Ceaiuri rare

Ceaiuri pentru rasfat si sanatate

Din China, Japonia, India, America de Sud si Africa provin ceaiurile cu denumirile si gusturile cele mai ciudate, dar si cu proprietati curative speciale

  • Mentine tineretea

Ceaiurile Oolong sunt foarte apreciate de chinezii bogati. Frunzele pot fi reinfuzate de pana la sapte ori cu o reducere minima a puterii aromelor. Cele mai multe ceaiuri contin 30-40% polifenoli, utili in lupta cu obezitatea. Studiile au demonstrat ca persoanele care au baut ceai Oolong au ars caloriile de doua ori mai repede decat cei care au baut ceai verde. Blocheaza carbohidratii sa se transforme in grasime. Cercetatorii japonezi au descoperit ca un ceai Oolong baut cu 15 minute inainte de consumul de carbohidrati (prajituri, paine), este impiedicata transformarea acestora in grasime. Consumul regulat de ceai Oolong stopeaza producerea de radicali liberi (responsabili de imbatranirea corpului uman) cu pana la 50%. Ceaiul Oolong scade absorbtia de grasimi, scade apetitul, inhiba lipazele intestinale, reintinereste pielea. Datorita continutului de fluoruri, previne aparitia cariilor si lupta impotriva bacteriilor. Clatirea cu ceai Oolong dupa mese curata si improspateaza cavitatea bucala. Acest ceai inhiba progresia cancerelor de tract digestiv si urinar. Ceaiul mai e indicat in alergii si infectii bacteriene Ceaiul Oolong poate inlocui cafeaua si ceaiul negru. Contine intre 10 si 15% din cofeina unei cani de cafea. Are efect benefic asupra celulelor albe in timpul tratamentului chimioterapic. Consumat cu regularitate, scade semnificativ riscul aparitiei diabetului. Inhiba formarea cheagurilor de sange. Pentru preparare, se foloseste o lingurita si jumatate de ceai vrac la 240 ml apa fierbinte de 90 grade C. Se infuzeaza trei minute.

Ceaiul este cea mai consumata bautura din lume. Popularitatea ceaiului provine din mai multe calitati ale acestei licori magice: are aroma placuta, prin multitudinea de principii biologic active, stimuleaza buna functionare a organelor interne, este un produs natural, continand doar apa si planta. Ne ofera vitalitate, dar si relaxare. Prepararea si savurarea unei cesti de ceai aduce liniste, poate fi pretextul ideal de reuniune cu familia si prietenii. Suntem obisnuiti cu musetel, tei si menta, dar exista si ceaiuri din plante rare, necunoscute la noi, insa extrem de apreciate la alte popoare. Au denumiri ciudate, poate si gustul lor e ciudat, dar daca aveti ocazia, nu refuzati o ceasca de Pu-Erh, Matcha sau Gen Mai Cha. Acestea sunt mai mult decat ceva de baut, sunt ceaiuri cu poveste, care trebuie savurate, pentru gust, dar si pentru proprietatile curative.

  • Ceaiul care topeste colesterolul

Pu-Erh este denumirea unui ceai chinezesc, ideal in curele de slabire, pentru ca accelereaza metabolismul, si care prezinta marele avantaj caare un continut mai scazut de teina fata de ceaiul verde. In majoritatea restaurantelor chinezesti cu preparate grele si grase, clientilor li se ofera Pu-erh, deoarece descompune grasimile si ajuta digestia. Doza recomandata este de trei cani pe zi, dupa fiecare masa, timp de trei luni. Se crede cu tarie ca Pu-erh face minuni in cazul bolilor de inima si al cancerului, controleaza diabetul, detoxifica organismul, poate vindeca dizenteria, imbunatateste vederea si are efecte antiimbatranire. Consumul pe termen lung reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului. Ajuta la o mai buna functionare a sistemului circulator. Elimina mai repede toxinele din corp si poate vindeca dureri minore. Lupta impotriva balonarii, faciliteaza digerarea carnii, zaharurilor si a alcoolului, echilibreaza tranzitul intestinal. Se crede despre acest ceai antic medicinal ca ar fi „ceaiul originar”. Pu-Erh este un ceai negru fermentat. Frunzele sunt recoltate din sud-vestul Yunnan-ului, zona celor „Sase munti ai ceaiului”. Adesea cunoscut sub denumirile de „Tonicul Minune” sau „Ceaiul Medicinal”, Pu-erh este folosit in China de mii de ani. Deoarece, timp de secole, a fost adus imparatului ca tribut, a primit si denumirea de „Ceaiul Tribut”. Pu-Erh e un ceai sanatos, cu o aroma aparte, care aminteste de vanilie si gust de pamant si care devine din ce in ce mai gustos odata cu trecerea timpului. Pentru cei care beau pentru prima oara acest ceai este recomandata o infuzie usoara astfel incat aroma puternica sa nu creeze o impresie neplacuta.

