Zaharul
Otrava dulce
Zaharul face ravagii in organismul uman, conducand la aparitia unor boli grave
Exista si zahar ascuns
Medicii recomanda renuntarea totala la dulciuri. incercati intii sa faceti acest experiment pentru o luna si veti remarca imediat efectul miraculos al alimentatiei fara zahar. Zaharul rafinat nu este indispensabil pentru organismul uman. Cine ar trebui sa renunte la el? Persoanele care au antecedente de diabet in familie, cei care se confrunta cu un stres accentuat, diabet, alergii, infectii recidivante, osteoporoza, hipocalcemie, cardiopatii, tulburari hormonale, copiii aflati in pragul pubertatii, persoanele cu gastrita hiperacida sau colita de fermentatie, cardiacii. Renuntarea la zahar este oarecum echivalenta cu renuntarea la un drog, dupa unele simptome comune cu sevrajul: stari de oboseala, nervozitate, dureri de cap. Cu vointa, se poate trece si peste orice. Dar, trebuie sa fiti atenti si la zaharul „ascuns“ din racoritoare, conserve, supe concentrate. Studiati cu atentie etichetele! Zahar ascuns mai gasim cjiar si in alimente dietetice. Cerealele expandate contin adesea zahar si carbohidrati rafinati, iaurturile cu arome au adaosuri de zahar pentru a compensa lipsa fructului natural. Variantele degresate nu au grasimi, dar in schimb au zahar. Alimentele prelucrate excesiv, precum untul de arahide, ketchup-ul din paste sau pizza, mustarul, maioneza si sosurile gata preparate, pentru salate, soteurile de legume contin zahar.
Zaharuri naturale, nu inlocuitori!
Organismul are nevoie de glucide, dar naturale. Cel mai potrivit inlocuitor natural al zaharului este mierea de albine, un produs viu, la fel ca fructele proaspete. Iarna, fructele uscate (stafide, smochine, curmale, caise deshidratate) tin foarte bine loc de dulciuri, fiind foarte bogate in zaharuri usor de suportat de organism in comparatie de zaharul alb. Puteti folosi si zaharul brun, mult mai sanatos. Este asemanator cu zaharul obisnuit, dar considerabil mai inchis la culoare. Indulcitorii chimici in schimb, sunt mai rai si decat zaharul rafinat. Zaharina nu are nici o valoare nutritiva, eliminandu-se greu din organism. Inca din anii '70, specialistii au descoperit o legatura clara intre consumul de zaharina si aparitia celulelor canceroase. Aspartamul, un alt indulcitor artificial, distruge neuronii. In 1991, un prestigios institut de cercetare medicala a enumerat 165 de simptome si motive pentru care aspartamul trebuie eliminat din dieta. Cateva dintre potentialele pericole ale ingerarii excesive a aspartamului sunt: deficiente hormonale, hipoacuzie, pierderea memoriei, convulsii, scleroza multipla, Alzheimer, Parkinson, dementa si tulburari neuro-endocrine. in plus, zaharul face riduri. Expertii sustin ca, renuntand la zahar, putem da ceasul biologic in urma cu 10 ani, intinerind pielea. Concluzia: fara zahar, fara indulcitori suntetici, si viata va fi mai dulce si mai lunga!
Cum sa renuntam la drogul dulce?
Nutritionistii spun ca, daca renuntati la dulciurile rafinate, pofta de „ceva dulce“ va disparea in doua saptamani. Pentru ca aceasta trecere sa fie mai usor de suportat, incercati sa evitati si alimentele indelung prelucrate in favoarea celor proaspete, intr-o stare cat mai apropiata de cea naturala. Luati 1-2 lingurite pe zi de miere alternativ cu zahar brun nerafinat si cat mai multe fructe. Zaharul pur din fructe (fructoza) este necesar si este cel mai sanatos. inlocuiti painea alba cu cea integrala. Mancand proteine la fiecare masa, veti reusi sa mentineti mai usor, intreaga zi, echilibrul zaharului in sange. in loc de dulciuri, consumati nuci, migdale, curmale care contin glucide naturale, dar si fibre, care incetinesc absorbtia zaharului.
