Hreanul

Hreanul, remediu din batrani

Radacinile de hrean sunt leac fara gres in tratarea bolilor respiratorii si reumatice

  • Inamicul tusei, bronsitei si guturaiului

Sinusurile congestionate si nasul infundat se vindeca fara gres daca punem pe frunte 2-3 linguri de hrean ras, invelit intr-o basma rosie. Hreanul se tine 5-30 de minute pe frunte si la radacina nasului. Cei cu o piele foarte sensibila vor tine mai putin cataplasma, altfel pot aparea inflamatii serioase. Pentru combaterea tusei se poate folosi fie hrean ras, incalzit in cuptor cu zahar timp de 4-5 ore, din care se ia cate o lingurita in crizele de tuse. Sinuzita si rinita se trateaza astfel: intr-o basma, se pun 2 lingurite de hrean ras si se aplica pe frunte. Pentru bronsita, gripa, congestii pulmonare, se aplica pe torace cataplasme cu faina de in si hrean, care se tin vreme de 30-60 de minute. Aplicatia se repeta o data la 2-3 zile. in caz de sensibilitate la frig, predispozitie spre degeraturi, se recomanda 3-4 linguri de vin tonic de hrean inainte de fiecare masa. Siropul de hrean e bun in guturai cand e indicata si gargara cu trei lingurite de tinctura la un sfert de pahar de apa.

  • Pentru digestie, circulatie, anemie

In caz de hipertensiune arteriala, angina pectorala si circulatie deficitara, se ia dimineata o lingurita de hrean cu miere cu o ora inaintea micului-dejun. Impotriva nevralgiilor intercostale se pot aplica pe locul dureros cataplasme caldute cu hrean, care vor fi tinute numai 4-10 minute, pentru evitarea iritarii locului respectiv. Pentru polipi uretrali, se iau zilnic cate 4 lingurite de tinctura de hrean, dizolvate in putina apa. Digestia lenta, gastrita hipoacida se trateaza cu 2-3 linguri de hrean ras fin, in timpul meselor principale. Anemia la adulti se combate cu 3-4 linguri de vin tonic cu hrean inainte de masa. Pentru paradontoza: se mesteca indelung hrean crud dat prin razatoare (eventual amestecat cu morcov ras pentru atenuarea iutelii). La nivelul gingiilor, hreanul are efecte de stimulare puternica a circulatiei si a proceselor trofice. Stomatita se trateaza cu 3-4 lingurite de tinctura de hrean care se dizolva in jumatate de pahar de apa. Se fac clatiri indelungate ale gurii cu aceasta solutie.

  • Leac contra durerilor

Durerile reumatice trec daca pe zona afectata se aplica o cataplasma cu hrean crud atit timp cat nu apare senzatia de arsura. Dupa indepartarea cataplasmei se poate aplica un unguent camforat. Tot pentru reumatism si guta, se pun intr-o cana de lapte cald 1-2 lingurite de hrean. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Un tratament dureaza minimum 3 saptamani. Pentru dureri de cap produse de frig, se pune pe o foaie de hirtie putina faina de hrean, care se inspira apoi alternativ pe o nara si pe cealalta, ceea ce va produce cateva stranuturi foarte puternice. Reflexul puternic de stranut va actiona la nivelul sistemului nervos central, atenuand senzatia de durere sau chiar eliminand-o. Pareza faciala, agravata de frig si curent, poate fi rapid ameliorata cu urmatorul tratament: se rad 4 radacini de hrean si se introduc intr-o sticla. Se adauga doua linguri de pulbere de rozmarin si se toarna deasupra otet de mere cu miere. Se lasa sa macereze intr-un loc cald, timp de sapte-zece zile. Se foloseste in comprese pe zona afectata, cel mult o ora dimineata si seara.

