Varza

Varza, medicamentul toamnei

Varza alba, sub forma proaspata sau murata, este leac universal pentru boli digestive, respiratorii, circulatorii, de piele si chiar cancer

  • Frunze crude contra durerii

Extern, varza se foloseste sub forma de cataplasme. Se prepara din 4 foi de varza, 2 cepe rase, 4 pumni de tarate si apa, cat sa le acopere. Dupa ce s-a evaporat apa, se aseaza cataplasma pe zona dureroasa si se mentine timp de 2-3 ore sau toata noaptea, daca se aplica seara, la culcare. Este stiut deja ca frunzele de varza alba aplicate pe locurile dureroase fac minuni. Se strivesc nervurile, se parjolesc putin la flacara aragazului sau pe plita. Pentru tuse si expectoratie, se ung cu untura de pasare si se pun cat mai calde posibilpe piept. In majoritatea cazurilor, efectul se produce dupa trei-patru ore. Aceasta cataplasma provoaca o incalzire locala greu suportabila, semn evident al actiunii sale curative. Este suficient sa o scoateti si sa aplicati alte foi proaspete, presate.

Varza, acest aliment atat de comun, este foarte apreciat pentru calitatile sale terapeutice. Lista afectiunilor care-si gasesc leac in foile de varza sau in sucul proaspat sunt atat de multe incat, practic, putem spune ca varza e buna la toate suferintele. De la cele interne, la bolile pielii, varice, degeraturi si cate si mai cate. Banala varza obliga toxinele sa iasa din tesuturi, detoxifiind organismul. Varza insanatoseste, intinereste, previne si vindeca boli. Asa ca, acum cand va pregatiti sa puneti varza la murat, pastrati cateva capatani pentru o cura cu varza cruda. Organismul va fi mai pregatit sa infrunte amenintarile iernii.

  • O uzina de substante benefice

Bogata in vitamine si oligoelemente, varza contine cantitati insemnate din cele mai importante substante necesare sanatatii. 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A si E. Contine si toate B-urile, adica vitaminele anticanceroase. Nu degeaba i s-a dus vestea acestei legume ca face minuni in preventia cancerului de colon. Dar si a celui de stomac, plamani, esofag. Varza e una din legumele cele mai bogate in vitamina C, cel mai mare continut fiind in foile din exterior. Mai gasim in frunzele de varza si fibre, potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, sulf, mangan, iod. Varza e o adevarata farmacie naturala. Din pacate insa, multi o acuza de provocarea unor tulburari digestive. Aceasta din cauza asocierii cu carnea (sarmale sau varza calita). Dar nimeni nu se poate plange ca are probleme dupa ce a mancat o salata de varza proaspata. In plus, varza este o leguma foarte putin calorica (25 de calorii la 100 de grame de produs).

  • O capatana care face minuni

Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manance cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile. La nivelul tesuturilor, are actiune dezinfectanta si cicatrizanta. La nivel pulmonar, este antiseptica si expectoranta. Favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule. Are efect anticancerigen, dimineaza tumorile, asigurand eliberarea toxinelor. Este aperitiva si antidepresiva. Romanii vindecau melancolia cu varza. Mai are si alte proprietati: antidiareica, antiscorbutica, antiseptica, depurativa, hipoglicemianta. Restabileste flora intestinala si contribuie la cresterea numarului de hematii. De aceea, este recomandata in: astenii, imbatranire prematura, demineralizari, ulcere varicoase, anemie, afectiuni bronho-pulmonare, TBC, ulcer gastric si duodenal, inflamatii genitale, angina, laringita, sinuzita, infectii intestinale, abcese, furuncule, contuzii, rani, nevroze, nevralgii, diabet, insolatii.

  • Terapie cu suc de varza

Sucul de varza este bogat in saruri minerale, oligoelemente, vitamine: A, B1, B2, C, PP. Este diuretic, remineralizant. Se recomanda in gastrite, ulcer gastric si duodenal, bronsite, colecist, eruptii cutanate. Scade concentratia colesterolului din sange. Pentru a evita balonarile, este bine sa se inceapa cu suc de morcov sau de spanac timp de 2-3 saptamani, dupa care se trece la sucul de varza. Se beau 1-2 pahare de suc de varza pe zi. Varza trebuie maruntita prin masina de tocat, apoi sucul se strecoara printr-un tifon. Se bea inainte de masa sau dupa. Nu se consuma alt lichid timp de cel putin o saptamana, dar, daca este necesar, cura cu suc de varza se poate prelungi. Terapia cu suc de varza alba este recomandata primavara si toamna, cand incep durerile in ulcer gastric. Prin fierbere, varza pierde cam 40% din virtutile terapeutice. Totusi, in anumite afectiuni, e indicata varza inabusita in aburi.

  • Reteta de slabit

Luni: supa de varza si multe fructe

Marti: supa de varza, fructe, un cartof copt

Miercuri: supa de varza, fructe, legume crude sau fierte

Joi: supa de varza, fructe, un pahar de lapte degresat, o banana

Vineri: supa de varza, 200g carne slaba fiarta sau la gratar, salata de rosii

Sambata: supa de varza, 200-250g carne slaba, salata de rosii

Duminica: supa de varza, orez, legume si salata de legume

Supa de varza se prepara astfel: 8 fire de praz verde, un kg de rosii, varza 2 kg, ardei gras 3 bucati, o telina, patrunjel, usturoi, ceapa, leustean. Se taie zarzavatul si se caleste la foc rapid 15 minute, dupa care se adauga usturoiul, leusteanul si patrunjelul. Se fierbe totul in 3 litri de apa. Se adauga sare dupa gust. Cu aceasta cura se slabeste sigur si mult!

  • Moarea, leac stravechi

Zeama de la varza murata este un remediu popular extrem de sanatos. 3-4 pahare de moare stimuleaza digestia, deblocheaza eliminarea si ajuta la dezintoxicarea tractului digestiv. La sate, in timpul meselor traditionale de Craciun si de Anul Nou se serveste moare de varza din belsug, inainte de felurile de mancare mai grele, dar si la sfarsitul ospetelor. Cine bea zilnic moare nu va suferi de circulatie proasta la maini si picioare. E recomandata celor slabi la inima, pe timp de iarna, dar si in stari febrile.

Cititi si Muraturi si Clorofila.