Auzim tot mai des ca zaharul dauneaza grav sanatatii. Daca de grasimi ne-am convins ca sunt responsabile de foarte multe probleme, nocivitatea zaharului o privim cu o oarecare indulgenta. Un fursec, o tableta de ciocolata par atit de inofensive. Si-apoi, ce-ar fi cafeaua neindulcita? Sau aniversarile fara tort? Micile placeri gustative ne fac sa credem ca zaharul nu pare chiar atit de daunator. Si totusi, in micile granule albe sunt ascunse atitea rele incat, daca am fi constienti de ele, am renunta la zahar pentru totdeauna. Supranumit si „otrava alba“, zaharul imbolnaveste organele interne. Si medicina clasica, si cea naturista, au studiat acest ingredient si au decretat: zaharul e boala curata.
O placere care distruge sanatatea
Zilnic, cercetatorii descopera noi si noi efecte nocive ale dulciurilor rafinate. Zaharul rafinat, suntetic, adica in forma cea mai nociva, este prezent in alimentatia moderna a omului in cantitati apreciabile. Si de aici o sumedenie de boli care afecteaza nu doar indivizi, ci populatii intregi. Oamenii fac o grava confuzie crezand ca, daca e extras dintr-un produs natural, sfecla de zahar sau trestia, automat zaharul din magazine aduce vreun beneficiu organismului. Acest praf alb este mult mai toxic decat se banuieste. Albirea zaharului se face cu dioxid de sulf, aditivi numit si E 220. Acesta reduce continutul de vitamine, provoaca probleme de respiratie la pacientii astmatici, iar in concentratii crescute poate genera probleme gastrointestinale. Sfecla de zahar contine peste 50 de nutrienti, in timp ce zaharul numai unul: zaharoza, alt aport nu are asupra organismului. Prin rafinare, zaharul isi pierde substantele nutritive. Organismul uman este obisnuit de sute de mii de ani sa digere si sa asimileze numai combinatii naturale de zaharuri existente in fructe si legume. Pentru prelucrarea unei substante suntetice trebuie sa depuna eforturi mari care constituie un adevarat soc pentru o serie intreaga de organe producand dezechilibre in lant.
Cum actioneaza dusmanul?
Ce se intampla atunci cand mancam alimente pe baza de zahar? Zaharul strabate cu usurinta intestinul subtire ajungand in sange, unde provoaca senzatia de saturatie si hiperglicemie. Aceasta va determina o stare de excitare fizica si nervoasa. Pancreasul alertat peste masura, va secreta mai multa insulina decat e normal, ceea ce are ca rezultat scaderea zaharului din sange sub medie. In scurt timp, se instaleaza o stare de hipoglicemie. Ficatul isi va face datoria si va transfera o parte din rezervele sale de glucide in sange. Toate aceste modificari deregleaza metabolismul si, in timp, obosesc si uzeaza organismul (mai ales pancreasul), epuizand in acelasi timp sistemul nervos. Daca pancreasul normalizeaza tot mai greu glicemia, consecinta e inevitabila: diabetul zaharat. in România, se estimeaza ca peste 600.000 de oameni sufera, in diferite stadii, de diabet. O alta problema apare la sistemul imunitar care pentru cateva ore de la ingerarea zaharului va fi partial inactivat. Aceasta inseamna la o expunere periculoasa si inutila la gripa, boli de plamani, infectii urinare si intestinale, rinita, sinuzita.
