Legi europene

Sfaturi de calatorie sanatoasa in Uniunea Europeana

Iata ce drepturi ne asigura cardul european de sanatate in tarile cele mai vizitate de români si la ce costuri surpriza ne putem astepta

  • Germania: pentru raceala si gripa, reteta nu se compenseaza

in Germania, adresati-va direct medicilor generaliști și stomatologi care au contract cu o casa de asigurari de sanatate de stat. Tratamentul este gratuit. La cabinetele private, costurile sunt suportate de pacient. Exceptand situatiile de urgenta, veti avea nevoie de trimitere pentru orice serviciu medical spitalicesc. Adultii platesc o taxa de 10 euro pentru fiecare zi de spitalizare. Taxa nu se mai platește daca ati acumulat 28 de zile de spitalizare in același an. Pentru fiecare reteta se platește o taxa suplimentara de 10 euro și 10% din costuri. Farmaciei veti plati o taxa de 10% din costuri (minim 5 euro și maxim 10 euro), insa nu mai mult decat costul real. Taxa nu se ramburseaza. Nu se deconteaza nici analgezicele sau siropul de tuse, in general medicamente pentru raceala sau gripa. Copiii și tinerii sub 18 ani beneficiaza de retete gratuite. Pentru majoritatea serviciilor medicale furnizate in Germania, nu trebuie sa platiti in avans. Daca tratamentul nu v-a fost prescris sau daca v-au fost furnizate servicii suplimentare, va trebui sa le achitati din propriul buzunar.

  • Grecia: taxa pe reteta

in Grecia, va puteti adresa unui medic din sistemul public de sanatate (ΕΟPΥΥ) sau care are contract cu EOPYY. Consultatia este gratuita, daca aveti card CEASS. in sistemul privat, consultatia se plateste si nu se ramburseaza. in cazul spitalelor publice, tratamentul este gratuit cu trimitere de la un medic din sistemul public de sanatate sau de la sectia competenta din cadrul spitalului. in cazul clinicilor private care au contract cu EOPYY, veti avea de achitat o coplata. La farmacie, se achita o taxa care poate sa varieze in functie de tipul de medicamente. Taxa nu este rambursabila in Grecia, dar ati putea solicita rambursarea la intoarcerea in tara. Pentru urgente, trebuie sa sunati la 166.

  • Irlanda: stomatologie gratuita

in Irlanda, medicii care au contract cu sistemul de asistenta medicala primara (HSE) ofera consultatii gratuite, inclusiv la stomatologie. in cazul in care nu sunteti sigur daca medicul care va trateaza are contract cu HSE, precizati ca doriti o consultatie in sistem public. Fiecare reteta se plateste cu o suma nominala. in caz de urgenta, adresati-va direct sectiei de urgente din orice spital public. Daca prezentati cardul de asigurari sociale de sanatate, nu va trebui sa platiti nimic pentru ingrijirile care vi se acorda. Irlanda are un sistem de asigurari de sanatate bazat pe modelul prestatiilor in natura, deci nu exista un sistem de rambursare. Daca vreti sa va recuperati cheltuielile, adresati-va CNAS.

Calatoriile in strainatate ar trebui sa fie o experienta placuta și interesanta. insa, trebuie sa luam in considerare situatiile neprevazute in care ne putem imbolnavi. Trebuie sa fim pregatiti nu doar sufleteste, ci si cunoscand legislatia sanitara din tara in care ne petrecem vacanta. Cardul european de asigurari sociale de sanatate ne ofera dreptul de a primi tratament medical in oricare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. insa, de la o tara la alta, regulile difera, astfel ca, in unele cazuri, chiar si cu card european, asistenta medicala sau medicamentele pot sa nu fie gratuite. Uneori nici numarul pentru urgente nu este 112. in unele tari, ambulanta e gratuita. Uneori, veti vedea ca, pentru ridicarea retetelor, se percep o taxa de farmacie. Cititi cu atentie indrumarile din tara in care v-ati decis sa va petreceti concediul.

