Depresia de toamna

Antidoturi naturale pentru depresia de toamna

Melancolia si lipsa de energie care ne supara in aceasta perioada pot fi combatute cu alimente si ceaiuri naturale, dar si cu cateva trucuri simple

  • Fara bauturi energizante

Tot acum, e timpul pentru o cura cu echinaceea care va intari sistemul imunitar. Practic, aceasta planta este un vaccin antigripal natural si combate guturaiul. ªi deshidratarea amplifica lipsa de elan si energie. Este indicat sa beti 2 litri de lichide pe zi (dar nu bauturi carbogazoase dulci). Beti ceai verde, are proprietati antioxidante, eliminand si toxinele acumulate. Evitati alcoolul, acesta deshidrateaza si diminueaza imunitatea. Asigurati-va necesarul de somn. Organismul are nevoie, in medie, de 6-8 ore de somn pe noapte, si chiar mai multe in sezonul rece, deoarece frigul suprasolicita corpul, care munceste mai mult pentru a mentine temperatura constanta. Ne petrecem foarte mult timp in fata televizoarelor si uneori avem senzatia ca asta ne face sa ne simtim mai bine. Dar cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care s-au declarat mai fericite erau cele care petreceau mai putin timp uitandu-se la televizor. Pentru a evita lipsa de energie care se instaleaza dupa prinz, in special in zilele mohorite, nu apelati la dulciuri sau la bauturile energizante. Potrivit unui studiu american, ceaiul negru sau cel verde ajuta la eliminarea senzatiei de oboseala fara efecte adverse. Aceste ceaiuri contin mult mai putina cofeina decat cafeaua, iar pe deasupra sunt bogate in L-teanina, un aminoacid care imbunatateste puterea de concentrare. Unele studii au demonstrat ca atitudinea negativista si starile depresive pot fi contagioase, in special in familie sau la locul de munca. Prin urmare, evitati persoanele care au o influenta negativa, atunci cand se poate.

Vremea s-a racit si toamna a venit devreme in acest an. Umezeala, vantul, ziua din ce in ce mai scurta, frigul cer organismului sa se acomodeze rapid la schimbari. Stam mai mult timp in casa, beneficiem mai putin de lumina soarelui, care oricum, e mai palida. Toxinele incep sa se acumuleze, vechile afectiuni se acutizeaza. Moralul nostru e parca mai scazut si suntem mai lipsiti de energie. Schimbarile sunt firesti, dar nu toate persoanele reusesc sa le faca fata. Toamna aduce cu ea un dezechilibru resimtit in starea noastra fizica, dar si in dispozitie. Denumita meteodependenta, transformarea pe care de regula o resimtim la trecerea de la anotimpul cald la cel rece poate fi suportata mai usor cu ajutorul a catorva plante, legume, fructe si arome.

  • Cum se manifesta hiper si hipotensivii?

