Protezele

Protezele, a doua sansa la o viata normala

Fie ca este vorba de proteze auditive, de sold, dentare sau de sin, oamenii care au nevoie de ele pot beneficia astazi de dispozitive performante care ii ajuta sa fie din nou activi

  • Aparate auditive minuscule

Nu exista doi oameni care au exact aceeasi experienta de pierdere a auzului. Astfel ca exista mai multe modele si stiluri de proteze auditive. Rolul protezelor auditive este acela de a amplifica sunetele si nu de a restaura functia auditiva alterata. Exista proteze auditive retroauriculare (cu carcasa ascunsa in spatele urechii, cu sau fara ajustari manuale) si intraauriculare (plasate in canalul auditiv, mai mult sau mai putin vizibile in ureche). In anii '60 a fost creat implantul cohlear, o mare usurare pentru hipoacuzici. Dotat cu o baterie, cu un microfon si cu electrozi plasati in urechea interna, el reuseste sa redea o parte din auz si, deci, sa salveze vorbirea celor nascuti cu surditate (daca se intervine pana la varsta de 6 ani). Datorita ultimelor descoperiri in domeniul tehnologiei digitale si designului electronic avansat, aparatele auditive de ultima generatie sunt atat de mici incat sunt practic invizibile in canalul auditiv. Protezarea auditiva este din ce in ce mai frecventa si in cazul tinerilor, mai ales al acelora care asculta muzica in casti cu sonorul dat la maximum. De aceea, aparatele sunt individuale, nu pot fi folosite de o alta persoana. Protezele auditive costa intre 900 si 5.500 de lei, pentru cei neasigurati. Unele cabinete particulare ofera si varianta cumpararii in rate. Protezele pot fi doar pentru o ureche sau pentru ambele urechi, in functie de nevoile si de posibilitatile materiale ale pacientului. In cazul in care sunt probleme la ambele urechi, specialistii recomada aparate pentru amandoua. Totusi, daca pacientul nu are suficienti bani, purtarea aparatului la o singura ureche rezolva o mare parte din problemele de auz. Chiar daca aparatele auditive nu pot reda abilitatea de auz originala, pot sa foloseasca ramasita de auz, oferind un nou mod de avea o viata activa.

  • Protezele dentare, necesitate sau moft?

Protezele dentare sau dintii falsi inlocuiesc cu succes dantura naturala, fiind extrem de utile persoanelor care si-au pierdut cativa dinti sau pe toti. Consta intr-un set de dinti falsi atasati pe o placa de plastic sau de metal. Arata si se comporta la fel ca dintii naturali, iar pacientul se poate alimenta si poate zambi fara sa se simta jenat. Protezarea poate oferi chiar o dantura noua mai frumoasa decat cea originala. Datorita avansului tehnologic, tot mai multi oameni aleg sa-si corecteze aspectul estetic cu dinti noi, mai albi, mai drepti si mult mai aratosi. Protezele totale sunt necesare mai ales la varste inaintate. Cu timpul, maxilarul se modifica, iar proteza nu se mai potriveste perfect, ceea ce face ca materialul acrilic sa se fisureze sau ca dintii artificiali sa se disloce. De aceea, protezele trebuie deseori ajustate sau inlocuite. Altfel, ar rezista 30 ani sau mai mult, in functie de felul cum sunt folosite si ingrijite zilnic. Controlul periodic la stomatolog va scuti pacientul de surprize. Desi ajuta enorm milioane de persoane din intreaga lume, proteza dentara prezinta si cateva dezavantaje. Este posibil ca la inceput, pacientul sa nu poata pronunta corect sau sa nu poata manca. Cu timpul, acest impediment dispare, pe masura ce se obisnuieste cu noua configuratie a dintilor. Protezarea dintilor este absolut necesara mai ales dupa extractii, deoarece spatiul gol va afecta in timp densitatea osoasa a maxilarului si va schimba fizionomia fetei. In acest caz, e recomandat implantul dentar, adica o tija de titan care se insereaza in osul maxilarului si care va tine loc de radacina a dintelui. Materialele de ultima generatie nu provoaca reactii alergice, inflamatii ale gingiilor sau senzatii de gust metalic in gura. Protezele dentare pot fi fixe sau mobile, din ceramica sau rasini acrilice, ale dintilor sau ale maxilarului, dar toate urmaresc restabilirea functiei masticatorii.

