Vinuri medicinale

Bun e vinul medicinal!

Vinurile obtinute din fructe si plante medicinale sunt tonice si ajuta la vindecarea multor afectiuni

  • De portocale si patrunjel

Vinul de portocale face pofta de mancare. Intr-un litru de vin alb, se pun sucul unei portocale mai mari si 3-4 flori de musesel, 2-3 cuisoare, 150 g zahar si 50 ml rachiu, se lasa la macerat 8-10 zile. O alta reteta de obtinere a acestui vin este urmatoarea: se pune o portocala mai mare, taiata, intr-un borcan si se adauga 150 g zahar, 1 baton de scortisoara si 10 cuisoare. Peste acestea se toarna 1 litru de vin alb si 50 ml rachiu si se macereaza timp de o luna, agitand zilnic borcanul. Vinul de portocale este indicat in dispepsie, lipsa poftei de mancare, constipatie, tonic general, sange ingrosat. Se consuma cate 50 ml, de 3 ori/zi, cu 30 de minute inainte de masa. Vinul de patrunjel: se iau 2 legaturi de patrunjel, care se toaca marunt, peste care se pune 1,5 l vin alb si doua lingurite de otet de vin. Se pune vasul la fiert si se lasa 8-10 minute la foc slab, apoi se adauga 500 g miere, cand lichidul este caldut. Se amesteca bine, se filtreaza si se toarna in sticle mici, depozitandu-se la rece. Are efecte in bronsita, astenie, icter, retentii de lichide in organism, boli insotite de febra.

  • De tataneasa si pere

Vinul de tataneasa combate bronsita si pneumonia. Se pun 4 linguri de radacini de tataneasa, uscate si zdrobite marunt, in 500 ml de apa rece de izvor si se fierbe acoperit, 8 minute. Se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit timp de o ora. Se strecoara prin tifon si lichidul se amesteca in 400 ml vin alb de casa si 4 linguri de miere de salcam. Se ia cate o lingura de 3-4 ori/pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Se recomanda in bronsite cu expectoratie purulenta, astm bronsic, pneumonie, tuse cu expectoratie abundenta. Vinul de pere e recomandat in caz de litiaza renala, retentie de apa, diabet, celulita. Se taie 500 g pere albe in rondele. Separat, se pune la fiert intr-un vas 1 litru de vin alb. Cand clocoteste, se adauga perele. Se lasa pe foc pana cand volumul scade la jumatate. Se strecoara dupa racire. Se iau cate 25 de ml, dimineata, pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de micul dejun.

  • De aloe si marar

Un alt vin cu efecte miraculoase este cel de aloe. Puneti intr-un borcan de sticla de culoare inchisa 200 ml suc de aloe, 250 g miere poliflora si 2 l de vin alb de casa. Lasati 5 zile totul la macerat si agitati borcanul de doua ori pe zi. Se filtreaza prin tifon si se pune in sticle de culoare inchisa, tinute la rece, din care luati, de 3-4 ori/zi, cate o lingura, cu 30 de minute inainte de masa. in ceai din flori de tei sau cimbrisor. Este indicat in astm bronsic, gripa, constipatie, nevralgii, nevroze, reumatism, ulcer gastroduodenal. Cei care au hiperaciditate gastrica vor pune miere de salcam in loc de miere poliflora. Acest preparat pe baza de aloe este mult mai eficient celor cu grupa de sange A. Vinul de marar este leac in astm, aerofagie, tulburari nervoase, impotenta, insuficienta ovariana. Se pun la macerat timp de 10 zile, intr-un litru de vin rosu: 50 g seminte de marar, 20 g seminte de anason, 100 g zahar, 25 ml rachiu. Se filtreaza si se iau zinic cate 50 ml., de 3 ori/zi, inainte de fiecare masa, cu 15 minute.

  • De ienupar si mure

Pentru tratarea aterosclerozei, gutei, reumatismului, afectiunilor renale, cistitelor, este renumit vinul de ienupar. Ingrediente: 50 boabe de ienupar, 1 litru vin rosu, 50 ml rachiu. Se piseaza boabele de ienupar si se pun la macerat in vin si rachiu, timp de o saptamana. Apoi, se pune pe foc amestecul si se lasa sa fiarba 5 minute. Se lasa in repaus o saptamana inainte de a se filtra. Se iau cate 50 ml, de 3 ori/zi, cu 15 minute inainte de masa. Vinul de mure este recomandat in tulburari gastrice si intestinale, dureri de gat, afectiuni ovariene. Ingrediente: 1 kg mure, 1 litru apa, 1/2 litru de vin alb, 300 g zahar. Se zdrobesc murele si se pune totul la macerat 15 zile. Se filtreaza si se imbuteliaza. Se beau cate 50 ml, de 3 ori/zi, cu 15 minute inainte de masa.

