Mersul descult

Sanatatea nu poarta pantofi!

Mersul in picioarele goale direct pe pamant atenueaza durerile de oase, imbunatateste circulatia, somnul si imunitatea si ne face mai fericiti

  • Nevoia de impamantare

Conform unor studii, picioarele omului ar trebui sa fie desculte circa 14 ore pe zi, daca vrem ca pantofii sa nu ne afecteze sanatatea. Or noi ii purtam non-stop, nici acasa nu umblam desculti. Daca adaugam ca incaltamintea nu ne vine intotdeauna perfect, problemele de sanatate se inmultesc. Din moment ce nu ne nastem cu pantofi, este evident ca piciorul va face eforturi pentru a se adapta incaltamintei, restrictionand miscarile naturale ale picioarelor. in fata atitor argumente nu ne ramane decat sa ne antrenam picioarele ori de cate ori avem ocazia sa ne descaltam. La inceput, mersul poate fi dureros, dar cu timpul ne vom obisnui. Pentru a beneficia de toate avantajele terapeutice ale mersului pe jos natural trebuie sa respectam cateva reguli. in primul rand, talpile chiar trebuie sa fie goale, nu mergeti in sosete, rezultatele nu sunt aceleasi. Pielea trebuie sa faca in mod natural contact cu pamantul, nisipul, pietrele. Asa a mers omul timp de milenii, inainte de inventarea incaltamintei. Mersul pe jos natural permite o conexiune naturala cu pamantul. Aproape toti specialistii sunt de acord ca avem nevoie de aceasta „impamantare“, deoarece prin contactul nemijlocit al corpului cu natura deblocam si eliminam tensiunile. Mai mult, o cercetare recenta a demonstrat ca eliberam prin talpi si energia electrostatica. Cel mai mult ne departam de natura atunci cand purtand pantofi cu talpi izolante, oprim fluxul de electroni liberi care circula intre organism si pamant.

Toata lumea stie ca mersul in picioarele goale e sanatate curata, insa unde putem sa ne descaltam si sa ne plimbam linistiti fara sa atragem atentia? in România au aparut aleile terapeutice, unde se paseste cu talpile goale pe nisip, lemne, conuri de brad, rumegus, coceni de porumb, fin, iarba sau pietre. Masajul natural al talpilor este extrem de benefic, relaxeaza si chiar amelioreaza diferite afectiuni, fiindca in talpi se afla o adevarata harta a organelor interne. Nu trebuie sa renuntam la mersul descult. O putem face acasa, in curte, la picnic, pe plaja, ori de cate ori ajungem in mijlocul naturii. Nu lasati sa treaca sezonul cald fara sa mergeti macar o ora in picioarele goale!

  • Masaj natural

Mergand desculti pe nisip, pietre, iarba, stimulam in mod natural toate punctele din talpa si astfel organismul functioneaza mai bine. Talpa reprezinta un adevarat tablou de comanda pentru activitatile din organism. De aceea, prin masajul punctelor reflexe din talpa, organismul este ajutat sa elimine toxinele, circulatia sanguina se imbunatateste si dezechilibrele dispar, mai repede sau mai tarziu, in functie de boala, vechimea ei si modul de viata al pacientului. La nivelul picioarelor exista mai mult de 7.000 de terminatii nervoase, 26 de oase, 107 ligamente, 19 muschi si 500.000 de vase sanguine. Toate sunt stimulate atunci cand mergem fara pantofi. Uneori, mersul descult poate sa doara, fiindca in talpi, datorita fortei gravitationale, se formeaza depozite de toxine, saruri de calciu si acid lactic. Aceste depozite se acumuleaza exact in punctele corespunzatoare organelor suferinde. Mersul in picioarele goale are rolul de a masa aceste „galme“ si de a pune astfel in circulatie toxinele pentru a fi eliminate natural. Metoda are rolul de a pune in miscare si muschii pe care nu-i folosim atunci cand purtam pantofi. Mersul pe pietre sau busteni se face cu mare atentie, pentru a nu aluneca. Astfel, sistemul nervos se deconecteaza, elimina stresul si tensiunile.