Meteosensibilitatea nu inseamna ca acea persoana e bolnava, ci doar ca resimte acut oscilatiile vremii, prin mecanisme specifice care recepteaza diversi factori stresanti. E o stare de disconfort. De exemplu, „ma dor oasele“, este un indiciu de meteodependenta in aceasta perioada, si un semn de dereglare, daca apare in anotimpul cald. Meteosensibilitatea este de trei ori mai frecventa in cazul femeilor decat al barbatilor. Este mai des intilnita la persoanele care locuiesc in orase. Fiecare meteosensibil are un mod unic de manifestare. Simptomele variaza de la hipertensiune arteriala, probleme circulatorii, dureri de cap, stari de epuizare fizica, somnolenta, depresii, ameteli, dificultati de concentrare sau insomnie, la dureri osteoarticulare. Copiii care sufera de meteosensibilitate sunt somnolenti si iritabili. Temperatura influenteaza afectiunile cardiovasculare si reumatice. Expunerea brusca la frig produce o vasoconstrictie la nivelul circulatiei periferice, pentru a impiedica pierderea caldurii, si astfel apar durerile de miini si picioare. Presiunea atmosferica influenteaza oxigenarea sangelui si circulatia sanguina. O presiune scazuta antreneaza o accelerare a batailor inimii si o crestere a tensiunii arteriale. O presiune crescuta, cum e vara, scade frecventa respiratiilor si favorizeaza oxigenarea sangelui. Din punct de vedere medical, pe timp de ceata, meteodependentii prezinta diverse reactii neurovegetative, mergand pana la anxietate si depresie. Celor cu probleme pulmonare, ceata le ingreuneaza respiratia. Umiditatea are influente nefaste la nivelul aparatului respirator. Vantul rece poate declansa crize de angina pectorala. Aeroionii negativi ii vor ajuta pe hipertensivi, dar celor cu tensiune scazuta le vor da ameteli si dureri de cap. Cu imbracaminte adecvata, vantul rece e mai usor de suportat decat cel fierbinte, care e daunator cardiacilor. In plus, vantul imprastie norii de poluare care stagneaza deasupra oraselor.

    • Baile de toamna

Persoanele cele mai afectate de schimarile de clima sunt cele care sufera de reumatism, artroza, boli cardiovasculare, depresie, dereglari ale sistemului neurovegetativ. Daca puteti „prezice“ modificarile vremii cu o zi, doua inainte, prin durerile pe care le resimtiti in fracturi sau rani vechi, atunci sigur sunteti sensibili la venirea toamnei. Pentru ca nu putem trai sub un clopot de sticla, trebuie sa ne gasim remediile specifice pentru afectiunile care ne pandesc in acest anotimp. Meteosensibilitatea ataca la punctul slab, asa ca incercati sa intrati in toamna cat mai sanatosi. Petreceti cat mai mult timp in aer liber, pentru a va antrena organismul in lupta cu clima. Faceti plimbari prin natura, peisajele vor actiona asupra starii de spirit si va vor reda optimismul. In acest anotimp, este ideal sa mergeti in statiuni balneoclimaterice. Tratamentul specific si noile raporturi sociale vor contribui semnificativ la schimbarea in bine a dispozitiei dumneavoastra. Daca totusi meteodependenta nu vrea nicicum sa se lase pacalita, trebuie sa va tratati serios afectiunile care va supara. Incercati si leacurile pe baza de plante, masajul si baile. Daca aveti probleme cu inima, cu tensiunea arteriala si cu circulatia sangvina, evitati trecerile bruste de la cald la frig, si invers. Extractul de galbenele ajuta in cazul cresterii bruste a tensiunii arteriale si a inflamatiilor reumatismale. Tot pentru cei cu dureri reumatice, se recomanda uleiurile de cinepa, de in sau coacaze negre, deoarece contin acizi grasi esentiali, necesari pentru a scadea inflamatiile. La fel, acizii grasi omega-3 din uleiul de peste.

