Sunetele naturii

Glasul naturii ne transmite sanatate

Lasandu-ne in voia sunetelor din natura, oferim trupului si mintii o stare de relaxare si echilibru care tin departe bolile grave

  • Zvonurile padurii

O alta sursa sonora naturala este vantul. El genereaza sunete specifice, prin miscarea aerului antrenat sau sunete indirecte prin fosnetul frunzelor copacilor sau prin patrunderea in scorburi, goluri dintre stanci. A asculta vantul presupune perioade de ascultare atenta alternate cu perioade de cautare si asteptare. Metoda are un rol stimulator asupra sistemului nervos central. In padurile de pin, situate la mare altitudine, sub actiunea vantului este generat un vuiet cu totul special, puternic si cu o tonalitate joasa. Aceste sunete confera o stare de solitudine, izolare, de dizolvare a personalitatii. Este recomandat de psihologi numai persoanelor care au un anumit echilibru interior si vor sa-si amplifice individualitatea, forta launtrica. Este contraindicat celor care au o fire mai labila sau anxioasa. Padurea este intr-un continuu freamat, fiind o imensa sala de concert. Pe masura ce creste altitudinea, padurile devin tot mai tacute, iar cele din zonele umede si calde sunt cele mai galagioase. Padurile vesele, in care zgomotele faunei au intensitati mari si o mare varietate de tonuri, au efect stimulativ, inviorator. Padurile mai tacute induc o stare de liniste, de calm profund launtric, fiind cu predilectie recomandate persoanelor surmenate, care au fost confruntate perioade indelungate cu o stare de tensiune psihica. Sunetul padurilor de brad si pin este indicat pentru redobandirea capacitatilor fizice si intelectuale, marirea fortei launtrice, persoanelor care vor sa elimine complexele de inferioritate si sentimentul de dependenta.

Natura ne vorbeste, trebuie doar s-o ascultam si sa ne incarcam de energia tamaduitoare a sunetelor ei. Vuietul valurilor, ciripitul pasarilor din padure, suieratul vantului, ropotul ploii, fosnetul frunzelor sunt doar cateva din vibratiile pe care ni le transmite natura. Odata asimilate, aceste sunete aduc armonie in trup si suflet. Glasul naturii e o adevarata terapie de care ne putem folosi pentru a deveni mai relaxati, mai sanatosi. Oriunde v-ati afla in concediu, intr-o cabana, la mare, intr-un sat de munte sau de campie, invatati sa ascultati mediul inconjurator, sa profitati de puterea vindecatoare a sunetelor naturii, cel mai bun remediu pentru stresul acumulat peste an.

  • O terapie de vacanta

O plimbare pe malul marii, intr-o dimineata calma, sau o drumetie pe carari de munte, la umbra copacilor fosnitori, este tot ce va trebuie in aceasta vacanta pentru a va recapata puterile. Magia naturii are efect terapeutic daca stim sa-i ascultam vibratiile. Daca insa ascultam muzica data la maximum in loc sa lasam sufletul sa intre pe frecventa naturii, ne vom intoarce din concediu mai stresati si mai obositi decat am plecat. Asadar, delectati-va cu trilurile pasarilor sau vuietul valurilor, lasati-va inconjurati de sunete din toate partile, ascultati-le cu toata fiinta. Nu exista o metoda anume de a recepta aceste vibratii, trebuie doar sa va relaxati, eventual sa inchideti ochii si sa lasati glasul naturii sa va vorbeasca. Veti practica astfel ceea ce se numeste de fapt terapie cu sunetele naturii, o directie a medicinii traditionale extrem de putin cercetata in prezent. Se stie insa ca eliberarea de stres in mijlocul naturii a fost dintotdeauna benefica stramosilor nostri, cu and mai mult e absolut necesara azi, cand cautam sa scapam de vacarmul oraselor. Terapia cu sunetele naturii este recomandata frecvent de catre psihoterapeuti. Pe vremuri insa, taranii se odihneau in cAmp sau pe pajistile inalte, fara sa le fie prescris acest medicament minunat numit natura.