  • Beneficii pentru inima si piele

Printre avantajele mersului descult se numara si acela al reglarii ritmului cardiac. Dupa 15 minute de astfel de masaj natural, circulatia sangelui ajunge la viteza de 29 cm/sec la femei si 22 cm/sec la barbati (in mod normal, aceasta este de 12,5 cm/sec si, respectiv, 14 cm/sec). S-a constatat ca mersul descult, asa cum mergeau candva taranii, regleaza nivelul glucozei din sange si stimuleaza imunitatea. Picioarele expuse razelor utraviolete nu au probleme cu ciupercile. in India si China, unde se merge traditional in picioarele goale, cel putin sase feluri de ciuperci care dau de furca oamenilor din tarile vestice nu au fost gasite. Pantofii ne-au adus numai necazuri: transpiratie, supraincalzire, disconfort, mediu umed favorabil ciupercilor si dureri. in pantofi prolifereaza bacteriile si murdaria. Umbland descult este imposibil ca picioarele sa miroasa urit. Studiile au demonstrat ca doar opt ore pe zi de contact direct al picioarelor cu pamantul au adus urmatoarele beneficii: reducerea inflamatiilor, normalizarea nivelului de cortizol, somn odihnitor, stres si iritabilitate diminuate, alinarea durerilor, flexibilitate imbunatatita, recuperare musculara rapida dupa efort si neutralizarea radicalilor liberi intr-o masura mult mai mare decat daca s-ar fi administrat suplimente antioxidante.

  • Fara dureri de spate si varice

Cele mai multe studii descriu influenta benefica a mersului descult asupra sistemului osos si muscular. Astfel, s-a constat ca mersul in pantofi aduce un plus de greutate pe articulatiile extremitatea inferioara. Atunci cand cercetatorii au examinat efectele diferitelor tipuri de incaltaminte asupra pacientilor cu osteoartrita la genunchi, s-a descoperit ca mersul descult pune mai putin stres pe articulatiile genunchilor decat folosirea pantofilor medicinali. Un studiu din 2006 a constatat ca, atunci cand oamenii merg in picioarele goale, greutatea pe genunchi e cu 12% mai mica decat atunci cand poarta pantofi cu talpi groase. Cercetatorii au mai observat ca mersul descult regulat activeaza mecanismele de atenuare a socurilor. La persoanele care umbla tot timpul incaltate s-a constatat o explozie de monturi, fasciite, bataturi, calusuri si defecte ale plantei, probleme care nu apar la cele desculte decat in mica proportie si in forme nedureroase. Mersul descult este deosebit de bun pentru reducerea durerilor de genunchi, a rigiditatii la nivelul articulatiilor si a durerilor de spate. Un studiu realizat in India a aratat ca incidenta artritei si a varicelor e mult mai mica la sate, acolo unde oamenii merg desculti. De asemenea, acesti oameni au o digestie mai buna.

  • Lasati copiii sa umble desculti!

Mersul pe jos inca de la varste fragede asigura picioare suple, dar puternice. intr-un studiu recent, s-a aratat ca dintre 109 copiii ale caror mame s-au opus mersului descult, 9 au avut picioare foarte fragile si 44 au avut picioare fragile. Doar 6 a avut picioare puternice si niciunul nu a avut picioare foarte puternice. Din cei 52 de copii carora mamele le-au permis sa mearga desculti, doar 2 au avut picioare slabe si niciunul nu a avut picioare fara vigoare, in timp ce 29 au avut picioare puternice sau foarte puternice. A fost nevoie de 4 milioane de ani pentru ca piciorul sa aiba forma de acum, o realizare remarcabila de bioinginerie. Sau, cum spunea Leonardo da Vinci, „o capodopera de inginerie si o opera de arta“. Cu toate acestea, in doar cateva mii de ani, pantofii ne-au deformat anatomia si automat, echilibrul. Cea mai buna stabilitate nu o obtinem incaltati, ci in picioarele goale. Ortezele nu ajuta cat ajuta timpul cat mai scurt petrecut in pantofi. Picioarele copiilor mici trebuie sa formeze arce corespunzatoare in talpi, mersul pe jos ajuta foarte mult acest proces si previne si deformarea coloanei, asigurand o postura corecta. Chiar si la o varsta inaintata, mersul descult intareste zeci de muschi, tendoane si articulatii si restabileste frumusetea naturala a picioarelor sanatoase. Mersul fara pantofi protejeaza discurile invertebrale de deformare si tasare. Desi pare sa expuna la accidente ale articulatiilor, mersul descult intareste gleznele. in India, fracturi de glezne prezinta doar cei care poarta pantofi. Iar pentru oamenii Masai din Africa de Est, pantofii si durerile de spate sunt o raritate.

