Arganul

Arganul, sanatate tropicala

Uleiul de argan este de nepretuit in lupta cu colesterolul si ridurile

  • Un leac bun de pus pe paine

Arganul, supranumit „aurul desertului“ si „maslinul Marocului“, are utilizari multiple. Lemnul sau este de buna calitate si rezistent, frunzele si fructele sunt mancate de capre, oi si camile. Faina este un deliciu pentru bovine. Uleiul de argan are gust de aluna si culoarea chihlimbarului. Datorita acizilor grasi, este un ulei dietetic, de o calitate excelenta, pentru

bucatariile internationale rafinate. El este folosit in stare proaspata la salate sau paine prajita. Ca medicament, este recomandat persoanelor care sufera de gastrite sau ulcere. Reziduurile obtinute dupa extractia uleiului alcatuiesc o pasta groasa de culoarea ciocolatei, care se intinde pe paine. Stabilizeaza hipercolesterolemia reducand nivelul colesterolului rau si imbunatatind nivelul colesterolului bun. Reduce hipertensiunea, are efect anti-obezitate, daca e consumat pe stomacul gol, si ajuta la o buna functionare a ficatului. Relanseaza si stimuleaza schimburile si oxigenarea celulara, ameliorand calitatea cimentului intercelular. Continutul de sotenol din uleiul de argan se presupune ca ar avea proprietati anti-cancerigene.

  • Ingredient pentru tineretea pielii

Uleiul de aragan si-a castigat renumele mai ales in cosmetica. Bogat in antixodanti, neutralizeaza radicalii liberi, atenueaza aparitia ridurilor, ajuta cicatrizarea. Daca uleiul de Argan se foloseste inainte de crema, permite acesteia sa intre mai bine in piele, optimizand rezultatele. Deci, acest ulei extrem de valoros ajuta in tonifiere, antivergeturi, antirid,

hranitor dupa soare si dupa baie, ideal pentru masaj profesional, emolient, protectiv. Este recomandat fiecarui tip de piele, de la cea delicata a bebelusului la cea a mamei, in timpul sarcinii. Se foloseste atat pe pielea uscata, cat si pe pielea umeda. Exista sampoane, spray-uri pentru par, creme pe baza de ulei de aragan. Are un efect benefic in tratarea parului subtiat, degradat, dandu-i stralucire si vigoare, in tratarea unghiilor fragile, casante si in masajul impotriva oboselii. Iata o reteta eficienta: se pune o cantitate egala de ulei de argan si zeama de lamaie intr-un vas, in care se tin unghiile 10-15 min. Pentru parul degradat, se recomanda ungerea cu ulei pe toata lungimea inainte cu o jumatate de ora de spalare. Astfel, isi va recapata stralucirea si vigoarea.

  • Stiati ca?

- Uleiul de argan este cel mai rar din lume! Pentru a obtine un litru, este necesara productia a sase copaci seculari.

- Arborele argan este o relicva din era tertiara, fiind dusmanul inaintarii Saharei.

- In Maroc, exista o rezervatie a biosferei (Arganeraie Biosphere Reserve), intinsa pe mai mult de 2.560.000 de hectare, in care acest copac valoros este protejat.

- Cercetatorii au descoperit ca un consum regulat de ulei de argan reduce cu 50% riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala.

Arganul este un arbore intalnit mai ales in Africa. Are marea calitate de a reusi sa supravietuiasca in conditii de seceta cronica si in soluri sarace, calcaroase, deseori incultivabile, datorita retelei sale de radacini extrem de dezvoltate. Pentru agronomi, arganul este de neinlocuit in lupta impotriva degradarii solului si desertificarii progresive. Ca planta medicinala, arganul este pretuit pentru uleiul extras din samburii fructelor asemanatoare cu maslinele, folosit in alimentatie, dar si ca ingredient al frumusetii.

  • Samburii, sursa de ulei comestibil

Frunzele de argan sunt bogate in fenoli, flavonoide, tanine cu proprietati antiinflamatoare, extrem de eficiente impotriva radicalilor liberi. Arganul este mai ales cunoscut pentru uleiul de argan extras din simburele fructului, care contine aproximativ 50% corp gras, ce poate fi extras prin presare. Compozitia uleiului se aseamana cu cel de masline: acide palmitic (12-13%), acid stearic (5-7%), acid oleic (43-49%), acid linoleic (29-36%). Uleiul de argan nu contine saponine, dar faina ce ramine dupa extractie contine aproximativ 0,5% saponine cu proprietati antioxidante, protectoare impotriva UVB, antiacneice. Datorita continutului sau crescut in vitamina E, caroteni si acizi grasi nesaturati, uleiul de argan are efecte benefice asupra sanatatii. Dar in mod traditional, uleiul de argan ultra virgin este folosit in cosmetica, fiind un protector cutanat exceptional, prevenind uscarea pielii si mentinand supletea si tineretea epidermei.