  • „Ceaiul poporului”

Gen Mai Cha este o specialitate japoneza din mai multe tipuri de ceaiuri verzi si boabe de orez coapte. Ceaiul capata un gust interesant datorita orezului prajit. Acest adaos inedit se presupune ca dateaza de pe vremea cand ceaiul era foarte scump si japonezii saraci ii adaugau boabe de orez pentru a-l inmulti. A mai fost folosit si de catre persoanele care posteau in scopuri religioase. Mai e cunoscut si sub denumirea de „ceaiul poporului”. Are o tenta mai galbuie, iar gustul proaspat, vegetal, de ceai verde, se adauga aromei de orez prajit, intr-o aroma unica. Gen Mai Cha se prepara dintr-o lingurita de amestec la 150 ml de apa. Temperatura ideala a apei este de 75-85 °C si timpul de infuzare trebuie sa fie de 2-3 minute. Gen Mai Cha poate fi baut oricand de-a lungul intregii zile si in orice anotimp: rece in lunile de vara si fierbinte in cele de iarna. Ceaiul galben este un ceai alb mai fermentat, stocat timp mai indelungat, intr-un mediu intunecos si lipsit de oxigen. Asemanator ceaiului alb, ceaiul galben provine din cele mai apreciate frunze din partea de sus a plantei Camelia sinensis. Infuzia are o culoare aurie deosebita, cu nuante maronii, o aroma fina, bogata si catifelata. Este o raritate rezervata ocaziilor speciale!

  • Alb, negru si verde

Ceaiul alb este obtinut din muguri albi si frunze selectionate ale plantei Camelia Sinensis. Se culeg doar frunzele tinere, iar procesarea minima a acestora are ca rezultat un continut mai mare de nutrienti fata de ceaiul verde sau negru. Frunzele nu sunt lasate sa oxideze, ramanand mai aproape de starea lor naturala. Ceaiul alb protejeaza structurile proteice ale pielii, (elastina si colagenul) si sprijina regenerarea celulara. Specialistii au constatat ca acest ceai reduce riscul de cancer, artrita reumatoida si chiar incetineste procesul de imbatranire. Ceaiul verde s-a dovedit a fi un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral si un ajutor in regimurile de slabire. In producerea ceaiului verde, procesul natural de fermentatie al frunzelor de Camelia sinensis este oprit. Continutul de teina, tanini si compusi polifenolici contribuie la combaterea radicalilor liberi produsi de poluare, fum de tigara, asigurand protectie in ceaiul verde impotriva stresului. Asftel, bautura de ceai verde este recunoscuta ca un elixir al longevitatii, cu efecte tonice, energizante si de regenerare, plus un spectru larg de prevenire a bolilor. Ceaiul verde Gyokuro este printre cele mai valorose ceaiuri japoneze. Gyokuro creste in plantatii de ceai care raman acoperite de la mijlocul lunii aprilie pana in momentul recoltei, la inceputul lunii mai. Crescand la umbra, ceaiul dezvolta astfel mai multa clorofila si aminoacizi si mai putine substante amare. 100 g de ceai verde Gyokuro prelucrat manual poate sa coste intre 150 € si 250 €. Gustul ceaiului Gyokuro poate sa aminteasca de ocean, spanac, supa sau stridii. Ceaiul negru provine de asemenea din Camelia Sinensis, fiind mai oxidat decat cel verde, alb si Oolong. Astfel, acesta dobandeste flavonoide mai complexe. Ceaiul negru neutralizeaza radicalii liberi si impiedica imbatranirea prematura a pielii. In timp ce alte varietati de ceai isi pierd multe din proprietatile initiale intr-un an, ceaiul negru se pastreaza foarte bine timp de cativa ani. Gustul usor astringent precum si continutul de cofeina se neutralizeaza cu adaos de lapte si zahar brun.

