Enzimoterapia

Terapia cu enzime vegetale

Mancand cruditati, ne aprovizionam cu enzime, substante necesare in mentinerea sanatatii si utile in eliminarea multor boli

  • Se poate slabi cu lipaze

O atentie deosebita trebuie sa acordam lipazelor. Acestea intervin in degradarea lipidelor. Sunt prezente mai ales in sucul pancreatic si hidrolizeaza trigliceridele. Sub influenta lipazelor, are loc atit degradarea grasimilor din alimente si din tesuturile adipoase. Activitatea si secretia acestor enzime este favorizata de prezenta calciului, a sarurilor biliare si a albuminelor, a vitaminei C si a unor acizi organici (malic, citric, formic). Actiunea lipazelor este frinata de alcool, glucide cu absorbtie rapida, metale grele, saruri halogene (cloruri, bromuri). Scaderea cantitatii de lipaze conduce la obezitate, iar cresterea lor, la tuberculoza si pancreatita acuta. Lipsa celulazelor poate fi provocata de o masticatie incorecta si de conditiile in care se pastreaza alimentele. De exemplu, legumelor din supermarket-uri este posibil sa le lipseasca celulazele, datorita stropirii cu sulfiti, care pot distruge aceste enzime. In opinia specialistilor care folosesc enzimoterapia in lupta cu kilogramele, slabitul nu ar trebui sa se bazeze pe reducerea numarului de calorii, pe infometare sau pe vointa pacientilor, ci pe consumul alimentelor care contin enzime, in special lipaze. Aceste enzime previn aparitia diverselor pofte alimentare si reduc senzatia de foame, deoarece nutrientii din alimente vor fi mai bine absorbiti, fiind descompusi eficient de enzime, iar organismul se va simti hranit. De aceea, creierul nu va declansa senzatia de foame. In plus, neplaceri ca indigestia, balonarea, crampele, constipatia si oboseala cronica pot fi evitate cu ajutorul enzimelor. Un alt avantaj al slabirii cu ajutorul enzimelor este ca acestea elimina de tot din organism surplusul de grasimi. Proteazele si lipazele favorizeaza degradarea depozitelor de colesterol de la nivelul peretilor arteriali si ajuta la distrugerea unor germeni care patrund in organism.

  • Hrana vie insemna hrana enzimatica

Enzimele metabolice actioneaza pe post de catalizatori in cresterea oaselor, refacerea tesuturilor, reglarea metabolismului, vorbire, respiratie, reproducere, auz si contractia oricarui muschi. Enzimele digestive sunt necesare pentru digestia hranei. Descompun proteinele, carbohidratii si grasimile din alimente. Enzimele digestive sunt, de asemenea, responsabile cu extragerea, asimilarea, metabolizarea si absorbtia substantelor nutritive, a vitaminelor si a mineralelor. Enzimele alimentare ajuta procesul digestiv si trebuie sa provina din mancarea pe care o consumam. Toate alimentele crude, mai precis fructele, legumele, semintele, nucile, anumite alimente superconcentrate de importanta capitala, in special germenii, sunt resursa principala pentru enzime alimentare. Practic, hrana vie insemna hrana enzimatica. Daca nu exista enzime metabolice, pancreasul incearca sa le sintetizeze, in final, ajungand sa cedeze de la prea multa activitate. Mai mult, mancarea care nu este in intregime dizolvata, de cele mai multe ori intra direct in singe. Mancarea partial digerata este tratata ca o toxina si sistemul imunitar incearca sa scape de ea, ajungand sa fie suprasolicitat. Activitatea scazuta a enzimelor este poate cea mai raspandita problema in zilele noastre. Mancarea tip fast-food a dus la o populatie practic lipsita de enzime digestive. Se adauga si varsta ca factor de incetinire a activitatii enzimelor. In aceste cazuri, enzimoterapia este absolut necesara. Pentru ca nu are efecte adverse, poate fi folosita pe termen lung, nu da dependenta si nici nu duce la diminuarea procesului de producerea a enzimelor de catre propriul corp. Capsulele cu enzime nu trebuie luate in cantitati mari, din contra, dozele mici dovedindu-se cele mai eficiente, daca sunt administrate la fiecare masa. Dar cea mai buna enzimoterapie este cea bazata pe legume si fructe proaspete.

