Lana

Lana naturala, remediu calduros

  • Oblojeli contra durerii

Lanolina din lana este un medicament extraordinar pentru piele. Vindeca ranile si amelioreaza mancarimea. Lana naturala previne aparitia microorganismelor, fiind astfel perfecta pentru a proteja zonele cu rani. In plus, lana asigura aerisirea ranilor, ceea ce grabeste vindecarea lor. Lana este de folos in tratamentul artritelor, al racelii si al durerilor reumatice. Rusii fac comprese cu solutii din plante puse pe lana. Se amesteca doua linguri de fructe de maces, frunze de mesteacan si iarba de troscot. Se opareste amestecul cu un litru de apa clocotita si se lasa la infuzat 30 de minute. Dupa racire, lichidul se strecoara, 500 de ml se beau in timpul zilei, in loc de apa sau ceai. In infuzia ramasa, se adauga o lingura de sare grunjoasa si sucul stors dintr-o lamiie. Se cufunda in lichid o bucata de tesatura de lana naturala sau un manunchi de lana netoarsa. Se lasa 30 de minute, apoi se stoarce bine. Pe locul afectat se aplica un tifon impaturit, imbibat cu infuzie, deasupra se pune lana stoarsa, celofan si un prosop flausat si se panseaza bine. Se lasa peste noapte. De regula, pe burta si pe spate se aplica lana umeda, iar pe frunte si pe articulatii, lana uscata, dupa ce a fost inmuiata bine in ceaiul din plante. O alta reteta, contra durerilor articulare: se dizolva intr-o cana de apa fierbinte o lingurita de bicarbonat de sodiu, in care se inmoaie o bucata de lana. Apoi, lana se sapuneste cu sapun de rufe si se stropeste cu petrol lampant. Locul bolnav se unge cu grasime si se panseaza cu o basma de lana.

  • Dureri de spate

In general, lana se foloseste pe post de compresa cu apa, sau inmuiata in solutii preparate din amestec de plante si sare, in urmatoarele cazuri: dureri lombare, dureri de spate, raceala, otita, sinuzita, dureri de cap, migrene, afectiuni ale rinichilor si ale ficatului. In artroze, se macina radacina de brusture, se umple pana la jumatate o sticla de 1/2l si se completeaza cu votca. Se acopera si se lasa o saptamana la loc intunecos. Se aplica comprese pe locurile bolnave, se pune deasupra un fular de lana si se lasa pana trece durerea. Pentru dureri de sale: se da prin razatoarea mica sfecla rosie, se scurge sucul, se amesteca cu gaz in proportie de 2:1. Se inmoaie o bucata de lana in acest amestec si se pune pe locul bolnav, se acopera cu celofan si se leaga cu un fular de lana. Se schimba de 3-4 ori pe zi. Tot pentru durerile lombare si sciatice se folosea cu mare succes dospeala de aluat din faina de secara. Deasupra se acoperea cu lana, se lega strans si se lasa timp de 40-50 minute dupa care se stergea cu o carpa uscata. Dureri in articulatii: o lingura de ace de brad tocate se pune in 150 ml apa, se aduce pana la punctul de fierbere, se lasa pe foc 20 minute si se strecoara. Se inmoaie in fiertura o tesatura de lana, se stoarce, se aplica pe articulatia bolnava si se tine 30 minute.

In toiul iernii, ne imbracam cat mai gros. Dar nu intotdeauna materialele textile cu care ne acoperim tin de cald. Dintre toate fibrele naturale, lana este cea mai calduroasa. Sub forma de sosete, pulovere, manusi, paturi, plapumi, covoare, lana ne incalzeste, dar are grija si de sanatatea noastra. E folosita de mii de ani in procesul de vindecare, recuperare si in scopuri profilactice. Lana poseda o serie de proprietati curative, absoarbe umezeala, lupta cu bacteriile si stimuleaza circulatia locala. Cu lana se faceau zeci si sute de remedii romanesti pentru dureri de articulatii, rani si degeraturi. Tot cu lana se termoizolau casele, idee care incepe sa fie apreciata si de tehnologiile moderne. Ca sa nu mai vorbim ca impletitul lanei este o activitate destresanta, care alunga depresia. Nu trebuie sa ne facem reprosuri, lana nu pericliteaza viata animalelor, este doar un invelis de care oile sunt bucuroase sa scape, mai ales vara. Lana e buna iarna, dar e buna si in restul anului, ca leac pentru diferite afectiuni care nu tin doar de anotimpul geros.

