Dieta mediteraneana

Adevarul despre dieta mediteraneana

Problemele inimii, cancerul, depresia, bolile cronice pot fi prevenite cu o alimentatie bogata in ulei de masline, peste si vin

  • De ce e permis vinul?

Vinul rosu este inclus in dieta mediteraneana, dar in cantitati moderate: un pahar, femeile, si doua pahare pe zi, barbatii. Vinul are un nivel ridicat de antioxidanti, cum ar fi resveratrolul, care ajuta la reducerea daunelor provocate arterelor de un regim alimentar cu un continut ridicat in grasimi saturate. Daca doriti sa evitati alcoolul, puteti inlocui vinul cu sucul de struguri rosii. Carnea de pasare este recomandata cu multa moderatie, daca alegem sa tinem dieta mediteraneana, iar carnea rosie trebuie consumata foarte rar. Grasimile animale sub forma de unt, smintina, brinza topita si slanina trebuie excluse. Fructele de mare sunt specifice dietei mediteraneene. Au un continut redus de calorii, daca sunt consumate fierte sau la gratar si mai putin prajite sau pane. Sunt bogate in vitamine din complexul B, ajuta la o mai buna functionare a creierului, sunt antiinflamatoare, reduc colesterolul si, ca urmare, scad riscul bolilor cardiovasculare. Proteinele superioare din componenta fructelor de mare sunt usor absorbite de organism. Zincul, fierul, cuprul, potasiul, iodul, fosforul si seleniul din fructele de mare intaresc sistemul imunitar si revigoreaza organismul. Fortifica unghiile, insanatosesc parul. Mentin gingiile sanatoase. Contin de 26 de ori mai mult calciu decat orice alt aliment, iar fluorul lupta impotriva cariilor dentare. Fructele de mare ajuta la imbunatatirea vederii. Lactatele sunt recomandate in aceasta dieta cu masura: iaurt, branza slaba, parmezan, lapte proaspat. Iaurtul este deosebit de benefic avand in vedere ca mai contine si bacterii vii, cu rol de reglare a balantei florei intestinale.

  • Risc diminuat de cancer

Prin urmare, daca dorim sa urmam dieta mediteraneana, trebuie sa bem un pahar de vin rosu sau un suc de struguri rosii pe zi, sa folosim ulei de masline extra virgin la gatit si in salata, sa mancam cereale integrale, sa consumam iaurt, multe fructe si legume de preferat in stare cruda, sa mancam mai mult peste si mai putina carne rosie sau de pasare si sa adaugam condimente si multe ierburi aromatice in mancaruri. Dieta mediteraneana este recomandata si femeilor insarcinate (exceptand vinul). Copiii mamelor care adopta o dieta mediteraneana in timpul sarcinii prezinta mai putine sanse de a dezvolta ulterior astm si alergii, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii greci. Tot alimentatia de tip mediteraneean ajuta femeile sa ramana insarcinate, acest stil de viata reducand semnificativ problemele de fertilitate. Ovarele functioneaza mai bine, imbunatatind procesul de ovulatie. S-a mai constatat ca adeptii bucatariei mediteraneene sunt cu 30% mai putin expusi depresiei. De asemenea, scade incidenta bolii Parkinson si a bolilor cronice. Dieta mediteraneana prelungeste viata cu pana la 15 ani, la femei, si opt ani, la barbati, daca este combinata cu exercitii fizice si daca se evita fumatul. Riscul de boli grave este mult diminuat cu plimbari in aer liber si diminuarea stresului. Femeile care urmeaza dieta traditionala mediteraneana au un risc cu 22% mai scazut de a se imbolnavi de cancer de sin dupa menopauza. Alte studii au descoperit ca dieta este utila si in prevenirea cancerelor de colon si de stomac.