  • Protezele de san, avantaje si riscuri

Cancerul de san este o maladie care afecteaza tot mai multe femei. In urma unui astfel de diagnostic, multe femei sunt nevoite sa recurga la interventii chirurgicale de extirpare a sanului afectat, decizie cu impact psihic si emotional deseori traumatizant. Protezele externe de sin reproduc cu fidelitate profilul natural al sanului si ofera purtatoarei, restabilirea echilibrului si increderii in sine, dar si reechilibrarea staticii corpului. Un implant mamar consta intr-o membrana siliconata plina cu gel siliconic sau ser fiziologic. Operatia de augumentare mamara dureaza 2-3 ore si consta in crearea unei incizii submamare sau in pliul aflat sub axila in care se va introduce proteza. Cicatricile se vindeca in maximum un an. Protezele mamare pot fi rotunde, ovale sau alungite, iar suprafata acestora poate fi neteda sau texturata. Pacienta poate alege intre implanturile cu ser fiziologic, cu gel siliconic sau mixte. Protezele saline sau cu ser fiziologic ofera posibilitatea realizarii unor mamografii mai precise in comparatie cu celelalte proteze. In schimb, protezele cu silicon au un aspect si o senzatie tactila naturala. Implantul cu gel siliconic este cel mai folosit pe plan mondial, siliconul fiind o substanta extrasa din nisipul de pe fundul marii. Orice operatie presupune riscuri si complicatii. Organismul poate respinge implantul, formand o capsula in jurul acestuia. Capsula se poate contracta, singura solutie fiind inlocuirea protezei. Alte urmari ale augumentarii mamare pot fi: tulburari de sensibilitate in zona mamelonului, sangerari sau infectii. Traumatismele pot duce la ruperea protezelor. In cazul fisurarii unui implant cu proteza salinica, serul fiziologic este absorbit de organism, fara efecte nocive asupra organismului. In cazul gelului siliconic, proteza trebuie inlocuita. Proteza externa de sin costa circa 400 de lei.

  • Ochii care vad din nou

Un grup de cercetatori germani a dezvoltat un implant ocular electronic cu 1.500 de electrozi, care se monteaza in fundul de ochi si care, la sesizarea luminii, stimuleaza celulele ramase sanatoase ale retinei, persoana cu implant fiind capabila astfel sa recunoasca fetele. Descoperirea este o premiera mondiala si ar putea constitui o speranta reala pentru multe persoane care sufera de cecitate. Pretul unui implant se estimeaza la circa 30.000 de euro.

  • Cele mai moderne articulatii artificiale

Ultimele proteze care incearca sa reconstruiasca articulatiile sunt dotate cu senzori, computere, motoare si giroscoape. Bratul artificial Luke, botezat astfel dupa filmul „Razboiul Stelelor”, este primul dispozitiv care permite flectarea miinii pe antebrat si a antebratului pe brat. El a fost atasat la corp cu ajutorul unei tehnici chirurgicale moderne, numita reinervare musculara tintita, care permite transplantarea nervilor din umar la nivelul pieptului. Intentia persoanei de a-si misca bratul se traduce in impuls nervos transmis de creier in zona pieptului, preluat de electrozii plasati la acest nivel si transformat in comanda pentru bratul artificial. O proteza mai mica este iLimbs, mana robotica dotata cu cinci motorase, cate unul pentru fiecare deget. Se ataseaza bontului de pe antebrat si detecteaza impulsurile electrice din muschi pentru a controla miscarea degetelor artificiale.

  • Dosare si aprobari

Cele mai cerute proteze in Romania si in lumea intreaga sunt cele de sold, iar pe locul al doilea se afla protezele de genunchi. Romanii au dreptul la proteze gratuite prin Programul National de Endoprotezare, derulat de Ministerul Sanatatii. Solicitarile sunt insa atat de multe, incat se formeaza liste de asteptare. Pentru fiecare pacient care are nevoie de proteza se intocmeste un dosar, care ulterior este analizat si aprobat de o comisie medicala din cadrul spitalului in care este internat. Aprobarea poate dura si un an. Apoi, spitalul va achizitiona protezele la licitatii. Tot in spital se va decide calitatea dispozitivelor, in functie de fonduri. Casa de Asigurari acopera doar pretul unei proteze de generatie mai veche. Cei care doresc sa aiba cel mai bun dispozitiv trebuie sa acopere diferenta de pret. Daca in 2001, s-au facut 3.316 proteze de solduri, numai in primele trei luni ale acestui an, s-a ajuns la 1.989 de astfel de operatii, anul trecut fiind realizate 8.881 de proteze de sold. Daca aveti nevoie de proteza, de orice tip ar fi ea, consultati informatiile de pe website-ul Registrului National de Endoprotezare www.rne.ro. In spitalele si clinicile brasovene, se pot realiza cu succes operatii de protezare de sold si genunchi, la sectiile de ortopedie-traumatologie.

