Imunitatea

Cat de bine stai bine cu imunitatea?

Sistemul imunitar va lupta eficient cu afectiunile de toamna, daca il ajutam cu alimente, somn, calm, miscare si leacuri naturale

  • Cura cu echinacea

Echinacea este o planta denumita si „vaccinul antigripal natural“. Remediul cu echinacea are o toxicitate scazuta (este indicat si copiilor mici), poate fi folosit pe termen lung, fara efecte adverse. Pe termen scurt, tinctura, se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Atunci cand raceala s-a instalat deja, se iau pana la 4 lingurite pe zi. Pentru o cura pe termen mai lung, efecte bune are pulberea de echinacea. Se ia o jumatate de lingurita de pulbere, de trei ori pe zi, in cure de minimum doua saptamani. Echinacea mai e buna si pentru infectiile renale, unele boli de piele de origine infectioasa sau chiar tumori benigne. Echinacea in primul rand e indicata persoanelor relativ sanatoase, care vor sa previna bolile respiratorii din timpul iernii, sensibile la frig, care fac guturai, se confrunta cu umflarea amigdalelor sau a ganglionilor la cea mai mica pala de curent. in uz extern, sucul proaspat sau unguentele si cremele pe baza de echinacea se aplica pe rani pentru a impiedica inmultirea bacteriilor. Vitamina C combinata cu echinacea reduce incidenta racelii cu 86%, echinacea simpla, cu 65%, iar atunci cand boala deja s-a instalat, echinaceea reduce dezvoltarea racelii cu 33%. Persoanele care sufera de leucemie e bine sa evite tratamentul cu echinacea deoarece aceasta planta determina cresterea numarului de celule albe din sange.

Vremea a inceput sa oscileze de la zile friguroase si ploioase la caldura toropitoare, iar organismul trebuie sa faca fata acestor variatii bruste de temperatura. in astfel de perioade se raceste foarte usor, Infectiile respiratorii au aparut deja si, odata cu ele, absentele de la serviciu si de la scoala, complicatiile cu diverse localizari, scaderea tonusului fizic si intelectual. Este momentul in care speram ca sistemul nostru imunitar sa isi faca datoria si sa nu ne imbolnavim. Uneori, te poti simti in forma, dar la prima agresiune, organismul poate ceda. Uneori, o cura de imunizare ajuta, alteori e contraindicata. O imunitate de fier nu se obtine cat ai bate din palme. Iata ce trebuie sa stim despre imunitate, cum o putem mentine la cote inalte si care sunt cele mai bune remedii naturale cu care ne aparam de bolile toamnei.

  • De cate ori racim intr-un an?

Imunitate inseamna capacitatea organismului de a se apara de agentii patogeni, adica virusuri, bacterii, paraziti si toxine. Imnunitatea se realizeaza printr-un sistem complex de anticorpi, soldatii care lupta cu agresorii, apoi isi pastreaza armele (antigenul) pentru a putea reactiona prompt la un nou atac al aceluiasi inamic. Sistemul imun are drept componenta principala sistemul limfatic, format din limfa, vase limfatice si tesut limfatic prezent in timus, ganglioni limfatici, splina si amigdale. Imunitatea poate fi innascuta (naturala) sau dobandita in urma contactului cu diferite microorganisme sau dupa vaccinare. Orice persoana are perioade cand imunitatea e mai scazuta, dar daca nu exista probleme de sanatate, echilibrul va fi restabilit. Sistem imunitar se dezvolta pana in jurul varstei de 11-12 ani. Expunerea la infectiile comune are un rol important in formarea unui sistem imunitar puternic. La copii, infectiile respiratorii nu numai ca nu pot fi prevenite, dar si au rol de intarire a imunitatii. Copiii incep sa raceasca dupa varsta de 6 luni, iar un numar de 7-8 episoade de raceala pe an sunt considerate normale pentru sugari si prescolari. Media scade la 5-6 raceli pe an la varsta scolara, iar adolescentii, ca si adultii, racesc cam de patru ori pe an.

  • Imunitatea la control!