Dieta mediteraneana si-a castigat renumele ca dieta de slabire, in realitate, insa, este un stil de viata care, o data adoptat, aduce imense beneficii sanatatii. Efectele acestei alimentatii, descoperite de mii de ani si certificate prin studii stiintifice moderne, sunt din ce in ce mai multe. Practic, cele mai grave afectiuni pot fi prevenite si vindecate prin dieta specifica popoarelor din jurul Marii Mediteraneene. Principiile regimului sunt foarte simple, iar avantajele evidente inca de la inceput. Ingredientele principale din bucataria mediteraneana sunt uleiul de masline, legumele si fructele proaspete, pestele, cerealele integrale si cantitati moderate de carne si vin. Daca sunteti pregatiti sa incercati acest stil alimentar sanatos, iata care sunt regulile de baza si beneficiile asupra intregului organism.

  • Nicio masa fara ulei de masline

Specificul dietei mediteraneene este ca pune accentul in special pe produsele alimentare cu continut scazut de grasimi, colesterol si bogate in fibre. Reducerea totala a grasimilor este una dintre cele mai simple moduri de a taia caloriile. In schimb, alimentele bogate in proteine slabe si fibre asigura satietatea si un aport imens de nutrienti. Nu trebuie sa va temeti ca veti manca acelasi lucru, varietatea de alimente recomandate de acest regim va face mai usoara continuarea dietei pe termen lung. Primul ingredient al mediteraneenilor este uleiul de masline extravirgin, care adauga un gust special alimentelor si satura mai repede. Este un lucru stiut, uleiul de masline si alte uleiuri monounsaturate protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, dar cele mai recente studii arata ca uleiul contine cantitati semnificative dintr-un fitochimical numit oleocantal, despre care s-a descoperit ca are efecte cardioprotective intocmai ca aspirina. Uleiul de masline este net superior celui de floarea soarelui, cel mai bun fiind cel presat la rece, la prima presa, fara a se folosi apa fierbinte. Cel extra virgin se obtine din masline culese cu mana. Din cinci kg de fructe incomplet mature se obtine un litru ulei extravirgin. Are culoarea galbena, cu nuanta verzuie, gust usor iute si miros placut. Specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati si monosaturati, care reprezinta circa 75% din compozitia uleiului, sunt similari cu cei din laptele matern, ceea ce explica de ce uleiul de masline este atat de bine tolerat de organism.

  • Motivul pentru care grecii au inima sanatoasa

Uleiul de masline intareste imunitatea si rezistenta vaselor sanguine. E de mare ajutor in tratarea afectiunilor hepatice, mai ales in combaterea dischineziilor biliare si eliminarea calculilor biliari. Mai e si un bun laxativ si antiparazitar. Dieta mediteraneana reduce riscurile cardiovasculare tocmai acestui ulei. In Grecia, unde 90% din grasimile consumate provin din uleiul de masline, bolile de inima sunt foarte rare. Mai are rol si in cresterea nivelului compusilor antioxidanti din sange, prevenind cancerul de colon. Reduce riscul de diabet zaharat, unele afectiuni ginecologice, dureri de urechi, guta si intervine in frinarea dezvoltarii bacilului Koch, implicat in declansarea tuberculozei. Este un antidot ideal impotriva intoxicatiilor cu ciuperci otravitoare si cu alte substante toxice, ca urmare a formarii unei pelicule protectoare pe tubul digestiv care evita absorbtia substantei otravitoare de catre mucoasa stomacala. Cu toate acestea, uleiul de masline virgin nu este singurul motiv pentru care sanatatea este mult imbunatatita in cazul unei dietei mediteraneene. Accentul se pune pe calitatea mai degraba decat cantitatea alimentelor consumate. Prin urmare, efectul de scadere in greutate este rapid.

