Cactusi de leac

Cactusii, medicamente cu tepi

Din florile si frunzele anumitor cactusi se pot prepara sucuri naturale si suplimente care ajuta in lupta cu cancerul, diabetul si kilogramele in plus

  • Fructul dragonului, lipsit de colesterol

Pitaya este fructul cactusului Hylocereus sp. din Familia Cactacee, originar din Mexic. Intalnit si sub numele de fructul dragon, pitaya se cultiva in Taiwan, Vietnam, Filipine, Malaiezia. Gustul dulce si savuros ii da posibilitatea de a fi adaugat ca ingredient in sucuri si vinuri. Fructul Pitaya poate fi consumata ca atare, in stare cruda (racit, taiat in doua si scobit cu lingurita), in salate de fructe, sub forma de suc (numai de la gheata) sau compot. Florile se pot consuma si sub forma de ceai. Compozitia chimica cuprinde apa 87,5%, hidrati de carbon, proteine, lipide, fibre, vitaminele A, B1, B2, B3, acid folic si C si minerale (zinc, fosfor, fier, calciu, potasiu, magneziu, sodiu, seleniu, cupru). Inainte de a se transforma in fructe, cactusii fac flori care infloresc doar noaptea, motiv pentru care florile se numesc „florile lunii”. Exista trei feluri de pitaya: rosie (are coaja si miezul rosii), de Costa Rica (rosu la coaja, dar alb in interior) si galbena (miezul alb e inconjurat cu o coaja galbena). Fructele de pitaya, de orice fel, sunt consumate pentru pulpa lor cremoasa, dulce-acrisoara, deosebit de aromata. Coaja nu e comestibila. Un fruct de pitaya poate cantari intre 150 g si 600 g si contine fibre alimentare, vitamina C si antioxidanti naturali. In Taiwan, persoanele care sufera de diabet consuma acest fruct pentru reglarea nivelului glicemiei. Rareori consumat si mai putin cunoscut, pitaya este un fruct extrem de nutritiv. Acest fruct are 60% numai pulpa. Daca vreti fructe satioase si delicioase, utile in mentinerea greutatii sub control, pitaya reprezinta alegerea perfecta. Fructul dragonului nu contine carbohidrati complecsi, astfel incat este foarte usor de decompus de catre organism. Nu are colesterol si grasimi saturate astfel ca ajuta la gestionarea cu usurinta a tensiunii arteriale.

Ca plante de apartament, cactusii au farmecul lor, sunt salbatici, ofera ochiului un veget intens, iar anumite specii chiar infloresc. Nu sunt plante pretentioase, nu cer prea multa atentie, in schimb ofera cateva beneficii pentru sanatate, pe care putini le cunosc. Protejeaza de radiatiile emise de calculator, pot fi ingredient delicios in bucatarie, iar anumite specii s-au dovedit a avea reale proprietati curative. Unii cactusi sunt utilizati in industria cosmetica, altii sunt studiati in laboratoare. Astfel s-a descoperit ca aceste plante tepoase pot furniza medicamente uimitoare, eficiente in tratamentul unor boli grave, printre care diabetul si cancerul. Iar secretele lor medicinale inca nu s-au epuizat. Natura nu a creat degeaba cactusii, daca ii cunoastem, ne putem bucura nu doar de rolul lor ornamental, ci si de remediile pe care ni le ofera.