  • Vioiciunea creierului vine de la picioare

Efectul reflexogen al mersului in picioarele goale se bazeaza pe transmiterea impulsurilor reflexogene pe urmatorul traseu: picior-coloana vertebrala-creier. Deci efectele vor fi inregistrate nu numai la nivelul membrelor inferioare si coloana, ci si la creier. Cercetatorii au descoperit ca elevii pot retine mai multe cunostinte daca studiaza in timp ce asculta muzica clasica sau mananca bomboane de menta. Dar performantele sunt mult mai mari daca elevii stau in picioarele goale. Mersul descult poate proteja impotriva degenerarii creierului. O echipa de medici americani a constatat ca mersul descult in fiecare zi stimuleaza creierul, mentinandu-i activitatea la parametri optimi. Ei explica acest efect prin faptul ca, evitand obstacolele naturale, neuronii sunt la fel de solicitati ca in cazul in care se rezolva cuvinte incrucisate zilnic. Concluzia lor e ca oamenii care nu folosesc pantofi au mai putine pierderi de memorie. in timpul purtarii incaltamintei, picioarele „dorm“, cand mergem desculti, se trezesc, asaltate de senzatii naturale. Terminatiile nervoase din picioare trimit semnale la creier, informandu-l cum sa distribuie greutatea la fiecare nou pas. Pantofii pun pe tusa feedback-ul catre creier si, automat, il fac sa lincezeasca. De exemplu, mersul descult prin iarba inrourata revigoreaza nu doar picioarele, ci si sistemul nervos si intregul organism.

  • Soferi si sportivi fara pantofi

Ne-am nascut cu degetele de la picioare pentru un motiv, sa le miscam. Dar in aceste cutii numite pantofi, raman imobile sau chiar sunt maltratate si fortate sa incapa intr-un anumit spatiu. in timpul mersului descult, degetele de la picioare sunt libere sa se extinda la dimensiunile lor naturale, prevenind astfel deformarile piciorului. Cu toate acestea, diferite sporturi cer pantofi speciali. insa s-a constatat ca se pot obtine performante olimpice chiar si in picioarele goale. Ba mai mult, pantofii sport incetinesc picioarele, conform unor studii, le fac mai lenese, mai slabe si mai predispuse la accidentare. Programele de exercitii fizice in picioarele goale castiga tot mai multa atentie in randul antrenorilor si atletilor. Conform unui studiu american, persoanele care merg desculte pe pietre au un echilibru mai bun si o mobilitate mai mare decat cele care merg pe suprafete netede. Popoarele care merg fara pantofi pot merge kilometri fara oboseasca, deci mersul descult mareste rezistenta organismului. soferitele care poarta tocuri cui si pantofi nepotriviti provoaca anual circa 10.000 de accidente numai in Australia. Aceasta deoarece pantofii le ies din picior sau se agata in pedale. sofatul in picioarele goale este legal si chiar recomandat de catre unii specialisti, pentru ca astfel se realizeaza o priza perfecta cu pedala.

  • Cat, unde si cum sa mergem desculti?