Semne ale imunitatii slabite pot fi lipsa de energie si oboseala care se instaleaza mai repede decat de obicei, racelile frecvente, durata acestora mai mare decat de obicei. Imunitatea scazuta se manifesta prin vulnerabilitate in fata infectiilor, deteriorarea celulelor, inflamatii, chiar dezvoltarea tumorilor. O diminuare a imunitatii o intalnim la varstele extreme (copii si varstnici), la alcoolici, fumatori, obezi, in cazul stresului emotional si fizic, al tulburarilor de somn, alimentatiei de proasta calitate si expunerii la un mediu toxic. Cele mai cunoscute situatii de scadere reala a imunitatii sunt in cazul unor boli cum ar fi SIDA, cancerul, diabetul zaharat, in cazul anumitor tratamente medicale (cu citostatice sau cortizonice) si chirurgicale (splenectomie). La polul opus, exista situatii cu imunitate exagerata, cum e cazul alergiilor si al bolilor autoimmune. Pentru a verifica starea de functionare a sistemului imunitar, se pot efectua o serie de teste. Imunoelectroforeza detecteaza nivelurile scazute sub normal ale diferitilor anticorpi, stimularea antigenica determina daca organismul este capabil sa produca anumiti anticorpi. Hemoleucograma si imunograma sunt doua analize de sange care permit identificarea numarului si procentului celulelor (leucocite, macrofage si fagocite) si, respectiv, evaluarea anticorpilor pe care aceste celule le produc (imunoglobulinele).

  • Fiecare om, cu imunitatea lui

In functie de rezultatele testelor, medicul poate recomanda tratamente pentru restabilirea unui imunitar adecvat. Se poate interveni cu vaccinuri sau administrarea de gamaglobulina, un produs derivat din sange care poate actiona si pentru normalizarea sistemului imunitar. Dar in mod normal, imunitatea se echilibreaza prin alimentatie si, in general, printr-un stil de viata sanatos. Oamenii sunt atrasi de reclamele la diferite preparate care promit cresterea imunitatii. Dar automedicatia nu este indicata, fiecare organism are particularitatile si constelatia sa imuna, iar stimularea abuziva a imunitatii ar putea aduce mai multe necazuri decat beneficii. De fapt, printr-un raspuns imun supradimensionat sau inadecvat, ne putem imbolnavi mai rau decat daca am ramane cu imunitatea scazuta. in cazul deprimarii sistemului imun, pot fi utile anumite suplimente alimentare (acizi grasi esentiali din seminte de in, catnepa, peste, nuci, vitaminele A, B2, B6, C, D, E, antioxidanti, preparate din plante sau probiotice. Dar este bine sa nu le cumparati dupa ureche, ci la sfatul medicului.

  • Conteaza ce mananci

Un organism sanatos inseamna un sistem imun puternic. Ca urmare, alegerea unui stil de viata sanatos asigura o imunitate puternica. Trebuie sa mancam multe legume, fructe, cereale integrale, sa facem activitate fizica regulat, sa renuntam la fumat, sa consumam alcool in cantitate moderata, sa ne controlam tensiunea arteriala, sa ne spalam frecvent pe miini, sa pregatim corect alimentele si sa dormim cate ore avem nevoie. Stilul de viata sanatos trebuie adoptat permanent (nu doar de sezon), indiferent de varsta si chiar daca aparent avem o stare de sanatate buna. in ceea ce priveste alimentatia, dozarea nutrientilor este extrem de importanta. Nutritionistii pot recomanda o dieta bogata in fructe si legume proaspete (cereale integrale, orez nedecorticat (brun), produse lactate degresate, peste si carne de pasare). Dar nu e suficient sa stii ce mananci, trebuie sa ai grija si la cantitate. Astfel, o doza suficienta de zinc in organism poate proteja impotriva instalarii bolilor. Zincul ajuta la crearea celulelor albe, care recunosc si lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor. Cea mai mare cantitate de zinc o putem lua din carnea de vita. insa excesul de zinc (>150 mg/zi) poate avea efectul invers, inhibind sistemul imunitar.

  • Stresul si sedentarismul slabesc imunitatea

Dusmanii imunitatii sunt stresul prelungit, fizic, emotional sau social, deoarece hormonii eliberati in conditii de stres, cortizolul si adrenalina, scad imunitatea. Problemele si dezamagirile din familie, situatiile tensionate de la serviciu fac ca organismul sa secrete in exces cortizol, numit si hormonul stresului. Pe termen lung, acesta este unul dintre cei mai mari dusmani ai imunitatii, pe care o subrezeste. Somnul alt element pe care il neglijam, este si el important. Se pare ca lipsa somnului scade si capacitatea de a reactiona febril la infectii, creste inflamatia si elibereaza cortizol. Sedentarismul e un alt factor care ataca imunitatea. in schimb, miscarea fizica duce la cresterea numarului de leucocite, asigura o buna circulatie sangvina, creste endorfinele si scade nivelul hormonilor de stres, creste temporar temperatura corpului, ceea ce previne dezvoltarea bacteriilor. Dar nici in acest caz excesele nu sunt recomandate, efortul fizic intens putand induce rezultatul opus, adica scaderea imunitatii. Obezitatea determina inhibarea sistemului imunitar. Afecteaza abilitatea globulelor albe de a se inmulti, scade astfel productia de anticorpi si intirzie vindecarea unei infectii. Deci nu uitati de cele 30 de minute de miscare zilnica recomandate de medic.