  • De piersici si leurda

Pentru constipatie, litiaza renala, tulburari digestive, e bun vinul de piersici. Avem nevoie de 2,5 kg piersici, 4 litri vin alb, 1,3 litri coniac, 500 g zahar, 4 migdale amare, 7 g drojdie de bere uscata. Peste piersicile decojite si taiate in bucati, se pune zaharul si se lasa cateva ore. Apoi, se fierbe amestecul 15 minute. Dupa se s-a racit, se adauga vinul alb si coniacul, drojdia si migdalele. Se lasa la macerat, la rece, timp de 30 de zile. Se filtreaza si se imbuteliaza. Se iau cate 50 ml, de 3 ori/zi, cu 15 minute inainte de masa. Vinul de leurda se prepara dintr-un pumn de frunze taiate marunt care se dau in clocot in 1 litru de vin alb natural. Se indulceste dupa gust cu miere. E bun batranilor cu secretii pulmonare abundente si greutate in respiratie, tuberculoza pulmonara si hidropizie.

  • Cateva sfaturi

- La prepararea vinurilor medicinale se folosesc numai vase metalice smaltuite.

- Fructele trebuie sa fie bine coapte si spalate.

- Plantele se usuca numai la soare.

- Nu se folosesc plante de pe marginea drumului.

- Rachiul folosit trebuie sa aiba minimum 40% alcool.

- Se pastreaza la temperatura camerei, in sticle bine inchise.

- Nu se consuma in amestec.

- Nu sunt recomandate bolnavilor cu afectiuni hepatice, gastrite acide, ulcer gastric sau duodenal si hipertensivilor.

  • Cidru de macese

Vinurile obtinute din fructe prin fermentatie naturala se numesc cidruri. Se prepara din mere dulci, coacaze rosii sau negre, visine, smochine, catina, macese, flori de soc. Nu sunt recomandate copiilor. Un cidru util pentru intarirea generala si bogat in vitamina C este cel de macese. Se pune 1 kg fructe uscate de macese in 10 l apa fiarta si racita la care se

adauga 2,8 kg zahar, 30-40 g drojdie de bere si sucul de la doua lamai. De obicei cidrul se prepara in damigene cu dop etans si tub de fermentatie prin care se elimina doxidul de carbon. Fermentatia dureaza 4-6 saptamani, in functie de temperatura camerei. O astfel de bautura terapeutica este valabila timp de 2-4 luni, la temperatura camerei. Se beau 1-2 pahare pe zi, dupa mese.

Cititi si Vinul fiert si Mustul si Suc de soc

Vinurile medicinale sunt adevarate elixire naturale, cunoscute inca din Antichitate. Aceste licori, preparate dupa retete populare, si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului. Infuziile sau decocturile de plante in vin sunt remedii cu efecte pozitive asupra sanatatii, cu conditia sa nu confundam vinurile medicinale cu vinul de masa. Baut in cantitatea recomandata, preparat in gospodaria proprie in vase emailate sau de sticla, fara conservanti si ustensile metalice, astupat cu dop de pluta si tinut la rece, vinul medicinal este un medicament fara egal.

  • De afine si coacaze

Vinul de afine este un bun antiseptic si bactericid, fiind recomandat in ateroscleroza, constipatie, fermentatie intestinala, insuficienta biliara si diabet. 500 de grame de afine si un litru de vin rosu se fierb aproximativ un sfert de ora, se lasa sa se raceasca, apoi se filtreaza. Se iau 25 ml de trei pe zi, inainte de mesele principale. Vinul de coacaze are proprietati antidiareice si e un bun antireumatismal si tonic general, fiind recomandat in tratamentul hipertensiunii, artritei, litiazei renale, dar si al menopauzei sau reumatismului. Se pun la macerat timp de o luna 200 de grame de coacaze, 50 ml rachiu, 100 grame zahar si un litru de vin alb. Apoi se filtreaza si se administreaza cate 50 ml, de trei pe zi, inainte de mese.

  • De ceapa si grapefruit

Un excelent stimulent general si un bun tonic cardiac este vinul de ceapa. Se recomanda in cazurile de astenie si tulburari renale. Mod de preparare: 500 g de ceapa se storc, iar la sucul obtinut se adauga 150 grame de zahar. Se pot folosi si cinci cepe tocate marunt, lasate la macerat 8 zile. Se amesteca, apoi se filtreaza. Se administreaza de trei ori pe zi, 50 ml, inainte de mese. Unul dintre cele mai bune drenoare hepatice si digestive este vinul de grapefruit. Se recomanda in insuficienta biliara, anorexie si artrita. Sucul de la doua grapefruit-uri se amesteca cu un litru de vin alb, 50 ml rachiu si 200 grame de zahar. Se lasa la macerat doua saptamani, apoi se filtreaza. Se recomanda consumul a 50 ml de trei pe zi, inainte de mese.