  • Afectiuni distruse de enzime

Enzimoterapia este indicata in ginecologie, in tratamentul infectiilor cronice, a anexitelor si mastopatiei. In urologie, enzimele trateaza inflamatia cailor urinare, cistita, cistopielita, prostatita. In traumatologie, ajuta la vindecarea facturilor, contuziilor, entorselor, luxatiilor, durerilor musculare, tendoanelor inflamate, procese posttraumatice cronice, traume sportive. Afectiuni ca artrita reumatoida, artroze, reumatism extraarticular, reumatism articular inflamator, osteoartroza, se amelioreaza tot cu enzimoterapie. In cardiologie, boala ischemica, infarctul, ateroscleroza, se trateaza tot cu enzime. Aceleasi enzime fac minuni si in: tromboflebite, vasculite, varice, inflamatii ale cailor respiratorii, amigdalelor, urechilor, laringelui, sinuzite, dermatita atopica, acnee, boli autoimune, inflamatii digestive si postchirurgicale dupa interventii stomatologice. Unele enzime cresc concentratia antibioticelor in singe si usureaza patrunderea lor in tesuturi, ceea ce determina cresterea efectului terapeutic. In acelasi timp, micsoreaza efectele adverse determinate de antibiotice si alte antiinflamatoare. Aceleasi enzime previn aparitia trombozelor, a accidentelor vasculare si a infarctului miocardic.

  • Terapie noua

Studiul enzimelor este relativ nou, desi empiric e cunoscut din antichitate. La inceputul anilor 1900, un doctor din Tara Galilor, John Beard, a descoperit ca enzimele din pancreas distrug celulele canceroase. In 1911, Beard afolosit enzimele pancreatice pentru a opri cancerul la soareci si metoda a functionat. Prima enzima pura a fost izolata in 1926 de catre Dr. Sumner, care a primit premiul Nobel pentru chimie in 1946. Terapia moderna cu enzime dateaza de la inceputul secolului XX. Profesorul Max Wolf a descoperit valoarea terapeutica a tratamentului cu enzime, elaborand o metoda de tratare cu ajutorul unei combinatii de enzime-proteaze de origine vegetala si animala care influenteaza diverse verigi ale procesului patologic. In anii '60, profesorul Karl Raisergher a produs pentru prima oara enzime pe cale industriala.

Cititi si Hrana ecologica si Hrana vie si Vegetarieni? si Aminoacizii si Probiotice si Antioxidantii si Unt si margarina

Nu e de ajuns sa mancam alimente sanatoase, trebuie sa fim si siguri ca elementele nutritive vor fi bine absorbite. Acest proces nu e posibil fara enzime. Niciun mineral, vitamina sau hormon nu-si poate exercita actiunile specifice fara ajutorul enzimelor. E ca si cum organismul ar avea materiale de calitate, dar nu are muncitori priceputi sa le asambleze. Enzimele vegetale ajuta in restabilirea starii de sanatate, declansand reactiile biochimice adecvate. Pentru a beneficia de enzimoterapie, trebuie sa consumam acele alimente care contin enzime. In acest fel, vom obtine o buna absorbtie a substantelor vitale si, implicit, vindecarea multor boli, de la cancer si obezitate, pana la afectiuni cardiovasculare si osoase.

  • Cum functioneaza enzimoterapia?