  • „Caramizi” din frunze presate

Ceaiul Pu-Erh se produce din varietati de Camellia sinensis, arbori batrani, cu frunze mai mari. Procedeul de obtinere a frunzelor acestui ceai deosebit este indelung si meticulos, astfel incat sa fie pastrate calitatile terapeutice exceptionale ale ceaiului. Insa metoda de fermentatie a ramas secreta, cunoscuta doar de cultivatorii chinezi. Frunzele se culeg numai manual si numai din copaci de ceai batrani, apoi sunt sortate, indepartandu-se frunzele rupte, vestede sau oxidate. Se intind in incaperi bine ventilate pentru a se ofili un pic inaintea urmatoarei etape: prajirea in tavi. Frunzele se ruleaza fara a le rupe si se intind la soare pentru a se usca pana mai ramane nu mai multa umezeala decat este nevoie pentru ca frunzele sa nu se sfarame, apoi sunt sortate pe 10 categorii. De aici, frunzele pot fi prelucrate in doua feluri, fie sunt aburite, fie sunt intinse, stropite cu apa si lasate sa se oxideze cateva zile pana la o luna. Dupa oxidare urmeaza tratarea cu abur fierbinte si presarea in forme. Specific acestui tip de ceai este modul de prezentare, de la mici turtite (tou cha) sau cuib de pasare, la caramizi de ceai presat sau diverse forme. Prepararea ceaiului Pu-Erh veritabil nu permite folosirea unui ceainic in care ati facut si alte ceaiuri. Ceainicul trebuie sa fie de lut, iar infuzarea dureaza de la 30 de secunde, pentru anumite varietati, la cateva minute. Spre deosebire de cafea, Pu-erh este mult mai cautat in China, iar atunci cand este mai vechi de 10 ani, devine si foarte scump: chiar 1.000 de euro gramul.

  • Antioxidanti la ceasca

Matcha este cunoscuta astazi ca fiind cea mai sanatoasa si mai exclusivista bautura de ceai premium dintre toate varietatile de ceai japonez. De mai bine de 800 de ani, calugarii budisti Zen au folosit Matcha in meditatiile lor. Dupa mai multe studii s-a ajuns la concluzia ca nu exista fruct sau leguma care sa furnizeze mai multi antioxidanti decat ceaiul Matcha. Din ce in ce mai multi consumatori, din toate colturile lumii, se indragostesc de acest ceai rafinat, iar tot mai multi producatori de ciocolata au creat ciocolata, trufe si bomboane, prajituri si inghetata Matcha. Este prima si cea mai veche varietate de ceai verde in Japonia, supranumit si „Imparatul ceaiurilor verzi”. In toata Japonia nu exista decat cateva zeci de cultivatori care detin reteta obtinerii acestui ceai delicios. Ceaiul pentru Matcha creste in culturi speciale, protejate de razele directe ale soarelui. Frunzele proaspete se usuca si apoi sunt macinate in mori speciale din granit, pana cand devin o pulbere fina de culoarea jad-ului. Pentru preparare, se fierbe apa si apoi se lasa sa se raceasca la 80 de grade C. Se adauga un gram de Matcha, apoi se amesteca usor cu un tel din bambus pana se formeaza o spuma fina. Fara acest tel din bambus, nu vom obtine un Matcha veritabil, o bautura unica, cremoasa si delicioasa. Contine de 10-15 ori mai multi antioxidanti decat ceaiul verde vrac si de peste 137 ori mai multi decat in ceaiul verde la plic. Ceaiul Matcha ajuta sitemul imunitar, stimuleaza metabolismul si controleaza nivelul colesterolului si al zaharului din sistemul sangvin. O ceasca de ceai contine de trei ori mai multa teina decat un ceai verde obisnuit. De aceea, acest ceai e ideal pentru oamenii care vor sa ramana concentrati pentru mai mult timp. Numeroase cercetari au demonstrat ca Matcha previne si reduce riscul de aparitie a cancerului. Nu e un ceai ieftin, 30 de grame costa cam 100 de lei. Mai trebuie sa cheltuiti inca pe atata si pentru telul de bambum si bolul traditional.