  • Masaj natural cu fibre de lana

Pare surprinzator, dar inca din vechime s-a descoperit ca lana vindeca. Expertii considera ca efectul terapeutic se bazeaza pe contactul bland cu pielea. Multimea de fibre fine stimuleaza astfel sistemul capilar sanguin, contribuind la cresterea puterii naturale de vindecare a organismului. Datorita efectului de incalzire usoara, muschii se relaxeaza. Micromasajul firelor de lana rivalizeaza cu presopuntura si reflexoterapia. Cu cat mai groasa este tesatura sau impletitura de lana, cu atit mai mare este actiunea ei energetica. De aceea, pentru persoanele bolnave, batrane sau surmenate sunt benefice obiectele de uz casnic din lana naturala. Ultimele descoperiri arata ca lana ne protejeaza si de radiatiile electromagnetice ale computerelor si ale aparaturii electrocasnice. Firele impletite acumuleaza si mentin aerul, reusind astfel sa realizeze efectul de termoreglare. Absorb umezeala si praful, actionand ca niste filtre ecologice pentru organism. Lana contine o substanta naturala numita lanolina, cu proprietati antiinflamatorii dar si impermeabile, astfel ca lana, desi absoarbe umezeala (pana la 30% din greutatea sa), nu da senzatia de umed. Umezeala se evapora usor, iar lana ramane uscata. Desi este un material benefic sanatatii, lana nu este recomandata oricui. Cei care sufera de astm bronsic nu este bine sa poarte lana, deoarece le poate provoca un atac de sufocare. Persoanele alergice, de asemenea, nu trebuie sa poarte haine de lana, in special cea neprelucrata.

  • Pentru raceli si dureri de cap

Varice: trei frunze de ficus maruntite se pun in jumatate de litru de votca, se astupa bine si se tine totul la intuneric timp de sapte zile. Se aplica peste venele umflate, se infasoara cu un fular de lana si se lasa asa peste noapte. Compresele se fac zilnic, timp de 10 -15 zile. Pentru dureri de umeri, se amesteca doua pachetele de tamiie pulbere cu 50 g otet de mere. Se imbiba o bucata de stofa de lana cu acest amestec si se aplica pe locul bolnav. Impotriva durerilor musculare: se taie marunt 3-4 cepe, se introduc in sosete de lana si se incalta. Deasupra se pune inca o pereche de sosete de lana. Picioarele raman calde pana cand mirosul de ceapa nu se va simti. Leacul e bun si in caz de febra. Pentru bronsita cronica: se inmoaie o bucata de tesatura din lana in solutie de otet, ulei vegetal si camfor. Se pune pe timpul noptii pe piept. Pe spate se aplica o compresa din hrean dat prin razatoare. In caz de dureri de cap si luxatii, se leaga capul sau piciorul luxat cu un fular din lana nevopsita. Se dizolva doua linguri de sare grunjoasa intr-un litru de apa si se imbiba lana, inainte de folosire. Se aplica umeda sau uscata. Colicile abdominale trec prin simpla asezare a unei bucati de lana pe burta. In spondiloza, se frectioneaza locurile bolnave cu macerat de trandafiri inainte de culcare, apoi se leaga cu un fular de lana. Pentru amigdale umflate, cenusa calda invelita in batic se leaga la gat. Peste batic, se pune un fular de lana. Dupa o noapte, galcile se dezumfla.