  • Condimentele mentin tineretea creierului

In aceasta regiune, care cuprinde 15 tari, regimul mediteraneean este diferit in functie de obiceiuri culinare si religie, dar exista si un numitor comun: oamenii consuma ierburi aromatice si condimente proaspete in cantitati importante. Astfel, organismul beneficiaza de surse foarte bogate de antioxidanti. Prin urmare, in dieta mediteraneana trebuie sa includeti: busuioc, oregano, menta, tarhon, patrunjel, rozmarin, chimen, coriandru, usturoi, ceapa, ardei iute. Mirodeniile sunt considerate cele mai eficiente arme de prevenire a cancerului si a bolilor cardiovasculare. Dintre cele 50 de alimente cotate de catre specialisti ca avand cele mai multe proprietati antioxidante, 12 sunt condimente. Primul pe lista este oregano, cu o activitate antioxidanta de patru ori mai eficienta decat celebrele afine. Condimentele sunt de ajutor si in prevenirea bolii Alzheimer, reducand riscul de aparitie a dementei cu 68%. Memoria si gandirea sunt mai putin afectate de trecerea timpului la persoanele care tin un regim mediteranean. La polul opus se situeaza persoanele care consuma multe lactate, carne si alcool, chiar in cantitati moderate, studiile demonstrand ca acest tip de dieta ataca in mod direct creierul. Dieta mediteraneana are si potentialul de a prelungi speranta de viata a persoanelor deja afectate de Alzheimer sau alte forme de dementa.

  • O metoda de slabit sanatoasa

Un alt ingredient de baza in regimul mediteranean este pestele gras, bogat in acizi grasi omega-3, benefici pentru circulatia sangelui si inima. Consumat de 3-4 ori pe saptamina, pestele asigura organismului proteine de calitate superioara, iod, potasiu, fosfor, calciu si vitamine (A, D, E). Astfel, creste colesterolul HDL (bun), scad trigliceridele si colesterolul LDL (rau), se reduce riscul de osteoporoza si se intareste sistemul imunitar. Scaderea tensiunii arteriale pana la un nivel normal duce la diminuarea efortului pe care-l depune inima pentru a pompa sange in organism. Riscul cardiovascular se reduce cu 15% dupa 3 luni de interventie cu o dieta de tip mediteranean. Sardinele sunt si foarte sarace in calorii, dieta sigurand si pierderea kilogramelor in plus. De altfel, dieta mediteraneana care restrictioneaza numarul de calorii consumate este mult mai eficienta in pierderea kilogramelor decat oricare alta dieta bazata pe consumul redus de grasimi. In ceea ce priveste calitatea si cantitatea alimentelor necesare unui regim de slabire, acestea sunt adaptabile fiecarui organism. Nu exista o reteta mediteraneana universala, se pot adauga alimente mediteraneene la regimul dumneavoastra obisnuit sau se poate trece pe dieta exclusiv mediteraneana. Totul in functie de sanatatea organelor interne si de rezultatele analizelor pe care e bine sa le faceti inainte de a adopta o astfel de cura. Dupa ce veti da jos cateva kilograme, nu renuntati total la regim, e bine sa ramaneti macar pe consumul zilnic de ulei de masline.

  • Un regim indicat si diabeticilor

Nucile si semintele sunt alte alimente care carcaterizeaza dieta mediteraneana. Consumul lor controleaza perfect colesterolul. Consumate zilnic, nucile aduc mari beneficii persoanelor in varsta care sufera de obezitate, hipertensiune arteriala si diabet. De ce sunt atat de valoroase nucile? Miezul lor contine substante proteice de natura celor din lapte si oua, saruri minerale (cupru si zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E, F, P. Nuca are efect laxativ, mai ales prajita, si combate infectiile urinare. Miezul de nuca este admis in regimul diabeticilor. Intrece carnea ca valoare calorica, avand o toxicitate de cateva ori mai mica. Consumul periodic de nuci proaspete intareste vasele de sange, previne deteriorarea acestora, atacul de cord si cel cerebral. Opt nuci pe zi asigura o inima de atlet. Miezul de nuca prajit alunga tusea, este un excelent vermifug, eliminand in special tenia. Cine mananca nuci, nu are anemie sau aczeme. O astfel de dieta mentine tonusul musculaturii netede, combate reumatisul si artroza. Datorita acizilor grasi Omega 3, antioxidantilor si fitosterolului, nucile sunt arme redutabile in lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micsoreaza si chiar dispar. Cel mai important beneficiu este de mentinere sub control a insulinei, fiind astfel necesare bolnavilor diagnosticati cu diabet de tip II. Potrivit expertilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravarii bolii 53%, comparativ cu alte diete sarace in grasimi. De asemenea, intarzie nevoia de tratament medicamentos antidiabetic. Ceretatorii pun aceste fecte deosebite pe seama uleiului de masline, a nucilor si alunelor.

