Kinetoterapia

Miscarea care vindeca

Kinetoterapia ajuta la intretinerea si recuperarea functionalitatii muschilor, oaselor, articulatiilor

  • O terapie pentru toate varstele

Una dintre cele mai frecvente cauze ale deficientelor fizice sunt tulburarile tonusului muscular; corectarea acestora se bazeaza pe efectele exercitiului fizic asupra muschiului. Acesta are efect benefic la orice varsta, dar mai ales in perioada de crestere, cand miscarile nu sunt inca bine definite, cand cresterea oaselor nu este incheiata. Deci, kinetoterapia este indicata si copiilor. Daca exercitiile sunt prescrise de catre un practician antrenat cu o educatie corespunzatoare, efecte secundare nu exista. Dimpotriva, bolnavii vor constata imbunatatirea activitatii tuturor organelor. Kinetoterapia se face intr-o sala de recuperare dotata corespunzator, cu biciclete, mingi, spaliere si aparate specifice, menite sa antreneze anumite grupe de muschi si sa provoace la efectuarea anumitor miscari. In cele mai multe afectiuni, pentru o mai rapida vindecare, kinetoterapia trebuie insotita de masaj. Kinetoterapia este un tratament la andemana oricui, dar care depinde in mare masura de vointa pacientului. Datoria kinetoterapeutului este sa-i invete pe bolnavi ce au de facut; mai departe, vindecarea sta in fiecare din noi.

Medicul spune ca miscarea este motorul sanatatii. Fie ca alergam, fie ca facem gimnastica, organismul se foloseste de miscare pentru a imprima functionarea optima a tuturor organelor. Miscarea ajuta fiinta umana sa-si mentina deplinatatea fortelor fizice si morale. Exista o forma de terapie bazata peexercitii fizice care ajuta la prevenirea unor suferinte, dar si la recuperarea functiilor unor parti ale corpului afectate de boli sau traumatisme. Se numeste kinetoterapie si se bazeaza pe programe medicale individualizate. Asadar, miscarea te tine in viata. Iar miscarile speciale redau sanatatea.

  • Stiinta miscarilor tamaduitoare

Kinetoterapia nu este o terapie alternativa, ea tine de medicina clasica si vine in completarea ei. Specialistii care prescriu exercitiile respective sunt medici sau absolventi ai Facultatii de Kinetoterapie. Doar ei stiu cum sa utilizeze mijloacele terapeutice si cum sa le combine cu success in cadrul unor programe de recuperare. Tratamentul kinetoterapeutic se bazeaza pe o suita de exercitii ce au la baza numeroase studii si cercetari medicale. Rolul kinetoterapiei este de a reda functionalitatea organelor omului si de a reda societatii bolnavul aflat in imposibilitatea de a mai face miscarile omului sanatos. Este un fel de gimnastica medicala, specializata si calculata pentru fiecare deficienta in parte. Este o terapie de lunga durata si cere din partea pacientului tenacitate. Mai trebuie stiut ca, odata plecat din cabinetul kinetoterapeutului, pacientul trebuie sa continue si acasa miscarile invatate. Si familia participa la terapie, andemnand si sprijinind pe cel bolnav sa execute programul recomandat de catre specialist. In kinetoterapie, trebuie multa rabdare. Atat din partea pacientului, cat si a celorlalti. In functie de severitatea afectiunii, unii se recupereaza foarte repede, altii mult mai greu, dar important este ca toti au sanse de recuperare. In viziunea kinetoterapeutilor, nu exista pacient irecuperabil.

  • Solutia medicala pentru afectiuni de tot felul

Kinetoterapia profilactica se adreseaza oamenilor sanatosi, care vor sa-si mentina un nivel functional satisfacator al organismului. Profilaxia primara sau gimnastica de intretinere consta in plimbari, jogging, gimnastica aerobica. Tot kinetoterapia se ocupa si de dobandirea unei posturi corecte, a echilibrului, de refacerea fortei musculare. Exista si o kinetoterapie de recuperare, necesara persoanelor la care unele parti ale corpului nu mai raspund comenzilor creierului. Este vorba de diferite forme de paralizie la care solutia revenirii la un mod de viata normal este numai miscarea specializata. Astfel, kinetoterapia ajuta la tratarea afectiunilor aparatului locomotor (ortopedice si posttraumatice), a afectiunilor reumatice (spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul tesutului moale), a afectiunilor neurologice (accidente vasculare cerebrale, traumatisme ale coloanei vertebrale, boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice), a bolilor aparatului cardio-vascular, a afectiunilor aparatului respirator, afectiuni neuropsihice, afectiuni metabolice (obezitatea), maladii congenitale (distrofia neuro-musculara, luxatia congenitala de sold, tetraplegia).

  • Un exercitiu de vointa

In kinetoterapie, se fac exercistii statice sau dinamice, individuale sau cu ajutorul unor aparate sau ale kinetoterapeutilor. De exemplu, in cazul unui accident vascular cerebral, daca nu exista contraindicatii medicale, pacientul trebuie imediat antrenat sa se ridice la marginea patului si in ortostatism. Aceasta va duce la grabirea recuperarii si imbunatatirea functiilor vitale. Tratamentul (mers, pedalat, gimnastica) trebuie sa se bazeze pe cistigarea controlului central al miscarii. Pacientul trebuie sa inteleaga logica exercitiilor, terapeutul avand obligatia sa explice permanent miscarile de executat. Miscarile trebuie executate corect deoarece, persistenta unei practici incorecte va intarzia progresul. O miscare coordonata, precisa, cu acuratete este dobandita dupa multe sedinte de kinetoterapie. Recapatarea functionalitatii unui membru este foarte importanta, atat in viata personala, cat si la locul de munca. Fara kinetoterapie, acest lucru nu se va recupera niciodata sau se va recupera incorect.

  • Veche de cand lumea medicala

Kinetoterapia are o istorie andepartata de sute de ani. In Egipt, China, India s-a acordat o mare importantaa tratamentului unor tulburari ale organismului prin exercitii de gimnastica in cadrul medicinei empirice. Medici celebri ai antichitatii, incepand cu Hipocrate, includeau gimnastica in cadrul medicinei. Conceptul modern de kinetoterapie sau terapia prin miscare isi are originea in termenul de „kinetologie“, creat de Dally in 1857 si definit ca „stiinta care se ocupaa cu studiul miscarii organismelor vii si al structurilor care participa la aceste miscari“. Astazi, nu exista clinica medicala din lume care sa nu aiba sectie de kinetoterapie.

Cititi si Terapia posturala si Branturi si Mersul pe jos si Reflexologie si Terapia Bowen