Urzica

Miraculoasa urzica

Cura cu urzici e cea mai buna metoda de dezintoxicare si revigorare a organismului

  • Leac pentru boli de inima, piele si matreata

Studiile clinice au demonstrat ca urzica amelioreaza diferitele forme de alergii: rinita, eruptii alergice cutanate, bronsita astmatiforma. Urzica face bine la artrita, reumatism, in general, datorita actiunii antiinflamatoare. Vindeca guta, e indicata in diabet zaharat, alaturi de frunzele de dud si afin. Fiind un bun hemostatic, opreste sangerarile nazale, gingivale, hemoptiziile. in caz de diaree, e buna in asociere cu rachitan si coada racului. Urzica e indicata in litiaza renala ca adjuvant, sub forma de macerat. Are eficienta demonstrata in hipertensiune arteriala, tahicardie, acnee, seboree. Cele mai recente studii arata ca este bun remediu in afectiunile prostatei. Are si proprietati antivirale. Ca aplicatie externa, urzica sub forma de cataplasme cu macerat sau bai, ajuta la tratarea plagilor superficiale, eczemelor, urticariei. in combinatie cu radacina de brusture si frunzele de mesteacan, urzica trateaza matreata si intareste radacina firului de par.

  • Alimentul verde cel mai sanatos

Iinainte de a fi cunoscuta ca planta medicinala, urzica a fost utilizata ca un gustos si sanatos aliment. Se folosesc varfurile de la urzicile tinere care apar primavara si sunt sarace in substante vezicante, dar foarte bogate in minerale. Se pot pregati ca piure si constituie unul din alimentele ideale in curele de dezintoxicare de primavara. Sucul se prepara cu ajutorul unui storcator electric, din frunzele de urzici proaspete bine spalate. Se pot consuma in fiecare zi una pana la trei lingurite din acest suc diluat cu putina apa plata sau de izvor. Pentru macerat, se pune apa intr-un vas peste urzicile proaspete, taiate marunt, atat cat sa le acopere si se lasa timp de 7 ore, apoi se scurg bine. Din lichid, se ia cite o lingura de trei ori pe zi, diluata cu putina apa. Poate fi pastrat la rece 1-2 zile, dar pentru a-si pastra integral proprietatile e bine sa fie baut in ziua in care se prepara.

  • Siropul care reintinereste

Se prepara din frunzele proaspete de urzica. Se toaca foarte fin, dupa care se pun intr-un borcan, umplandu-l pe trei sferturi. Se completeaza cu miere de albine, amestecindu-se incontinuu. Se inchide borcanul si se lasa la macerat vreme de 30 de zile, dupa care se filtreaza, obtinandu-se un sirop verzui, cu efecte detoxifiante si reintineritoare exceptionale.

  • Retete populare

- Contra reumatismului: frunzele de urzica proaspat culese se aplica direct pe articulatie, se leaga cu un bandaj de tifon, 5-15 minute. Imediat va aparea urzicarea, care va pune sangele in miscare si va produce o incalzire a intregii zone. Articulatiile se dezumfla si se elasticizeaza, durerile se estompeaza.

- Contra durerilor de spate (nevralgia sciatica): se bate cu tulpini de urzica proaspat culeasa pielea de pe zona dureroasa a spatelui, vreme de 5-10 minute. Apoi se inveleste cu o tesatura calduroasa si fina din fire naturale. Pacientul va ramine 30 de minute culcat pe burta si invelit, dupa care se va face o frectie usoara cu ulei de floarea-soarelui.

- Pentru circulatia periferica slaba: se vor urzica usor mainile si picioarele, vreme de 5-10 minute. In unele sate, era obiceiul ca atunci cand ieseau primele urzici fragede sa se mearga pe ele descult, pentru a pune sangele in miscare, pentru a alunga durerile de spate si de rarunchi.

- Contra constipatiei: se administreaza cate un paharel de decoct, dimineata, sau 5-10 picaturi de extract alcoolic, de 2-4 ori pe zi, timp de 5-15 zile pe luna.

- Pentru gura: decoctul va scapa de herpes, afte, stomatite sau depunerile albicioase de pe limba. Intareste gingiile sensibile si lupta cu parodontoza.

Cititi si Clorofila si Leurda.

