Tensiunea arteriala

Remedii naturale pentru hipo si hipertensivi

Farmacia naturii ne sta la dispozitie cu plante, legume si fructe care ajuta la normalizarea tensiunii arteriale

  • Usturoiul si paducelul, aliatii inimii

Dintre remediile naturiste, funzele de maslin induc dilatarea vaselor de sange si sunt adesea recomandate pentru reducerea hipertensiunii usoare sau moderate. Oleuropeinul din aceste frunze regleaza ritmul cardiac, reduce colesterolul si are actiune antidiabetica. Se poate consuma un decoct din frunze de maslin, in cure de 5 zile pe saptamana. Usturoiul are efect diuretic si vasodilatator la nivelul vaselor periferice, reduce tensiunea, scade nivelul colesterolului rau, are efect benefic in coagularea sangelui si e antioxidant si antiinflamator. Este indicat sa se consume zilnic 4 grame de usturoi proaspat sau 1-3 catei, de preferinta zdrobiti. Persoanele aflate sub tratament cu anticoagulante sau cele care urmeaza sa faca operatie ar trebui sa nu consume usturoi in cantitati mari. Paducelul, care actioneaza asupra starilor de nervozitate si asupra inimii, este adesea indicat in hipertensiunea asociata tahicardiei sau in insuficienta cardiaca moderata. Gratie flavonoidelor continute, florile de paducel regleaza ritmul cardiac si amelioreaza oxigenarea la acest nivel, in timp ce alte molecule din planta au actiune sedativa. Se poate tine o cura cu infuzie de paducel (1-3 cani zilnic), timp de mai multe saptamani. Paducelul se administreaza sub forma de ceai, pulbere si tinctura. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de planta peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Planta nu se fierbe. Pulberea se ia de doua ori pe zi cate o lingurita. Specialistii spun ca baile cu paducel intaresc inima. O lingurita de tinctura de paducel, luata de patru ori pe zi, imbunatateste irigarea cu sange a inimii, favorizeaza activitatea muschiului cardiac si previne infarctul.

Pentru o stare buna de sanatate, tensiunea arteriala ar trebui sa se situeze in jurul valorilor 120/80. Atunci cand scade sub 100/60, va puteti considera hipotensiv. Daca e mai mare de 140/100, sunteti hipertensiv. Valorile prea mici si cele prea mari au consecinte serioase asupra organismului: fie creierul nu este bine oxigenat si apar ametelile, fie sangele inainteaza prea greu prin artere, obosind inima. De obicei, stilul de viata este cel vinovat de oscilatiile TA. Adica alimentatia irationala, sedentarismul, viciile si stresul. Medicii sunt de acord ca tratamentul alopat poate fi completat cu cel pe baza de plante, pentru o mai buna si mai rapida stabilizare a valorilor tensiunii arteriale si diminuarea simptomelor, pentru prevenirea complicatiilor. Farmacia verde ne poate fi de ajutor cu remedii specifice in hipotensiune si hipertensiune.

  • Ameteli la ridicarea brusca in picioare

Desi toata lumea se sperie de hipertensiune, la fel de periculoasa pentru sanatate poate fi si tensiunea arteriala prea mica. Aproximativ un adult din 20 se confrunta cu simptome de hipotensiune arteriala, mai ales persoanele in varsta. Hipotensiunea se face simtita frecvent atunci cand ne ridicam brusc in picioare. Hipotensiunea ortostatica nu este o boala, ci reprezinta incapacitatea organismului de a se adapta rapid la schimbarea brusca a pozitiei corpului. Sub efectul gravitatiei, sangele se acumuleaza la nivelul membrelor inferioare, ceea ce diminueaza temporar cantitatea de sange pompata de inima. In mod normal, organismul raspunde printr-o serie de reactii reflexe (cresterea ritmului cardiac, ingustarea calibrului vaselor sangvine). Daca aceste mecanisme compensatorii nu se produc suficient de rapid, apare hipotensiunea ortostatica. In general, scaderea brusca a tensiunii arteriale este insotita de ameteala, slabiciune, dureri de cap, tulburari de vedere si chiar lesin. Simptomele sunt accentuate de oboseala, consumul de alcool. Daca apar dupa mesele bogate, se numeste hipotensiune postprandiala. Survine la o treime din varstnici, dar nu se intalneste la tineri. Este mai frecventa la pacientii cu anumite afectiuni (boala Parkinson, sindromul Shy- Drager, diabet). Unele persoane pot prezenta hipotensiune arteriala fara a avea manifestari neplacute. Atletii si persoanele care fac sport cu regularitate au o tensiune arteriala mai mica decat media. La fel si nefumatorii si persoanele care isi mentin o greutate normala.