Piramida alimentatiei mediteraneene Prima regula importanta in dieta mediteraneana, indiferent daca doriti sa slabiti sau sa va mentineti sanatosi, este sa nu mai mancati in oras. Cel mai indicat, conform specialistilor in nutritie, ar fi sa va aprovizionati camara si sa gatiti acasa, pentru a avea un control mai mare asupra portiilor si caloriilor, dar si asupra sarii si prospetimii alimentelor. O alta regula e sa consumati proteine din categoria fasolei, nucilor si a pestelui. Cea de-a treia regula spune ca cel mai bun si sanatos ulei este cel de masline si cel obtinut din plante precum canola sau nuci. Dieta trebuie completata cu activitate fizica. Lunar, se recomanda: carnea rosie, saptaminal, ouale, dulciurile, carnea de pui si pestele, iar zilnic, trebuie sa consumam sase pahare cu apa, un pahar de vin rosu, lactate, fructe si legume, cartofi. Totul conform piramidei dietei mediteraneene. Alimentele care stau la baza piramidei sunt esentiale pentru functionarea in conditii normale a organismului. In virful piramidei se afla zaharul, dulciurile, produsele de patiserie si bauturile indulcite, care trebuie consumate doar ocazional si in cantitati mici.

  • Iata ce presupune regimul de tip mediteranean

- legume: rosii, castraveti, ardei gras sau iute, ridichii, salata verde, dovlecei, avocado, ceapa, cartofi, masline, morcovi, ciuperci, broccoli, varza, conopida, vinete, legume cu teci: mazare, fasole, naut, linte. - fructe: portocale, grapefruit, pomelo, mandarine, lamai, mere, pere, curmale, piersici, kiwi, fructe de padure, capsune, cirese, pepene rosu sau galben, struguri, caise, prune, smochine.

- seminte oleaginoase, migdale, alune de padure, caju, seminte de floarea soarelui, seminte de in, nuci crude

- ulei de masline (extra virgin) - condimente proaspete: busuioc, oregano, menta, tarhon, patrunjel, rozmarin, chimen, coriandru, usturoi, ardei iute - fructe de mare: midii, calamar, caracatita, creveti, crabi, homari, languste - peste proaspat - vin rosu (consum moderat)

  • Stiati ca?

- Oamenii de stiinta din zece tari sprijina candidatura dietei mediteraneene ca Patrimoniu Cultural al Umanitatii, titlu acordat de UNESCO. Cei mai aprigi militanti sunt italienii.

- In America, specialistii in nutritie recomanda tuturor sa manance „ca un grec“.

- Prima descriere a dietei medeteraneene traditionale a fost mentionata intr-un studiu sponsorizat de Fundatia Rockefeller in 1953.

- Cercetatorii americani au constatat cu surprindere ca in Creta bolile de inima erau o raritate, in ciuda saraciei provocate de razboi. Ei au descoperit ca secretul sanatatii cretanilor era modul de viata activ si regimul bogat in legume, fructe si ulei de masline.

Cititi si Boli de nutritie si Paleodieta si Zodiac dietetic si Dieta cretana