Omega 3

Omega 3, acidul tineretii

Pentru protectie cardiovasculara, un sistem imunitar puternic si o functionare optima a creierului, trebuie sa consumam alimente bogate in acidul gras Omega 3

  • Pestele, sursa numarul 1 de Omega 3

Omega 3 poate ajunge in organism prin alimentatie. Sursele naturale sunt vegetale si animale. Pestele gras este cel mai indicat, in special heringul, somonul, macroul, sardelele, tonul. Pestele gras reprezinta o sursa mai putin concentrata de Omega 3 fata de sursele vegetale de top, insa calitatea acidului gras din peste este superioara: pestele contine EPA si DHA, pe cand vegetalele contin ALA. Pe de alta parte, pestele trebuie preparat termic, procedura care distruge acizii Omega 3. Iar speciile de peste bogate in Omega 3 sunt aceleasi care contin mercur. Exceptia o constituie somonul, deoarece consumam somon de crescatorie. Totusi, nici pestii de crescatorie nu mai sunt 100% sanatosi, deoarece sunt hraniti cu hormoni. Mai contin Omega 3 si pastravul de lac, algele, molustele. Cu cat pestele este mai gras, cu atit are mai mult Omega 3. Este bine sa il fierbeti, sa il coaceti la cuptor sau sa-l pregatiti pe gratar. Daca aveti indoieli cu privire la calitatea acestora, puteti folosi suplimente de ulei de peste, cu aceleati beneficii asupra organismului ca produsele proaspete. Unii aleg suplimentele si fiindca nu agreeaza gustul pestelui. Supermarketurile comercializeaza si produse cu adaosuri de Omega 3: lapte, iaurt, paste fainoase, sucuri de portocale. Mai bine incercati sursa originala de Omega 3.

Acizii grasi Omega 3 sunt substante de care corpul uman are nevoie pentru a functiona corect. Mentin sanatatea sistemului cardiovascular si a celui nervos. Sunt substante atit de importante incat lipsa lor poate dezechilibra grav organismul. in schimb, un aport suplimentar de Omega 3 inseamna prevenirea cancerului, combaterea lui si stoparea proceselor degenerative. Practic, dieta bogata in Omega 3 ofera o viata fara dureri, fara disfunctii ale organelor interne si, in consecinta, fara griji.

  • Ce sunt acizii grasi Omega 3?

Acizii grasi Omega 3 sunt de trei tipuri: DHA (acid docosahexaenoic), EPA (acid eicosapentaenoic) si ALA (acid alfa-linolenic). ALA nu poate fi sintetizat de catre organism, iar ceilalti doi au nevoie de ALA pentru a fi sintetizati. Cantitatea zilnica necesara variaza intre 0,8 si 1,2 grame pe zi pentru ALA si intre 0,3 si 0,6 grame pe zi pentru EPA plus DHA (considerate impreuna). Consumul a 40-60 de grame de somon sau hering este suficient pentru a asigura necesarul zilnic de Omega 3. La fel, doza zilnica de Omega 3 poate fi obtinuta din 15-22 de grame de nuci sau dintr-o lingurita de ulei de in. Acesti acizi sunt polinesaturati, cu lant lung, derivati din acizii linoleic, linolenic si oleic. Se gasesc peste tot in organism. Ei sunt esentiali pentru sanatate, dar nu pot fi fabricati de catre corpul omului. De aceea, trebuie obtinuti din alimentatie. Mai exista si acizi grasi Omega necesari organismului, dar nu neaparat esentiali, pentru ca organismul poate sintetiza mici cantitati in prezenta acizilor grasi esentiali. Organismul are nevoie de ambele categorii de Omega pentru a repara membranele celulare, pentru a-si prelua substantele nutritive la nivel celular si a elimina reziduurile din celule. Iata cateva simptome ale deficientei de acizi grasi Omega 3: memorie slaba, piele uscata, probleme cardiovasculare, depresie si stres.