  • Patura de lana asigura un somn sanatos

Pe vremuri, romanii aveau plapumi din lana, cuverturi si chiar asternut de pat din lana. Apoi, aceste materiale sanatoase au fost inlocuite cu tesaturi sintetice. Astazi, tot mai multi oameni se intorc la asternutul din lana, pentru revitalizarea organismului. Lana e recomandata si in perne, mai ales celor surmenati. Asternutul din lana asigura un somn sanatos si linistit. In plus, lana nu acumuleaza praf si transpiratie, elimina conditiile de dezvoltare a acarienilor, are proprietati antialergice. Lenjeriile din lana au rol de echilibrare a temperaturii, asigurand corpului omenesc o temperatura inconjuratoare constanta, placuta. Astfel, cei care se supraincalzesc si se dezvelesc riscand sa raceasca, nu vor mai avea tendinta sa faca acest gest in somn. Aceasta proprietate este foarte importanta pentru persoanele predispuse bolilor renale si a celor cu afectiuni locomotorii. Seara, persoanele surmenate trebuie sa se plimbe o ora, cu picioarele goale, pe covorul de lana. Senzatia de sfirseala va disparea. Hainele de lana sunt benefice pentru cei cu afectiuni de rinichi si ficat. Simpla purtare a unui fular din lana pura, infasurat pe git si pe cap, si a manusilor impletite in casa reprezinta un remediu imediat pentru afectiunile sezonului rece: raceli, dureri de git, de cap, sinuzita, degeraturi. In secolele trecute, taranii din Basarabia se tratau de tuberculoza consumand apa ramasa dupa spalatul de lana tunsa.

  • De ce tine cald?

Unul dintre efectele cele mai interesante ale lanii este acela ca ia durerea. Stiintific, aceasta proprietate se explica in primul rand prin prezenta lanolinei, grasimea naturala secretata de animal, care acopera firul de lana. Aceasta substanta intra in componenta medicamentelor antialergice, antiinflamatorii, a remediilor ce ajuta la tratarea leziunilor si a fracturilor. Cea mai mare cantitate de lanolina se gaseste in lana de oi. Lanolina actioneaza asupra receptorilor din piele, diminuand senzatiile de durere. Pe langa efectul biochimic, lana produce si un efect termic. Firul de lana are o structura formata din celule poroase, cu un numar mare de pungi de aer (poate contine pana la 80% aer). Acest lucru asigura o izolare termica eficienta, o face moale si usoara. Caldura lanii imbunatateste microcirculatia sanguina la nivel de capilare, dar actioneaza favorabil si asupra organelor interne, avand efecte benefice contra multor boli. Caldura blanda a lucrurilor de lana reduce simtitor durerile articulare. Sunt folosite in zonele reci pentru a tine cald, insa si beduinii din Sahara si tuaregii poarta lana pentru a le tine racoare. Atunci cand purtam haine din lana, fibrele ei se freaca intre ele si formeaza un camp electrostatic. Cu alte cuvinte, lana „curenteaza”. Aceste scantei au efect curativ. Fiindca absoarbe umezeala, respinge apa, respira si este naturala, lana este buna si pe post de scutec pentru bebelusi. In plus, nu produce iritatii, datorita lanolinei cu efect dezinfectant.