  • Cauza din spatele hipotensiunii

Hipotensiunea are un avantaj. Este asociata cu reducerea riscurilor de infarct miocardic si accident vascular cerebral (AVC). Insa poate semnala o problema de sanatate, in special atunci cand survine brusc. Poate avea drept cauze: aritmiile, hemoragiile interne sau externe, deshidratarea, febra. Tensiunea arteriala mai scade si in sarcina, in primele 24 saptamani, in cazul dereglarilor hormonale (hipo sau hipertiroidism, boala Addison, hipoglicemie, diabet), administrarea unor medicamente (diuretice, antihipertensive, beta-blocante, antidepresive triciclice, Viagra), consumul de narcotice si alcool, afectiuni cardiace (bradicardie, insuficienta cardiaca, infarct miocardic si tulburari de functionare ale valvelor cardiace), deshidratare produsa de varsaturi, diaree severa, exces de exercitii fizice. Tensiunea arteriala scade si in caz de septicemie (cel mai frecvent, infectiile pulmonare sau urinare), reactie alergica la unele medicamente (penicilina), alimente (alune) sau la intepaturile unor insecte (albine sau viespi). Varsta (peste 60 ani) este un factor de risc important pentru hipotensiune. Lipsa vitaminei B 12 si a acidului folic poate cauza anemie, care la randul sau, este o posibila cauza de hipotensiune arteriala. Medicul este cel care va stabili cauza hipotensiunii, pentru ca asupra acesteia va orienta tratamentul. Nu lasati netratata aceasta problema!

  • Apa regleaza tensiunea arteriala

Schimbarea stilului de viata este masura cea mai sigura si de lunga durata pentru tratarea problemelor tensiunii arteriale. Plimbarile in aer liber, exercitiile fizice, de respiratie, inotul sunt remedii cu rol profilactic. Miscarea practicata regulat antreneaza capacitatea organismului de a reactiona rapid fata de oscilatiile de tensiune ale sangelui. In general, aportul suplimentar de lichide este benefic. Lichidele cresc volumul sangvin si previn deshidratarea, doua aspecte importante in tratamentul hipotensiunii. Dar nu orice lichide. Consumul de alcool trebuie evitat, insa cafeina ajuta, favorizand constrictia vaselor sangvine. Baile calde, de cate 20 de minute, inainte de culcare, pot ajuta la normalizarea tensiunii arteriale. Puteti pune in apa de baie rozmarin sau sare amara. Este recomandata si metoda Kneipp, adica alternarea apei calde cu apa mai rece. Apa trezeste si invioreaza, regleaza presiunea sangelui. Puteti incerca si „sa calcati apa”, intr-o cada umpluta cu apa rece. Cei care ametesc atunci cand se ridica in picioare nu trebuie sa se grabeasca. Nu sariti brusc in picioare, zaboviti cateva minute pe marginea patului. Evitati sa stati in picioare prea multa vreme sau sa va schimbati prea des pozitia corpului. Odihniti-va si dormiti suficient. Suprasolicitarea scade tensiunea. Evitati activitatile epuizante si altitudinea mare. Eliminati starile depresive, responsabile si ele de scaderea TA.

  • Hipotensivi, mancati sfecla!

Ce nu trebuie sa faceti? Nu sariti peste micul dejun. S-ar putea ca aceasta sa fie cauza caderii de tensiune. Nu mancati telina si fasole rosie cu bobul mic. Alimentele cu continut scazut de carbohidrati pot reduce simptomele. Sarea de bucatarie creste TA, dar consumul exagerat de sare nu e un tratament, nici o masura de urgenta, si in niciun caz nu e indicat fara aprobarea medicului, deoarece excesul de sare poate duce la insuficienta cardiaca, in special la varstnici. Totusi, hipotensivii pot manca usor mai sarat. Pentru ca tensiunea scade deseori dupa mese, este indicat ca hipotensivul sa manance mai des si sa evite alimentele bogate in carbohidrati (paste, paine si cartofi). O dieta saraca in proteine, vitaminele C, B si calorii poate fi cauza celor cu hipotensiune. De aceea, trebuie adoptata o alimentatie pe baza de legume si fructe. Timp de cinci zile, incercati sa mancati de trei ori pe zi, cate un fruct proaspat. Consumate cel putin trei saptamani, iaurtul si laptele vor ajuta hipotensivii. Sfecla este unul dintre cele mai bune remedii naturale in cazul hipotensivilor. Beti suc de sfecla de doua ori pe zi. Mancati cate zece curmale rosii, de doua ori pe zi. Sau cate cinci nuci, de trei ori pe zi. Adaugati in regimul alimentar ghimbirul. Camforul invioreaza, daca este inhalat si ne fereste de raceli si de gripa.