Se recomanda nu doar pamantul neted, ci si terenul accidentat, cu obstacole naturale: pietre, dimburi, lemne. Trebuie evitate cioburile, molozul, terenul care poate produce accidente, betonul, dar si iarba poluata sau zonele cu ierburi toxice. Atentie la insecte, mai ales la capuse! Descaltati-va pe plaja, in iarba inrourata sau pe pietrele de riu. De asemenea pentru a ne bucura complet de experienta mersului descult, nu trebuie sa purtam greutati (rucsac), deoarece acestea afecteaza mersul firesc, echilibrat. Nu mergeti nici prea repede, nici prea lent. Un ritm prea rapid poate provoca accidente si, uneori, este stresant. Un ritm prea lent nu este un antrenament. Ideal ar fi mersul cu o viteza de 4 pana 7 km/ora, in functie de netezimea suprafetei. Pe suprafete netede, cum sunt iarba si pamantul moale, se poate pasi mai rapid. in timp ce mergeti pe jos si dupa trebuie sa va hidratati corespunzator, cu cel putin 0,5-0,8 litri de apa pe ora, si chiar mai mult, in cazul in care vremea este calda. Apa nu trebuie sa fie foarte rece. cat despre distante, este bine sa mergem atit cat ne e limita naturala, fara a depune eforturi mari. Nu mergeti fortat, bucurati-va de fiecare pas, admirati natura si respirati cu nesat aerul curat. Plimbarea e bine s-o facem ziua, la lumina naturala.

  • Vitalitate in numai 20 de minute

Pentru inceput, mergeti desculti timp de 20 de minute ca, treptat, sa ajungeti la 100 de minute pe saptamana. Daca vremea e calduroasa, injumatatiti timpul de plimbare. intrerupeti, daca va simtiti obositi si hidratati-va. Daca simtiti durere, disconfort semnificativ, renuntati la plimbarea in picioarele goale. Terapia nu ar trebui sa provoace leziuni de niciun fel. Calcati pe calcai si rulati intreaga talpa pe sol. imbracati haine confortabile din bumbac sau tesaturi naturale, palarii cu boruri, ochelari de soare. E bine sa inchideti telefonul mobil sau orice altceva v-ar distrage atentia de la plimbarea terapeutica. Nu mergeti desculti pe ploaie si nici prin roua daca aveti probleme cu rinichii sau sunteti sensibili la raceli. in general, nu renuntati la pantofi fara sa va sfatuiti cu un medic care va cunoaste conditia de sanatate. Dupa fiecare drumetie terapeutica, spalati-va bine pe picioare si pe intregul corp. Veti avea o surpriza. Niste picioare care au mers pe jos se spala mai bine si mai usor decat cele care au stat inchise in pantofi o zi intreaga. Daca mersul pe jos a fost placut si relaxant, veti constata o mai mare vitalitate si un sentiment de bine general. Aceasta terapie nu costa nimic, dimpotriva, ne lasa in buzunar banii de pantofi noi si le prelungeste viata celor vechi.

  • Stiati ca?

- O cincime din populatia lumii nu poarta si nu a purtat vreodata pantofi.

- Oamenii care merg numai desculti au pielea talpilor mai ingrosata, dar nu e deloc deteriorata.

- cand Sir Edmund Hillary a cucerit Everestul in 1953, serpasii lui erau toti in picioarele goale, desi piscul era plin de zapada.

- Etiopianul Abebe Bikila a castigat maratonul olimpic din 1960 alergand descult.

- Echipe indiene si pakistaneze au castigat mai multe medalii de aur la hochei pe iarba jucand cu picioarele goale. Acum, jucatorii poarta pantofi sport dupa ce o firma de incaltaminte i-au convins sa accepte pantofii si o importanta suma de bani.

- impamantarea subtiaza sangele, facandu-l mai putin viscos. Aceasta descoperire poate avea un impact profund asupra bolilor cardiovasculare.

- Lipsa contactului fizic cu pamantul duce la oboseala cronica, dureri, inflamatii cronice. Terapia contactului cu pamantul se numeste earthing.

Cititi si Mersul pe jos si Drumetia si Branturi