  • Glasul tamaduitor al pasarilor

Mai sunt si alte fenomene ale naturii care ne invita sa le ascultam: tunetele, ploaia, furtunile si in special sunetele vietuitoarelor din natura. Cel mai accesibil si in acelasi timp cel mai placut urechii umane este cantecul pasarilor. Se spune ca ele nu cinta nici pentru placerea lor nici pentru placerea noastra, ci pentru a-si declara teritoriul. Dar ciripitul lor ne incinta pentru ca ne ofera o poarta catre comunicarea cu lumea vie a naturii. In acelasi timp are valente afective asupra noastra, reechilibrandu-ne si redandu-ne o armonie profunda, mai ales a mintii. Ascultand natura, ne vom armoniza extraordinar de mult psihicul si mintea. Vom remarca o imbunatatire a creativitatii si a functiilor mentale si o mare forta vitala. Terapia prin sunetele naturii este folosita si in tratarea afectiunilor psihosomatice. Diferite sunete declanseaza emotii si reactii diferite, fiind recomandate in tratamentul stresului, anxietatii, hipertensiunii arteriale, depresiei si autismului. Iesand in natura, organele suferinde primesc un volum imens de energie, iar persoana care recepteaza sunetele naturale simte cum ii cresc fortele fizice si spirituale, potentialul creator. Chiar si o comuniune de scurta durata cu natura este capabila sa il distraga pe om de la agitatia zilnica.

  • Terapia prin rostire

In afara de sunetele din natura, in timpul vacantei, mai puteti incerca si alte tehnici de terapie sonora. Cuvantele cu un sunet placut creeaza tipare armonioase (romanul spune: „mangaie-ma cu o vorba buna“), iar cuvantele urite, vulgare, taioase, produc perturbatii negative in organismul nostru. Asadar fiti calmi si rostiti calmi cuvantele. Despre proprietatile terapeutice ale diverselor sunete pronuntate prin glas se stie din cele mai vechi timpuri. O insemnatate deosebita li se acorda in India si China, unde cu ajutorul lor se tratau cele mai diverse afectiuni. In Rusia, sunetele aveau si rol mistic. Cercetarile contemporane confirma teoria din antichitate conform careia sunetul I curata nasul si vindeca ochii, sunetul U fortifica gitul si corzile vocale, V, N, M, E imbunatatesc activitatea creierului, prin sunetele T, C, S, I se trateaza urechile, U, I, H favorizeaza respiratia, iar O, A, C, M, I trateaza afectiunile inimii. Se spune ca si anumite combinatii de sunete au efecte terapeutice. Astfel, OM scade presiunea sangvina, AI, PA scad in intensitate durerile cardiace, AP, AM, AT, IT, UT corecteaza problemele de vorbire. In schimb, zgomotul, sunetele tari, produc tahicardie, astm, ulcer gastric, enterocolita, alergii, dispepsii, scaderea capacitatii de reproducere, tulburarea logicii, agitatie.

  • Stiati ca?

- In Egiptul Antic cu ajutorul cantecului unui cor erau vindecati cei care sufereau de insomnie, iar in Grecia Antica cu sunetele de trompeta se tratau tulburarile sistemului nervos.

- Tacerea e o stare de odihna si o terapie in sine.

- Sunetele delfinului sau cele oceanice, redate de 64 de ori mai lent, sunt similare cu cele produse de vocea umana. Redate cu o viteza mai mare si cu doua octave mai sus, sunt asemanatoare celor produse de pasari.

- Una dintre primele experiente pe care le avem in stadiul de fetus, este de natura sonora. Auzim de cinci ori mai puternic pentru ca sunetele se propaga prin lichidul amniotic mai rapid decat prin aer.

- O alta dovada ca intregul cosmos comunica este si aceea ca unele inregistrari trimise de Voyager de pe Jupiter suna foarte asemanator cu sunetele scoase de delfini. Altele, par coruri de voci umane.

