Animalele

Animalutele de casa fac bine la sanatate

Zooterapia ajuta la eliminarea stresului si depresiei, amelioreaza hipertensiunea si ne ajuta sa privim viata cu optimism

  • Caii, utili in recapatarea motricitatii

Pentru persoanele cu dizabilitati fizice, dar si psihice, calaria este recunoscuta drept una dintre cele mai eficiente forme de terapie. Calul, prin simpla sa prezenta si forma fizica, inspira viata, avand si un efect consolant, iar abilitatea de a controla un cal induce persoanei siguranta de sine si responsabilitate. Hipioterapia exploateaza caracteristicile corporale ale cailor si mersul lor specific, pentru a permite o decontractare mai ales in zona soldurilor si a coloanei vertebrale inferioare, astfel incat sa favorizeze echilibru. Aceasta forma de terapie este recomandata mai ales copiilor cu probleme motorii si pentru pacientii care sufera de scleroza in placi. Persoana invata sa se adapteze la miscarile calului, sa-si asume ritmul lui, este, deci, activa si executa exercitii de gimnastica. Este o metoda indicata persoanelor cu afectiuni locomotorii. Dar si celor carora le place aerul curat. Ameliorarile se produc la nivel psihomotor (schema corporala, tinuta coloanei vertebrale, coordonarea miscarilor), la nivel psihic (relaxare, incredere in sine, concentrare) si la nivel social (manejul creeaza un spatiu propice comunicarii). Se spune ca ritmul pasilor cailor e acelasi cu ritmul cardiac al mamei, producand o stare de relaxare. Trapul induce concentrarea atentiei, pasul - relaxare. Invatand sa controlezi calul, inveti de fapt sa iti coordonezi armonios miscarile propriului trup.

  • Delfini, pesti si pasari care vindeca

Delfinii pot ajuta persoanele ce sufera de autism, sindromul Down, afectiuni ale coloanei vertebrale. Terapia cu delfini a fost cercetata si aplicata de doctorul David Nathnson, din anul 1978. in cadrul unor experiente desfasurate cu delfini, s-a constatat ca acei copii care sufera de autism s-au deschis lumii exterioare si si-au dezvoltat capacitatile de concentrare, imitare si memorare. Persoanele care au dificultati de vorbire pot incerca sa aiba grija de o pasare. S-a constatat ca o pasare in colivie are efecte uimitoare asupra capacitatii de comunicare a bolnavilor care vorbesc greu sau deloc. De asemenea, pasarile alunga gandurile suicidare. Pestii de acvariu sunt un spectacol linistitor pentru orice

persoana, oricat de incordata ar fi. intr-un studiu, unor bolnavi care urmau sa fie supusi unei interventii chirurgicale, li s-au oferit cateva minute in care au privit pestii tropicali dintr-un acvariu. Acestia au intrat in operatie mult mai calmi, nivelul lor de relaxare fiind comparabil cu acela obtinut in urma hipnotizarii. in concluzie, animalele de companie pot fi de un real folos persoanelor cu probleme de sanatate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa inlocuiasca asistenta medicala. Impreuna, sfatul medicului si prietenul necuvintator, dau cele mai bune rezultate in mentinerea sanatatii si terapia a numeroase boli.

  • Cateva motive pentru care merita sa cresti un animal de casa

Un animal domestic influenteaza in bine starea de sanatate, sociala si emotionala a stapanului:

- contribuie la aproprierea dintre membrii familiei

- reduce anxietatea, stresul, depresia

- pastreaza forma fizica, amelioreaza capacitatile psihomotorii, forta musculara si echilibrul

- grabeste procesul de vindecare fizica, psihologica si sociala

- scade presiunea arteriala

- alunga singuratatea.

Cititi si Drumetia si Hipnoza si Placeboterapia.

Suferiti cumva de depresie? Sunteti hipertensiv, va supara inima sau durerile de articulatii? Iata un sfat bun: luati-va un animal de companie. Un prieten devotat si iubitor face cat o farmacie intreaga. Caine, pisica, papagal, hamsteri, cai, pesti, broaste testoase, orice necuvantator de care aveti grija, ajuta fara sa va dati seama la mentinerea sanatatii dumneavoastra. In primul rand, animalele de casa alunga apasarile sufletesti, redau bunadispozitia si pofta de viata. in plus, influenteaza starea de sanatate, ameliorand suferintele. Zooterapia este obiect de studiu al numeroaselor cercetari moderne. Concluziile sunt uimitoare. animalele de casa ne fac mai fericiti si mai sanatosi!

