Ciupercile

Ciupercile, o farmacie sub palarie

Ciupercile comestibile aduc beneficii diabeticilor, anemicilor si celor care vor sa slabeasca

  • Cocktail de vitamine si minerale

Daca sunteti absolut siguri ca aveti in fata ciuperci comestibile, atunci consumati-le fara retinere, beneficiile pentru sanatate sunt imense. Ciupercile sunt o sursa buna de complex de vitamina B (pentru piele sanatoasa si acuratete vizuala, stimuleaza producerea celulelor albe si rosii in maduva osoasa). Ciupercile comestibile obisnuite, cultivate in crescatorii in conditii speciale, contin mai multa vitamina B12 decat pestele alb sau branza. 25 de grame de ciuperci proaspete acopera cantitatea de vitamine din grupa B, necesare unui adult, pe zi. Ciupercile contin si vitamina D, necesara sanatatii parului, pielii si unghiilor. impreuna, aceste vitamine ajuta la eliberarea de stres, depresie si oboseala, ciupercile fiind recomandate in stari de convalescenta, anemie, surmenaj. Ciupercile sunt si antialergice. Specia Portabella si ciupercile albe au o cantitate semnificativa de seleniu, recunoscut pentru calitatea lui de a inhiba cancerul. Fiind probiotice, ciupercile ajuta la intarirea sistemului imunitar in lupta cu factorii patogeni. Cuprul continut din belsug in ciuperci ajuta fierul in producerea celulelor rosii, iar carentele duc la osteoporoza si boli cardiace. si potasiul aduce beneficii, echilibrand ritmul cardiac, tensiunea arteriala si functiile normale ale nervilor si muschilor. O portie de ciuperci albe are mai mult potasiu decat o portocala sau o rosie. Iar Portabella e mai bogata in potasiu decat un pahar de suc de portocale sau o banana.

  • Ciuperci terapeutice

Ciuciuletele (Morchella esculenta) si Aleuria vesiculosa contin antibiotice. Ele inhiba si chiar distrug o serie de bacterii prin substantele antibiotice pe care le secreta, intaresc sistemul imunitar stimuland activitatea leucocitelor (globulele albe din sange) si cresc rezistenta organismului la actiunea bacteriilor si virusilor. Ciupercile reprezinta si un puternic afrodisiac, anumite proteine cotinute de acestea stimuleaza centrii nervosi ai sexualitatii. Ciupercile pot fi folosite si in curele de slabire, fiindca nu contin amidon. Inlocuiesc cu succes carnea, oferind aceeasi cantitate de proteine si energie. Pot fi consumate si de diabetici, deoarece nu contin zahar sau lipide. Nutritionistii apreciaza ca ciupercile sunt extrem de bine tolerate de organism si ajuta la diluarea sangelui. Astfel, se reduce riscul de infarct. Ciuperca de balegar (Agaricus campestris) este folosita pentru virtutile sale antialergice, iar Polyporus officinalis combate astmul bronsic. De asemenea, s-a descoperit ca unele varietati de ciuperci comestibile contin o substanta denumita „ertadenina“ care a dat rezultate promitatoare in combaterea colesterolului.

De ce ar trebui sa ne placa ciupercile, fie ele culese de noi, fie cumparate de la supermarker? Pentru ca sunt extrem de gustoase, hranitoare, nu ingrasa si aduc un aport substantial de minerale. Pe langa faptul ca sunt un aliment delicios, ciupercile sunt folosite din cele mai vechi timpuri si ca leac pentru diferite afectiuni si mentinerea sanatatii generale. In fata cercetatorilor, ciupercile continua si azi sa-si dezvaluie secretele care le confera o nepretuita calitate curativa.

  • Cea mai buna carne e ciuperca

Compozitia chimica a ciupercilor difera de la o specie la alta, iar in cadrul aceleiasi specii, depinde de stadiul de dezvoltare, de substratul nutritiv pe care se dezvolta, de partea ciupercii luata in considerare (palarie, picior), de conditiile de clima, daca sunt tinere sau batrane. Dar, in general, ciupercile contin apa, substante organice si saruri minerale. Structura proteinelor (aminoacizii esnetiali) din ciuperci este asemanatoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadina din grau. sunt proteine comparabile cu cele din carne, astfel ca 100-200 g ciuperci uscate consumate zilnic, pot substitui carnea, mentinand in organism un echilibru normal. Un kilogram de ciuperci uscate contine de doua ori mai multe albumine decat carnea de vita, de aproape trei ori mai multe decat carnea de porc sau decat ouale si de 11 ori mai multe decat laptele. Organismul omului valorifica peste 90% din albuminele ciupercilor. Desi au o valoare nutritiva ridicata, totusi, ciupercile au continut scazut de calorii si grasimi. O portie de ciuperci contine doar 20 de calorii si zero grasimi, daca sunt gatite dietetic.