Multi oameni au nevoie la un moment dat de o proteza. Fie ca este vorba despre o articulatie sau de dantura, atunci cand aceste parti ale corpului nu mai sunt functionale sau nu mai au structura fireasca, singura solutie este inlocuirea acestora cu dispozitive care sa preia functiile deteriorate. Protezele salveaza vieti si ofera pacientilor sansa de a avea o viata aproape de normalitate. Noile tehnologii au imbunatatit calitatea vietii celor care, din diferite motive, si-au pierdut o mana, un picior, un ochi, dintii, sanii sau auzul. Fara proteze, viata lor ar fi si mai chinuita. Asadar, proteza ajuta la recuperarea functiilor pierdute, dar si la regasirea identitatii si a optimismului.

  • Protezele redau functionalitatea pierduta

Diversitatea si complexitatea protezelor este tot mai mare in ultimii ani. Specialistii din lumea intreaga incearca sa creeze dispozitive cat mai apropiate de structura si de functionalitatea segmentului pe care ar trebui sa-l inlocuiasca o proteza. Cele mai multe dintre aceste noi tehnologii sunt disponibile si in Romania, dar din pacate, cererea fiind atat de mare, numai o mica parte dintre ele sunt suportate de sistemul de asigurari. Oamenii isi cauta salvarea in strainatate sau pe la organizatii caritabile, fiindca proteza le este vitala in activitatile zilnice celor care si-a pierdut integritatea sau functionalitatea organica. Cea mai populara este proteza dentara, de care avem cu totii nevoie odata ce inaintam in varsta. Dintii falsi reusesc astfel sa tina locul danturii originale, permitand mestecatul oricarui aliment si libertatea de a zambi. Atunci cand e vorba de proteza oculara, se foloseste un semiglob ocular, fabricat din sticla sau rasini sintetice, care copiaza aspectul unui ochi sanatos dar care in prezent nu-i poate inlocui functiile. Totusi, proteza oculara reda moralul si aspectul firesc al celui ce a suferit o nenorocire. O proteza auditiva capteaza, amplifica si retransmiet sunetele pentru cei cu deficiente auditive. Femeile care sufera de cancer la san si care au fost nevoite sa recurga la extirparea sanilor, au sansa de a beneficia de implanturi mamare care le vor reda aspectul obisnuit. In ortopedie intalnim cele mai multe operatii de protezare: de la cele de sold sau alta articulatie, la cele care inlocuiesc membre amputate. Stiinta a evoluat si ofera o a doua sansa la o viata normala. Dar aceste operatii nu sunt complet lipsite de riscuri.

  • Proteza de sold, cea mai frecventa

Cele mai multe proteze solicitate in Romania sunt cele de sold. Cand durerile provocate de distrugerea articulatiei soldului nu mai pot fi ameliorate cu niciun tratament, este necesara inlocuirea acesteia cu o proteza. Dupa operatie, durerile dispar, de aceea multi romani care sufera de artroza, fracturi, necroze de cap femural, malformatii congenitale sau boli inflamatorii ale soldului (coxartroza) ajung la protezare de sold. Exista doua tipuri de proteze pentru sold, cimentate si necimentate. Primele se fixeaza cu un ciment special si sunt recomandate persoanelor in varsta, cu oase friabile. Pretul lor variaza intre 800-1.000 euro. Dar cimentul cedeaza cu timpul si proteza trebuie inlocuita in cativa ani. Daca osul e sanatos, cam pana la varsta de 60 de ani, proteza se fixeaza fara ciment, intepenindu-se in oase. Protezele necimentate pot ajunge la 1.000 euro. Spitalizarea dureaza cateva zile sau o singura zi, in cazul unor operatii minim invazive, mult mai putin dureroase si cu cicatrice mici. Interventia dureaza circa o ora, proteza poate fi mentinuta in jur de 20 de ani, iar pretul operatiei e de circa 1.200 euro. Operatia clasica poate dura si trei ore. Protezele sunt realizate din cobalt, crom, otel, inox, materiale metalice care fuzioneaza cu osul. Protezele mai evoluate sunt asa-numitele proteze totale. Acestea se monteaza dupa ce se andeparteaza tesutul osos stricat, cel de pe capul femurului si cel din bazin. Cheltuielile sunt acoperite de casele de de asigurari de sanatate, insa, pentru ca listele de asteptare sunt foarte lungi, multi pacienti isi cumpara singuri protezele.