  • Vremea activitatilor placute

Sezonul rece aduce cu el melancolie, deprimare si tristete. Comparativ cu depresiile de primavara, datorate lipsei de vitamine, depresia de toamna are o cauza mai ales psihica. Ne gandim ca vine iarna mohorita, ceea ce ne reduce din entuziasm. Depresia sezoniera a fost mentionata prima data in 1845, dar nu a primit oficial un nume pana in 1980. Se manifesta prin tristete, in special la orele diminetii, oboseala cronica, scaderea energiei, tulburari de somn, dificultati de concentrare, modificari ale greutatii corporale. Ceasul biologic se deregleaza datorita scurtarii zilelor si a scaderii intensitatii si duratei luminii solare. Depresia de toamna netratata conduce in timp la deteriorarea relatiilor interumane si la aparitia unor afectiuni grave cum ar fi bolile psihice si cardio-vasculare. Cele mai dificile luni pentru cei suferinzi de depresie sezoniera sunt ianuarie si februarie, iar persoanele cele mai vulnerabile la aceasta forma de depresie sunt tinerii si femeile. Unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru prevenirea aparitiei depresiei este expunerea la lumina, atit cat este posibil. Plimbarile in aer liber, chiar si in zilele innorate, ne hranesc cu lumina naturala si ofera creierului mai mult oxigen. Faceti multa miscare, pentru revigorarea generala a organismului: mers pe bicicleta, aerobic, exercitii de gimnastica, alergare. Incercati sa va antrenati impreuna cu prietenii sau chiar sa va inscrieti la diferite cursuri. Atunci cand apune soarele, nu inseamna ca ziua s-a sfirsit, planificati-va noi activitati. Psihologii spun ca leacul cel mai bun contra depresiei este practicarea activitatilor care ne fac cea mai mare placere, de exemplu hobby-urile. Dar si mai indicata este indragostirea. Specialistii spun ca starile afective negative de toamna pot fi combatute eficient cu starile pozitive ale sentimentului de iubire. ªi, mai ales, pentru un psihic rezistent la schimbarile toamnei, nu spuneti niciodata „Ce vreme groaznica!“, riscati sa va intristati mai mult decat sunteti si sa-i mohoriti si pe cei din jur. Mai bine: „Dupa ploaie, va rasari iar soarele!“.

  • Alimentele potrivite

Natura a prevazut pentru fiecare schimbare de anotimp si antidotul potrivit. Astfel, toamna rece si trista ofera in schimb un remediu nemaintilnit in alte perioade: bogatia si diversitatea de legume, fructe, seminte. Sa profitam, asadar, de recolta din acest an pentru a revitaliza organismul cu o alimentatie bogata in minerale si vitamine. Meteodependentii trebuie sa stie ca otetul de mere, mierea, uleiul de peste, vitamina C sunt doar cateva remedii naturiste cu care simptomele nedorite pot fi contracarate. Legumele albe (radacini de patrunjel, telina, pastirnac) contin cantitati insemnate de magneziu, potasiu si vitamine. Legumele si fructele rosii contin mult fier si magneziu. Cele portocalii sunt bogate in betacaroten, iar cele verzi, bogate in clorofila, calciu, magneziu si zinc. Aportul de nutrienti din legume si fructe face minuni in reglarea bunei dispozitii si refacerea carentelor organismului. Hipertensivii trebuie sa aiba grija si la temperatura alimentelor, sa nu fie foarte fierbinti si sa nu contina condimente. O dieta bogata in usturoi, combinata cu legume si fructe, va mari rezistenta organismului la factorii externi. Frunzele de hrean aplicate pe frunte si pe ceafa rezolva durerile de cap. Radacina de hrean rasa si adaugata in apa de baie domoleste crizele reumatice. Studiile recente au indicat ca dieta mediteraneana este cea mai potrivita in acest sens. Cercetatorii spanioli au descoperit ca persoanele care urmau o dieta mediteraneana clasica erau cu 30% mai putin predispuse de a dezvolta o forma de depresie. Prin urmare, e indicat sa consumam fructe si legume proaspete, cereale integrale, peste, seminte, ulei de masline si cat mai putina carne rosie, alimente procesate sau produse de panificatie.

Cat de periculos este computerul pentru scolari?

Utilizarea in exces a calculatorului afecteaza sanatatea fizica si psihica a copilului si adolescentului

Camelia ONCIU

A inceput scoala si elevii isi fac temele la calculator. Parintii sunt adesea ingrijorati ca micutii ramin prea mult timp lipiti de calculator. Este utilizarea indelungata a calculatorului un pericol pentru sanatatea copiilor? Medicii spun ca da, computerul poate deveni un dusman daca e folosit in exces, mai ales la varste fragede. Exista sute de studii care au demonstrat ca viata petrecuta in fata monitorului perturba sanatatea si dezvoltarea armonioasa a copilului si adolescentului, putand duce, in timp, la afectiuni dintre cele mai grave. Parintii si profesorii si, mai ales, scolarii insisi, trebuie sa afle care sunt riscurile abuzului de computer si care sunt metodele prin care aceasta minune a tehnologiei moderne ii poate ajuta in viata, insa fara sa le creeze probleme.