  • Precautii la tratamentul cu hrean

Trebuie sa manifeste prudenta la hrean persoanele cu colon iritabil sau care sufera de gastrita hiperacida. Abuzul de hrean in alimentatie duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase. Extern, hreanul, mai ales sub forma de cataplasma, va fi folosit cu prudenta la persoanele care au pielea sensibila, alergica.

Mustarul si hreanul, doua leacuri uitate

Cu aceste doua leacuri se vindeca astmul, reumatismul, nevralgiile

Nelipsite candva din farmacia gospodariilor taranesti, mustarul si hreanul au fost detronate de medicamentele moderne. Dar n-au disparut si, atita timp cit ne sint la indemina, e bine sa le cunoastem proprietatile vindecatoare. Iata cele mai cunoscute intrebuintari ale acestora:

1.Radacinile de hrean rase se pun intr-un borcan pana se umple o treime. Se completeaza cu alcool alb de 80 de grade. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se strecoara, presind amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumatate de lingurita, de 3-4 ori pe zi, pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern: se aplica pe zonele dureroase pentru tratarea reumatismului.

2. O radacina de hrean rasa se amesteca cu 4 linguri de miere si se lasa citeva minute la macerat. Se strecoara, iar siropul obtinut se amesteca cu resturile fierte. Se iau trei linguri pe zi in: astm, bronsita cronica, afectiuni ale cailor respiratorii.

3. Intr-un litru de vin rosu natural se pun 15 linguri de hrean ras. Se astupa sticla si se lasa la macerat 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, este si tonic sexual.

4. O radacina de hrean rasa se amesteca cu otet de mere intr-o sticla. Se lasa la macerat intr-un loc cald, timp de zece zile. Otetul este folosit cu succes contra parezelor faciale, contra descuamarii pielii si a seboreei.

5. Intr-o cana de lapte cald se pun 1-2 lingurite de hrean ras. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi, pentru tratamentul reumatismului si gutei.

6. Intr-o basma se pun 2 lingurite de hrean ras. Se aplica pe zona fruntii atit timp cit nu apar arsuri. Este un leac clasic pentru sinuzita. Nasul se desfunda aproape instantaneu si incep sa fie eliminate secretii din abundenta, curatindu-se caile.

7. Mestecind hrean ras indelung, se amelioreaza parodontoza.

8. Pentru constipatie cronica: se iau zilnic 1-2 linguri de seminte intregi de mustar alb, pe stomacul gol, cu apa.

9. Bronsita, astm, pneumonie: se aplica o cataplasma cu faina de mustar negru pe zona toracelui. Cataplasma se prepara din 3-4 linguri de faina de mustar si apa, amestecate pina se obtine o pasta. Pasta se pune intr-un saculet, care se va aplica pe piele, atia timp cit suporta pacientul.

10. Dureri reumatice, nevralgii: in apa fierbinte din cada se pune un saculet cu 100-200 de grame de seminte de mustar negru. Se lasa circa 10 minute, dupa care se indeparteaza. Se fac bai generale de 10 minute.

Cititi si PLANTE-dictionar si Terapia cu seminte si Oasele.

In medicina populara, hreanul este la loc de cinste. Un minunat dar al naturii, folosit nu numai in bucatarie, dar si pentru sanatate, a fost uitat pe nedrept odata cu raspandirea medicamentelor noi. Dar virtutile lui terapeutice sunt de nepretuit in vindecarea celor mai diverse boli. Dacii ii spuneau usturonila si il foloseau contra durerilor, gilcilor si racelii. in afara de ingredient delicios in muraturi si salate, hreanul e bun si ca leac contra reumatismului, migrenelor, bolilor respiratorii, de fiere si inima.