  • Zaharul si alcoolul trebuie evitate

Consumul a 100 grame de zahar reduce abilitatea celulelor albe de a omori bacteriile cu 40%. Efectul de inhibare a imunitatii apare la mai putin de 30 de minute dupa ingerare si poate dura pana la 5 ore. Cu alte cuvinte, dulciurile te expun infectiilor. Consumul de carbohidrati complecsi sau de amidon nu are niciun efect asupra imunitatii. Fast-food-ul, mezelurile pline de E-uri, prajelile vin doar cu un aport de calorii goale, nu si de substante nutritive. Trebuie sa le evitam daca ne dorim un sistem imunitar puternic. Un pahar de vin rosu va ajuta imunitatea, insa prea mult alcool o poate slabi. Alcoolul produce o deficienta nutritionala generala si priveaza organismul de nutrienti importanti ce stimuleaza imunitatea. impiedica celulele albe sa se inmulteasca si sa actioneze. Automedicatia poate slabi imunitatea. Luate in exces, dupa ureche, antibioticele distrug bacteriile intestinale sanatoase de care ai nevoie pentru a mentine echilibrul sistemului imunitar. Anumite medicamente, precum imunosupresoarele, chimioterapicele sau antibioticele pot slabi organismul,

  • Usturoiul si ciupercile, bune la aparare

Pentru intarirea imunitatii, e bine sa mancam spanac, usturoi, iaurt, fructe de padure, legume bogate in caroten, in fier si vitamina C, stridii, ciuperci, cereale, ceaiuri pe baza de echinaceea, catina, busuioc, sirop de muguri de pin. Ciupercile cresc productia si activitatea celulelor albe, facandu-le mai agresive impotriva infectiilor. Morcovii, dovleceii, cartofii, ardeii si, in general, cam orice leguma de culoare portocalie, cresc imunitatea organismului. Fructele uscate sunt si ele o sursa foarte buna de antioxidanti. mancati fructe de padure si prune uscate, portocale si grapefruit. Ceaiurile ar trebui sa joace un rol important in dieta noastra mai ales in acest sezon de toamna-iarna. Beti ceai cu miere si lamaie, dar puneti accent pe cel negru si cel verde pentru ca au cele mai mari cantitati de antioxidanti. Mierea este un energizant natural si are efect antibacterian direct. O lingurita de miere pe stomacul gol, dimineata, ne poate proteja foarte bine organismul. Mierea ofera o imunitate buna daca digestia este corecta. Usturoiul nu poate sa lipseasca din remediile naturale pentru imunitate. Are o actiune farmaceutica imunostimulanta, regeneranta si calmanta, ajuta mult organismul atunci cand acesta se lupta cu infectiile si este recomandat zilnic, atat adultilor, cat si copiilor, in cantitati moderate, pentru cresterea imunitatii.

  • Arnica si maghiran

Cel mai redutabil concurent al echinaceei este arnica, deoarece, pe linga efectele imunostimulatoare, are si o actiune antibiotica foarte puternica, putand fi astfel folosita si in cazul infectiilor gata declansate. Mai mult, datorita efectelor antidepresive si tonice cerebrale, este un excelent remediu pentru perioada de toamna-iarna. in doze mari, arnica este toxica. Intern, se foloseste tinctura, diluata intr-o jumatate de pahar de apa, de trei ori pe zi. Se poate face gargara cu doua lingurite de tinctura de arnica, diluate intr-o jumatate de pahar cu apa. Cele mai bune efecte ale arnicai se obtin in guturai, faringita, amigdalita, bronsita, sinuzita, boli insotite de febra. Maghiranul este o planta aromatica cu efecte imunostimulatoare rapide. Mareste temperatura organismului, producand un acces de febra, care permite sistemului imunitar sa actioneze impotriva bolii. Doua cani de ceai fierbinte de maghiran determina transpiratie intensa, incalzesc puternic corpul, fiind adesea un remediu salvator in fazele incipiente ale racelii. O lingurita de pulbere de maghiran se opareste cu o cana de apa fierbinte vreme de 15 minute, dupa care se filtreaza si se consuma cat mai cald. Maghiranul este indicat persoanelor sensibile la frig, care au probleme circulatorii sau care se confrunta cu oboseala si contracturi musculare. Dar nu este indicat celor cu hipertensiune, care au avut accidente vasculare sau care deja au febra de peste 38 de grade C.