  • De tarhon si menta

Vinul de tarhon este un excelent remediu in tratarea durerilor reumatice si balonarilor. Pentru prepararea acestui tip de vin avem nevoie de 30 grame de frunze proaspete de tarhon si un litru de vin alb. Dupa ce sunt uscate foarte bine, frunzele se acopera cu vinul alb si se lasa la macerat o saptamana, apoi se filtreaza. Se iau 25 ml de trei pe zi, inainte de mese. Persoanele care sufera de tulburari nervoase, palpitatii sau tulburari digestive pot consuma vin de menta, recomandat si pentru eliminarea viermilor intestinali. Pentru preparare avem nevoie de 500 ml de infuzie de menta (peste 25 g de menta uscata se toarna apa fiarta si se lasa 15 minute), 500 ml vin alb si patru lingurite de miere de albine. Se amesteca toate ingredientele si se lasa la macerat sase saptamani, apoi se filtreaza. Se iau 50 ml de trei pe zi, inainte de mese.

  • De nuci si urzica

Datorita proprietatilor sale antidiareice, dezinfectante, astringente si tonice, vinul de nuci este recomandat in tratarea anemiei, diareei, gutei si a reumatismului. Se pun la macerat 25 nuci verzi taiate in patru, un litru de vin rosu, 50 ml rachiu si 150 g zahar. Se lasa doua luni, apoi se filtreaza si se pune in sticle inchise la culoare. Se iau cate 50 ml, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Se mai poate prepara si dupa reteta: 350 g frunze de nuc, 1 litru vin rosu, 1 baton de scortisoara, 100 g zahar, 25 ml rom, puse la macerat timp de o luna. Se consuma filtrat. Un alt vin medicinal folosit este vinul de urzica. 150-200 g de varfuri de urzici se toaca marunt si se pun la macerat intr-un litru de vin rosu timp de 8 zile. Se agita zilnic de doua ori pe zi. Se filtreaza si se pune in sticla de culoare inchisa, la rece. Este un tonic general extraordinar.

  • De prune uscate si vasc

Vinul de prune uscate se prepara din 300 grame de prune uscate, un litru de vin rosu, 50 ml rachiu, 150 grame de zahar si o lingurita de vanilie. Ingredientele se pun intr-un borcan, se amesteca si se lasa la macerat trei saptamani. Se recomanda administrarea a 50 ml, de trei pe zi, inainte de mese. Este un bun diuretic, energizant si dezintoxifiant, fiind recomandat persoanelor care sufera de anemie, constipatie, guta, nefrita sau reumatism. Vinul de vasc regleaza tensiunea arteriala. Puneti intr-un borcan 6 linguri de visc (ramuri tinere si frunze), uscat si macinat, in 1,5 l de vin de casa si lasati la macerat 8-10 zile. Agitati zilnic borcanul. Se strecoara si se pastreaza la rece. Se consuma de 3 ori/zi, cate 1-2 lingurite in 50 ml apa, cu 30 de minute inainte de masa. Are rezultate deosebite in tuse de diferite cauze, hipertensiune arteriala, intarirea imunitatii organismului, arteroscleroza.

  • Vinuri din ierburi de leac

- Din ciubotica cucului se prepara un vin bun pentru inima. Se umple o sticla de 2 l cu flori proaspete, se toarna deasupra vin alb natural, pana se acopera florile. Sticla se astupa si se lasa la soare la macerat timp de 2 saptamani. in afectiunile cardiace, se ia din cand in cand cate o inghititura de vin, dar nu mai mult de 3 linguri pe zi.- Vinul de rostopasca: se toarna 1 l vin peste 30 g de planta cu radacini cu tot si se lasa sa stea 1-2 ore, apoi se filtreaza. Se bea cu inghitituri mici in bolile hepatice, afectiunile biliare, renale, icter, hemoroizi, vijiit din urechi. Extern, se foloseste impotriva cancerului de piele, contra bataturilor, a verucilor si a eczemelor.- Pentru digestie dificila e bun vinul de rozmarin: puneti 150 g de frunze proaspete de rozmarin sau 40 de grame de frunze uscate, intr-o sticla de 750 ml. Turnati vin alb si lasati la macerat vreme de 15 zile. Se bea cate un paharel dupa mesele principale.- in aerofagie si balonari, vinul de angelica face minuni. intr-un litru de vin rosu, se pun la macerat 30 g de radacina de angelica, un varf de cutit de scortisoara, un praf de nucsoara rasa si o cuisoara. Se lasa sa stea 20 de zile, apoi se strecoara. Se bea un paharel inainte de mesele principale.