Arbori exotici

Medicamente din arbori exotici

Arborele de cacao, eucaliptul, arborele Camu-Camu sunt copaci necunoscuti la noi, dar care furnizeaza o intreaga farmacie de substante utile sanatatii

Arborilor din padurile tropicale le plac umezeala si temperatura constanta. La noi, sunt cultivati doar in scop ornamental. Dar in zonele lor de origine, cresc in paduri impresionante. Localnicii le-au descoperit de mii de ani proprietatile medicinale, care s-au transmis in intreaga lume. Astazi, industria farmaceutica exploateaza din plin substantele cu rol curativ provenite din fructele, semintele sau frunzele a sute de specii de arbori considerati de noi exotici. Iata cativa dintre acesti copaci datatori de sanatate.

  • Pudra de cacao, aliatul inmii

Arborele de cacao ne daruieste un ingredient extraordinar pentru sanatate: pulberea de cacao. Aceasta nu trebuie confundata cu ciocolata, un aliment ultraprocesat si nociv, in care cacaua este rafinata si prajita, saracita de elementele cele mai sanatoase pe care le contine din belsug. Fructul arborelui este oval, iat la maturitate, are culoarea de la galben la portocaliu, cintarand aproximativ 500 g, atunci cand s-a copt. Un fruct contine 20-60 seminte, incorporate intr-o pasta de culoare alba. Semintele sunt principalul ingredient al ciocolatei, in timp ce pulpa este utilizat in unele tari in pregatirea unui suc revigorant. Pudra de cacao este utilizata de mii de ani in tratamentul natural al unor boli, dar si pentru prevenirea acestora si asigurarea unei bune functionari a organelor interne. Scade tensiunea arteriala, diminueaza colesterolul, reduce nervozitatea, contine antioxidanti care previn afectiunile cardiovasculare si atacurile cerebrale. Patru grame de cacao sporesc eficacitatea inimii cu 33%. O cana de cacao calda (preparata din pudra de cacao, nu ciocolata calda la plic) e cea mai buna cale de a alimenta organismul cu antioxidanti, de a preveni cancerul si imbatranirea. Consumul de cacao reduce factorii de risc responsabili de diabet si lupta cu tumorile.

  • Uleiul de cedru trateaza ulcerul

Cedrul este un conifer cu proprietati vindecatoare prin acele sale. Fitoterapia recomanda uleiul de cedru in scop profilactic: o lingurita cu 30-60 minute inainte de masa de 2-3 ori pe zi, timp de 40-60 de zile. Uleiul de cedru, comparabil cu cel de masline, a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru tratarea gastritei, ulcerelor, asteniei, surmenajului, migrenelor. Proteinele din uleiul de cedru contin 19 aminoacizi, dintre care 70% sunt esentiali. Vitaminele stabilizeaza sistemul nervos central, imbunatatesc compozitia sangelui si actioneaza favorabil asupra pielii. Uleiul e foarte bogat in vitamina P, de trei ori mai multa decat in uleiul de peste, contribuind la reducerea nivelului de colesterol. Nucsoarele de cedru erau folosite pentru tratarea abceselor. Taritele si pulberea nucsoarelor se foloseau pentru pielea crapata de frig si aspra, sub forma de bai. Aceste bai erau recomandate si in caz de arsuri, dar si pentru calmarea sistemului nervos. Se mai pot trata cu macerat din nucsoare si artrita, guta, disfunctiile metabolice si avitaminozele, problemele de auz. Vracii siberieni recomandau folosirea unei potiuni din coji de nucusoare de cedru pentru hemoroizi, litiaza biliara, intarirea sistemului imunitar. Mobilele facute din lemnul acestui arbore emana un miros placut, dar alunga insectele si carii. Datorita proprietatilor antimicrobiene, in Europa Occidentala, lemnul de cedru este folosit la fabricarea recipientelor destinate conservarii si transportului de lapte.