Efectul monitorului asupra ochilor

Persoanele care petrec mult timp la computer se pling adesea de probleme oftalmologice: dureri de ochi, uscaciunea pleoapelor, ochi inrositi, cearcane. Acestea sunt efectele privitului indelungat in monitor. Suprasolicitarea ochilor determina oboseala vizuala si dureri de cap. Astfel de simptome nu trebuie neglijate, mai ales in cazul scolarilor. Acestia trebuie sa mearga neaparat la medicul specialist, care le va prescrie ochelari cu protectie speciala impotriva reflexiei monitorului. Poate recomanda si picaturi care umezesc corneea si diminueaza senzatia de uscaciune si de nisip in ochi. Dar problema nu s-a rezolvat. Copilul trebuie sa ia si alte masuri. Monitorul trebuie sa se afle la 50-60 cm distanta si la acelasi nivel cu ochii. Nu este indicat privitul in monitor pe intuneric, dar nici cu lumina naturala indreptata spre ecran. In general, sursa de lumina trebuie sa se afle in lateral. Este bine ca monitorul sa fie prevazut cu un ecran de protectie, iar luminozitatea acestuia sa fie reglata astfel incat copilul sa vada clar, fara contrast puternic al culorilor, fara sa supere ochii. Specialistii spun ca este bine ca, la fiecare ora petrecuta in fata calculatorului, sa se faca o pauza de 10 minute, timp in care copilul sa priveasca intii la un obiect apropiat de pe birou, apoi pe fereastra, la un obiect indepartat. Aceasta gimnastica a ochiului il va ajuta sa elimine incordarea privirii si, deci, sa isi pastreze vederea sanatoasa. Nici tableta, nici desktop-ul, nici laptop-ul nu sunt indicate pentru lecturarea unui text, cu atit mai putin telefonul mobil. O pagina tiparita are semne bine delimitate de tus negru pe hirtie alba, pe care ochiul sanatos le percepe cu usurinta. In cazul monitoarelor, contrastul nu e la fel de bun. Literele sunt mai stralucitoare in centru si isi pierd din intensitate spre margini. Acest lucru face ca ochii sa se concentreze mai greu asupra literelor si imaginilor. Lectura e incetinita, iar ochii sufera.

Deformarea coloanei, o problema serioasa

Problemele coloanei cervicale, dorsale sau lombare sunt aproape nelipsite din viata oricarui obsedat de computer si a devenit o problema frecventa a copiilor. Necazurile apar datorita pozitiei incorecte si lipsei de miscare timp de ore in sir. Initial apare un usor disconfort, dar in timp apar presiuni cervicale, lombare, scolioze sau hernii de disc. O curbura anormala a coloanei duce la pierderea catorva centimetri in inaltime, dar si la migrene. Mai mult de jumatate dintre minori navigheaza pe Internet si 30% dintre ei prezinta afectiuni ale coloanei, dar si ale musculaturii. Cifoza (cocoasa) si scolioza sunt deformari ale coloanei vertebrale datorate pozitiei incorecte la birou. Netratate la timp, pot duce la operatie, paralizie sau alte complicatii grave. O postura corecta este cea a unui spate drept, sprijinit de un spatar rigid, usor incomod, care sa determine copilul sa pastreze aceeasi pozitie. Scaunul trebuie reglat astfel incat sa nu fie nici prea inalt si nici prea jos. Solutia este adoptarea unei pozitii corecte. Copiii trebuie sa fie atentionati si indemnati sa se autocontroleze. Totul e un exercitiu de vointa. Se mai pot aplica miscari de masaj ale cefei si spatelui, iar in cazuri mai serioase, kinetoterapeutul va reaseza vertebrele cervicale in pozitia naturala. Sportul, miscarea de orice fel contracareaza efectele pozitiilor vicioase. La fel de nociva este si pozitia picior peste picior sau picior sub posterior. Talpile trebuie sa atinga podeaua, eventual sa se sprijine pe un scaunel, iar picioarele sa formeze un unghi de 90 de grade, pentru o buna vascularizare a membrelor inferioare. In caz contrar, pozitiile fixe pot duce la formarea de cheaguri de sange. Tromboza, in varianta ei moderna botezata e-tromoboza, a ajuns sa nu mai fie o problema exclusiv a adultilor, pana si copiii o pot dezvolta, mai ales cei care petrec prea mult timp la calculator fara sa faca miscare.