  • Hipertensiunea, o problema serioasa

Hipertensiunea arteriala creste riscul de accident vascular cerebral si este o adevarata problema de sanatate in ziua de azi, afectand in jur de 40% din populatia cu varsta peste 65 de ani. In România sunt peste trei milioane de hipertensivi care urmeaza tratament hipotensiv, dar numarul celor nu se trateaza e mult mai mare. Ametelile, tulburarile de vedere, palpitatiile si sangerarile nazale sunt cateva dintre semnalele de alarma ale hipertensiunii. Cei mai importanti factori de risc pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale sunt: ereditatea, fumatul, alcoolul, hipercolesteremia, cresterea trigliceridelor (peste 150 mg/dl), obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, stresul. Principala cauza incriminata o reprezinta un stil de viata nesanatos, cu o alimentatie bazata pe alimente hipercalorice, bogate in grasimi saturate, proteine animale, glucide concentrate, dar saraca in principii nutritive; cu consum crescut de bauturi dulci din comert, de bauturi energizante, de alcool, de sare, obiceiuri nocive (tutun, alcool in exces, droguri), diabetul, lipsa de miscare, suprasolicitarile fizice si psihice. HTA se poate manifesta prin urmatoarele semne si simptome: dureri de cap (fruntea si ceafa), ameteli, tiuituri in urechi, tulburari de vedere, oboseala la eforturi mici, palpitatii, dureri precordiale, urinat mult in timpul noptii, edeme mici la picioare, mai ales seara. Este foarte important ca medicul specialist sa stabileasca din ce cauza sunteti hipertensiv.

  • Alimente indicate in HTA

In cazul hipertensiunii moderate, sunt indicate: miscarea (30 de minute zilnic), limitarea consumului de sare, de alcool si grasimi saturate, renuntarea la fumat, evitarea stresului si pierderea kilogramelor in plus. Daca dupa 3 luni nu se vad rezultate, medicul poate prescrie tratament hipotensor, care trebuie tinut pe viata. Totusi, pentru 10-30% dintre pacienti, hipertensiunea rezista la tratament, iar alteori, efectele secundare nu sunt de neglijat. Este bine sa ajutam organismul si cu ceaiuri, tincturi, decocturi din plante cunoscute pentru efectul hipotensor. Se recomanda remedii care favorizeaza eliminarea apei in exces din tesuturi, a colesterolului, care au efect vasodilatator si de fluidificare a sangelui: matasea de porumb, coada-calului, cozi de cirese, frunze de mesteacan, traista-ciobanului, sulfina, rizomi de pir. Au efect de stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efect tonic cardiac, de normalizare a valorilor colesterolului sanguin: vascul (numai cel de pe mesteacan, brad, frasin, mar, par, prun, cires), talpa gastei, paducelul, frunzele de maslin. Sunatoarea si lavanda au efecte antistres. Aceste plante pot fi administrate sub forma de tincturi, capsule, pulbere, ceai. In tratarea HTA se recomanda o dieta hiposodata (cel mult 2g/zi de sare marina neiodata), iar mancarea este bine sa fie cat mai putin prelucrata termic. Alimente indicate: usturoi, ceapa, praz, nuci, cereale integrale, alimentele bogate in magneziu, ulei de peste, uleiuri vegetale extravirgine, nuci, lapte slab, spanac, seminte de floarea-soarelui (nesarate), fasole, soia si ciocolata amaruie. Fructele recomandate, datorita continutului bogat in potasiu si magneziu: banane, pepene galben, prune, struguri, capsune, caise si samburi de caise, pere, piersici, dude.

