructe proaspete cu iaurt, cafea fara zahar. Mai tirziu, mananca din nou, paine, carne si branza.

- Franta, Italia, Belgia, Luxemburg: cafea cu lapte sau cappuccino si paine prajita cu unt, briose sau croissunt.

- Bulgaria: ceai sau cafea turceasca, paine cu susan si unt, branza de oaie, miere, masline, rosii, oua fierte si iaurt. B

- Spania si Portugalia: o chifla cu unt si gem si o ceasca de cafea cu mult lapte. Chocolate con churros (ciocolata cremoasa, calda, servita cu un fel de gogoata imbracata in zahar si scortisoara).

- SUA: ceai, cafea, cacao fierbinte, lapte, produse de patiserie, carnati, oua, bacon, fructe si sucuri din fructe.

  • Sfaturi matinale

Ca sa va puteti invinge lipsa poftei de mancare de dimineata, incercati cateva reguli care va vor ajuta sa nu mai vreti sa renuntati niciodata la micul dejun:

- mancati seara ceva foarte usor, ca dimineata sa va treziti flamanzi.

- ambitionati-va sa luati micul dejun trei zile la rand. In a patra zi, totul va fi mult mai usor, obiceiul se formeaza repede.

- controlati-va zilnic greutatea. Cele cateva sute de grame lipsa la cantar va vor da imboldul de a continua sa va faceti un obicei din a mana dimineata.

  • Paine neagra si prajita

Cine prefera painea la micul dejun, trebuie sa o aleaga pe cea integrala si sa se limiteze la doua felii. Pe paine se poate pune miere. Painea din faina neagra, cu tarate, cu secara, e recomandata in tratamentul obezitatii, faciliteaza o rezolvare rapida a problemelor digestive, ajutand in tratarea cancerului de colon. Persoanele care mananca paine alba sunt mai expuse pericolului de a face boli de rinichi. In schimb, painea neagra, din cereale nedecorticate, furnizeaza organismului de 10 ori mai mult magneziu, de 2,5 ori mai mult fosfor si calciu, o cantitate sporita de vitamine din gama B si fibre vegetale. Igienizeaza perfect tubul digestiv expus la cancer, boala datorata mai ales unei alimentatii necorespunzatoare sau mai bine-zis moderna. Consumul de paine neagra ajuta la prevenirea si combaterea constipatiei si colitei de putrefactie. Induce rapid senzatia de satietate, fiind recomandata in curele de slabire. Este sanatoasa pentru pancreas, amelioreaza diabetul. Painea neagra este un prieten al inimii, experimentele realizate demonstrand ca are un rol bine esential in prevenirea ischemiei cardiace. Cea mai buna forma de a consuma painea este sub forma prajita.

  • Oua da, insa fierte si moi

Nu este adevarat ca sunt interzise ouale la micul dejun. Conditia ca aceste produse sa ajute la sanatate e sa fie fierte si moi. Sub aceasta forma se digera in intregime dupa o ora, doua, oul fiert tare sau omleta, abia dupa vreo trei ore. In niciun caz, nu sunt indicate papara cu jumarile. Ouale fierte sunt foarte hranitoare, dar nu zilnic, pentru ca pot mari colesterolul. Ideal e un ou fiert la trei zile. Mai trebuie sa stim ca oul nu face rau ficatului, asa cum se crede. Contine metionina, un aminoacid folositor pentru ficat. Galbenusul are calitatea unica de a determina contractia vezicii biliare, prin aceasta stimuland activitatea fierii, contribuind in acelasi timp la asimilarea grasimilor. Ouale prajite si cele din maioneza sunt contraindicate. Mai ales persoanelor diagnosticate cu pietre la vezica biliara. Daca va plac foarte mult ouale, insa aveti probleme cu colesterolul, mancati doar un galbenus (colesterolul se gaseste numai in el) si doua sau trei albusuri. Albusul de ou este un izvor extraordinar de proteine. Dar trebuie sa aveti in vedere un lucru: ouale sunt prezente si in paste fainoase, dulciuri, fursecuri. Chiar daca oul este un produs foarte hranitor, nu ingrasa. Datorita continutului ridicat de factori nutritivi, oul este foarte valoros pentru copii, convalescenti, denutriti, anemici.

  • Ce sa nu mancam dimineata?

Cafeaua, tutunul si alcoolul trebuie evitate dimineata. Pot provoca gastrite sau ulcere. Un nu hotarat alimentelor prajite sau bogate in grasimi! Vor incetini digestia si vor da o senzatie de balonare. Nici alimentele dulci nu sunt potrivite pentru micul dejun. Dau energie doar pentru scurt timp si nu potoles foamea. In plus, au foarte multe calorii. Mezelurile sunt cea mai la andemana varianta pentru micul dejun, dar nu si cea mai sanatoasa. Sunt pline de toxine. Ocoliti chiftelele, parizerul, salamul, cirnaciorii sau carnea rece din conserve. Mezelurile au in compozitie extrem de multe E-uri, o cantitate foarte mica de proteine, multa grasimi si emulsie de soric. Perturba echilibrul calciului si fosforului din organism.