  • Doctorul inimii si a vaselor de sange

Dintre acizii grasi esentiali nesaturati, cei de tip Omega 3 se dovedesc a fi „vedetele“ noilor tipuri de tratamente pentru prevenirea si chiar vindecarea afectiunilor cardio-vasculare, in hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, imbatranire celulara, afectiuni psihice. Mai pot ajuta si la usurarea durerilor cauzate de artrita reumatoida. Simptomele se pot diminua dupa 3 luni de folosire regulata a unui supliment cu Omega 3 din ulei de peste. Cel mai important beneficiu de pe urma acidului Omega 3 este efectul sau asupra sistemului cardiovascular. Previne si stopeaza evolutia bolilor coronariene, deterioarea vaselor de sange. Are si rol antioxidant, impiedicand degradarea vaselor sanguine. Omega 3 protejeaza inima de efectele negative ale poluarii (gaze de esapament). Populatiile consumatoare de peste gras ( eschimosii, japonezii) au cel mai mic numar de cardiaci din lume ( la eschimosi, bolile de inima sunt aproape necunoscute) si inregistreaza un numar infim de infarcturi. Sursa efectului protector este uleiul de peste, bogat in acizi grasi Omega 3. Aceeasi acizi previn ingrosarea sangelui si a arterelor, datorita hormonului numit prostaglandina. Micsoreaza nivelul de trigliceride (grasimi) in sange, in timp ce mareste nivelul de HDL colesterol (cel bun). Omega 3 potenteaza actiunea substantelor anti-inflamatoare stopand astfel artreroscleroza. A dat rezultate bune si in tratarea unor boli ca ca astmul, dismenoree, scleroza multipla, epilepsie, lupus si in prevenirea respingerii organelor transplantate. Omega 3 reduce riscul aparitiei diabetului de tip 1 cu 55 %.

  • Antidepresiv valoros

Acizii benefici Omega 3 au rol important in reglarea unor procese majore de la nivelul creierului. Ei exista in creier in concentratie mare (60% din masa creierului), avand rol esential in performantele memoriei. sunt implicati in schimburile metabolice ale celulelor nervoase, in raspandirea impulsurilor nervoase. impiedica degradarea psihica. Un rol special il detine DHA, denumit si „acidul gras al creierului“. Omega 3 combate depresia, restabileste optimismul. Persoanele care au un nivel scazut de acizi Omega 3 in organism sunt negativiste, impulsive si prezinta un risc crescut de a suferi de depresii. Un studiu realizat in China a aratat ca uleiul de peste are efecte benefice asupra schizofreniei si hiperactivitatii. Acesti acizi benefici reusesc sa ofere un echilibru celor cu accese de depresie sau de furie, dar si in deficitul de atentie, procese de imbatranire a creierului sau in unele psihoze. Persoanele suferinde de Alzheimer prezinta un mare deficit din aceste substante nutritive valoroase. Alte efecte ale carentei de Omega 3: deficit de atentie, hiperactivitate, dislexie. Se pare ca functionarea optima a creierului uman se realizeaza atunci cand e satisfacuta proportia de 1:1 intre cantitatile de Omega 3 si Omega 6. in timp ce se dezolta in uter, fatul consuma mari cantitati de Omega 3 din rezervele mamei, pentru formarea sistemului nervos. Copiii ai caror mame au consumat suficient ulei de peste, au un coeficient de inteligenta ridicat. Laptele matern contine Omega 3, copiii alaptati la sin se dezvolta neurologic absolut normal, fapt ce nu e intotdeauna valabil si in cazul celor alimentati cu lapte praf.