  • Patru arbori-medicament

Arborele de matase. Este util in medicina naturista prin frunze si radacini. Extractele au actiune antimicrobiana, astringenta, diuretica, gebrifuga. Se recomanda in tratarea depresiei, iritabilitatii, insomniei si pentru stimularea memoriei. Tratamentele externe se folosesc in cazul leziunilor, umflaturilor si absceselor.

Arborele de paine. Originar din Malayesia, este o adevarata binefacere pentru populatiile locale, care il considera hrana lor de baza. Fructul de marimea unui dovleac este folosit in alimentatie copt in cuptor sau fiert. Copt, aminteste de gustul painii de grau. Din el se obtine prin uscare o faina din care se face aluat cu diferite intrebuintari. Aceste fructe se pot pastra in pamant vreme indelungata, de unde se scot numai in momentul utilizarii.

Arborele de Shea. Untul de Shea se obtine din fructele arborelui african de shea si este cunoscut drept un excelent hidratant al pielii. Intra in compozitia cremelor de fata si de corp, previne aparitia vergeturilor, a ridurilor, a petelor de varsta, trateaza arsurile solare, previne aparitia dermatitei de scutec si iritarea la bebelusi, vindeca muscaturile de insecte. Untul de Shea are o mare putere de vindecare datorita continutului mare de vitamine E si A si acid cinamic. Poate fi consumat atit in stare naturala, cat si in loc de unt de cacao, la fabricarea ciocolatei.

Arborele de cola. Este originar din vestul Africii, iar de la el se utilizeaza semintele care au rol de stimulare a sistemului nervos central, antidepresiv, astringent, diuretic. Actioneaza ca antidepresiv si stimuleaza sistemul nervos central. Amelioreaza cateva cazuri de depresie asociata cu slabiciune si debilitate. Poate vindeca anumite tipuri de migrene si anorexia. Decoctul se prepara din 1-2 lingurite de pudra de seminte de cola intr-o cana cu apa, care se fierbe 10-15 min. Se bea de cate ori este nevoie. Tinctura se administreaza in picaturi, cel mult doua pe zi. in uz intern, tratamentul cu infuzie sau pulbere de cola e bun in stari de epuizare, convalescenta, diaree, insuficienta respiratorie, obezitate (dizolva grasimile), eforturi intelectuale sustinute (stimuleaza memoria), anorexie, depresie, migrene. Contraindicatii: hipertensiune, sarcina si alaptare, copiilor sub 14 ani.

Cititi si Fructe exotice si Kiwi.

  • Untul de cacao, un excelent anti-celulitic

Conchistadorii spanioli au observat ca aztecii puteau alerga distante incredibile fara sa oboseasca. Rezistenta lor se datora acestei bauturi din cacao. Pudra de cacao contine 10% grasimi, 6% flavonoli, minerale (magneziu, cupru, calciu, fier, potasiu, mangan), vitaminele A, B1, B2, B3, C, E. Cacaua contine si putina cafeina. Acest praf cu efecte miraculoase are si renumele de excelent afrodisiac. Un produs obtinut din cacao, untul de cacao, are si el efecte terapeutice. Se obtine din presarea boabelor si are culoarea alba si aspect cremos. Untul de cacao contine acizi grasi (stearic, palmitic, oleic, linoleic), esentiali in refacerea pielii, motiv pentru care e folosit in industria cosmetica, in special la fabricarea produselor pentru bronzat. Untul de cacao brut pastreaza intacte toate proprietatile boabe lor de cacao. Este un puternic antioxidant, redutabil remediu impotriva radicalilor liberi si o buna sursa de colesterol bun, asigurand protectie inimii si sistemului cardiovascular. in acelasi timp, untul de cacao stimuleaza producerea de colagen, lupta impotriva imbatranirii pielii si pastreaza elasticitatea si fermitatea tesutului cutanat. Tratamentul cu unt de cacao impotriva celulitei da rezultate foarte bune. Mai este folosit in industria farmaceutica pe post de materie prima in fabricarea supozitoarelor. Iata o reteta delicioasa si sanatoasa din cacao: boabe pure de cacao macinate, lasate 10 minute in apa fierbinte, plus lapte de soia, putina scortisoara si piper cayenne. Acest desert, o ceasca pe zi, va imbunatati starea de sanatate generala.