  • O terapie veche, cu aplicatii moderne

Zooterapia si-a cistigat renumele mai ales in tratarea problemelor de natura psihologica, emotionala sau sociala. Specialistii recomanda sa avem in preajma noastra un animalut atunci cand suntem bombardati cu situatii stresante, cand suferim de cresterea tensiunii arteriale sau cand traversam o perioada de recuperare. Explicatia este simpla: ingrijind un prieten necuvantator, ne simtim iubiti, utili, responsabili si, in consecinta, mai vioi, mai optimisti. in plus, animalele inseamna miscare in aer liber si socializare. Cu ajutorul lor ii putem invata pe copii ce inseamna compasiunea, respectul si empatia. O companie din Occident a permis angajatilor sa vina la birou insotiti de prietenul fara grai. Rezultatele au fost uimitoare: s-a constatat reducerea nivelului de stres a angajatilor, o imbunatatire a relatiilor interumane si o scadere semnificativa a absentelor. Englezoaica Florence Nightingale, infirmiera in razboiul din Crimeea, s-a folosit pentru prima oara de broaste testoase pentru a ridica moralul pacientilor. Acum, zooterapia este folosita pe scara larga in spitale, camine de batrani si sanatorii, pentru recuperarea persoanelor cu dizabilitati. Procedeeul este aplicat chiar si in România.

  • Cainele, cel mai bun cardiostimulator

Datorita naturii sale docile si a usurintei cu care poate fi dresat, cainele este cel mai des folosit in zooterapie. Pentru probleme de comunicare sau de alta natura psihologica, cei mai indicati sunt patrupezii din rasa Labrador sau Sharpei. Pentru copii, sunt recomandati cainii din rasa Saint-Bernard, Schnauzer urias sau Boxer. Cainii ofera o iubire neconditionata. Unui om singuratic, patrupedul ii poate reda pofta de viata, sociabilitatea. Scoaterea cainelui la plimbare inseamna pentru stapan evitarea unui mod de viata sedentar. Experienta arata ca de multe ori familiile in care exista un caine, sunt mai unite si depasesc mai usor starile conflictuale. cainele ofera siguranta si incredere, ajutand oamenii sa treaca mai usor peste pierderea unei fiinte dragi. Mai trebuie stiut ca saliva cainelui contine o substanta numita litozim, un antiseptic natural care favorizeaza inchiderea rapida a ranilor. Cainii de mari dimensiuni stimuleaza ritmul alfa cardiac. Medicii le recomanda persoanelor cu afectiuni de inima sa tina mana pret de jumatate de ora in dreptul inimii cainelui. Acest exercitiu va avea efectul unui cardiostimulator.

  • Pisicile reduc colesterolul

Compania pisicilor diminueaza semnificativ starile de axietate sau depresie si ajuta la scaderea presiunii arteriale. in Franta, in Spitalul Paul-Giraud, pisicutele au devenit adevarati asistenti medicali, fiind prezente la mai toate consultatiile pentru ca induc o stare de calm si liniste interioara pacientilor. Prin simpla ei prezenta si prin joaca la care va provoaca, pisica este distractiva. S-a constatat ca, persoanele care au pisici tind sa fie mai zambitoare, traiesc mai mult si resimt un sentiment de bunastare mai accentuat. Cei care dorm cu pisica marturisesc ca somnul lor e de doua ori mai odihnitor. Dar cel mai evident beneficiu al unei feline este ca, dupa o zi stresanta, mangaierea blanitei ei in timp ce toarce, e cel mai eficient medicament pentru relaxare. Studii stiintifice au demonstrat ca a avea grija zilnic de o pisica reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange, scade tensiunea arteriala si diminueaza riscul maladiilor cardiace. Pisicile incetinesc efectele imbatranirii functiei cardiovasculare si induc persoanelor varstnice sentimentul familiei. stapanii de pisici consuma mai putine somnifere. Un alt studiu american a aratat ca expunerea copiilor la pisici sau caini reduce riscul alergiilor si a durerilor cauzate de cresterea dintilor. Cei care detin pisici nu sufera asa de des de guturai si dureri de cap. Se mai stie ca rezonanta torsului asupra corpului intareste oasele. Acest remediu a fost demonstrat pe persoane care sufereau de osteoporoza, bolnavi carora li s-au estompat durerile.