Dieta cretana

Cu dieta cretana, slabesti si te mentii

Alimentatia de pe insula Creta, cu ulei de masline, branza de capra, paine neagra, fructe, legume si vin, asigura o inima sanatoasa

  • Fara lapte de vaca

Dieta cretana se bazeaza pe cateva principii: e bogata in acizi grasi nesaturati, legume, fructe, cereale si saraca in produse de origine animala. Fiecare masa e asortata cu vin rosu de buna calitate, nu mai mult de doua pahare pe zi la barbati si unul la femei. Industria vinului din Creta are o vechime de peste 3.500 de ani. Aici se face vin cu o savoare deosebita, imbinand tehnologia moderna cu metodele traditionale. Regimul este aproape in intregime lipsit de grasimi animale, dar in locul acestora se consuma ulei de masline, peste, oua. In dieta cretana sunt excluse prajelile, mancarurile pregatite cu grasime, untul, carnea rosie sau laptele de vaca. Ierburile aromate (oregano, busuioc, cimbr, menta, rozmarin, musetel, salvie) sunt consumate in cantitati considerabile si mai ales proaspete. De retinut: acest regim alimentar trebuie completat cu miscare, 30 de mimute pe zi. Regimul cretan este mai mult decat o dieta de slabire, e si una sanatoasa, care merita mentinuta toata viata. Cu acest regim nu se slabeste spectaculos, deoarece este un program pe termen lung, dar se pierd pana la 2 kg in primele saptamani. In acest timp, va puteti rasfata organismul cu preparate delicioase, practic nici nu va veti infometa, nici nu va veti pune pofta-n cui. Acest tip de alimentatie permite o slabire armonioasa si asigura mentinerea greutatii ideale.

Dupa mesele bogate de sarbatori, cu totii ne-am propus sa revenim la greutatea normala. Miscarea face minuni, insa si ceea ce mancam si in ce cantitati conteaza pentru silueta si pentru sanatatea generala. Nutritionistii promoveaza multe diete, fiecare este liber sa o aleaga pe aceea care i se potriveste, pe care o poate urma si pentru care a primit indicatii de la specialist. Una dintre dietele cele mai apreciate si mai eficiente este cea cretana. Desi isi are originea in Creta, nu este acelasi lucru cu dieta mediteraneeana. Desi se aseamana, exista cateva deosebiri intre aceste regimuri. Dietei cretane i s-a dus vestea ca protejeaza de bolile cardiovasculare si previne cancerul. Cretanii nu sunt obezi, motiv pentru care cei care s-au decis sa urmeze regimul vor avea beneficiu dublu: vor slabi, iar ulterior, isi vor mentine greutatea. Mai mult, se pare ca aceasta dieta prelungeste viata si se spune ca e preferata celor care au incercat sa slabeasca fara succes.

  • Carne, doar la sarbatori

Se presupune ca dieta cretana are o vechime de peste 5.000 de ani, insa in ultimii ani a castigat interesul specialistilor si e tot mai populara datorita efectelor benefice asupra sanatatii si ca metoda de slabit. Se bazeaza pe cateva alimente naturale care se gasesc din belsug pe insula Creta: ulei de masline, branza, vin rosu, paine, fructe, multe condimente, miere, sirop de struguri. Se stie ca, pana acum cativa ani insularii Cretei nu mancau carne. Astazi ei pun la masa carne doar de cateva ori pe an, in timpul sarbatorilor sau duminica. Consumul de carne este cu 32% maic decat in nordul Europei, iar cel al carnatilor, cu 54% mai mic. In schimb, la fiecare masa a cretanilor gasim legume si vin rosu. Colesterolul are valori infime printre localnici, iar de atac de cord se aude doar la stiri. Incidenta bolilor de inima este cu 95% mai mica decat in restul Europei. Secretul consta intr-o dieta bogata in vitamine, minerale si fibre si saraca in grasimi saturate. Un studiu american a aratat ca pacientii care au probleme cu inima si care au ales regimul cretan, au putut reduce riscul de atac de cord cu pana la 70% in numai sase saptamani. Mai mult decat sanatos, regimul cretan ajuta la dobandirea unei greutati normale si pastrarea acesteia fara efort. De aceea, nutritionistii recomanda acest regim tuturor femeilor si tuturor celor care sunt nemultumiti de rezultatele regimurile de slabire la care au apelat. Dieta este excelenta si pentru gurmanzi, bucataria cretana oferind meniuri simple, dar apetisante si extrem de variate. Fiindca alimentele recomandate se pot procura usor si nu sunt scumpe, nimeni nu se poate plange ca ar fi greu de urmat.

  • Inrudita cu dieta mediteraneana

Intre regimul cretan si cel mediteranean exista multe asemanari, dar si deosebiri. Cel mediteranean este raspandit in Spania, Franta, Italia, Grecia. Desi bucataria mediteraneana variaza in functie de regiune, consta in general in legume, fructe, plante aromate, cereale integrale, nuci, seminte, ulei de masline extravirgin, lactate, peste, vin rosu. Toate alimentele se folosesc in stare proaspata, neprocesate, legumele si cerealele se coc natural la soare. Dieta cretana are toate elementele celei mediteraneene, dar alimentele sunt ecologice, fermierii de aici fac chiar cercetare pentru a dezvolta aceasta agricultura sanatoasa. Cretanii consuma cantitati mai mari de ulei de masline, in special presat la rece, leguminoase, fructe si cartofi decat ceilalti mediteranneni. In schimb, carnea rosie ajunge pe mesele cretanilor mult mai rar decat la mediteranieni. Stilul de viata cretan inseamna si calm, relaxare la masa si activitate fizica regulata. Cretanii nu mananca des, dar cand se aseaza la masa stau cate o ora si in acest timp uita de probleme. Plus ca, la pranz, se odihnesc timp de o ora.

