Laptele

Lapte de tara sau pasteurizat?

Desi laptele proaspat muls de la vacute e mai sanatos, cel de la cutie e mai sigur

  • Dozatoarele dau lapte verificat

O varianta de mijloc este laptele natural de la automatele pe care le gasim in piete, pretul unui litru de lapte fiind de 3 lei. Profitul fermierului este de 35%, rezultat la care nicio firma din Romania nu indrazneste sa spere. In acest fel, sigur il ajutam pe taran sa prospere. Dar sa vedem, daca acest lapte ne ajuta pe noi. Din constructie, automatele sunt dotate cu sisteme de dezinfectare cu aburi, iar in cazurile mai evoluate, cu ultraviolete. Laptele ajunge in dozator in cel mult doua ore dupa ce a fost muls. Temperatura la care e depozitat este de 4 grade C. Pentru acest lapte, fermierul este verificat si paraverificat sa aiba toate autorizatiile sanitar veterinare, laptele sa fie corect transportat, racit si depozitat. El trebuie sa respecte si o serie de specificatii: afisarea termenului de valabilitate a laptelui si a conditiilor de pastrare a laptelui la domiciliul consumatorului final, precizarea in loc vizibil a indicatiei „lapte crud-se va fierbe“, data alimentarii automatului, calibrarea senzorului de temperatura a automatului, ambalaj de unica folosunta. Dar nu toate dozatoarele au lapte de calitate. Ca-n orice domeniu, exista si aici afaceristi, care achizitioneaza la preturi derizorii lapte neverificat de la tarani, cu care-l lungeste pe cel controlat. Dar, in general, laptele de la automat e de incredere. In conditiile de cuptor in care am trait in ultimele zile, insa, e posibil ca si masinariile sa fi facut fata cu greu la mentinerea temperaturii, asa ca atentie chiar si la laptele sigur. O alta carcateristica de care trebuie sa tineti seama e ca acest lapte nu e botezat, are o grasime de circa 4%. Iar aceasta nu face bine la inima si artere. Un pahar de lapte contine aceeasi cantitate de colesterol ca o friptura de 100 g.

    • Laptele e un aliment nutritiv exceptional, avem nevoie de lapte in fiecare zi, pentru aportul de calciu si principii active esentiale. Dar de unde e cel mai bine sa cumparam lapte? De la supermarket, de la taranii din piete, de la vanzatorii ambulanti dintre blocuri, de la dozator? Fiecare sursa are avantajele ei, dar si multe contraindicatii. In perioadele caniculare, un pahar de lapte rece ne face bine, dar cumparat din locuri neautorizate, ne poate baga in spital. Iata ce trebuie sa stim despre laptele de vaca, care e mai bun si de unde sa-l luam pentru a nu ne pune sanatatea in pericol. Norme europene pentru laptari

In general, laptele de la tarani e mai bun decat cel ambalat, are mai multi nutrienti si vitamine. Insa, in zile toride, proprietatile laptelui se altereaza rapid, daca e tinut in conditii improprii, daca e transportat si comercializat in strada sau in hale fara aclimatizare. De fapt, calitatea laptelui pleaca inca de la vacute. Daca animalele sunt sanatoase, laptele ar trebui sa fie si el curat. Dar, atunci cand cumparati de la laptarul dintre blocuri, sunteti siguri ca laptele lui a fost controlat de veterinar? Majoritatea comerciantilor ambulanti colecteaza lapte de la mai multi producatori si nu pot garanta ca toata marfa lor e in regula. In urma controalelor, au fost depistate cazuri de lapte cu antibiotic, fiindca vacile fusesera tratate contra tuberculozei. Nu va bazati pe faptul ca n-ati patit nimic de cand tot beti lapte cumparat din parcare, nenorocirile pot aparea oricand. Iata ce norme trebuie sa respecte un producator cinstit care va ofera un lapte de ferma fara riscuri: sa asigure animalelor conditii de igiena corespunzatoare, sa execute mulsul in conditiile normelor sanitare veterinare in vigoare (aceste amanunte nu le puteti verifica, trebuie sa mergeti pe incredere), sa strecoare si sa raceasca laptele imediat dupa muls (nu va bucurati ca laptele e caldut, acesta nu e un indiciu de prospetime, laptele care nu e racit la timp va poate poate pune sanatatea in pericol), sa respecte normele de igiena personala, maini si haine curate in timpul mulsului si manipularii laptelui (ceea ce nu se prea reuseste, daca ne gandim cum, de pe volan, miinile laptarului ajung sa toarne lapte in bidoane). Recipientele impuse de normele europene trebuie sa fie din inox, se stie cat de toxic e aluminiul. Chiar daca are autorizatie de producator, fermierul nu are, cu siguranta, autorizatie de desfacere a produselor lactate in strada.

