Prunele

Cura cu prune

Aceste fructe ofera o detoxifiere generala a organismului, intaresc sistemul nervos si energizeaza

  • Nu sunt recomandate in diabetul zaharat

Unii medici recomanda cura cu prune ca un remediu natural in cazul problemelor de fertilitate. Mai mult, ele sunt benefice chiar si femeilor care sunt deja insarcinate, deoarece contin calciu, fiind indicate mai ales in ultima perioada a sarcinii, pentru a se evita afectiunile stomatologice, hipertensiunea, sau, dupa sarcina, osteoporoza. O singura contraindicatie au minunatele prune: nu fac bine diabeticilor, din cauza continutului bogat in zaharuri. Fiind foarte nutritive, se recomanda sportivilor, copiilor, precum si persoanelor cu regimuri hipoazotate. In general, despre prune, numai de bine. sunt cele mai sanatoase medicamente din farmacia naturii a lunii august.

  • Tuica si vinul care vindeca

Vinul tonic din prune uscate se recomanda anemicilor, reumaticilor si celor suferinzi de dischinezie biliara. Acesta se prepara astfel: 300 g prune uscate, 1 l de vin rosu, 1 cm de baton de vanilie si 150 g zahar se pun la macerat intr-un castron, amestecandu-se bine. Se lasa trei saptamani la temperatura camerei, dupa care se strecoara si se adauga un paharel de tuica de casa. Se iau intre 30 si 50 ml de trei ori pe zi, inainte de mese. tuica curata de prune, in cantitate mica, este un stimulent general si un bun tonic digestiv.

  • Ajuta la frumusete

Prunele bine coapte se folosesc si in cosmetica. Mastile cu prune, fiind astringente, sunt recomandate in cazul tenului gras, cu porii deschisi. Fructele se zdrobesc si se tin pe fata timp de 20 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Masca poate fi combinata si cu un albus de ou batut spuma. Cura de prune uscate timp de pana la cinci zile pe luna este benefica pentru detoxifierea tenului. Iar daca, din cauza stresului, traversati o perioada de cadere masiva a parului, faceti un decoct din frunze de prun si clatiti-va saptamanal cu el pe cap.

Cititi si Caisele si Constipatia si Siropuri.

Prunele! Aceste fructe aromate si racoritoare sunt una din minunile naturii. E pacat sa nu profitam de ele atita vreme cat se gasesc din belsug, nu sunt scumpe, iar beneficiile pentru sanatate sunt imense. Prunele ne aduc o mare concentratie de vitamine si minerale, ajuta la slabit, vindeca unele afectiuni, detoxifica organismul si fac bine la frumusete. Prunele crude, sub forma de suc, nectar sau gem, chiar si prunele uscate, au efectul unui tonic extrem de eficient, inlocuiesc medicamentele si redau vioiciunea organismului.

  • Alunga oboseala

Prunele pe care le gasim in piata sunt de o mare diversitate de soiuri. Toate sunt bune, depinde de gust alegerea tipului de pruna pe care il puteti manca in cantitati mari cu placere. O cura de prune este cel mai la indemana tratament pe care-l putem face in luna august, pentru intarirea organismului. Vom elimina toxinele, vom purifica ficatul, toate organele vitale vor primi din plin energie. Banala pruna este un rezervor fantastic de vitamine A, B1, B2 si C, minerale precum sodiul, potasiul, calciul si fierul, precum si de acizi organici, protide si celuloza. Datorita substantelor pe care le contin, prunele au proprietati antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoliente si dezintoxicante. Diminueaza inflamatiile si usureaza tranzitul intestinal. sunt foarte bune si in cazuri de anemie, constipatie sau hemoroizi. Datorita magneziului din compozitia acestui fruct, pruna alunga oboseala si trateaza starile de nervozitate. Cura cu prune va creste eficienta memoriei si a capacitatii de concentrare.