  • Protejeaza vederea si combate metastazele

Cercetarile au demonstrat ca Omega 3 are efect protector impotriva mai multor tipuri de cancer: de sin, de prostata si al intestinului gros. Acizii grasi Omega 3 au proprietatea de a impiedica angiogeneza, determinand autodistrugerea celulelor canceroase. S-a demonstrat ca femeile care consuma zilnic acizi grasi Omega 3 prezinta un risc cu 25% mai mic sa aiba cancer la sin. Cancerul de colon poate fi prevenit prin consumul de acizi grasi esentiali, lucru constatat la eschimosi, care au o rata foarte scazuta a acestei maladii. mancand peste doar de doua ori pe saptamana, sansele sa se dezvolte cancer colorectal sau cancer al tractului digestive scad cu 50%. Consumul zilnic de Omega 3 incetineste progresia cancerului, atunci cand tumorile au aparut deja, fiind un redutabil dusman al metastazelor. De asemenea acizii grasi Omega 3 protejeaza pielea, ajuta in insuficienta renala si ciroza hepatica. Combat efectele nocive ale fumatului. Ajuta la cresterea nivelului de calciu din organism, depunerea de calciu in oase, imbunatateste rezistenta osoasa, impiedicand aparitia osteoporozei. Marire aportului de acizi grasi esentiali Omega 3 amelioreaza simptomele dermatitei atopice, o forma de alergie cauzata de imunitatea slabita. Retina contine o cantitate importanta de acizi DHA. La sugari, lipsa acizilor DHA afecteaza acuitatea vizuala, capacitatea ochilor de a distinge detalii fine. Dieta bogata in Omega 3 protejeaza si vederea persoanelor in varsta. Acestea pot suferi de degenerescenta maculara (tulburari grave de vedere sau chiar orbire), daca au deficit de Omega 3.

  • Surse vegetale: soia, nuci, fasole

In categoria surselor vegetale de Omega 3 intra semintele de in. Sunt bogate in fibre si au un gust asemanator cu cel al alunelor. Pot fi amestecate cu cerealele pe care le consumati dimineata, cu miere sau pot fi puse in faina pentru prajituri. Nucile sunt de asemenea o sursa buna de acizi grasi ALA. Atunci cand gatiti este recomandat sa folositi uleiul de rapita. Produsele din soia sunt si ele bogate in Omega 3. De asemenea, iarba grasa (ulei), uleiul din seminte de cinepa, fasolea, germenii de griu, semintele de floarea soarelui, avocado, uleiul de masline, uleiul de nuci, grasimea de gaina, untul, tofu, conopida, broccoli, varza, spanacul. Cine vrea sa imbatraneasca fara sa se simta batran trebuie sa primeasca un aport optim de acizi grasi Omega-3 (minimum 70 g de peste). Desi nu se stie care este doza zilnica optima, specialistii recomanda un consum de 365 de mg, iar atunci cand se iau tablete ce contin ulei de peste, sa se ia in paralel si suplimente cu vitamine B. Consumul de Omega 3 in exces prezinta mai multe riscuri, cel mai important fiind acela de hemoragie, din cauza efectului anticoagulant. in caz de „suprasaturare“ cu Omega 3 si 6, se recomanda un aport sporit de legume, fructe, ceai verde.

  • Omega 6 si Omega 9

Printre acizii grasi valorosi, se numara si Omega-6 din uleiul de floarea-soarelui, arahide si carne. Acesti acizi sunt implicati in declansarea reactiilor inflamatorii, a senzatiei de durere, precum si in exacerbarea raspunsului imunitar fata de diferiti alergeni. Care este raportul dintre Omega 3 si Omega 6? Regula spune ca trebuie sa conumam de cinci ori mai mult Omega-6 decat Omega-3. Dar sa nu exageram cu Omega 6, deoarece excesul acestui acid impiedica asimilarea Omega 3 si favorizeaza inflamatiile, durerile si alergiile. Mai mult, cercetarile in domeniul oncologiei au aratat ca tumorile canceroase expuse la Omega 6 cresc si se dezvolta mai agresiv, fenomen ce se petrece in sens invers daca tumorile sunt tratate cu Omega 3. Uleiul de masline, uleiul de cinepa si de rapita contin acid gras Omega 9 (acid oleic). El este cel care formeaza trigliceridele, produce antioxidanti si protejeaza sistemul cardiovascular. Adaugat in procesul industrial de obtinere a margarinei, acidul omega 9 devine periculos, favorizeaza ateroscleroza si perturba metabolismul lipoproteinelor din ficat.

Cititi si Pestele si Grasimi.