  • Niciun strop de zahar

Alimentatia cretanilor respecta piramida alimentara, este o dieta foarte echilibrata si furnizeaza toate elementele nutritionale necesare organismului pentru o buna functionare: vitamine, Omega-3, acizi grasi, fibre, proteine, antioxidanti si multe altele. Asadar, ca sa fiti cretani, puteti manca fructe, legume, salate, paine, cereale, branza slaba, oua, branza de capra, ulei de masline sau de rapita. Carnea este admisa daca e de pui sau de peste. In Creta, se consuma cu 18% mai mult peste decat in nordul Europei. Desertul cretan consta, de obicei, in fructe sau branza. Folositi ca sursa de zahar doar fructele si mierea. Cretanii nu consuma deloc zahar. Mierea este bogata in vitamine (in special, vitamina E) si substante antioxidante, care contribuie la prevenirea cancerului. Mierea cretana este complet naturala. Apicultorii cretani nu trebuie sa hraneasca albinele cu zahar, deoarece nu exista anotimpuri cand vegetatia salbatica este acoperita cu zapada, astfel ca albinele gasesc hrana tot timpul. Branza preferata a cretanilor are diferite gusturi si poate fi dulce sau sarata. Se prefera in special cea de capra si oaie. Cu toate ca se spune ca aceste sortimente sunt pline de grasimi rele, cretanii n-au colesterolul crescut, dieta echilibrandu-se cu un aport crescut de legume si fructe.

  • Ulei de masline si paine neagra

Cel mai important igredient al alimentatiei cretane este uleiul de masline si e bine sa fie consumat la fiecare masa. Cercetarile demonstreaza ca, pe langa faptul ca protejeaza sistemul cardiovascular, uleiul de masline extravirgin reduce colesterolul rau, e un excelent antioxidant, lupta impotriva cancerului, ajuta ficatul si este ideal pentru cei care sufera de diabet. Rata de incidenta a cancerului e cu 50% mai redusa decat in Italia, unde e raspandita dieta mediteraneana. Alimentatia cretana reduce efectele imbatranirii si tensiunea arteriala, riscul de astm si artrita. Calitatea uleiului de masline din Creta este superioara, nu este procesat industrial, nu are chimicale si aditivi. Uleiul de masline extravirgin, obtinut din masline provenite din culturi biologice, este cel mai important si valoros produs ecologic al Cretei. Painea cretanilor este cu tarate. Se spune ca painea din grau cretan previne cancerul gatrointestinal. Pana acum 20 de ani, cretanii consumau numai paine neagra, astazi mai admit si paine alba, de cinci sau sase ori pe an, la sarbatori. Pana si restaurantele de lux ofera paine neagra, traditionala, eventual stropita cu putin ulei de masline si cu rosii si branza deasupra.

  • Multe portocale si struguri

Fata de regimul mediteranean, cel cretan se bazeaza si pe un consum mare de fructe. S-a estimat ca locuitorii Cretei consuma de patru ori mai multe fructe decat orice alte popoare mediteraneene si de sase ori mai mult decat nordicii. Portocalele sunt specifice zonei si se mananca mai ales proaspete sau sub forma de suc. Continutul bogat in fibre alimentare al meniului cretan previne constipatia si toate maladiile provocate de o alimentatie saraca in fibre. Potrivit expertilor in nutritie, rosia este una dintre putinele legume importate pe insula, dar a fost integrata rapid in bucataria cretana. Tomatele din Creta contin cantitati mari de substante antioxidante, deoarece se coc natural, fara chimicale. Strugurii sunt printre cele mai cultivate fructe in sezonul de vara. Coaja boabelor de strugure, bogata in antioxidanti, e o uzina de medicamente naturale, ajuta foarte mult in lupta cu cancerul. Stafidele, obtinute tot din struguri, sunt nelipsite in bucataria cretana, ca gustari. Cretanii mai mananca si fasole si cereale integrale, surse de fibre solubile care reduc colesterolul. Fructele si semintele oleaginoase, in special nucile, constituie o gustare foarte populara pentru cretani. Bogate in acizi grasi nesaturati, acestea ofera un adevarat scut pentru inima.

    • Un regim valabil pe toate meridianele

In anii 60, americanul Ancel Keys a facut un studiu comparativ al obisnuintelor alimentare in sapte tari de pe trei continente: Finlanda, SUA, Olanda, Italia, Iugoslavia, Grecia si Japonia. El a ajuns la concluzia ca Grecia, si indeosebi Creta, prezenta cea mai scazuta rata la nivelul mondial a mortalitatii cauzate de afectiuni coronariene. La sfarsitul anilor 80, cercetatorul francez Serge Renaud a transpus obisnuintele alimentare ale cretanilor in Franta, la Lyon. La sfarsitul celor cinci ani, a ajuns la concluzia ca longevitatea locuitorilor Cretei se datora alimentatiei si, in general, modului lor de viata. Regimul a fost apoi prescris si pacientilor cu accident cardiovascular, pentru a preintampina recidiva. In toate cazurile, dieta cretana a dat rezultate spectaculoase, imbunatatind sanatatea.

Cititi si Dieta mediteraneana si Dacii si romanii si Dieta alcalina si Ortorexia