Sindromul cladirii bolnave
Ce este sindromul „cladirii bolnave”?
Oamenii de ştiinta cauta explicatii pentru starea de rau pe care o resimtim cat timp locuim sau muncim in anumite cladiri
In mijlocul unei furtuni electromagnetice
Parul de animale, polenul, acarienii de praf, mucegaiurile, urina de şoarece sau de şobolan sunt alergene pe care le putem inhala in cladiri şi care determina aparitia astmului, a rinitei alergice şi a unor probleme pulmonare. Particulele din aerul respirat pot cauza: agravarea astmului, tuse şi respiratie dificila şi dureroasa, bronşita cronica, scaderea functiei pulmonare, iritatii ale ochilor, nasului şi gatului. De asemenea, tonerele imprimantelor şi markerele elibereaza in aer substante care pot perturba activitatea cerebrala. Absolut toate aparatele electrocasnice şi electronice emit radiatii electromagnetice. Traim intr-o lume high-tech şi suntem expuşi non stop radiatiilor din telefon, televizor, computer, imprimante, cuptor cu microunde. Ceea ce inseamna ca suntem pasibli de anomalii limfatice, tulburari digestive, insomnii, forme diferite de cancer, Alzheimer. In Suedia, 285.000 de oameni sunt inregistrati ca avand hipersensibilitate electromagnetica şi primesc de la guvern un ajutor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilitati. Aceasta afectiune a fost declarata oficial maladia timpurilor pe care le traim şi este provocata de aşa-zisul smog electromagnetic generat de aparatura. Zgomotul provoaca dureri de cap şi scade capacitatea de concentrare. Simplul fapt ca aparatul de aer conditionat zumzaie ne poate reduce randamentul de munca. Becurile care pilpiie şi monitoarele incorect ajustate atit ca pozitie fata de ochi, cat şi ca luminozitate, obosesc vederea şi pot provoca dureri de cap. ªi mobilierul necorespunzator pune probleme prea des ignorate, incepand de la cefalee tensionala, prin incordarea muşchilor cefei şi ai trapezului, pana la dureri de spate, de umeri şi de mijloc, din cauza posturii incorecte la birou.
Este din ce in ce mai des pomenit şi tot mai mult cercetat, fiindca tot mai multa lume se plinge de sindromul „cladirilor bolnave”. Despre ce este vorba? Organizatia Mondiala a Sanatatii defineşte sindromul „bolii de cladire” ca fiind legat de „cauze privind sentimente nespecifice, stari maladive, a caror instalare este asociata cu ocuparea anumitor cladiri”. Cu alte cuvinte, e senzatia de rau pe care o avem cat timp stam intr-o cladire şi care dispare dupa ce am ieşit din ea. Nu este o stare a unei singure persoane, ci a tuturor celor care lucreaza sau locuiesc acolo. Uneori, e mai mult decit o stare de disconfort, oamenii ajungand sa se imbolnaveasca. Problema este mai grava decit s-ar crede. Cauza nu este de domeniul paranormalului, ci tine, in principal, de tehnologie. Traiul modern ne deterioreaza moralul şi starea de sanatate. Pretul pe care-l platim progresului poate fi uneori foarte mare.
Simptomele care nu trec
Oamenii care locuiesc sau muncesc in aşa-numitele „cladiri bolnave” sufera de stari de somnolenta, mancarimi ale pielii, alergii respiratorii, senzatii de disconfort, stari de greata, iritatii ale ochilor, dureri de cap, dificultati de concentrare, oboseala, simptome specifice gripei, ten uscat, tuse seaca şi un grad ridicat de stres. Majoritatea persoanelor care acuza aceste simptome sustin ca starile de disconfort dispar in momentul in care parasesc cladirea, iar afectiunile mai grave, in cel mult doua saptamini. Daca ati constatat ca aveti o parte din aceste simptome, atunci ati remarcat şi ca scapati de ele complet in concediu, doar doua-trei zile libere nefiind suficiente pentru a anula manifestarile sindromului. Cele mai afectate par sa fie femeile, dar şi persoanele care fumeaza şi cele cu astm. Oamenii de ştiinta au cautat o explicatie pentru aceste simptome de grup, dupa ce numarul bolilor inexplicabile s-a inmultit, mai ales in randul angajatilor din birouri. Cauzele exacte care duc la declanşarea acestui sindrom, denumit sindromul cladirilor bolnave, nu sunt cunoscute inca, dar se presupune ca ar fi vorba de efectele obiectelor din incapere, in special, al celor electrice şi electronice cu care ne-am inconjurat in noul nostru stil de viata. Primul factor incriminat este calitatea proasta a erului din interiorul acestor cladiri. In lipsa ventilatiei naturale, orice defectiune a sistemelor de climatizare face ca in aer sa se acumuleze diferite substante daunatoare: de la substante chimice (compuşi organici volatili) din mocheta, adezivi, vopsea, pana la spori de mucegai, care se dezvolta foarte repede in orice colt umed şi insuficient aerisit. In urma numeroaselor studii realizate de catre specialiştii in domeniul cercetarii noxelor, in ultimii 25 de ani s-a descoperit existenta unui numar de peste 107 factori cancerigeni la locurile de munca şi acasa.