O sursa de radiatii care perturba somnul

Miscarile repetitive pot genera probleme si la nivelul incheieturii miinii: amorteli, furnicaturi, dureri de incheietura. Acestea sunt provocate de comprimarea nervilor prin folosirea indelungata a mouse-ului. Unii copii au ajuns sa poarte orteza pentru diminuarea acestor simptome care, netratate, pot duce la probleme serioase. ªcolarii ar trebui sa sprijine mai des coatele pe minerele scaunului, sa-si intinda bratele, sa-si dezmorteasca degetele prin miscari. In camera scolarului nici n-ar trebui sa existe computer sau televizor, data fiind influenta nociva a radiatiilor aparatelor electrice si electronice asupra organismelor vii. Se recomanda ca, in cazul in care calculatorul este in camera copilului, aparatul sa fie inchis intr-un dulap special cu usi. Chiar si atunci cand nu functioneaza, monitorul continua sa emita radiatii periculoase, deci trebuie deconectat de la priza. Undele electromagnetice pe care le emite calculatorul sunt o sursa de radiatii ce pot duce la disfunctii, tulburari de metabolism sau dereglari ale sistemului nervos: dureri de cap si insomnii sau somn agitat, probleme de memorie, anxietate ori depresie. In niciun caz nu e indicat ca elevii sa adoarma cu monitorul pornit. Excesul de computer are consecinte dezastruoase si in ceea ce priveste odihna scolarilor. Studiile arata ca un internaut inrait pierde cel putin trei ore de somn pe noapte. In cazul copiilor si adolescentilor, privarea de somn se vede in rezultatele slabe la invatatura, oboseala, lipsa de concentrare. La varsta lor, copiii au nevoie de opt ore de somn odihnitor. Lumina monitorului blocheaza secretia de melatonina si, paradoxal, desi utilizatorul oboseste, nu ii este somn.