  • Laxativul cel mai sanatos

Ce mai contin prunele? Apa (80%). Ceea ce favorizeaza eliminarea renala, prunele fiind un ajutor pretios celor care au tendinta de a face pietre la rinichi sau sufera des infectii urinare. si cei care au o vezica biliara lenesa beneficiaza de avantaje, prunele stimuland functionarea bilei. Bogatia de fibre a prunelor si prezenta sorbitolului accelereaza tranzitul intestinal. Prunele relaxeaza tesuturile, diminuand starea de inflamatie si crescand peristaltismul intestinal, usurand tranzitul prin lubrefiere. Pruna e una dintre cele mai eficiente si igienice laxative naturale. in caz de colon iritabil, datorita pectinei, elimina crampele si regleaza evacuarea balastului alimentar. Ca laxativ, se recomanda si prunele uscate, inmuiate in prealabil in apa timp de 6-8 ore. Se consuma 8-20 de prune, dimineata, pe stomacul gol, eventual cu paine integrala si iaurt. si compotul de prune are efect laxativ, mai ales cand este consumat, la aceeasi masa, cu miez de nuca usor prajit.

  • Pruna previne bolile cardiovasculare

Aceste fructe aromate mai contin si potasiu (300 mg la 100 g de fruct proaspat). Nevoia zilnica de potasiu a unui adult fiind de 3,2 g, este clar ca o cura cu prune va ajuta metabolismul si va ajuta inima sa functioneze corect. Furnizand, in medie, 52 de calorii la suta de grame, datorita glucidelor continute, nutritionistii le recomanda fara rezerve pentru refacerea rezervelor de energie ale bolnavilor cronici, anemicilor, celor cu imunitatea scazuta sau a celor cu apetit scazut. Prunele mai contin pigmenti antocianici care, impreuna cu vitamina P, intaresc peretii vaselor sanguine, ferindu-ne astfel de formarea periculoaselor cheaguri de sange, de arteroscleroza, embolii pulmonare si anevrisme.

  • Proaspete, uscate, gem sau in placinta

Cura cu prune poate dura trei zile sau doua saptamani, in functie de afectiunea tratata si efectele scontate. in cele trei zile se consuma doar prune proaspete, in combaterea aterosclerozei, obezitatii, hipertensiunii si reumatismului. Cura de mai multe zile presupune consumul acestor fructe cu o jumatate de ora inaintea meselor. Se vor obtine o detoxifiere generala a organismului, intarirea imunitatii si tonifierea tuturor organelor. Pentru efectele diuretice si laxative, cat si pentru decongestionarea ficatului, se poate folosi si decoctul de prune uscate, 2 cani/zi. in stare proaspata, prunele au si utilizari culinare: la placinta, tarta, prajituri, precum si la prepararea de magiun, dulceata, compot, jeleu. Din prune uscate se pregatesc diverse mancaruri, cu sau fara carne (de post). In scopuri terapeutice, se folosesc prunele proaspete, prunele uscate, produsele obtinute din prune (compoturile, indeosebi) si decoctul din frunze. Jeleul si gemul de prune salbatice sunt un remediu excelent pentru gatul uscat si iritat. Pentru efecte imediate, dizolvati o lingurita cu varf intr-o cana cu apa fierbinte in care ati adaugat suc de lamaie si putina scortisoara, si beti acest amestec inainte de culcare.

  • Si frunzele au efecte terapeutice

Decoctul din frunze de prun, 25-30 g frunze la 1 litru de apa, are proprietati diuretice, laxative, febrifuge si vermifuge. Tot cu efecte vermifuge este si urmatorul leac: se lasa la inmuiat peste noapte 10 prune uscate, dimineata se fierb 10 minute. Prunele se mananca pe loc, iar apa se imparte in patru portii care se beau pe parcursul zilei. Florile de prun proaspete sau uscate, infuzate in lapte clocotit, sunt un purgativ extrem de eficient. 30 de frunze de prun se fierb intr-un litru de apa timp de 5 minute. Se bea cate o ceasca dupa fiecare masa, vreme de 5 zile, tot ca laxativ. Pentru hemoroizi si ficat congestionat, se recomanda urmatorul tratament pentru o zi: 24 sau 60 de prune uscate fara samburi se tin in apa rece 12 ore, apoi se fierb in multa apa timp de doua-trei ore, schimband apa o data la o ora. S Contra febrei se prepara un decoct de frunze uscate de prun. 25g de frunze maruntite se fierb nu mai mult de 5 minute intr-un litru de apa, apoi se lasa acoperit 10 minute. Se beau doua cesti pe zi sau cand apar puseele de febra.