  • Cardul european nu garanteaza servicii medicale gratuite

Ghidul Comisiei Europene cuprinde indrumari in cazul in care turistii se imbolnavesc sau au deja probleme de sanatate. Astfel, in UE, dar si in Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elvetia, cetatenii români au dreptul la ingrijiri medicale de urgenta daca au la ei cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS). Tratamentul va fi oferit in aceleași conditii și la același pret ca in cazul cetatenilor asigurati in tara vizitata. Cardul nu garanteaza servicii gratuite, fiindca exista diferente intre sistemele de sanatate ale fiecarei tari. E posibil ca unele servicii gratuite in România sa nu fie gratuite intr-o alta tara. CEASS se elibereaza gratuit, pe baza de solicitare, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din România. Daca suferiti de boli cronice și aveti nevoie sa va procurati medicamente in timpul calatoriei in strainatate, inainte de plecare solicitati medicului dumneavoastra eliberarea unei retete care poate fi utilizata transfrontalier. CEASS ofera turistilor dreptul de a primi orice tratament care nu poate fi amanat pana la intoarcerea acasa. Acest drept e valabil si la clinicile private, dar va trebui sa platiti si sa solicitati rambursarea costurilor la intoarcerea acasa. Acelasi lucru trebuie facut si daca ati uitat cardul acasa. Pentru a beneficia de transport gratuit catre tara de origine, daca va imbolnaviti sau aveti un accident pe durata calatoriei in alta tara din UE, trebuie sa incheiati o polita de asigurare separata.

  • Austria: rambursari de pana la 80%

In Austria, daca ajungeti la cabinetul unui medic, veti primi servicii medicale gratuite numai daca acesta are contract cu una dintre casele de asigurari regionale. Acesti medici afiseaza semnul Kassenarzt. Pentru spital, aveti nevoie de trimitere de la medic (exceptand cazurile de urgenta). Pentru primele 28 de zile de spitalizare, se percepe o taxa zilnica. Daca a trebuit sa achitati costul tratamentului, puteti solicita rambursarea a pana la 80% din suma platita la una dintre casele de asigurari Gebietskrankenkassen. Cererea de rambursare trebuie insotita de chitantele in original. Restul de 20% nu se ramburseaza in Austria, insa ati putea solicita rambursarea la intoarcerea in tara. Pentru urgente, sunati la 144.

  • Belgia: ambulanta se plateste la kilometru

In Belgia, pentru urgente, sunati la 100 sau 112. Trebuie sa platiti medicul, dar ati putea recupera ulterior pana la 75% din costuri, pe baza prezentarii unei adeverinte (chitanta verde) privind furnizarea de ingrijiri medicale. La spital nu este necesara trimiterea de la medic. Puteti merge la orice specialist din orice spital. Daca nu aveti CEASS, veti plati costul integral. Totusi, veti putea solicita rambursarea acestuia ulterior, adresandu-va unei case belgiene de asigurari de sanatate. La farmacie, va trebui sa achitati costul medicamentelor integral, urmand sa vi se ramburseze intre 0% si 80% din factura. Daca e cazul de transport cu ambulanta, se plateste o suma fixa plus un tarif pe km. Se ramburseaza 50% din cost.

  • Bulgaria: turistii trebuie sa se inscrie la un medic

Majoritatea medicilor din Bulgaria au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ceea ce inseamna ca veti fi tratati gratuit, dar veti plati o taxa de consultatie de 2,90 leva bulgaresti (11,68 eruo). Asigurarea nu acopera decat o foarte mica parte din serviciile stomatologice. in spitalele sau clinicile contractante, asistenta medicala e gratuita, dar veti plati 5,80 de leva bulgaresti pentru fiecare zi de spitalizare. Costul consultatiilor si al medicamentelor nu se ramburseaza in Bulgaria, dar acest lucru e posibil in România. Medicamentele prescrise de un medic de la stat sunt gratuite sau extrem de ieftine. Medicamentele speciale si scumpe se obtin numai pe baza unui carnet de retete, eliberat de un medic generalist. Va trebui sa va alegeti, provizoriu, un medic generalist. Ambulanta e gratuita daca sunati la 150.