  • Un cactus comestibil

Un cactus bun pentru sanatatea omului este nopalul (Opuntia ficus-indica), cunoscut si sub denumirea de cactus de smochin, chumbo smochina indiana sau prickly pear. Este un cactus mare, folosit inca din vremea aztecilor ca medicament si bautura, dar si in ceremoniile religioase. Are si flori si fructe, iar locuitorii Mexicului il folosesc ca panaceu. Initial a fost considerat suplimentul alimentar ideal, pentru continutul bogat de flavonoizi, iar mai tarziu fructele au inceput sa fie comercializate in Mexic. Triburile indiene foloseau planta in alimentatie, dar si pentru vindecarea unor afectiuni ale pielii. Fructul cactusului Opuntia ficus-indica se numeste tuna si inseamna para tepoasa. Seamana la gust cu kiwi si este folosit in alimentatia oamenilor de peste 9.000 de ani. Are coaja galben-portocalie, plina de tepi. Pulpa fructului este galbena sau portocalie, dulce, usor astringenta si cu un gust racoritor. De obicei, fructele se consuma proaspete, in special in lunile caniculare ale anului. In Sicilia din acest fruct se prepara o bautura numita Ficodi, care se consuma ca aperitiv si ca medicament. Azi, din pulpa fermentata a fructelor mexicanii distileaza o bautura alcoolica numita colonche. Fructul copt poate fi pastrat aproximativ doua zile la temperatura camerei. Poate fi consumat crud, in salate, sau gatit, in diverse mancaruri, in compoturi, marmelade si sosuri. In zonele unde fructele de cactus se gasesc din belsug, din ele se prepara masti cosmetice. Sucul fructului de cactus se consuma in combinatie cu cel de struguri si de mere. Se obtine astfel o bautura aromata si de o culoare intensa.

  • Nutrienti din belsug

Frunzele si fructele acestui cactus comestibil sunt un ingredient important in multe retete din bucataria traditionala latino-americana. Curatarea tepilor este destul de migaloasa si necesita multa grija pentru ca tepii sunt periculosi petru ochi. Semintele acestui fruct sunt prajite sau tocate pentru dulciuri. Corect pastrate, fructele si frunzele pot sta chiar si o saptamana in frigider. Se gasesc de vanzare curatate de spini, insa, inainte de a le pune la rece, frunzele se curata de partile uscate si de cele fibroase, apoi se spala si se pun in pungi de plastic gaurite. Se crede ca persoanele care consuma aceasta planta sunt mai putin predispuse sa se imbolnaveasca de cancer la colon sau de scorbut. Gustul frunzelor de Nopales se aseamana mult cu cel de fasole verde, asparagus sau ardei gras. Frunzele trebuie sa isi pastreze textura crocanta, acesta fiind secretul gustului lor special. Acest cactus a devenit noua revelatie a medicinei alternative. Fiecare componenta chimica a plantei asigura vitalitatea organismului, fiind considerat remediu impotriva lipsei de energie. Substanta activa a cactusului are efect antioxidant si distruge virusurile. Noplul si-a castigat renumele de planta medicinala mai ales pentru calitatea de a regla tranzitul intestinal. Are un continut ridicat de fibre, astfel ajuta la slabit si detoxifiere. Favorizeaza digestia, regleaza glicemia si colesterolul, protejeaza inima si ficatul. Sucul acestui cactus este plin de proteine, glucide, lipide, vitamine (A, B1, B2, B3, C si K), minerale (cupru, potasiu, calciu, magneziu, mangan si fier) si are efect regenerator si de intinerire asupra organismului. Contine 17 feluri de aminoacizi din care 8 sunt de importanta vitala.