  • Arborele cu cea mai multa vitamina C

Despre arborele Camu-Camu se spune ca are cel mai mare continut de vitamina C dintre toate sursele naturale. Este un arbust stufos care creste de-a lungul Amazonului. Fructele contin vitamina C (1.800-2.700 mg la 100 g de pulpa, adica 2-3 % din partea comestibila). Vitamina C este un puternic antioxidant care previne deteriorarea cauzata de radicalii liberi asupra ADN-ului celulelor intregului organism, ajutand astfel in preventia cancerului si a problemelor cardiovasculare, a racelilor si gripei. Stmuleaza sistemul imunitar, iar efectele sunt potentate atunci cand aceasta vitamina este luata din sursa naturala, unde este insotita de substante care-i favorizeeaza absorbtia. Camu-camu este si o sursa importanta de potasiu. in comparatie cu portocalele, camu-camu contine de 50 de ori mai multa vitamina C, de 10 ori mai mult fier, de 3 ori mai multa vitamina B3, de doua ori mai multa vitamina B2 si cu 50% mai mult fosfor. Fructul acestui arbore protejeaza sistemul nervos, fibatran de mare ajutor in afectiuni precum Alzheimer si alte boli neurodegenerative, depresii, lipsa de concentrare, probleme oculare. Are si proprietati anti-inflamatorii si anti-reumatismale. Previne ingrosarea arterelor, trateaza gingivita, ajuta ficatul sa se detoxifieze, sporeste fertilitatea, combate durerile de cap, omoara bacteriile (direct pe piele). Are efecte anti-ulcer, anti-herpes, antihipertensive. in Brazilia, camu-camu se foloseste pentru protejarea, intarirea si descurcarea parului. Fructele minune sunt folosite si in produse cosmetice (sampoane, balsamuri, masti de par). Pentru uz intern, pudra de camu-camu se recomanda in doze de cate doua lingurite pe zi.

  • „Arborele febrei“

Eucaliptul este un arbore originar din Australia. Exista peste 600 specii de eucalipt, dintre care doua sunt utilizate in fitoterapie, sub forma de ulei esential. Acest arbore poseda proprietati medicinale prin eucaliptolul continut in frunze. Este supranumit si „arborele febrei“ pentru virtutile sale antipiretice. Este recomandat pentru tratarea tusei, a sinuzitei, racelii si bronsitei, sub forma de infuzie sau de ulei esential, in inhalatii sau masaj. Pentru infuzie, se pun 3-4 frunze de eucalipt la o ceasca cu apa. Se fierb si se lasa la infuzat timp de 10 minute. Uleiurile esentiale se folosesc in inhalatii sau contra tusei, sub forma de masaj pe piele. in tratament extern, uleiul esential de eucalipt are efect si asupra reumatismului si migrenei. Dar nu este recomandat gravidelor, mamelor care alapteaza si copiilor sub un an. Eucaliptul are efect inviorator, de improspatare, e foarte apreciat in cazuri de oboseala, scaderea puterii de concentrare, dureri de cap sau debilitate. Actiunea antivirala a eucaliptului se manifesta benefic in infectii respiratorii: raceala, gripa, sinuzita, pneumonie, bronsita. Decongestioneaza caile respiratorii si fluidifica secretiile, sub forma de inhalatii. Eucaliptul este un remediu important in tratarea artritei, mai ales cand simptomele sunt agravate de vreme rece. Se aplica comprese sau masaj pe zonele dureroase. Uleiul esential de eucalipt poate fi folosit in infectii genito-urinare (cistita, nefrita, leucoree,) sub forma de masaj sau bai de sezut. impiedica proliferarea infectiilor si de aceea se poate folosi in herpes, rani, ulceratii, dar si in intepaturi de insecte, sub forma de comprese. Utilizat in candela, este un excelent antiseptic pentru aerul din camera.