  • Danemarca: urgentele, numai cu programare

Pentru a avea acces la asistenta medicala de stat in Danemarca, trebuie sa aveti CEASS. in afara orelor de program, serviciul de urgenta e furnizat doar in limba daneza. Cautati spitale care au contract cu casa de asigurari de sanatate, pentru a obtine tratament gratuit sau la pret redus, in cazul stomatologilor. Costurile pentru plombe se ramburseaza in proportie de pana la 40%. Protezele, coronitele sunt numai contra cost. in unele din cele cinci regiuni ale Danemarcei trebuie sa va programati, in prealabil, pentru o consultatie la spital pentru primiri urgente (skadestue). Pentru cazuri mai putin urgente, aveti nevoie de trimitere de la medic. Tratamentul de urgenta e gratuit. La prima achizitie de medicamente, veti primi un card special cu un cod unic. in baza lui se va calcula valoarea sumei rambursabile. Retetele care depasesc o anumita cantitate de medicamente nu vor fi rambursate. Costul tratamentul se ramburseaza la casa de asigurari municipala sau la CNAS in România.

  • Finlanda: 14,25 euro, taxa la paramedici

In Finlanda, aveti dreptul sa beneficiati de asistenta medicala in orice unitate de stat, la aceleasi costuri ca si cetatenii finlandezi. Va trebui sa achitati o suma fixa, conform unei grile de tarife. Tratamentul este gratuit pentru minori. La medici sau clinici private, onorariul se plateste integral. Pentru internare in spital, aveti nevoie de trimitere de la medic. Trebuie sa platiti o taxa zilnica de spitaliyare. Copiii platesc taxa pentru cel mult sapte zile. Exista taxe si pentru tratamentul ambulatoriu. Tratamentul la spitale private se plateste integral, ulterior va puteti adresa casei de sanatate din Finlanda, Kela, pentru a primi contravaloarea partiala. Retetele se achita integral, apoi se pot deconta partial la Kela. Personalul de pe ambulanta va va acorda asistenta medicala numai in baza CEASS si a unei taxe de 14,25 euro.

  • Franta: ambulanta se plateste in avans

Pentru a putea folosi CEASS in Franta trebuie sa va adresati medicilor inregistrati in sistemul sanitar de stat. Consultatia se achita direct medicului. Acesta va completa un formular de tratament, necesar pentru rambursari. in spital, veti plati doar contributia pacientului si nu veti fi nevoit sa achitati pe loc costurile rambursabile. Se achita o taxa zilnica de spitalizare. Pentru orice tratament medical major, se plateste in plus o contributie fixa. Aceste costuri nu se ramburseaza in Franta, insa ati putea solicita rambursarea la intoarcerea in tara. Tot cu formularul de tratament puteti solicita rambursarea costului medicamentelor. Necesitatea transportului cu ambulanta sau cu un taxi trebuie confirmata prin reteta. Cheltuielile cu ambulanta trebuie achitate in avans direct cadrului medico-sanitar. La casa de asigurari puteti solicita rambursarea a aproximativ 70% din costul standard al tratamentului.

  • Slovacia: medicamente gratuite

in Slovacia, pentru urgente sunati la 155, iar pentru salvare la 112. Cardul e valabil doar la medicii care au contract cu Autoritatea de Supraveghere Sanitara. Este posibil sa vi se perceapa o taxa. Aceasta nu se ramburseaza in Slovacia. Interventiile urgente la stomatolog sunt, de obicei, gratuite, insa s-ar putea sa trebuiasca sa suportati costul materialelor. Toate spitalele ofera tratament de urgenta in unitatile de primiri urgente. Nu este necesara trimiterea de la medic. Medicamentele sunt gratuite, insa pot exista si costuri nerambursabile semnificative, in cazul procedurilor complexe. Pentru fiecare reteta, se percepe o taxa standard. S-ar putea sa trebuiasca sa platiti o parte din costul medicamentelor, daca acestea nu sunt acoperite de sistemul public de asigurari de sanatate. in Slovacia nu exista sistem de rambursare.

  • Slovenia: fara sistem de rambursare

Pentru a putea folosi cardul european de asigurari sociale de sanatate trebuie sa va adresati unui medic inregistrat la Institutul Sloven de Asigurari de Sanatate (HIIS). Este posibil sa trebuiasca sa platiti o contributie standard pentru tratament. Pentru spital, cu exceptia cazurilor de urgenta, veti avea nevoie de trimitere de la medic. Preturile medicamentelor pot varia in functie de reteta. in cazuri de urgenta, transportul cu ambulanta este gratuit daca medicul confirma ca interventia a fost, intr-adevar, necesara. in caz contrar, va trebui sa platiti pana la 90% din tariful perceput pentru acest serviciu. in Slovenia nu exista sistem de rambursare.