  • Indeparteaza excesul de grasimi

Semintele acestui fruct sunt bogate in acizi grasi polinesaturati (Omega-3 si Omega-6), care reduc nivelul trigliceridelor si scad riscul tulburarilor cardiovasculare. O portie de 100 g de fructul dragonului include 1 g de fibre, ceea ce ajuta in cazuri de constipatie si surplus de greutate. Fructul dragonului este o sursa generoasa de vitamina C, continand 9 mg/100 g, ceea ce echivaleaza cu 10% din necesarul zilnic. Consumul acestuia este benefic pentru intarirea sistemului imunitar, ajutand si la vindecarea mai rapida a ranilor si vanatailor. Mai mult, consumul de pitaya este recomandat pentru evitarea tulburarilor respiratorii cronice (astm bronsic sau tuse). Fructul dragonului mai contine vitamina B1, necesara metabolismului glucidic, B2, pentru recuperarea si imbunatatirea apetitului. Fibrele si vitamina B3 ajuta la andepartarea excesului de grasimi, la metabolizarea surplusului de acizi biliari (care pot fi transformati in colesterol), scad nivelul de colesterol rau LDL si cresc nivelul celui bun HDL. De aceea, fructele sunt indicate in ateroscleroza, cu toate complicatiile ei (infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta circulatorie periferica). In 100 g de pitaya se gasesc 8,8 g de calciu, 36,1 mg de fosfor si 0,65 mg de fier. Pitaya contine fitoalbumine, care au proprietati antioxidante si ajuta la prevenirea formarii celulelor canceroase. In plus, acestea accelereaza eliminarea metalelor grele din organism. Fructul dragonului are un impact notabil asupra stresului oxidativ si asupra rigidizarii aortei, ceea ce inseamna ca poate fi benefic si in prevenirea complicatiilor asociate cu diabetul zaharat. Fructele de dragon rosu pot colora urina in rosu (fecalele mai putin), dand impresia unei false hematurii. Mucilagiile si pectinele continute protejeaza si curata tractul intestinal, cu efect benefic in colonul iritabil, diaree si constipatie. Efectul antiinflamator si de scadere a hiperaciditatii recomanda fructele in tratarea gastritei si ulcerului (in infectia cu Helyobacter pylori pectinele aglutineaza bacteriile, contribuind la eliminarea lor din intestine).

  • Hidratare perfecta

Cactusii sunt folositi andeosebi in cosmetica. Exista creme, lotiuni, sare de baie si uleiuri pe baza de cactusi. Extractul de cactus contine mai multe substante fitochimice care stimuleaza functionarea sistemului imunitar, dar si un nivel ridicat de antioxidanti. Acesti antioxidanti neutralizeaza radicalii liberi si protejeaza degradarea ulterioara a celulelor. Tocmai de aceea, este indicat persoanelor cu tenul uscat sau matur care vor sa previna instalarea ridurilor. Extractul de cactus ajuta la prevenirea evaporarii apei prin epiderma si are rol hidratant. Hraneste si catifeleaza pielea, calmeaza roseata si mancarimile, stimuleaza fluxul sanguin. Stimuleaza cresterea si regenerarea rapida a firelor de par, hidrateaza parul si ii reda stralucirea, impiedica ruperea firelor de par sau incalcirea lor, ofera volum. Extractul de cactus are abilitatea unica de a preveni pierderea umezelii, iar hidratarea este o conditie esentiala pentru sanatatea pielii. Folosit in uz extern, grabeste procesul de vindecare al ranilor si ajuta in tratamentul arsurilor si al basicilor, chiar si al celor solare. Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, ajuta la prevenirea infectiilor ce pot fi asociate cu arsurile. Extractul de cactus are efect benefic in tratarea acneei, a psoriazisului si a eczemelor. Trateaza si muscaturile de insecte si hemoroizii. Uleiul obtinut din presarea la rece a semintelor de cactus Opuntia Ficus Indica, printr-un proces realizat manual, implica o munca uriasa si o cantitate foarte mare de seminte si fructe de cactus. Auriu, cu o textura fina, non-grasa si un miros discret, uleiul de seminte de Cactus Opuntia Ficus Indica este absorbit cu usurinta de piele. Actioneaza asemeni unui veritabil ser de tinerete: atenueaza ridurile, netezeste conturul ochilor si tonifica pielea.