Nociv pentru creierul unui copil

Un alt pericol al excesului de computer este obezitatea. Cat timp sunt sub vraja monitorului, copiii au obiceiul sa rontaie chips-uri, sa manince produse fast-food si sa bea cola. Alimentatia nesanatoasa, combinata cu ora tirzie, lipsa somnului si cu lipsa de miscare duce inevitabil la supraponderabilitate. Stresul generat de atractia navigarii produce modificari in compozitia sangelui si la nivel hormonal. Astfel creierul e pacalit, crede ca s-a facut un efort fizic prin care s-au pierdut calorii si cere sa fie inlocuite. Cu cat copilul va sta mai mult la calculator, cu atit va avea tendinta sa manince mai mult decat are nevoie. Fiind tirziu, probabil ca nici nu se va mai spala pe dinti, deci si cariile trebuie adaugate pe lista efectelor nedorite ale excesului de computer. Pentru un copil sau adolescent, o problema tot mai des semnalata de specialisti este degradarea capacitatilor intelectuale ale acestora prin folosirea necontrolata a computerului. Dependenta de calculator si televizor produce modificari structurale in psihicul uman. Creierul copilului nu se mai dezvolta normal, ba chiar se constata o incetinire in evolutia acestuia. Copiii care depasesc cinci ore pe zi in fata calculatorului risca o dementa temporara, cu pierderea capacitatii de a gandi sistematic si profund. Elevii si studentii au devenit sclavii calculatorului. Pana si cele mai simple operatiuni matematice le fac pe calculator, uitand chiar si tabla inmultirii. Copiii afectati de folosirea prematura a tehnologiei nu citesc, nu sunt atenti la ce spun profesorii la scoala si comunica greu, sustin psihologii. Ba chiar inteligenta lor este afectata. In ciuda faptului ca multi adulti cred ca navigarea pe Internet sporeste nivelul de cunostinte si inteligenta, in cazul copiilor, efectul este invers. Caile neuronale ale analizei, nefiind inca dezvoltate, nu primesc impulsuri, intra in declin si, in cele din urma dispar. Aceasta deoarece computerul dezvolta doar memoria pe termen scurt si luarea rapida a deciziilor. Mai tirziu, acesti copii dependenti de computer vor avea mari probleme cu gandirea profunda. Studii recente au demonstrat existenta unei legaturi intre accesul copiilor la PC-uri si Internet de mare viteza si rezultatele scolare, in special ale celor din ciclurile inferioare.

Intoxicarea cu web

Excesul de computer se traduce si printr-o afectiune care a inceput sa atraga atentia psihiatrilor: dependenta de Internet. Minorii sunt fascinati de navigare si de retelele de socializare si fac din aceasta preocupare un mod de viata. Parintii ar trebui sa stie ca, dincolo de problemele fizice cauzate de computer, mult mai periculoase sunt efectele emotionale, de relationare, hiperactivitate, comportament neadecvat ale copiilor lor. Rar vom gasi filme sau jocuri, atit la televizor, cat si pe Internet, fara scene de violenta fizica sau verbala, care sa nu aiba un impact emotional deosebit asupra celor mici. Sa adaugam si riscul de a cunoaste agresori care pot aduce numai nenorociri in viata copilului. Atractia pentru Internet si Facebook transforma copiii in zombie. Pentru ei nu mai exista familie, prieteni, profesie, viitor. Exista un portret robot al dependentului PC: iresponsabil, blazat, in contratimp cu prezentul, suspicios, las, credul, irascibil, labil psihic, lipsit de vointa, cu o stare fizica precara, somnoros tot timpul, indiferent, marginalizat si cu deprinderi de parazit, care consuma resurse financiare fara sa produca nimic. Un studiu britanic a scos la iveala faptul ca tinerii petrec mai mult timp in fata televizorului decat pe bancile scolii. S-a calculat ca un copil nascut astazi va petrece, pana la varsta de 7 ani, echivalentul unui an intreg, zi si noapte, privind un ecran. Se vor aduna 3 ani pana cand va avea 18 ani. In acest ritm, un octogenar isi va irosi 18 ani in fata monitorului. In aceste conditii, timpul petrecut de copii in fata ecranului nu mai e doar o problema de educatie, ci una de sanatate publica, iar psihiatrii americani vor sa introduca dependenta de Internet pe lista bolilor psihice. De altfel, exista deja clinici specializate in tratarea acestei tulburari. Metodele sunt uneori dintre cele mai brutale, cu electrosocuri. In China, persoanele care folosesc zilnic Internetul sunt obligate prin lege sa mearga periodic la dezintoxicare de web.

Ce fel de exemplu sunt parintii?