  • Spania: reduceri pentru pensionari

Unele spitale si centre medicale ofera atat servicii private (care se achita integral de catre pacient) cat si servicii subventionate partial de stat. Costurile asistentei medicale private nu se ramburseaza si nu sunt acoperite de cardul CEASS. Asistenta medicala de stat este gratuita. Tratamentul stomatologic nu este disponibil in sistemul de stat, iar costurile sunt nerambursabile. Cu exceptia cazurilor de urgenta, veti avea nevoie de trimitere de la medic pentru orice tratament gratuit in regim de spitalizare. Medicamentele prescrise de medicii din sistemul public de sanatate pot fi obtinute de la orice farmacie. Cu unele exceptii, vi se va percepe doar un anumit procent din costul retetei daca dovediti ca sunteti pensionar intr-o tara din UE. Nu se fac rambursari in Spania, deoarece asistenta medicala de stat se acorda gratuit.

  • Italia: Cabinetele de stat nu lucreaza in weekend

in Italia, pentru urgente se apeleaza 118, Cardul CEASS este valabil doar la medicii cu contract cu serviciul national de sanatate italian (SSN). Pentru unele servicii, e posibil sa achitati o taxa. Cabinetele SSN sunt deschise de luni pana vineri, de dimineata pana dupa-amiaza. Majoritatea medicilor stomatologi nu au contract cu SSN si nu accepta CEASS. Pentru a primi tratament in conditii de spitalizare si la farmacii este necesar sa prezentati CEASS. Pentru unele medicamente nu este nevoie de reteta. Unele sunt gratuite, altele nu. Costul medicamentelor nu este rambursabil in Italia. Platile partiale (in cazul serviciilor publice de ambulanta) sau integrale (in cazul serviciilor private de ambulanta) nu se ramburseaza in Italia.

  • Malta: medicamente gratuite pe trei zile

in Malta, consultatiile sunt oferite de medici din centrele medicale publice. Urgentele stomatologice se trateaza gratuit, in cabinetele publice. Costurile asistentei medicale private nu se ramburseaza. La spital, tratamentul acordat in unitatile de primiri urgente din spitalele publice este gratuit. Medicamentele prescrise pe perioada spitalizarii sau pentru primele trei zile de dupa externare sunt gratuite. Veti plati integral costul medicamentelor prescrise dupa aceasta perioada, cost care nu se ramburseaza.

  • Olanda: fiecare serviciu medical cu tarif fix

in Olanda, pentru a putea folosi CEASS, trebuie sa va adresati medicilor care lucreaza in sistemul public de sanatate. Tratamentele stomatologice sunt asigurate de stat doar in cazul copiilor. Restul pacientilor trebuie sa achite costul tratamentului, iar acesta nu se ramburseaza in tarile de Jos. Daca sunteti spitalizat (in caz de urgenta), trebuie sa prezentati cardul. Unele medicamente se platesc. Aveti dreptul la rambursare pe baza tarifelor pe care, conform legislatiei olandeze, casa de asigurari olandeza AGIS le-ar fi platit furnizorului de asistenta medicala.

  • Polonia: operatii gratuite

in Polonia, pentru urgente medicale sunati la 999 sau 112. Cabinetele medicale au program de luni pana vineri, intre orele 8-18. in afara programului, exista unitati sanitare non-stop. Medicii stomatologi ofera tratament atat in regim public, cat si in regim privat, dar nu in toate zilele saptamanii. Serviciile si materialele care nu figureaza pe lista ceslor subventionate se platesc. Aceste costuri nu se ramburseaza in Polonia. Cu exceptia imbolnavirilor subite, a accidentelor si a altor cazuri de urgenta, pentru a fi spitalizat aveti nevoie de trimitere de la medic. Majoritatea spitalelor au contract cu NFZ. Interventiile chirurgicale, analizele medicale si medicamentele sunt gratuite. Medicii care au contract cu NFZ vor prescrie doar medicamente al caror cost este rambursabil. La farmacist, pentru majoritatea medicamentelor de baza, se achita o suma fixa. Pentru altele, costurile sunt rambursabile intr-un anumit procent si pana la o anumita limita, si va trebui sa achitati restul.