  • Remedii din Asia

Ginsengul fortifica organismul, revitalizeaza si incetineste procesul de imbatranire. E denumit „alimentul nemuririi“ sau „radacina vietii“. Reduce concentratia de zahar in sange, are efecte antiinflamatoare, antioxidante. Sub actiunea ginsengului, infectiile dau inapoi, convalescenta este mai scurta, puterea de munca sporeste. La venirea anotimpului rece, o cura de 10-20 de zile cu aceasta planta tine la distanta gripa si guturaiul. Se administreaza circa 1 g de radacina pe zi. Efectul benefic se resimte cam in a 10-a zi de tratament. Ghimbirul provine tot din Asia si este foarte indicat in viroze ale tractului respirator superior, gripe, indigestie, senzatia de greata, varsaturi. Ghimbirul uscat este un bun expectorant. Proaspat, se zdrobeste in mojar si se filtreaza prin presare printr-o bucata de panza curata. Initial se pune putin ghimbir si se mareste cantitatea treptat pentru ca este usor picant. Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A, magneziu, potasiu, fier si calciu si este recomandat pentru cresterea imunitatii, desi este si mai eficace atunci cand raceala este deja instalata. Planta de busuioc este indicata in tuse, in congestia sinusurilor, in migrene, febra, anorexie, flatulenta, gripa, bronsita.Ajuta la eliminarea secretiilor pulmonare, revitalizeaza tesutul nervos, creste memoria. Se foloseste ca infuzie, pulbere, suc proaspat.

  • Catina, intaritor natural

Catina este o polivitamina. Cantitatea de vitamina C este de 8 ori mai mare decat in piersica, de 20 de ori mai mare decat in marul paduret, de 80 de ori mai mare decat in rosie, de 200 de ori mai mare decat in strugure. Catina proaspata se zdrobeste in blender, apoi se strecoara bine. Pasta rezultata se amesteca cu o cantitate dubla de miere de calitate. Din acest amestec, se administreaza intre 1-2 lingurite pe zi, amestecate in fructe sau cu apa. Nu se administreaza dupa ora 18 pentru ca este un produs energizant. Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier. Datorita proprietatilor sale antiseptice, chimenul este indicat in tratarea formelor usoare de raceala. Cimbrul este bogat in timol, un ulei esential puternic antiseptic, antibacterian si antioxidant. Datorita proprietatilor acestui ulei esential, cimbrul poate fi utilizat in tratarea infectiilor gatului, inflamatiilor, bronsitei acute si cronice si a tusei convulsive. Ceaiul de cimbru este recomandat in raceli si tuse. Uleiul de mustar contine acizi grasi omega 3 si este o excelenta sursa de fier, zinc, magneziu, calciu, proteine etc. Mustarul stimuleaza apetitul alimentar si digestia si ajuta la decongestionarea sinusurilor. Hreanul face parte din familia mustarului si e un puternic antibiotic, expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimuleaza sistemul imunitar al organismului.

  • Leacuri bune la raceala

- Menta este indicata si in tratarea gripelor, a racelilor usoare, a bronsitelor, a laringitelor si chiar a pneumoniilor.

- Extractul de camu este cea mai bogata sursa naturala de vitamina C, avind efecte puternic stimulante ale imunitatii.

- Laptisorul de matca diminueaza oboseala, imbunatateste somnul si energizeaza intregul organism

- Propolisul e un excelent tonifiant datorita concentratiei mari de vitamine si proprietatilor sale antibacteriene.

- Extractul de Rhodiola imbunatateste puterea de concentrare, memoria, echilibreaza functiile psihice, inlatura stresul.

- Extractele de soia si ginkgo biloba au efecte foarte bune asupra memoriei

- Paducelul si floarea pasiunii sunt plante calmante, care ajuta in lupta cu stresul, insomniile si nervozitatea.

- Extractul din fructe de soc este adjuvant in gripa, bronsite sau viroze.

- Pentru caile respiratorii si tuse, se recomanda extractul de cimbru.

- Extractul de eucalipt ajuta la decongestionarea cailor respiratorii si fluidizarea secretiilor nazale.

- Polenul, 2 lingurite de granule zilnic, timp de o luna, previne raceala.

- in raceli se recomanda ridichea neagra (salata sau macerat), timp de doua saptamani sau mai mult.

- Iaurtul este un antibiotic natural. Trebuie consumat zilnic, eventual impreuna cu cereale.

- Germenii de grau. Se pot face cure de cate o luna, consumand cate 100 g de germeni de grau zilnic.

Cititi si Raceala si gripa si Probiotice si Vaccinuri naturale