Abuzul de Internet se manifesta printr-o atractie exagerata a copilului fata de computer si lumea virtuala in care isi face cu usurinta prieteni, in detrimentul celei reale in care are putine relatii sociale. Face adevarate crize atunci cand i se spune ca trebuie sa inchida calculatorul. Devine agitat atunci cand a petrecut mult timp fara Internet, iar atunci cand se conecteaza devine brusc euforic. Poate manifesta tulburari de somn, de concentrare, de comportament, lipsa poftei de mincare. Un copil dependent ocoleste discutiile cu familia si prietenii si nu se mai simte atras de sporturi sau plimbari in aer liber. Isi neglijeaza sarcinile de acasa, intirzie la scoala sau chiar lipseste. Primii care ar trebui sa-si salveze copiii de aceasta dependenta sunt parintii, oferind un exemplu de persoane rationale, care folosesc computerul cu masura. La fel, fratii mai mari ai scolarilor. Parintii nu trebuie sa se bucure ca e liniste in casa si cel mic sta cuminte, in fata computerului. Trebuie sa se ingrijoreze daca au trecut mai mult de doua ore si copilul e in acelasi loc. Psihologii au sfaturi de specialitate pentru revenirea dependentilor la viata normala, este bine ca parintii sa le afle si sa le urmeze, pentru sanatatea copiilor lor. Dar inainte de orice, cea mai buna cale de a trezi interesul scolarilor pentru viata reala este ca adultii sa comunice cu ei, sa faca impreuna excursii in natura, sa il provoace cu jocuri, hobby-uri si lectura cartilor, in general la activitati sanatoase prin care cei mici sa invete sa iubeasca realitatea. Calculatorul si Internetul nu trebuie interzise. Fara aceste unelte moderne nu se mai poate in societatea de azi, iar copilul nici n-ar mai face fata exigentelor scolii. Insa cheia unei vieti armonioase sta in cumpatare, deci si computerul trebuie folosit cu masura.

CASETE

ªapte reguli pentru parinti

1. Timpul petrecut pe Internet trebuie reglementat: pana la varsta de 6 ani nu se recomanda mai mult de 20 de minute pe zi, intre 7 si 8 ani, 30-40 de minute pe zi, dupa 9 ani, nu mai mult de doua ore pe zi. Prescolarii nu au nevoie de un calculator personal, le este suficient calculatorul parintilor.

2. Filmele, imaginile si clipurile vizionate de copii trebuie selectate. Daca nu stiti pe ce site-uri navigheaza copilul, instalati programe care sa le blocheze accesul la anumite pagini. Ca sa stiti care sunt aceste pagini, urmaiti istoricul navigarilor.

3. Jocurile electronice nu sunt daunatoare, dar jocurile reale au un folos mai mare pentru dezvoltatea fizica si psihica a copilului. Faceti-i program zilnic de iesit afara.

4. Nu interziceti total accesul la computer. Jocurile bune sunt o metoda eficienta de autoeducare, iar capacitatea de utilizare a Internetului, poate deveni un ajutor in cautarea si selectarea informatiei pentru temele la scoala.

5. Explicati clar, prieteneste copilului de ce este bine sa inchida calculatorul la timp.

6. Rezolvati-va problemele din familie. Deseori, copiii se cufunda in computer ca sa nu mai auda neintelegerile din familie, din cauza singuratatii sau pentru ca le este dificil sa comunice cu cei din jur. Cereti ajutorul pasihologului, al profesorilor, al altor adulti in care copiii au incredere.

7. Explicati copilului ce inseamna o pozitie corecta la calculator si necesitatea pauzelor pentru odihnirea ochilor si destinderea musculaturii. Verificati-l daca respecta indrumarile.