Aerul inchis ne imbolnaveşte
Calitatea aerului care ne tulbura sanatatea este afectata in primul rand de sistemul inchis de ventilatie, care presupune un mediu in care functioneaza doar aerul conditionat şi in care geamurile nu se deschid. Acest sistem este specific cladirilor mari, cu multe etaje. Persoanele care lucreaza de mult timp in astfel de cladiri sufera de afectiuni ORL, pulmonare, oculare sau ale pielii. Cu alte cuvinte, prezinta sindromul cladirii bolnave. Aerul conditionat cu circuit inchis usuca mucoasele cailor respiratorii, mucoasa oculara şi pielea. La inceput, apar fisuri in mucoase şi mincarimi. In aceste locuri, se pot lipi uşor virusuri şi bacterii. Persoanele care respira opt ore acest aer sunt veşnic racite. Febra cauzata de aparatele de aer conditionat este o boala cauzata de toxinele din microorganismele care cresc in sistemele de racire sau incalzire din cladiri, dar pot fi gasite şi in sistemele similare din case. Bacteriile, mucegaiurile şi virusurile se pot inmulti in apa statuta care se acumuleaza in umidificatoarele de aer, in tevile de drenarea apei sau unde apa se colecteaza in parchet, tiglele de la acoperis şi materiale izolatoare. Legionella pneumophila este o bacterie care se inmulteşte in filtrele de purificare a aerului şi care cauzeaza leginelloza, o boala letala, daca nu e tratata la timp. Aproximativ 8.000 pana la 18.000 de oameni se infecteaza anual de la aparatele de aer conditionat, duşuri de la locurile de munca, spitale, case sau spatii publice. Probleme apar uneori dupa o perioada indelungata, alteori rapid, dar toate se soldeaza cu acelaşi rezultat: slabirea imunitatii. La aparitia sindromului contribuie şi tehnologia (computere, aparate de copiat, telefoane), substantele folosite pentru curatire, materialele de constructie sintetice, iluminatul fluorescent (neonul), mucegaiurile şi bacteriile. Astfel, cladirea ne face sa ne simtim rau sau chiar sa ne imbolnavim.
Tot ce ne inconjoara contine toxine
Sindromul cladirii bolnave vine şi de la materialele de constructie sintetice. Unele dintre ele elibereaza gaze, despre care se ştie ca, in cantitati mari, sunt toxice. Potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, inca din 1984 se ştie ca o treime din cladirile noi sau proaspat renovate prezinta o calitate extrem de scazuta a aerului din interior. Substantele chimice folosite in constructii (lacuri, vopsele) sunt cunoscute ca agenti cancerigeni. De exemplu, aldehida formica se gaseşte in adezivi, in anumite materiale plastice, in tapiteria din materialele sintetice spongioase, lemn presat, izolatii cu spuma poliuretanica şi este extrem de toxica. Benzenul exista in materiale plastice, in solutii de curatat. Expunerea la benzen poate duce la cancer. Benzenul se gaseşte şi in fumul de tigara, in combustibil şi in vopseluri, dar şi in hainele proaspat curatate chimic. Hidrocarburile sunt prezente in lacurile pentru parchet, mobila, in materialele sintetice, in vopsele şi in gazele de eşapament ale maşinilor. Materialele curatate chimic emit percloroetilena, o alta substanta toxica. Mochetele din cladiri sunt şi ele surse de vopsele şi substante ignifuge, cleiuri de fixare. Azbestul este un material izolator care era folosit in mod frecvent in anii 70 pentru izolarea fonica şi pentru a acoperi tavanele şi podelele, tevile cu apa şi tevile de incalzire. Daca e intr-o conditie buna, nu prezinta un pericol pentru sanatate, dar in momentul in care devine farimicios, fibrele de azbest pot fi eliberate in aer, ducand la cancer pulmonar şi azbestoza (cicatrizarea tesutului pulmonar). Radonul este un gaz incolor, inodor şi radioactiv care poate patrunde in casa prin crapaturile din peretii sau podelele de beton şi prin tevile de drenaj din podele. Atit casele vechi cat şi cele noi au probleme cu radonul daca nu au o fundatie. Expunerea la radon e a doua cauza de cancer pulmonar dupa fumat. Instalatiile de incalzire cu gaz şi benzina, cuptoarele cu lemne, şemineele şi cuptoarele cu gaz pot produce monoxid de carbon şi dioxid de nitrogen.