  • Limba-soacrei e dulce

Limba-soacrei este tot un cactus. Spinii ei pot produce iritatii pe piele. De la aceasta planta se folosesc florile, partile suculente și fructele, toate bogate in substante active, flavonoide, cu proprietati vindecatoare. Florile se recolteaza in perioada de inflorire, sunt uscate si pastrate in saci de hartie. Sucul plantei si florile sunt folosite in medicina traditionala pentru ca au efect diuretic, antiseptic si astringent. Fructele sunt comestibile si foarte hranitoare, contin substante nutritive, minerale, vitamine, mai ales vitamina C, calciu si fosfor. Pot fi consumate proaspete, murate, sarate, confiate. Din ele se prepara gemuri, lichioruri, jeleuri, sucuri naturale, andulcitori. De asemenea, sunt folosite in diferite preparate culinare. Fructele au proprietati antiinflamatoare, fiind recomandate sub forma de cataplasme in tratamentul plagilor, ranilor, ulceratiilor. Fructele contin in special zaharuri simple, fructoza si glucoza, iar semintele au lipide si proteine. Frunzele ajuta in scaderea colesterolului. De asemenea, in urma unor studii americane, s-a ajuns la concluzia ca extractul din frunze ajuta la eliminarea simptomelor date de alcool, in cazuri de mahmureala. Decoctul de fructe are efect impotriva scorbutului, este un bun remediu astringent, iar decoctul din flori are efect diuretic.

  • Stiati ca?

- Cel mai inalt cactus se numeste Pachycereus pringlei si poate atinge chiar 19 metri.

- Mirosul florii de cactus american poate fi simtit chiar si la o departare de 1 km. Aceasta este cea mai puternic mirositoare planta cunoscuta.

- Toate speciile de cactus sunt protejate de o conventie adoptata la nivelul guvernelor mai multor tari, prin care se incearca protejarea speciilor pe cale de disparitie.

- Imaginea unui cactus este prezenta pe stema Mexicului.

- In pustiurile din Peru creste un cactus (El cactus andante) care poate sa mearga. In loc de radacini, are excrescente acoperite cu tepi ascutiti. Cand bate un vant puternic, cactusul se deplaseaza pe distante mari, luandu-si umezeala si hrana nu din sol, ci din aer.

- Cactusii mai sunt numiti si „camile verzi“ datorita cantitatii mari de apa pe care o inmagazineaza.

- Conform legilor din Arizona, cine taie un cactus risca 25 de ani de inchisoare.

- In filosofia feng-shui, cactusii neutralizeaza furia, mania si sunt necesari atunci cand natura umana este imprevizibila. Ne ajuta sa gandim logic si sa luam decizii corecte.

- In Mexic, in centrele de SPA, se practica masajul cu cactusi (fara spini).

Cititi si Aloe Vera si Pulberi si Alimente iradiate

  • Cactusul absoarbe radiatiile

Unele studii au aratat ca acest cactus reduce absorbtia de insulina, dupa mese. In America Latina este utilizat in mod traditional pentru a trata hiperglicemia. Acesta capacitate de a stabiliza zaharul in sange poate fi explicata prin compusii de fibre solubile din acest cactus (mucilagii, guma, pectina). Specialistii mentioneaza ca efectul nu depinde doar de soi, ci si de locul cultivarii, crestere si prelucrare. Fructele pot preveni neuropatia diabetica, tonifica celulele pancreasului, amelioreaza productia de insulina si cresc sensibilitatea la insulina a celulelor, stimuland astfel patrunderea glucozei din sange in celule, unde va fi utilizata ca sursa de energie. Momentan nu exista fructe sau alimente cu indice glicemic mai mic decat cel al fructelor de Opuntia. Cactusul Nopal ar putea fi capabil sa diminueze colesterolul total, dar si colesterolul rau fara a afecta nivelul de colesterol bun. In India, cactusul Nopal a fost utilizat pentru tratarea tusei convulsive si a astmului. Nopalul calmeaza durerea gastro-intestinala, previne ulcerul gastric, trateaza hipertrofia benigna de prostata. Intrebuintarile sale interne vizeaza in special intarirea sistemului imunitar si incetinirea procesului de imbatranire. Fructele sunt recomandate si pentru reglarea tensiunii si a colesterolului. Unul dintre cele mai benefice atuuri ale unui cactus este legat de absorbtia radiatiilor, destul de mare la aceasta planta comparativ cu restul plantelor, care pot ceda dupa o anumita cantitate. Cactusul este imun la aceste radiatii. Tot ce trebuie sa facem este sa asezam ghiveciul in spatele monitorului. Monitoarele emit radiatii si cateva ore dupa inchiderea computerului, deci e bine sa punem in fata lui un cactus, cat timp nu folosim calculatorul.NASA a facut aceasta descoperire si de-atunci, cactusii, in special Cereus, au devenit parteneri de birou.