Testul dependentei

Kimberly Young (1998) a propus un chestionar (Internet Addiction Test) cu 8 intrebari pentru identificarea dependentei de calculator al adolescentului:

1. Are sentimentul ca este preocupat de Internet ?

2. Are impresia ca trebuie sa petreaca din ce in ce mai mult timp pe Internet pentru a obtine o stare de bine?

3. Pierde controlul timpului petrecut pe Internet ?

4. Are senzatia de iritabilitate cand te opreste din utilizarea Internetului?

5. Foloseste Internetul pentru a scapa de probleme, pentru a-si “ridica moralul”?

6. A mintit familia si prietenii pentru a putea prelungi timpul dedicat Internetului?

7. A riscat pierderea relatiilor sociale, a oportunitatilor in mediul educational?

8. A devenit mai nelinistit odata ce a intrerupt activitatea online si se gandeste la cea viitoare?

9. Ramine conectat mai mult timp decat era prevazut?

O persoana este considerata dependenta daca i se atribuie raspuns afirmativ la cel putin 5 criterii enumerate mai sus. Testul e valabil si pentru adulti.

  • Inspirati arome de citrice!

Aromoterapia va poate fi un real folos, genereaza o stare de bine, daca folosim acele arome care actioneaza asupra organului afectat de meteodependenta. Potrivit unui studiu japonez, aroma citricelor are un efect benefic asupra persoanelor stresate. Cercetatorii sustin ca citricele contin linalool, o substanta al carei miros a reusit sa reduca nivelul stresului. Prin urmare, fie mincam mai des portocale, grepfrut, mandarine, lamii, fie folosim ulei esential de citrice intr-o lampa pentru aromoterapie. Uleiurile din plante pentru depresie sunt uleiurile florale, ca uleiul de muscata, trandafir, iasomie, neroli, roinita, uleiuri de citrice. Daca suferiti de depresie, nu va plimbati in aer liber cand e ceata. Faceti o cura cu polen. Acesta actioneaza asupra sistemului neuropsihic (mareste capacitatea intelectuala), a metabolismului general (regleaza functiile organismului, previne imbatrinirea precoce) si asupra aparatului cardiovascular (ajuta hipertensivii, pe cei cu ateroscleroza si fragilitate vasculara). Ceaiurile de paducel si roinita, indulcite cu miere redau somnul, buna dispozitie. Spirulina este un detoxifant si antioxidant care stimuleaza imunitatea, reface schimburile celulare (prin aportul de vitamine si minerale), este un tonic al sistemului nervos (prin aportul crescut de seleniu), previne si trateaza anxietatea. Stimuleaza metabolismul, previne si trateaza afectiunile sistemului nervos, tulburarile de concentrare, atentie, memorie, reface echilibrul fzic si psihic, afectat in depresie. Coenzima Q10 aduce necesarul de energie celulelor din organism. Catina contine vitamine hidrosolubile si liposolubile, betacaroten, in cantitate mare, vitamine de la B1 la B12 cu contributie in cresterea performantelor intelectuale. Catina reface celula nervoasa obosita, este antioxidant, reface echilibrul neuro-hormonal, actioneaza ca antidepresiv.

  • Leac babesc pentru tristetea de toamna

Pentru cei cu stari de meteodependenta severa, iata un leac babesc: se pune intr-o sticla inchisa la culoare o parte radacina de ghimbir maruntita si se toarna 4 parti tuica. Se lasa 10 zile la macerat, apoi, fara a se filtra, se ia o lingurita din acest leac, in putina apa sau ceai, pe stomacul gol sau inainte de masa.

  • Mai multe feluri de meteodependenta

In functie de intensitatea reactiei la schimbarile meteorologice, exista patru categorii de persoane.

1. Meteoadaptabilii: nu au niciun fel de dificultate in a se adapta la fluctuatiile climei.

2. Meteodependentii: influentele atmosferice se repercuteaza direct asupra echilibrului psihic si a starii de sanatate. Ei reactioneaza cu irascibilitate, dureri de cap, indispozitii si tendinte depresive.

3. Anticipativii: presimt modificarea vremii chiar si cu 48 de ore in avans, prin dureri aparute la nivelul unor operatii sau fracturi vechi.

4. Meteosensibilii: vechile boli se activeaza (reumatism, ulcer, depresie).

Cititi si Meteodependenta si Migrene si Raceala si gripa