  • Picioarele pot alerga din nou

Atunci cand este vorba de inlocuirea unui membru amputat, se asteapta cateva saptamani, ca locul sa se vindece si pacientul sa ajunga la o stare psihica echilibrata. Alegerea protezei se face in colaborare cu tehnicianul ortoped, chirurgul si kinetoterapeutul. Proteza trebuie proiectata personalizat si este de dorit sa fie una care nu trebuie schimbata. Dupa protezare, pacientul trebuie sa viziteze medicul pentru a-i spune daca s-a obisnuit cu proteza si daca sunt probleme. Astfel de proteze externe trebuie sa confere pacientului posibilitatea de a depune un efort minim. Proteza trebuie sa ajute la restabilirea a cat mai multor functii ale membrului amputat, pentru a putea reda pacientului cat mai multe din activitatile pe care acesta le realiza inainte, chiar si pe cele sportive. Se urmareste si redarea independentei, prin reducerea la minimum a ajutorului primit din partea altor persoane. Proteza se alege nu numai conform particularitatilor anatomice, ci si a posibilitatilor financiare ale pacientului. Exista proteze simple, dar si sofisticate, mult mai scumpe, dar care asigura o gama mai larga de miscari. O astfel de proteza performanta este piciorul Vanderbilt, care permite deplasarea in panta, urcarea si coborirea scarilor. Tehnologia de ultima ora presupune transferarea nervilor amputati la muschi si piele, astfel ca semnalele nervoase sa ajunga la microprocesorul din interiorul membrului. Este binecunoscut cazul alergatorului sud-african Oscar Pistorius, care de cinci ani este posesorul unor picioare artificiale numite Cheetah, confectionate din fibra de carbon, create special pentru activitati sportive. Principalele lor atuuri sunt stabilitatea si viteza. Pistorius nu mai are voie sa concureze la olimpiade, dupa ce Federatia Internationala de Atletism a decis ca astfel de dispozitive pot oferi un avantaj purtatorului. Iata, deci, ca protezele moderne pot ajuta pacientul nu numai sa-si recapete activitatile obisnuite, ci chiar sa obtina performante pe care inainte de amputare nu le avea.

  • Articulatii noi

Operatiile de protezare a genunchiului erau o raritate in Romania in urma cu cativa ani. Acum, tot mai multe clinici de ortopedie fac aceasta interventie complexa. Dispozitivele de azi pot inlocui partial sau total articulatia genunchiului, cele performante ajungand sa coste chiar 12.000 de lei. Si protezele de cot sunt disponibile in Romania, redand aproape in totalitate functionalitatea acestei articulatii, permitand miscari de flexie si de extensie. Pretul este de aproximativ 8.000 de lei. Recent aparuta in Romania, mana bionica este o proteza mioelectrica, actionata prin senzori, dar care, spre deosebire de alte proteze, are cinci motorase in loc de unul, pentru fiecare deget. Dispozitivul confera dexteritate, permitand pacientului sa taseteze sau sa apuce obiecte mici. Pretul unei astfel de proteze este de circa 12.000 de lei. Discurile intervertebrale distruse in urma unor traumatisme pot fi inlocuite cu proteze speciale. Discul artificial este indicat si persoanelor cu hernie de disc sau cu dureri de spate severe. Dispozitivul este format din doua piese din otel inoxidabil, care se articuleaza una pe cealalta prin intermediul unei bile, asigurand astfel mobilitatea coloanei. Durata de viata a acestei proteze este de cel putin 20 de ani. Proteze de glezna se pun in Romania, insa atat la noi, cat si in strainatate, rezultatele postoperatorii sunt modeste. O proteza de glezna dureaza cel mult sase ani, pentru ca glezna suporta intreaga greutate a corpului, deteriorand repede proteza, mai ales daca persoana este supraponderala. Constiinciozitatea cu care pacientul face recuperarea de dupa operatie este si ea foarte importanta pentru succesul protezarii. Recuperarea postprotezare dureaza minimum sase luni, dar intretinerea functionala a protezei dureaza toata viata pacientului.

  • Si inima poate fi protezata

Pace-makerul (stimulatorul cardiac) este tot un tip de proteza. Din 1960, de cand se foloseste, dimensiunile si calitatea materialului din care este confectionat i-au fost de mai multe ori imbunatatite. Mai nou, exista si cordul bionic, un dispozitiv care se implanteaza in piept si care poate prelua temporar functiile inimii naturale, pana la gasirea unui donator compatibil. Alte proteze de organe: rinichii artificiali (1945), valvele cardiace artificiale (1950) si implantarea chirurgicala a unei inimi artificiale (1982). Lentilele de contact din plastic au fost introduse in 1956, iar cele fine, bifocale, in 1985.

Cititi si Plasturi si Radiografiile si Terapia posturala si Branturi si Ochelarii