  • Cel mai sigur lapte e greu digerabil

Specialistii sustin ca un lapte sigur ar fi cel pasteurizat. Pasteurizarea elimina 95% din germeni, prin expunerea laptelui la temperaturi ridicate (84 de grade C). Ultrapasteurizarea (UHT) este un procedeu modern, care supune laptele la temperaturi si mai ridicate (140-150 de grade C), dar pe o perioada de timp mai scurta (2-3 secunde), folosind un jet de aburi. Apoi, laptele este racit la 18 grade C. Acest soc termic distruge microbii, dar nu degradeaza laptele. Mai lipsit de vitamine si minerale este un lapte natural fiert. Spre deosebire de prima metoda, ultrapasteurizarea permite pastrarea valorilor nutritionale si a calitatilor organoleptice ale laptelui. In plus, acest lapte UHT are un termen de valabilitate mai mare, circa 6 luni. Toate aceste calitati il fac si mai scump. Laptele UHT poate fi pastrat la temperatura camerei pana la expirare, daca nu a fost desigilata cutia. Se poate consuma direct din cutie, nu necesita fierbere, nici refrigerare. Cu toate aceste avantaje, in urma ultrapasteurizarii apare si un efect de distrugere a celulelor grase. Acest lapte nu e bine tolerat de organism, nu permite asimilarea prin stomac a proteinelor, care ajung sa fie absorbite de sange. Unii experti apreciaza ca omogenizarea laptelui poate provoca si boli cardiovasculare. In plus, prin pastrarea in cutii de carton sau plastic, laptele se degradeaza mai greu. Insa, tocmai aceste ambalaje sunt incriminate ca transfera in lapte anumite substante toxice, care perturba sistemul endocrin. Cercetarile nu au adus rezultate concrete. Cu toate semnele de intrebare, cel mai sigur lapte e cel UHT. Fabricile care il produc sunt atat de controlate, incat sigur nu ne imbolnavim.

  • Alte pericole care se ascund in lapte

Chiar daca laptele este fiert, probabilitatea ca bacteriile si microorganismele daunatoare sa fi disparut complet este minima. In schimb, fierberea pret de mai multe minute are efect distructiv asupra vitaminelor, asa ca vom ajunge sa consumam un aliment privat de elementele nutritive. Chiar si simpla incalzire la peste 45 de grade Celsius denatureaza proteinele. Un alt pericol este ca vacile, tratate cu fel si fel de medicamente, ne dau un lapte cu steroizi, antibiotice, pesticide, substante transferate din furajele modificate genetic. Vacile sunt animale care se hranesc cu iarba. Dar, in fermele moderne, rumegatoarele sunt adesea hranite cu soia, porumb, faina din seminte de bumbac si alte alimente pe care aceasta specie nu le-a ingurgitat niciodata. Exista vaci care n-au vazut niciodata iarba verde. In aceste conditii, specialistii vorbesc de un stresa al vacutelor care traiesc incarcerate toata viata, iar acest stres are efect negativ asupra carnii si a laptelui, iar viteii lor se nasc gata stresati. Ca urmare, daca ar fi sa decretam care e cel mai sanatos lapte, acesta trebuie sa provina de la o bovina care a fost trimisa la pasunat, ca pe vremuri, intr-un loc nepoluat. Din pacate, o asemenea sursa e aproape imposibil de gasit, asa ca, mai bine sa invatam ce reguli trebuie respectate pentru a cumpara un lapte sigur. Daca ambalajul este bombat, inseamna ca a inceput procesul de fermentare si produsul nu mai este propriu consumului uman. Verificati daca laptele si produsele lactate sunt pastrate la temperatura indicata de producator. Refuzati produsele daca aveti indoieli privind calitatea si informatiile de pe eticheta. Nu cumparati lapte cu termenul de valabilitate la limita. Si, mai ales, nu din locuri neautorizate.

Cititi si Lactoferina si Lactate si Terapia cu zer

  • Laptele din parcare, pericol maxim pentru sanatate

Conform legii, inainte de comercializare, fermierul este obligat sa se prezinte de fiecare data la circumscriptia sanitar veterinara si pentru siguranta alimentelor, pentru examinarea laptelui adus spre comercializare. Credeti ca atunci cand sosesc in cartiere, acesti vinzatori au vreo aprobare? Nu, comertul lor e ilicit. Nu incurajati acesti fermieri sa incalce legea, daca dumneavoastra ati scapat nevatamat, miine, un cumparator se poate imbolnavi grav. Mai multe teste facute de specialisti arata ca numarul germenilor din laptele vandut la colt de strada este mult peste cel recomandat. Daca este contaminat, laptele poate da gastroenterite, enterocolite, intoxicatii, tuberculoza sau chiar antrax. Riscurile cele mai mari se inregistreaza in cazul persoanelor cu imunitatea deprimata, al copiilor, al femeilor insarcinate si al varstnicilor, care sunt, din pacate, si cei mai fideli clienti ai laptelui „adevarat“. Unele bacterii care se regasesc in laptele din surse nesigure pot duce chiar la avort spontan. Atunci cand este proaspat muls, laptele are 37 de grade Celsius, temperatura propice pentru dezvoltarea microbilor. Daca nu este racit imediat, agentii patogeni se multiplica necontrolat. Adaugati si microbii de pe sticla de plastic reutilizata si veti intelege cat de riscant e acest lapte. Microbii nu sunt insa singurii factori care creeaza probleme. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi arata ca laptele este un produs alimentar usor de falsificat prin adaos de apa, prin amestecul laptelui de la diferite specii, dar si prin mascarea unor defecte sau chiar a alterarii cu ajutorul unor substante de neutralizare sau al unor conservanti. De asemenea, unii fermieri adauga in lapte, pentru corectarea densitatii dupa extragerea grasimii, amidon, faina de griu, care nu-i modifica insusirile senzoriale, sau chiar aracet. Daca ar fi sa facem un clasament al celor mai nesigure surse de lapte, pe locul intai sta cu siguranta asa-zisul fermier dintre blocuri.