Oamenii de stiinta au identificat peste 2.500 de enzime diferite in corpul uman. Dintre acestea, doar 22 sunt produse de oganism pentru digerarea proteinelor, glucidelor si grasimilor. Digestia alimentelor se realizeaza in mai multe faze: incepe in cavitatea bucala si se continua in stomac si in intestinul subtire. Pentru fiecare faza, este nevoie de enzime specifice. Acestea sunt stimulate sau inhibate de aciditate. Enzimele vegetale provin din alimentele naturale introduse prin alimentatie. Ele se alatura celor din organism si devin, la randul lor, active. Este nevoie sa cunoastem acest mecanism pentru a intelege de ce enzimele vegetale sunt imperios necesare pentru o digestie sanatoasa, absenta lor ducand la disfunctii grave. Terapia cu enzime presupune abordarea unui regim alimentar natural, echilibrat. Fructele proaspete, legumele, nucile, mierea naturala si semintele sunt cele care furnizeaza enzime vegetale complete. Fierberea si alte modalitati nenaturale de preparare a alimentelor pot distruge aceste enzime vegetale importante. Enzimele sunt mult mai sensibile la caldura decat vitaminele, sunt primele care se distrug prin fierbere. Daca alimentele sunt incalzite la peste 42 grade Celsius, pasteurizate sau conservate, enzimele vor fi distruse. Asadar, avem nevoie maxima de cruditati. De asemenea, enzimele nu rezista nici procesului de centrifugare, sucul proaspat din vegetale fiind sarac in enzime. Alimentele care furnizeaza enzime vegetale trebuie sa fie obtinute prin agricultura biologica, cat mai proaspete, cat mai putin prelucrate, iar actul masticatiei sa fie cat mai bine constientizat, pentru a extrage intreaga savoare si energie a alimentelor. Foarte important este administrarea enzimelor pe stomacul gol, cand acestea intra direct in sange si il curata.

  • Arme naturale impotriva bolilor

Terapia cu enzime elimina multe boli, de la tulburarile digestive si durerile obisnuite de gat, pana la febra crescuta, ulcere si candidoza. Terapia cu enzime vegetale combate inflamatiile, bolile virale, scleroza multipla. Enzimele pot intra in celulele canceroase atunci cand acestea se afla in faza de diviziune, cand nu sunt complet formate si pot fi distruse mai usor. Astfel, enzimele vegetale au rol esential in distrugerea tumorilor, stimuland si limfocitele T, cele care distrug celulele canceroase. Metabolismul se desfasoara normal daca vom consuma alimente crude si integrale, asigurand astfel o aprovizionare corespunzatoare cu enzime. Tot enzimele asigura, in afara de digestie, si detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese regeneratoare. Cercetarile arata ca enzimele sunt eficiente in tratarea herpesului zoster. In infectia cu virusul HIV, nivelul scazut de reactivitate al sistemului imunitar este compensat, intr-o anumita masura, de catre activitatea enzimelor. Enzimele asigura derularea proceselor metabolice si au grija ca singele eliminat din plagi sa se coaguleze rapid. Studiile arata ca organismul se reface mai repede daca inaintea unor activitati cu risc crescut de leziuni se administreaza suplimente enzimatice. Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea generala a organismului. Aceasta „clasa muncitoare“ distruge toxinele, descompune grasimile si celuloza si metabolizeaza amidonul si proteinele. Enzimele sunt implicate in orice functie biochimica si fiziologica, fara ele, am inceta sa existam.

  • Tipuri de enzime

Exista patru categorii de enzime. Proteazele participa la digestia proteinelor, amilazele, la digestia glucidelor, lipazele la digestia grasimilor, si, in final, celulazele participa la digestia fibrelor. Deoarece organismul uman este incapabil sa produca celulaze, vegetalele (hrana vie, neprelucrata termic) reprezinta singurele surse ale acestor enzime. Proteazele digestive scindeaza moleculele proteinelor. Acestea sunt: renina (desface cazeina din lapte si derivate), pepsina (descompune albuminele si globulinele), tripsina, chimotripsina, carboxipeptidaza. Lipsa lor inseamna alergie alimentara, carenta proteica si chiar malnutritie. Proteazele sanguine au rol important in coagulare (trombina), in anticoagulare (antitrombina III) sau in metabolism. Amilaza catalizeaza reactia de transformare a amidonului in dextrine si, mai departe, in maltoza. Intervine in digestia glucidelor inca din cavitatea bucala. Amilaza vegetala o gasim mai ales in seminte, fructele uscate, mierea naturala. Catalazele sunt antioxidante, iar peroxidazele ard deseurile celulare. Se gasesc in verdeturi, fructe, cereale incoltite, consumate ca atare. Invertaza se gaseste in drojdii, unele plante (usturoi, pere, frunze de vita de vie), anumite insecte (albine), animale si om, unde se produce la nivelul intestinului subtire si ajuta la hidroliza zaharozei. Enzima se gaseste din belsug in mierea naturala. Insuficienta invertazei secretate de intestinul uman conduce la intoleranta la zaharoza. Depozitele de invertaza sunt epuizate de consumul mare de produse care contin zahar rafinat.