Alergii

Leacuri pentru alergiile de primavara

Reactiile neplacute cauzate de polenul si praful din aer pot fi combatute cu retete naturiste

  • Ce mancam, ce sa nu mancam?

Pentru alergiile de primavara exista si solutii gastronomice. Mancarurile foarte condimentate subtiaza secretiile mucoase, ceea ce poate conduce la eliberarea cailor respiratorii. Printre condimentele recomandate cel mai frecvent in acest scop sunt piperul rosu, ghimberul iute, hreanul, ceapa si usturoiul. Persoanele alergice la polen nu ar trebui sa consume pepene galben, banane, castraveti, seminte de floarea-soarelui, musetel si suplimente vegetale ce contin echinaccee, deoarece acestea accentueaza si mai mult simptomele alergiei. Usturoiul, datorita proprietatilor lui antibacteriene, este benefic in vindecarea curgerii nasului. Mineralele foarte importante pentru suferinzii de alergii sunt calciul si magneziul datorita elemente nutritive. Sulful ajuta mult, in special in alergiile cauzate de praf, par animal, dar si in cele datorate alimentelor si medicamentelor. Zincul este un antioxidant care creste imunitatea. Vitaminele A si B au rol in reducerea reactivitatii alergice. Vitamina C este un antihistaminic natural ale carei proprietati fac din ea o favorita in tratamentul alergiilor.

  • Pentru alergia la praf, insecte si fan

Pentru persoanele care au alergie la intepaturile de albine si viespi, acestea pot face frectii cu tuica. Alergia va disparea de la sine, chiar daca au fost intepate de curand. Pentru alergia la fan, se prepara o infuzie din 10 grame de sunatoare la un pahar de apa clocotita. Se iau cate doua linguri de trei ori pe zi, inainte de mese. Pentru reactiile alergice la praf, inclusiv la cel provenit din carti, sunt bune infuziile din fierea pamantului, papadie, coada calului, maces si sunatoare. Peste patru lingurite de amestec se toarna un pahar de apa fiarta si se lasa peste noapte. Dimineata se pune la foc si se fierbe. Cand a dat in clocot, se da deoparte si se lasa o ora, dupa care se strecoara. Se bea cate 1/3 pahar, de trei ori pe saptamana. Acupuntura poate fi deosebit de folositoare pentru persoanele care sufera de alergii, deoarece metoda calmeaza zonele din sistemul imunitar care sunt suprastimulate prin expunere la mai multi factori iritanti. Pentru orice tip de alergie, fumul de tigara trebuie eliminat!

  • Simptome si alergii

- stranut, respiratie greoaie, congestie nazala si tuse: astm sau alergie respiratorie

- mancarimea ochilor, gurii sau gatului: alergie respiratorie

- durere de stomac, indigestii frecvente, arsuri la stomac si diaree: alergie la un anumit tip de aliment

- iritare, mancarime, inrosirea si inflamarea pielii: alergii la medicamente, alimente si intepaturile insectelor

- intepenirea, durerea si inflamarea articulatiilor: alergie la medicamente sau alimente

  • Brusturele, antihistaminic natural

Printre cele mai populare tratamente naturale impotriva alergiilor se numara brusturele. Intr-un studiu recent, un grup de cercetatori elvetieni au aratat cum administrarea acestei plante de patru ori pe zi este la fel de eficienta ca un medicament antistaminic (care combate alergia la polen).

Cititi si Terapia cu fan si Intepaturi de insecte si Inhalatiile si Praful.

Primavara, multe persoane se plang ca stranuta, le curge nasul, au ochii rosii si isi simt gatul inflamat. Este vorba despre o alergie. Aceasta este o sensibilitate acuta a organismului fata de praf, polen, intepatura insectelor. Alergiile de primavara debuteaza la jumatatea lunii martie si se sfirsesc iunie. Pentru persoanele care resimt schimbarea de anotimp si prezinta simptome alergice, exista leacuri populare pe baza de plante.

  • Plante de ajutor

La contactul cu un alergen, organismul unei persoane alergice produce o mare cantitate de anticorpi (proteine pentru apararea impotriva bolii). Acestia se fixeaza pe anumite celule din tesut si din singe si elibereaza agenti chimici, care circuland prin organism declanseaza simptomele alergiei. Aceste afectiuni apar intr-o varietate de forme si se pare ca ereditatea joaca un rol important in dezvoltarea lor. Neplacuta alergie de care suferiti in fiecare primavara nu este o fatalitate si nu ezitati sa consultati medicul. Totusi, puteti contribui la diminuarea simptomelor folosind leacuri de pe vremea bunicii. Nu sunt scumpe si n-au dat gres niciodata. Cel mai eficient este sa evitati substanta alergena. Dar de polenul care pluteste peste tot n-aveti cum sa fugiti. Asa ca, e bine sa aveti la andemana niste preparate din plante.

  • Ceaiuri contra alergiei la polen

Extractul din mugurii de coacaz negru este un adevarat cortizon natural, da rezultate mai ales in tratamentele de lunga durata (2-3 luni). Extractul din muguri si mladite proaspete de cedru combate manifestarile alergice la nivelul pielii si mucoaselor (eruptii, mancarimi, usturimi). Pentru ca organismul sa fie pregatit in momentul inceperii polenizarii, e necesar ca tratamentul sa inceapa din timp. Mai sunt bune ceaiurile de trei frati patati, cate 2-3 cani pe zi, de coada socricelului (si inhalatii), turita mare sau radacina de iarba mare (decoct). Rezultate foarte bune se obtin si folosind urmatorul amestec de plante: 10 g flori de soc, 30 g trei-frati-patati, 20 g papadie, 20 g radacina de cicoare. Se face decoct (prin fierbere 10 minute) cu o lingura de amestec la o cana de apa si se beau 2-3 cani pe zi pana la disparitia simptomelor. Decoctul de ceapa, sucul de ceapa, ceaiul de ceapa, au efect antiseptic, emolient in infectii faringiene, astm alergic. Pentru uz extern, se recomanda pentru calmarea pruritului, tamponari cu infuzie din 5 g ulei volatil de menta si 95 g alcool etilic de 96 grade.

  • Pentru eczeme si eruptii pe piele

Pentru vindecarea eczemelor cauzate de alergii, se iau frunze uscate de mesteacan si se piseaza. Patru linguri de pulbere se pun intr-o jumatate de litru de apa fierbinte, se lasa la infuzat 12-15 minute, apoi se bea cate un pahar de doua ori pe zi. In cazul dermatitelor alergice se pregateste un decoct din radacini de iarba-dulce (in proportia 1:10), apoi se pun comprese pe locurile afectate. Medicina populara are si alte retete pentru alergii. Se pune la uscat pielita alba unui ou fiert tare intr-un loc aerisit si la intuneric. Dupa ce s-a uscat bine se piseaza intr-un vas de sticla pana se obtine o pudra. Copiilor de 1-3 ani li se administreaza cate un varf de lingurita, celor de 3-7 ani cate 1/4 de lingurita, iar celor de 7-14 ani cate 1/2 lingurita de pudra pe zi. Intr-un litru de apa clocotita, se fierbe o mana de teci de fasole timp de 3-5 minute. Se lasa intr-un vas emailat 1-2 ore. Se bea cate un pahar de trei-patru ori pe zi, timp de doua-trei zile. Se iau cate 1-2 lingurite de suc proaspat de telina de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mese. Se toarna 500 ml de lapte peste 100 g de carbune de lemn. Se fierbe 15 minute si se lasa acoperit peste noapte. Se bea cate 1/2 pahar la fiecare 30 de minute.