  • Tratament cu vasc si macese

Sucul de telina verde are efecte vasodilatatoare. Se prepara dintr-o mana de frunze proaspete de telina, la care se adauga 100 ml de apa. Se poate combina cu sucul de morcov. Acest suc natural este folosit in mod traditional in China pentru reducerea tensiunii arteriale. Salata din telina si morcov reduce colesterolul. Vascul este recomandat in profilaxia hipertensiunii si a accidentelor vasculare cerebrale. Se administreaza sub forma de pulbere, cate 2 lingurite pe zi, dimineata si seara. Gheara-diavolului este o planta care reduce nivelul colesterolului si previne formarea trombilor (cheagurilor de sange). Pulberea de macese, cate 3-4 lingurite pe zi, pe stomacul gol, ajuta la scaderea tensiunii arteriale. In plus, macesele previn ateroscleroza si puseele de hipertensiune. Tratamentul cu pulbere de coada-calului este foarte eficient in hipertensiune si in toate bolile de inima. Siliciul din aceasta planta mentine elasticitatea arterelor. Se administreaza 2-3 lingurite de pulbere de coada-calului pe zi, inainte de masa. Pentru tratarea bolilor cardiovasculare (hipertensiune, aritmii) se face cate o cura de o luna, cu suc de cartofi, din care se consuma cate un pahar, de doua ori pe zi. Acest suc este bogat in antioxidanti, vitaminele C, B, potasiu si magneziu. Sulfina reduce puseele de hipertensiune, are efecte usor vasodilatatoare, ajuta la eliminarea surplusului de lichide din organism, reduce tensiunea psihica, imbunatateste circulatia venoasa.

  • Cum ajuta ciocolata si ouale de prepelita?

Extractul sau pulberea de talpa-gastei este un tratament ideal in HTA, aritmii, angina. Previne si stopeaza evolutia aterosclerozei. Se administreaza cate 8 grame de pulbere sau cate 1 gram de extract zilnic. Pepenele rosu contine un aminoacid numit L-arginina, care, are efecte de scadere a presiunii sanguine. Tofu si alte produse din soia sunt si ele extrem de bune pentru cei cu hipertensiune, la fel ca alunele de padure sau ceaiul verde. Flavonoizii pe care ii contine ciocolata ajuta la dilatarea vaselor de sange, ceea ce poate scadea presiunea sanguina. Capsaicina din ardeii iuti au acelasi efect. Cura cu oua de prepelita se recomanda in hipertensiune, pentru reducerea colesterolului, in anemii, hepatite si pentru revigorarea organismului. Ouale se consuma dimineata, pe nemancate, crude, in amestec cu anumite produse: miere, lamaie, lapte, branza de vaci. Semintele de marar, oparite cu apa clocotita sunt de folos hipertensivilor. Un alt remediu este scortisoara cu miere, in proportie de 1:2, de 3 ori pe zi, cu o ora inainte de masa, timp de 10 zile. Fiertura de nuci pisate amestecata cu o lingura de flori de soc, o lingura de miere si 500 ml apa este buna in HTA. Pulberea de tei si ceaiul de tei au efect vasodilatator, sedativ la nivelul sistemului nervos central si depurativ, eliminand excesul de apa din organism. Hipertensiunea, insuficienta circulatorie se amelioreaza prin consumul de miere poliflora cu laptisor de matca 2%. Tinctura de obligeana are efecte similare cu ale medicamentelor care se folosesc in hipertensiune, aritmii sau ischemie cardiaca.

  • Uimitorul efect al Vitaminei C

Se curata o radacina de patrunjel, se taie marunt, se amesteca cu frunze de patrunjel. Trei linguri din acest amestec se pun intr-un vas de 250 ml cu apa si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 10 minute. Se beau zilnic cate trei cani din acest ceai. Efectul lamailor asupra tensiunii arteriale marite este recunoscut. In fiecare dimineata, pe stomacul gol, se bea o limonada preparata din zeama de la o lamaie, andulcita cu zahar sau miere de albine. Mazarea, bananele si alte alimente bogate in potasiu au capacitatea de a stabiliza presiunea sanguina mai mult decat suplimentele luate de la farmacie. Vitamina C este benefica pentru a reduce tensiunea arteriala. Alimentele bogate in aceasta vitamina sunt portocalele, kiwi, grapefruit, ardei rosu bulgaresc. Femeile au nevoie de 75 mg pe zi, iar barbatii de 90 mg. Mancand 3 stafide pe zi, tensiunea scade. La fel se intampla atunci cand mancam 3 kiwi pe zi. Uleiul de catina este util in caz de HTA; la fel si coenzima Q10, care normalizeaza TA, ajuta la scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun, fluidifica sangele si dilata vasele sanguine. Coenzima Q10 e un antioxidant care se gaseste in carne si peste. Cartofii albi copti sunt bogati atat in potasiu, cat si in magneziu, doi nutrienti vitali sanatatii inimii. Extractul de seminte de struguri aduce TA la valori normale, reduce nivelul colesterolului. Se poate folosi si suc de struguri, efectul va fi acelasi. Remediul este contraindicat diabeticilor. Ierburile medicinale pot avea efecte secundare, mai ales daca sunt consumate dupa ureche sau daca puritatea lor este andoielnica. Insa, luate in doze optime, de la magazinele naturiste, pot normaliza TA inca din primele zile.

Cititi si Inima si Sarea si Sfecla si Numere si Colesterolul