  • Energizante aromate

Yerba Mate, bautura socializarii in tarile Americii de Sud, contine Vitaminele A, E, C si B, mangan, potasiu, fier si zinc. Mate stimuleaza metabolismul, inhiba senzatia de foame, ofera energie, regleaza somnul, intareste sistemul imunitar, mareste puterea de concentrare si oxigeneaza inima. Este in mod natural un energizant eficient, fara efecte adverse. Ajuta in prevenirea cancerului. Fiind bogat in polifenoli, imbunatateste sistemul de aparare a organismului. Mateina stimuleaza sistemul nervos, imbunatateste activitatea creierului. Reduce semnificativ anxietatea si ne permite sa rezistam mai bine la oboseala fizica si psihica. Mate scade colesterolul rau. Este recomandat la micul dejun, pentru a incepe ziua incarcati cu energie. Ceaiul Roiboos (rosu) este o bautura asimilata denumirii de ceai datorita modului de fabricare, de infuzare si a calitatilor terapeutice. Rooibos este un arbust ce creste pe podisurile din Africa de Sud, are frunze lungi in forma de ace, care se recolteaza intre lunile ianuarie-martie. Frunzele sunt culese manual si uscate in aer liber. Foarte bogat in vitamina C, antioxidanti si oligoelemente naturale, Rooibos este furnizor de substante vitale precum calciu, magneziu, fier, zinc, fiind perfect pentru sportivi, mamici, copii si nu numai. Rooibos, bautura nationala in Africa de Sud, are efecte tonifiante, este drenant, diuretic, antiinflamator, este natural lipsit de cofeina si este deseori folosit pentru a reduce semnele imbatranirii.

  • Stiati ca?

Primele culturi de ceai au aparut in China, in provincia Yunnan, acum 5.000 de ani.

Legenda ceaiului spune ca, in anul 2737 i.H., caizerul Chan Nung bea doar apa fierbite. Odihnindu-se sub un tufis de ceai, cateva frunze au cazut in ceasca acestuia si astfel s-a preparat primul ceai din lume.

Prima mentiune scrisa despre ceai dateaza din anul 350 i.H.

Ceaiul a ajuns in Japonia doar in secolul VI, adus de un calugar budist numit Dengyo Daishi care in timpul unei calatorii in China a observat cum calugarii chinezi, datorita unei bauturi, puteau sa se roage si sa mediteze concentrati pentru mai multe ore.

Ceaiul este cultivat in India doar de 170 de ani.

In China, in diferite regiuni, ceaiul este apreciat de localnici in zicale: „ceaiul este pulsul vietii”, „dragostea este ca ceaiul aromat”, „ceaiul este sangele, corpul si vietile oamenilor”.

Cel mai batran arbore de ceai se afla in Yunnan. Cunoscut sub numele de „Regele” ceaiului, copacul din Xishuangbanna are 1.700 de ani si peste 32 de metri inaltime.

Cititi si Ceaiuri si Detoxifierea si Fructe exotice

  • Frunze selectionate de un maestru

Oolong este un ceai deosebit, partial oxidat, apreciat pentru beneficiile lui in prevenirea unor afectiuni, dar mai ales in curele de slabire. Este un ceai prin excelenta antioxidant, accelereaza metabolismul. Ceaiul bleu-verde, cum mai este numit, se pare ca este si cel mai eficient remediu ce combate efectele imbatranirii tenului. Este un ceai mai parfumat, mai dulce, mai putin bogat in teina decat ceaiurile verzi. Exista mai multe medote de prelucrare a ceaiului Oolong, una dintre ele presupune agitarea frunzelor in cosuri. Astfel marginile frunzelor sunt „socate”, fermentand si inrosindu-se in timp ce in mijloc raman verzi. In ceaiul Oolong, oxidarea este oprita dupa aproximativ trei zile dupa culegere. Metoda manuala de producere a ceaiului Oolong presupune traditie si maiestrie. Frunzele de ceai sunt culese in dimineata unei zile senine, in seturi de cate un boboc si trei frunze, pentru ca mai apoi sa fie expuse la soare. A doua etapa este lasarea frunzelor sa se usuce in interior pentru a genera procesul de fermentatie. Partea cea mai importanta este alegerea momentului in care trebuie oprita fermentarea si anume atunci cand frunzele sunt in procent de 30% rosii si 70% verzi. Dupa aceasta, frunzele sunt frecate in mod repetat, pentru a obtine un gust si o aroma desavarsite. Un maestru al ceaiului va degusta si va clasifica dupa calitate fiecare lot in parte: ceaiuri mai intunecate, mai tari, cu savoare de fruct. Oolong clasic este fermentat 70%, aproape de un ceai negru. Cele mai faimoase ceaiuri Oolong se gasesc in China, Taiwan si in India.