  • Material de constructie in Bran

Printre proprietatile uimitoare ale lanei trebuie sa amintim si faptul ca se auto-curata. Umezeala absorbita in combinatie cu lanolina formeaza un fel de sapun natural, care este si antibacterian. Mirosurile urate sunt si ele absorbite, iata un motiv pentru care lana e folosinta in expeditii, acolo unde spalatul rufelor nu este posibil. Lana este singurul tip de fibra care rezista in mod natural la foc, spre deosebire de cele sintetice care se topesc instantaneu si se lipesc de piele. Sub foc puternic arde si lana, insa e o ardere molcoma, iar daca focul este andepartat, arderea se opreste (self-extinctor). Acesta este unul dintre motivele pentru care lana este preferata de armata americana si de companiile care produc avioane. Lana de oaie este o inventie geniala oferita de „mama natura” pentru termoizolatie. Este din ce in ce mai apreciata ca material de constructie modern cu caracteristici deosebite: tine si mentine caldura, confera soliditate casei, este elastica, izoleaza fonic si nu conduce la incendii devastatoare. Lana este aprobata oficial ca material de constructii in toate tarile europene, dar vechii braneni au descoperit acest lucru de cateva sute de ani. In 1818, au construit o biserica din lana oilor pe care le pastoreau. Lana de calitate nu este ieftina, si aceasta tocmai datorita proprietatilor sale. Din pacate, omul modern a eliminat lana naturala din viata sa si a facut astfel o grava eroare.

  • Care este cea mai buna lana?

Exista mai multe varietati de lana, in functie de animalul de la care a fost recoltata. Unele lucruri au mentionate pe eticheta precizarea „lana pura virgina”. Numai prima lana, prelucrata recent si furnizata de oile sanatoase primeste aceasta denumire. In comparatie cu lana obisnuita, fibrele au un luciu nobil si natural. Lana pura virgina nu se sifoneaza si, in varianta rezistenta, poate fi spalata la masina. Mieii in varsta de 6 luni furnizeaza si ei o lana deosebit de fina. Lana de capra are o structura mai aspra, de aceea se foloseste mai ales puful moale si rezistent la rupere. Avand in structura lui 20 de aminoacizi, s-a dovedit a fi un remediu bun in varicoza si amigdalite. Despre hainele impletite din lana tepoasa de capra, batranii spuneau: „Cu cat mai aspru este puloverul, cu atit mai tari sunt nervii”. Pernutele umplute cu par tuns de capra se aplica pe ficatul sau rinichii bolnavi. Lana de Merinos se obtine prin tunsul oilor din rasa Merinos, originale din Spania, dar crescute in special in Australia si Noua Zeelanda. Calitatea lanii este data de firul fin. Ca in orice ingredient legat de sanatate, exista si lana organica. Adica, nu se folosesc substante nocive in procesul de fabricatie, iar blana oilor nu a fost tratata cu pesticide, insecticide, solventi, majoritatea fiind substante clasificate ca periculoase de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Acestea sunt asociate cu cancerul, malformatii congenitale si hormonale, cu efecte negative asupra functiei de reproducere la oameni si animale. Bebelusii sunt deosebit de vulnerabili. Automat, nici imbracamintea obtinuta din lana organica nu contine reziduuri. Animalele care dau lana organica maninca ecologic, fara hormoni sintetici, de pe pasuni nepoluate.

Cititi si Imbracamintea si Hipotermia si Raceala si gripa si Leacuri de la stana

  • Stiati ca?

- Fibrele de lana pot fi rasucite de 20.000 de ori fara sa se rupa, in timp ce bumbacul poate fi rasucit doar de 75 de ori. Lana are elasticitate naturala, si permite alungirea cu 25-30% inainte de rupere.

- Imbracamintea din lana rareori trebuie spalata, de cele mai multe ori fiind suficienta o aerisire temeinica. Lana se spala la maxim 30 grade Celsius.

- In timp ce Australia este lider in furnizarea lanii brute, SUA este principalul cumparator al articolelor din lana.

- Cea mai calitativa lana provine de pe spatele si partile latelare ale ovinelor, aceasta fiind folosita pentru articole vestimentare. Din lana de calitate inferioara se tes covoare.

- O singura operatiune de degresare a lanii este echivalenta cu poluarea produsa de 30.000 oameni.

- In secolul XVII, in sedintele solemne ale senatului care conducea orasul Liverpool, senatorii stateau asezati pe cate un sac de lana, in semn de omagiu pentru acest produs textil care aducea bogatia tinutului.

- Factorii care influenteaza calitatea lanii sunt: rasa oii, clima, hrana, sanatatea, anotimpul in care este tunsa si varsta animalului.