Carii, obezitate, reumatism
Caria dentara apare la 94% din populatia care consuma produse cu zahar (de 6 ori mai frecvent decat in urma cu 200 de ani, inainte de descoperirea zaharului). Cauza nu este, asa cum se crede, faptul ca dulciurile favorizeaza dezvoltarea bacteriilor pe dinti, ci perturbarea unui lant de procese metabolice ale calciului. Obezitatea se instaleaza frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce, nu pentru ca zaharul ar fi prea bogat in calorii, ci pentru ca perturba echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea in exces a tesutului adipos. Un alt efect dezastruos al consumului de zahar este celulita, aspectul respingator de coaja de portocala, ca rezultat al dereglarii schimbului de substante. O serie de alte boli cum ar fi: reumatismul, anemia, astenia, degenerescenta osoasa, scleroza multipla, sinuzita si rinita cronica, tulburarile hormonale se agraveaza ca o consecinta a excesului de zahar si se retrag ca prin farmec dupa ce se renunta la el.
Osteoporoza, rahitism, cancer
Lipsa de calciu si chiar osteoporoza se instaleaza si ele cu timpul, mai ales daca ingerarea regulata de zahar este insotita si de un stres puternic. S-a constatat in schimb, la persoanele care renunta complet la zahar si trec la o dieta cu multe fructe si legume crude, ca, treptat, calciul este din nou bine asimilat. Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual. La copii, consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura, genereaza probleme de comportament (scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare). Mai mult decat atat, pe lista nenorocirilor cauzate de zahar este trecut si cancerul, in special cel de colon. Studii recente au evidentiat faptul ca persoanele care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt de cinci ori mai predispuse la cancer localizat mai ales in tubul digestiv.
Toate dulciurile au zahar
- Bomboanele si caramelele se prepara din caramel (doua parti de zahar si o parte glucoza). in masa topita a caramelului se incorporeaza colorant, aroma si acid.
- Halvita este un sirop concentrat in care s-a incorporat mult aer prin batere in stare fierbinte cu o solutie de saponine.
- Rahatul se obtine prin fierberea unui amestec de zahar, glucoza si amidon pana la gelificare.
- Serbetul este un sirop fiert pana cand solutia devine suprasaturata incat prin racire si amestecare se solidifica sub forma de microcristale.
- Marmelada se obtine prin gelificarea la cald (asemenea rahatului) a diverselor fructe bogate in pectine sau a pulberilor de pectina.
- Magiunul se prepara asemenea marmeladei din orice fel de fructe fara a fi nevoie de prezenta pectinei, cu o cantitate mai mica de zahar.
- Jeleurile sunt facute din sucuri de fructe bogate in pectine prin fierbere cu zahar.
- Fructele zaharisite (glasate) sunt fructe fierte in sirop de zahar.
- Ciocolata consta intr-o pasta grasa de seminte de cacao prajite, zahar, unt de cacao si lecitina.
- Halvaua se obtine din semintele de floarea soarelui. Miezul acestora se prajeste, se macina si apoi se amesteca cu cantitati aproximativ egale cu halvita fierbinte.
O inventie nociva
Fabricarea zaharului din sfecla de zahar a inceput in ultimele decade ale secolului al XVIII-lea din initiativa chimistului Andreas Marggraff. in Europa, a devenit aliment de baza dupa Primul Razboi Mondial. in prezent, in fiecare an se produc circa 85 milioane de tone de zahar cristalizat in lume. Aceasta inseamna ca, fiecare om consuma circa 20 de kilograme anual. in unele tari, consumul de zahar pe cap de locuitor trece de 60 kg.
Continutul de zahar din alimente
- Bauturi racoritoare 350 ml: 8-11 lingurite de zahar
- Dulceturi, jeleuri 2 linguri:10 lingurite de zahar
- Baton ciocolata 90 g: 5 lingurite de zahar
- Bomboane 120 g: 20 lingurite de zahar
- Tort de ciocolata 235 g: 15 lingurite de zahar
- inghetata o cana: 8 lingurite de zahar
Cititi si Indulcitori naturali si Stevia dulce si Diabetul si Ciocolata.