  • Slabeste si previne cancerul

Fructul de cactus este recomandat persoanelor care urmeaza diete si incearca sa slabeasca, deoarece ajuta la reducerea masei corporale. Fructul chumbo imbunatateste digestia, ajuta la eliminarea excesului de grasime si a caloriilor in plus; grabeste procesul digestiv si previne arteroscleroza. Este un ingredient popular in ceaiuri, mai ales in ceaiurile verzi. Un studiu american a dovedit ca, pentru a slabi, sunt recomandate zilnic 15 grame de pulbere de nopal, inainte de mese. Praful obtinut din acest cactus taie pofta de mancare in mod natural pentru ca isi umfla de 50 de ori dimensiunea. De asemenea reduce riscul aparitiei celulitei si retinerea exagerata de lichide. Fructul de cactus nopal contine fitoalbumine care au proprietati antioxidante si ajuta la prevenirea formarii celulelor canceroase. Licopenul este deasemenea o substanta benefica, responsabila la nivelul fructului pentru culoarea sa rosie. Este un fruct extrem de nutritiv cu un aport mic de calorii (doar 60 de calorii la 100g). Vindeca mai repede ranile locale ale pielii. Oamenii care locuiesc in regiunile in care cresc cactusi Nopal folosesc extractele acestei plante pentru a trata inflamarea vaselor de sange. Mexicanii folosesc aceasta planta ca pe o crema de zi, dupa ce se expun la soare, femeile scapa cu Nopal de riduri si vergeturi. Uleiul de cactus Nopal (hidratant si hranitor) este mai puternic decat uleiul de argan. Din pacate, studiile stiintifice asupra proprietatilor terapeutice ale acestui cactus sunt extrem de putine. Dar, din fericire, nu are nici contraindicatii. Singurele probleme secundare pe care le poate induce nopalul ar putea fi rare si usoare efecte laxative. In orice caz, daca va hotarati sa consumati acest cactus, consultati medicul inainte de a incepe un tratament. Acest cactus este folosit si pentru a pregati un fel de mancare numit nopales (amestecat cu oua, carne sau tacos, gratinat cu rosii), dupa ce i s-a eliminat coaja.

  • Aloe Vera nu e cactus

Aloe Vera este o planta asemanatoare cactusului, insa face parte din familia liliaceelor. Exista peste 300 de specii de aloe, insa cea cunoscuta sub denumirea Aloe barbadensis intruneste cele mai bune calitati medicinale. Aloe Vera are puternice proprietati antimicrobiene, cicatrizante, hidratante si antiinflamatoare, analgezice, antibacteriene, antifungice si antivirale. De peste trei mii de ani aceasta planta este folosita pentru vindecarea ranilor, arsurilor, inflamatiilor, psoriazis, unele forme de dermatite si ulceratii, pentru intarirea imunitatii organismului. Desi aloe vera este o planta tropicala, radacina ei poate supravietui si la temperaturi de inghet. Planta se dezvolta foarte bine si la temperaturi de 40 grade C si poate depasi perioade de seceta severa. Aloe Vera este o adevarata sursa de minerale si vitamine (calciu, crom, cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, zinc, vitamine A, C, E, B, Colina, B12, acid folic) si antioxidanti. Stimuleaza regenerarea tisulara. Ajuta la refacerea si intarirea sistemului imunitar. in urma expunerii solare, chiar aplicata dupa 24 h are efecte calmante, protejand in oarecare masura impotriva cancerului de piele. Aloe Vera este utilizata in peste 95% dintre produsele cosmetice.