  • Nici laptele din piata nu e sigur

Pe locul doi ca nocivitate, poate fi laptele din piata. In aceste zile toride, conform normelor sanitare, laptele nu poate fi vandut mai tarziu de ora 9,00, indiferent daca a fost muls, transportat, ambalat in conditii de igiena corespunzatoare. Numai in cazul in care piata are instalatie de climatizare si spatii frigorifice, aceste produse se pot vinde mai tarziu de ora amintita. Faptul ca lactatele sunt acoperite cu tifoane, nu inseamna ca alimentele sunt ferite de muste si praf. Doar daca sunt acoperite cu folii transparente, insa, in aceste conditii apare un alt neajuns: cresterea temperaturilor sub folie. „Laptele si produsele lactate se vor expune pentru comercializare numai in vitrine frigorifice“, spune legea, dar taranii tin laptele in racle de plexiglas fara niciun sistem de racire. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, achizitionand lapte din piata, puteti sa aveti surpriza sa constatati cand ajungeti acasa ca laptele e stricat. Daca e dinainte stricat, taranul vi-l va oferi ca lapte batut. Ca sa le reziste produsul cat mai mult timp, taranii pun bidoanele cu lapte in congelator de seara pana dimineata, vanzand a doua zi lapte congelat cu numele de „lapte muls acum doua ore“. Nu cedati nici in fata argumentului „beau acum in fata dumneavoastra, sa vedeti ca n-am nimic“. Oamenii de la sate, care intra in contact mai des cu animalele, au sistemul imunitar adaptat microbilor specifici. Orasenii, insa, sunt mult mai sensibili si se imbolnavesc mai usor. Taranii va vor spune ca procesatorii de lapte le platesc preturi mizerabile, de-asta prefera sa si-l vanda singuri. E adevarat si ca, daca s-ar dota cu toate utilajele impuse de UE, ar ramane cu nimic. Dar nici compasiunea si nici dorinta de a-i sustine pe micii producatori nu trebuie sa va faca sa va riscati sanatatea.

  • Lactatele, cu bune si cu rele

- In procesul de fabricare al anumitor branzeturi speciale, se adauga conservanti (polifosfati, nitriti), periculosi pentru sanatate.

- Laptele praf si laptele condensat sunt complet lipsite de nutrienti.

- Produsele lactate cele mai recomandate sunt branza dulce, laptele batut, iaurtul, zerul. Branza dulce este superioara casului si urdei pentru ca se incheaga prin acrirea naturala a laptelui, pe cand celelalte se incheaga artificial.

- Laptele prins este mai usor digerabil decat laptele crud.

- Zerul contine acid orotic (vitamina B13) care fixeaza magneziul la nivel celular si creste valoarea energetica a celulelor muschiului inimii, marind rezistenta la efort si stres. Proteinele din zer scad colesterolul, stimuleaza imunitatea, regleaza greutatea, combat anemia, au efect depurativ.

- Se recomanda inlocuirea laptelui de vaca cu cel de capra, care are o compozitie mult mai apropiata de laptele uman. Nu atat de apropiata ca laptele de magarita.

- Produsele lactate intretin focarele de infectie din organism.

- Organismul uman pierde calciu atunci cand incearca sa metabolizeze excesul de proteine adus de lapte si derivatele sale. Asadar, in loc sa protejeze de osteoporoza, consumul zilnic de produse lactate determina demineralizarea oaselor. Surse alternative de calciu: nuci, curmale, smochine, patrunjel, orice vegetale cu frunze verzi.

- Alimentele cu raport calciu /fosfor 2:1 reprezinta sursele de calciu cele mai sanatoase pentru organismul uman.

- Continand hormoni, consumat in cantitati excesive, laptele de vaca dezechilibreaza atat sistemul endocrin al femeii, cat si pe cel al barbatului.

- Laptele este partial responsabil de producerea alergiilor, deoarece in procesul de digerare al laptelui se pun in libertate 100 de alergeni.