  • Portativul sanatatii

Terapia cu sunetele naturii face parte dintr-o ramura mai mare a medicinii alternative, numita muzicoterapie. Aceasta se bazeaza nu numai pe actiunea emotionala a muzicii asupra omului, ci, dupa cum arata ultimele cercetari, pe combinarea sunetelor muzicale cu vibratiile unor organe diferite si cu sistemul organismului. De exemplu, tubul intestinal are frecventa de rezonanta a notei Fa, aceasta contribuind la eliminarea din organism a substantelor toxice. Nota Do ajuta la tratarea psoriazisului, iar combinatia de note Si, Sol si Do usureaza tratarea afectiunilor oncologice. Astrologii contemporani au descoperit o stransa interdependenta si intre semnele zodiacale si notele muzicale: Berbecul rezoneaza cu nota Do, Taurul cu Do diez, Gemenii - nota Re, Racul - Mi bemol, Leul - nota Mi, Fecioara - nota Fa, Balanta - Fa diez, Scorpionul - Sol, Sagetatorul - Sol diez, Capricornul - nota La, Varsatorul - La diez, Pestii – nota Si. Temperamentelor fierbinti (sangvinici si colerici) li se potrivesc piesele muzicale in tonalitate minora, iar temperamentelor reci (melancolici si flegmatici), cele in tonalitate majora.

  • Natura vorbeste

Sunetul este esenta comunicarii si in lumea pasarilor, animalelor, pestilor si chiar in lumea insectelor si a plantelor. Expresia „tacut ca pestele“, spre exemplu, era valabila doar atunci cand nu se stia ca in realitate pestii sunt foarte galagiosi. Ei emit sunete specifice, imperceptibile urechii umane. Despre delfini se spune ca sunt niste „palavragii“. Alte vietati, cum ar fi fluturii, comunica prin infrasunete. Aparatele pentru alungat tintarii se bazeaza tocmai pe imitarea infrasunetelor care alarmeaza aceste insecte. Si lumea plantelor este sensibila la sunete, and din spectrul audibil cat si dincolo de acesta. Sunt cunoscute reactiile favorabile ale plantelor la o melodie armonioasa si dezaprobarea lor atunci cand sunt bombardate de zgomote dezagreabile. Acolo unde omul nu-si face simtita prezenta in natura, plantele se dezvolta armonios si sunt fericite. La randul lor, plantele genereaza si ele anumite sunete. Cresterea si dezvoltarea corpurilor vegetale este insotita de anumite infrasunete. Simpla trecere prin iarba, care declanseaza un fosnet binecunoscut, este pentru universul sonor al lumii vegetale ca o furtuna pentru universul sonor uman.

  • Susurul apelor care vindeca

Cu toate ca banda de frecventa a audibilului uman este restransa, totusi natura ne ofera o mare bogatie de sunete, si odata cu ele, terapie pentru trup si suflet. Sunetul apei curgatoare este extrem de binefacator pentru fiintele umane. Susurul constant patrunde in minte si astfel amplifica fluiditatea gandirii si ajuta foarte mult la indepartarea modurilor obsesive de gandire si a tensiunilor mentale datorate eforturilor intelectuale. Sunetul apei curgatoare confera totodata o stare de dinamism constant si induce echilibrul necesar realizarii actiunilor eficiente si de durata. Ascultand un rau de munte devenim mai tenace, ne creste vitalitatea. Sunetul cascadei ne induce convingerea ca forta apei din adincuri poate genera o mare putere interioara. Sunetul valurilor poate ajuta la dizolvarea cheagurilor de sange din creierul persoanelor care au suferit un atac cerebral, sustin ultimele cercetari. Multe mame stiu ca bebelusul lor se linisteste din plans daca in apropierea patutului aseaza o fantana artificiala sau pur si simplu dau drumul la robinet, astfel incat micutii sa poata auzi sunetul apei curgatoare.

Cititi si Silvoterapia si Depresia de toamna