Migrene

100 de leacuri pentru durerea de cap

Plantele din farmacia verde ne vin in ajutor pentru a alunga migrenele

  • Alimente bune, alimente rele

In afara de leacurile din plante, trebuie sa avem grija si cu hrana, fiindca exista alimente care dau dureri de cap. Se evita supele grase, conservele, mezelurile, carnurile grase si vinatul, alimentele rafinate, crustaceele, alcoolul si bauturile fermentate, ciocolata si produsele de patiserie, cafeaua, vinurile rosii, soarele in exces, contraceptivele, tutunul. In schimb, trebuie consumate multe verdeturi proaspete si fructe. Una din cauzele majore ale migrenelor este stresul si de aceea relaxarea va ajuta la ameliorarea acestor stari neplacute. Important e sa crestem si cantitatea de oxigen din creier. Acest lucru il obtinem prin miscare in aer curat. Proprietatile argilei sunt cunoscute inca din antichitate. Se aplica alternativ pe plexul solar, pe ceafa si pe gat o pasta de argila verde si ulei de masline. Se tine bine acoperita cu un material din lina sau din bumbac, 30 de minute. Reflexologia este o alta metoda eficienta de tratare a durerilor de cap. Presand anumite zone ale corpului, pe meridiane energetice, se elibereaza tensiunile care alimenteaza migrena. Punctul asupra caruia trebuie sa presam este situat intre degetul aratator si cel mare. Se recomanda, de asemenea, evitarea frigului sau a caldurii excesive, factori ce pot perturba activitatea vasomotorie.

  • Leacul cu ardei iute

O veche practica naturista andeamna ca, inca de la inceputul migrenei, sa se puna 5-10 picaturi de extras de ardei iute in nari pe partea cu migrena. Durerea de cap trece in circa10 minute. Chiar si dupa ce durerile de cap s-au instalat, extractul de ardei iute va lucra cu efect, eventual se pune in ambele nari. Durerea cauzata de iuteala ardeiului nu este asa de intensa cum s-ar banui. Tinctura se prepara astfel: un sfert de lingurita de ardei iute se pune intr-o ceasca de alcool pur de cereale. Lasati la macerat timp de 1-2 zile si se filtreaza inainte de a fi folosit.

Cititi si Laserul si Hipnoza si Durerile si Sistemul nervos si Aromaterapia

Nu e om sa nu fi avut cel putin o data in viata o durere cumplita de cap. Modul de viata modern, poluarea, stresul, alimentatia gresita, fumatul sunt factori care provoaca tot mai dese migrene, atat la femei, cat si la barbati. Iar odata cu sosirea primaverii si, implicit a asteniei si insomniilor, durerile de cap se accentueaza. Ce faceau stramosii nostri cand ii sageta cate un junghi in cap? Nu aveau medicamentele de acum, dar nici nu rabdau pana le trecea de la sine. Farmacia verde are leac pentru nevralgii. Sunt simple, la andemana oricui, ieftine si mult mai sanatoase decat produsele farmaceutice care, dupa cum se stie, au efect de bumerang, aducand inapoi nesuferita durere de cap.

  • Ce fel de durere e?

Cu durerea de cap nu e de glumit. Ea poate fi o manifestare pasagera sau poate ascunde o alta afectiune. Atunci cand durerea persista sau e prea puternica, e bine sa consultam medicul. Dar daca este o suferinta pasagera, o putem face singuri sa dispara cu metode traditionale. Durerea de cap sau cefaleea apare ca o senzatie de apasare in zona fruntii, de durere pulsatila la timple si poate dura cateva minute sau ore. Migrena, insa cuprinde jumatate de cap si e insotita de greata si varsaturi, fotofobie, transpiratii puternice. Poate avea cauze dintre cele mai serioase, de la probleme oftalmologice, la cele neurologice. Medicul specialist trebuie consultat de urgenta. Numai in cazul in care suntem siguri ca e vorba de o banala durere de cap cauzata de oboseala, aer inchis, suprasolicitare, stres, pozitie incorecta, putem incerca sa ne dregem cu ceaiuri.

  • Ceaiuri de plante

Ceaiul din flori de levantica se prepara dintr-o lingurita de planta la cana. Se beau 1-2 cani pe zi. Florile de musetel pulverizate se iau circa un gram, la cateva ore dupa ore dupa masa. Din infuzia de iasomie (1-2 lingurite de flori la o cana de apa clocotita) se beau doua cani pe zi. Se infuzeaza o lingurita de flori de cretisoara la o cana de apa. Se bea pe parcursul unei zile. Se prepara o infuzie din doua lingurite de deditel la o cana de apa. Se beau una-doua cani pe zi. Se toarna un pahar de apa rece peste o lingurita de radacina de iarba mare. Se lasa timp de 10 ore, dupa care se strecoara. Se bea cate un sfert de pahar o data pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Din lamaita, se face o infuzie din una-doua lingurite de flori la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi. Dintr-o lingura de flori de maces la un pahar de apa, se face un ceai din care se iau cate doua linguri de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Mai sunt cunoscute drept plante care alunga durerea de cap, maghiranul (ceai), menta (decoct), paducelul (decoct), ruscuta de primavara (tinctura), florile de salcim (decoct). Se prepara un decoct din frunze de salcie si de viorele. Inainte de a bea decoctul se adauga si cateva picaturi de otet. Se iau una-doua linguri pe zi. Apiterapia in cazul migrenelor recomanda doua lingurite de miere de albine la fiecare masa. Se recomanda concomitent cu ceaiurile, aplicarea unei pungi cu gheata pe frunte.

  • Frunze direct pe frunte

Pe langa ceaiuri, putem face si un tratament extern. Se fierb una-doua frunze de aloe in 2-3 litri de apa si se toarna lichidul obtinut, timp de cateva seri la rand pe cap, dupa care si pe tot corpul. Se poate amesteca infuzia de aloe cu suc de cicoare. Se iau cate 15-30 de grame pe zi. Se fierbe cimbrisor in cantitate mai mare de apa si se tine capul timp de 10-15 minute in acest decoct, dupa care se va turna pe tot corpul. Se pot aplica felii de cartof crud pe frunte si timple sau frunze proaspete de visin, menta, cimbrisor ori podbal. La fel se poate face cu frunze de varza strivite. Cu sucul de varza se pot unge si incheieturile mainilor, pentru o mai mare eficienta. Se spune ca inlatura durerea si jumatatile de ceapa, tinute pe timple 15-20 de minute. Se pun comprese cu mustar sau hrean ras la ceafa si mustar la talpi. Se taie coaja de la o lamaie (fara partea alba) si se aplica pe tample. In cazul in care tensiunea este mare, se fac bai foarte calde la picioare si maini. Se mai pot pune cataplasme din faina de mustar. Se fierbe pelin in ulei de masline. Cu amestecul obsinut se unge locul dureros sau se aplica sub forma de comprese. Pe timple si ceafa se aplica o compresa cu infuzie rece de menta. Este foarte eficient sucul de coacaze negre, cate un sfert de pahar, de trei ori pe zi.