Plantele, doctorii cladirilor bolnave
Din nefericire, nu ne putem lipsi de aparatura moderna, dar, din fericire, exista şi solutii care ne pot ajuta sa curatam mediul in care traim. Salvarea vine de la plante. S-au facut nenumarate studii asupra oamenilor inconjurati de plante şi rezultatele au fost incurajatoare. S-a constatat ca plantele plasate in birouri imbunatatesc perceptia angajatilor asupra starii lor de bine, crescand factorul de confort din interiorul respectiv. Tot plantele sunt cele care maresc nivelul de umiditate cu 2-5%, reducand uscaciunea provocata de aerul conditionat. Mediul creat in birourile cu plante este mai proaspat, face ca persoanele respective sa fie mai putin stresate, ca munca sa para mai umana. Concluzia oamenilor de ştiinta este ca plantele reduc tulburarile legate de „sindromul cladirilor bolnave”. In cadrul experimentelor, s-a constatat ca sesizarile referitoare la tulburari minore au scazut spre jumatate imediat ce in birouri au fost introduse plante. Oboseala a scazut cu 20%, durerile de cap, de gat şi senzatia de gat uscat cu 30%, iar starea generala de bine cu 84%. Plantele care contribuie cel mai mult la purificarea aerului dintr-un spatiu inchis, absorbind substantele poluante, sunt: palmierul, iedera, feriga, copacul dragon, Areca, Dracaena marginata, Dracaena janet craig, Dracaena warneczki, Dracaena massageana, Philodendron, Sansevieria, Ficus elastica, Ficus alii, iedera si Spatiphyllium, crizantema, gerbera. Conform unui studiu realizat de NASA in anii '80, multe dintre plantele de casa pot purifica aerul şi pot elimina pana la 87% din toxinele din aer. Cu cat sunt mai mari, cu atit plantele au o mai mare putere de absorbtie a particulelor nocive şi chiar a radiatiilor.
Sfaturi de imblanzit sindromul
- Aşezati pe birou o planta vie.
- Ventilarea podurilor şi a spatiilor inguste şi pastrarea unei umiditati in incaperi de sub 50% pot preveni acumularea umezelii pe materialele de constructie.
- Instalatiile de umidificare a aerului trebuie pastrate curate şi umplute in fiecare zi cu apa proaspata.
- Cand folositi produse chimice de curatire, geamurile trebuie sa fie larg deschise sau sa existe o gura de ventilatie corespunzatoare.
- Renuntati sa fumati in spatii inchise.
- Pastrarea curateniei in casa poate ajuta la reducerea alergenilor.
- Deschideti fereastra, mentineti incaperile bine aerisite şi lasati lumina naturala sa inunde camera.
- Uscati rufele in aer liber.
- Utilizati cat mai putine substante volatile (sprayuri şi uleiuri parfumate).
- Folositi produse de curatat ecologice.
- Renuntati la draperii, alegeti covoare mai putin fufoase, care absorb mai putine bacterii şi praf.
Feng-Shui pentru o casa sanatoasa
Vechea arta chinezeasca Feng-Shui ne poate oferi citeva idei de imbunatatire a spatiului in care traim sau muncim, astfel incit sa diminuam cat mai mult riscul de a fi afectati de sindromul cladirii bolnave. Mobilele nu trebuie sa fie plasate aproape de uşa, deoarece blocheaza circulatia energiei. Un spatiu organizat şi curat va permite energiilor sa circule, lucru care va duce la creşterea productivitatii şi succesului la locul de munca. Biroul nu trebuie sa fie prea mic, dar nici prea mare. Evitati sa stati cu fata spre o oglinda, scari, lift, un hol lung sau o toaleta. O pozitie care ne creeaza siguranta este aceea in care avem in spate un perete şi putem vedea uşa de la intrare. Puteti decora biroul cu o fintina Feng Shui. Nu aşezati imprimanta in mijlocul camerei, aceasta va perturba fluxurile de energie pozitiva. Zona sanatatii e pozitionata in centrul casei. Aici trebuie sa fie un spatiu deschis, fara mobile. Afectiunile urechilor sunt conectate cu zona din centrul peretelui pe care e uşa de la intrarea in casa. Orice defectiune, orice scirtiit al balamalelor trebuie reparat. Afectiunile şoldurilor, pelvisului sau oaselor, durerile de spate şi osteoporoza sunt legate de coltul sting al locamerei. Aici nu trebuie sa fie lumina şi caldura in exces. Problemele legate de ochi sunt relationate cu centrul peretelui cel mai indepartat de zidul pe care se afla intrarea. Glaucomul, conjunctivita sau vederea slaba pot fi agravate de oglinzi vechi, crapate, robinete defecte sau zone intunecate din aceasta regiune. Problemele dentare sau respiratorii işi au sursa in centrul zonei din dreapta casei, unde nu trebuie sa fie prea cald şi nici sa existe scurgeri sau mucegai. Durerile de cap, afectiunile creierului, caderea parului sunt conectate direct cu regiunea din dreapta partii din fata a locuintei, in care ar trebui sa fie multa ordine.
Cititi si Feng Shui si Bioritmul si Plante la ghiveci si Fobiile si Computerul si Aerisirea