  • Portugalia: la stat, totul e gratuit

in Portugalia, va puteti adresa direct centrelor de sanatate publica, serviciilor de asistenta medicala permanenta sau spitalelor (pentru urgente). Asistenta medicala de stat este gratuita. Totusi, trebuie achitate unele taxe standard. O parte din costul medicamentelor subventionate este suportata de stat. Va trebui sa platiti restul, adica intre 10% si 85% din pretul medicamentelor prescrise. De obicei, farmaciile sunt deschise de luni pana vineri, intre orele 9-13 si 15-19, iar simbata, intre orele 9-13.

  • Marea Britanie: cardul acopera doar urgentele

in Marea Britanie, sunati pentru urgente la 999 sau 112, iar pentru alte informatii medicale, la 101 sau la Serviciul National de Sanatate 111 (NHS). Consultatiile sunt oferite gratuit de medicii generalisti ai NHS. Tratamentele stomatologice sunt la un tarif standard nerambursabil. in afara situatiilor de urgenta, spitalizarea se face la recomandarea medicului, a medicului stomatolog sau oftalmolog. Pentru cei cu card CEASS, spitalele NHS ofera gratuit cea mai mare parte a tratamentului. Cardul nu acopera tratamente planificate. Puteti obtine medicamentele prescrise de la orice farmacie, cu conditia sa prezentati reteta. Medicamentele prescrise au un pret de reteta standard. in Regatul Unit, tratamentul este cel mai adesea gratuit, prin urmare nu exista un sistem de rambursare.

  • Republica Ceha: 3 euro tratamentul de urgenta

in Republica Ceha, la medicul care are contract cu una din casele de asigurari de sanatate, veti achita o taxa standard redusa, de 30 CZK. Ve'i semna un certificat care atesta dreptul dvs. de a beneficia de asistenta medicala, pe care il vor folosi pentru a factura costul tratamentului. Trebuie sa prezentati o copie dupa acest certificat la farmacie. Tratamentele stomatologice standard sunt acoperite de sistemul public de asigurari de sanatate. Totusi, unele interventii suplimentare si materialele se platesc total sau partial. La stat, pentru tratamentul in regim de spitalizare se percepe o taxa zilnica de 100 CZK. Se plateste o taxa pentru tratamentele de urgenta acordate in weekend, in zilele de sarbatoare sau intre orele 17,00-7,00 in zilele lucratoare, cu exceptia cazului in care acestea sunt urmate de internare. Taxa pentru tratamentul de urgenta este de 90 CZK (3,33 Euro). Pentru retete se platesc in plus 30 CZK.

  • Suedia: stomatologii lucreaza si la stat

Serviciul national de asistenta medicala on-line si prin telefon (1177) functioneaza non stop. Unii medicii care lucreaza in sistemul privat pot fi afiliati la sistemul public de asigurari. Daca aveti un card valabil, veti beneficia de preturi subventionate de stat pentru orice tratament medical necesar (la fel ca cetatenii suedezi). Persoanele sub 20 de ani beneficiaza de asistenta gratuita in majoritatea regiunilor din Suedia. Fara card, va trebui sa suportati costul integral al tratamentului. in Suedia, majoritatea medicilor stomatologi ofera tratamente stomatologice in sistemul de stat. Daca aveti un card valabil, veti plati costul integral, daca acesta este sub 3.000 de coroane suedeze. intre 3.000 si 15.000 de coroane veti plati 50% din cost, iar de la 15.000 de coroane in sus, 15% din cost. Tratamentul in regim de spitalizare este, de obicei, gratuit. Se plateste doar o taxa zilnica standard. Pentru tratamentul ambulatoriu se percepe o taxa subventionata. Asistenta medicala de specialitate se plateste. Pentru a beneficia de compensare, prezentati farmacistului CEASS. in Suedia nu exista sistem de rambursare.

Cititi si 100 sfaturi naturiste si Drumetia