  • Sfaturi pentru culegatori

Botanistii cunosc aproximativ 180.000 de specii de ciuperci. Cele comestibile sunt utilizate in alimentatie (crude in salate, fierte in supe si mancaruri) si farmacologie. Cele mai cunoscute ciuperci comestibile ar fi Ciuperca alba, Pleurotus, Opintici (ghebele). Cele otravitoare se pot strecura printre ciupercile comestibile, atunci cand sunt culese de necunoscatori. Toxinele din ciuperci sunt cele mai puternice din lumea plantelor si orice depasire de doza este absolut mortala. Cel mai bine ar fi sa consumam doar ciuperci de crescatorie, dar, ce sa-i faci?, omului de la munte ii place sa le culeaga cu mana lui. An de an, urgentele sunt pline de imprudenti care s-au aventurat sa manance ciuperci culese la intimplare. Cea mai eficienta solutie ar fi ca acesti culegatori sa invete putina botanica pentru a reduce riscul de a confunda o specie comestibila cu una daunatoare. De asemenea, trebuie sa stie ca se culeg in primele ore ale diminetii, cu atentie sa nu se atinga partea de sub pamant. Odata culese, ciupercile se pun intr-un cos de rachita, nu in pungi de plastic. La cumparare, palaria trebuie sa fie uscata si nu lucioasa, daca sunt proaspete. Se pastreaza numai in frigider.

  • Care sunt speciile otravitoare?

Orice amator de ciuperci, care vrea sa le culeaga singur, trebuie sa cunoasca foarte bine speciile otravitoare, pentru a le evita. Cea mai frecventa este intoxicatia data de amanite: A phaloides, A. verna, A. muscaria, A. panterina, A. virosa. „Sindromul faloidian“ apare dupa 10-12 ore de la consum, cu voma, diaree, senzatie de frig, apoi icter galopant si deces. Alte specii de Amanita dau simptome chiar la 1-3 ore de la consum, cu tulburari gastro-intestinale, voma, largirea sau inchiderea pupilelor. Intoxicatii sunt tratabile in spitale, cu atropina. Amanitele sunt cele mai periculoase, dar mai exista si alte specii. Boletus Satanas (minatarca satanei) provoaca gastroenterite la unele persoane, la altele, este tolerata. Totusi, un fragment din aceasta ciuperca inghitit crud constituie un puternic vomitiv. Russules (vinetele) se recunosc dupa gust. Se mesteca o bucatica si, daca gustul e acru sau dulce-gretos, ciuperca nu e buna. Ghebele, ciupercile de padure, buretii dulci, galbiorii, hribii si manatarcile sunt ciupercile comestibile preferate de romani. Ciupercile comestibile au gust de faina, castane, alune sau anason. Cele mai valoroase din punct de vedere medical sunt manatarcile, champignionul si zbarciogul (ciuciuletele), in timp ce buretii au o valoare mai scazuta.

  • Teste pentru ciupercile otravitoare

1. Se introduce o lingurita de argint in mancarea de ciuperci cat timp este pe foc. Daca lingurita se innegreste, ciupercile sunt otravitoare.

2. Se pune patrunjel verde in mancarea de ciuperci si, daca acesta se ingalbeneste, inseamna ca ciupercile sunt toxice.

3. Se pun ciupercile la fiert impreuna cu o ceapa taiata in doua. Daca cel putin o ciuperca din oala e otravitoare, ceapa se albastreste, se invineteste sau se innegreste. Nu este adevarat ca ciupercile culese din locurile putin umblate sunt comestibile. Ciupercile se consuma cat mai proaspete, sau la maximum una-doua zile dupa ce au fost recoltate, timp in care au stat la loc racoros, dar nu la frig sub 0 grade Celsius.

  • Hrana zeilor si a omenirii

Ciupercile sunt plante inferioare din increngatura Fungi, fiind printre primele alimente cu care s-au hranit oamenii. in Egiptul antic, faceau parte din meniul exclusiv al faraonilor. Romanii spuneau ca este „hrana zeilor“ si se pricepeau sa le distinga pe cele toxice, de cele comestibile. in Europa, ciupercile au inceput sa se cultive si sa se consume frecvent dupa anul 1650. Astazi, ciupercile fac obiectul cercetarilor din laboratoarele lumii, in aceste plante punandu-se mari sperante ca vor contribui la eradicarea cancerului si a altor maladii. Specialistii au ajuns la concluzia ca, prin extinderea cultivarii acestei plante comestibile, s-ar putea rezolva in buna parte foametea in lume.

  • Ciupercile-minune din Asia

Asiaticii numesc ciupercile reishi „plantele nemuririi“. Pot fi albastre, rosii, galbene, albe sau negre. Chinezii si japonezii le folosesc in tratarea hepatitei, hipertensiunii, artritei, bronsitei, astmului si ulcerului. sunt folosite pentru conttinul lor ridicat de carbohidrati, aminoacizi, proteine, vitamina B2, C, magneziu si zinc. Studiile realizate in acest sens au aratat ca ciupercile reishi combat cu succes problemele cardiace, pot fi incluse in curele de slabire si sunt cheia longevitatii. Maitake, sau „ciuperca dansatoare“, trateaza cancerul la san, este benefica pentru diabetici prin scaderea glicemiei si ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

  • Masuri de urgenta

Semnele intoxicarii cu ciuperci sunt: senzatia de sete arzatoare, arsuri stomacale, rau nedefinit, racirea extremitatilor, dilatarea pupilelor, paloarea fetei, convulsii, hemoragii, voma repetata, diaree violenta, secretii nazale, halucinatii si delir. Se administreaza cantitati mari de apa sarata, ceai sau lapte cald, cafea, si se trasporta bolnavul urgent la spital.