  • Arsenal de substante benefice

Care este secretul hreanului? Radacinile sunt bogate in vitaminele C si din complexul B, antibiotice naturale, enzime, fitohormoni, acizi organici. Hreanul contine si saruri minerale (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fier). Tot in radacina gasim ulei volatil si glicozizi sulfurati, care, prin radere, dau nastere unei substante denumita mirosina, care da si iuteala hreanului. Sub forma rasa, hreanul are efect stimulant asupra aparatului digestiv, crescand pofta de mancare si activitatea vezicii biliare. Prin accelerarea peristaltismului intestinal, hreanul este, in functie de cantitatea consumata, laxativ si purgativ. Combate atonia digestiva. Stimuleaza metabolismul. Are efect expectorant si decongestionant al cailor aeriene superioare. Hreanul se foloseste cu succes in migrene si raceli. Ajuta la eliminarea nisipului si pietrelor de la rinichi, fiind recomandat in guta si calculoza. Fiindca e bogat in fier, hreanul este un remineralizant si combate anemia.

  • Tinctura si sirop

In scop medicinal, hreanul se foloseste ca atare sau ras si amestecat cu otet. Din solutia obtinuta, se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi. Se mai poate amesteca cu miere, in cantitati egale, din care se ia cate o lingurita pe zi. Tinctura se prepara astfel: se dau prin razatoarea mica radacinile de hrean, se pun intr-un borcan pana se umple o treime si restul se completeaza cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se strecoara, presand amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern, se aplica pentru tratarea reumatismului, ranilor necrozate. Aplicarea tincturii este usor dureroasa, dar foarte eficienta. Siropul se obtine dintr-o radacina de hrean si 4 linguri de miere, se amesteca bine si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara, iar resturile care raman in tifon, se pun la fiert cu putina apa. Dupa fierbere, se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi. Recomandari: astm, bronsita cronica, afectiuni ale cailor respiratorii medii si inferioare.

  • Vin tonic

Intr-un litru de vin rosu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina. Se astupa sticla si se lasa sa se macereze vreme de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se iau 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, este tonic sexual si un afrodisiac foarte eficient. Se mai poate prepara si un energizant cu hrean. Se spala foarte bine 12 oua, apoi se pun intr-un vas, cu coaja cu tot, si se tin timp de 12 ore in suc natural de lamaie. Se scot ouale, se sparg si se bat bine, dupa care se pun din nou in vasul cu suc de lamaie, in care se mai adauga 1 kg de hrean ras, 1 litru de tuica naturala tare, 1 kg de miere. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de noua zile, dupa care se iau zilnic, dupa mesele principale, 1-3 linguri.

  • Faina si otet

Faina de hrean se obtine din radacini taiate cubulete. Se pun la uscat linga o sursa de caldura, apoi se macina cu risnita electrica de cafea. Acest praf se foloseste in obtinerea decocturilor, pentru cataplasme sau administrata ca atare. Cataplasma se prepara astfel: se da hreanul prin razatoarea mica, dupa care se inveleste in tifon si se pune pe locul afectat. Se tine pana cand apare senzatia de arsura. Daca se foloseste faina de hrean, aceasta se amesteca in proportii egale cu faina de in. Se adauga apa si pasta rezultata se inveleste in tifon care se aplica pe locul afectat timp de o ora. Sub forma de otet, hreanul este folosit cu succes contra parezelor faciale, contra descuamarii pielii si a seboreei. Se rade o radacina de hrean si se introduce intr-o sticla. Se toarna deasupra otet de mere cu miere si se lasa sa se macereze intr-un loc cald, timp de zece zile.

  • Retete de frumusete

- Ten palid, ofilit: se aplica cu un tampon de vata otet de hrean, care va activa circulatia sanguine si efecte tonice asupra pielii.- Mentinerea tineretii pielii: se aplica pe obraz seara, inainte de culcare, sirop de hrean, vreme de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza cu un tampon de vata inmuiat in lapte.- Descuamarea tenului: se sterge zona afectata cu tinctura de hrean (eventual diluata in putina apa), dupa care se aplica un unguent de galbenele.- Pete pe piele si pistrui: se macereaza hrean in otet timp de 5-6 zile. Lichidul se pune pe un tampon de vata si se freaca petele sau pistruii, de 2-3 ori pe zi sau cel putin seara.