La sate, urzica e buruiana cea mai apreciata. Odata cu venirea primaverii, e culeasa si consumata ca remediu cu efecte spectaculoase. Cine recurge acum la urzici, cand vremea lor e in toi, se va incarca cu energie. Ca sa nu mai vorbim ca mica planta care inteapa la atingere este un leac extraordinar pentru anemie, probleme respiratorii, boli de rinichi, genitale, de piele, reumatism si multe altele. Asa ca, in loc s-o calcati, mai bine culegeti-o si luati-o acasa. Urmind retetele naturiste cu urzica, puteti renunta la medicamente si va veti revigora organismul secatuit de vlaga in timpul iernii.

  • Leac pe toate meridianele

Urzica este o planta universala. Creste pe tot globul, supravietuieste pana la altitudinea de 2.000 metri. inca din antichitate, i s-au descoperit proprietatile curative. Vechii greci o considerau o planta cu proprietati diuretice si laxative, utila in astm, pleurezie si afectiuni ale splinei. Amerindienii foloseau cataplasme cu infuzie de urzica pentru a opri sangerarile si o recomandau lauzelor pentru o refacere mai rapida dupa nastere si stimularea lactatiei. Traditional, in Brazilia urzica era folosita in diabet, afectiuni urinare si alergii, in Peru pentru dureri musculare si artritice, astm, ulcer, in Cuba, pentru rani, arsuri si insuficienta renala, in Mexic pentru febra si afectiuni ale pielii, in Venezuela in cazuri de sifilis, afectiuni febrile, rani deschise.

  • Uzina de substante benefice

Urzica contine carotenoide (provitamine A) cu actiune de regenerare a pielii si mucoaselor si rol antioxidant, clorofila, vitaminele B2, C, K, acid folic, acid pantotenic, amine (histamina, acetilcilina, serotonina), flavone si taninuri cu efect cicatrizant, lectine cu efect antiinflamator, ulei volatil cu cetone, esteri, fenoli. Frunzele tinere, care nu contin substante vezicante, au un bogat continut in minerale: acid silicic, saruri de fier, magneziu, mangan, sodiu, potasiu, fosfor, sulfati. Perii urzicatori contin rasini si o substanta vezicanta (acid formic, o enzima si o toxalbumina) care se distruge prin uscare. in scopuri medicinale, se folosesc frunzele sau toata partea aeriana, care se recolteaza de la exemplarele tinere inainte de inflorire si se usuca la umbra, la temperatura ambianta. Si radacinile sunt bune. Se recolteaza toamna tarziu si se usuca la soare.

  • Proprietati curative de exceptie

Urzica a aparut in prag de primavara ca sa ne ofere o adevarata farmacie verde. Are proprietati hematopoietice (stimuleaza sinteza globulelor rosii) prin acidul folic, acidul pantotenic si protoporfirine. Are si proprietati hemostatice (favorizeaza oprirea sangerarilor) datorita prezentei de vitamina K si taninuri. Este antidiareica prin tanin, contribuie la o mai buna eliminare a acidului uric. Urzica este hipoglicemianta datorita capacitatii de a stimula secretia de insulina de la nivelul pancreasului. Are proprietati antiinflamatoare prin lectine. Stimuleaza secretia lactata la femeile care alapteaza si este antialergica, expectoranta, antitusiva, stimuleaza circulatia sanguina. Cu administrare interna, sub forma de pulbere sublingual, macerat sau tinctura, urzica este indicata in: anemie, alaturi de catina, alergii, alaturi de trei frati patati si frunzele de mestescan.

  • Ceaiul binefĂŁcator

De-a lungul timpului, ceaiul de urzici a fost utilizat ca un detoxifiant al sistemului circulator, avand darul de a purifica sangele si de a elimina toxinele din organism. Cel mai bun pentru curatirea sangelui este ceaiul obtinut dintr-un amestec de frunze uscate de urzica, papadie si mesteacan, doua linguri, peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10 minute, se strecoara si se beau 1-2 cesti/zi. Pentru anemici, ca intaritor, foarte bun e amestecul din frunze uscate de urzica si menta. Ceaiul de urzici trebuie evitat de catre cei care sufera de inima sau de rinichi. Ceaiul de urzica cu frunze de dud, nuc si teci de fasole contribuie la scaderea zaharului din sange. Extern, se recomanda in tratamentul hemoroizilor hemoragici, a ranilor greu vindecabile, a ulcerului varicos si in supuratii.