Mierea

Care-i cea mai buna miere?

Verificati daca mierea de albine este autentica sau contrafacuta inainte de a o folosi pe post de medicament

  • Pentru raceli şi sistem nervos

Mierea de levantica e recomandata celor epuizati fizic şi nervos. Lecuieşte tusea şi durerile de gat. Mierea de lavanda se recomanda şi in cazul afectiunilor pulmonare, migrenelor şi insomniilor. Poate inlocui medicamentele vermifuge in caz de oxiuri la copii. Mierea de mar este tonica şi antidiareica. La fel, şi cea de mure. Mierea de menta are culoare verzui-brun roşcata şi se recolteaza in cantitati mari in Delta Dunarii. E bogata in vitamina C şi are proprietati analgezice, combate balonarea, e un foarte bun tonic şi antispastic, uşureaza digestia. Mierea de paducel este foarte buna pentru bolnavii de inima. Mierea de pomi fructiferi vindeca afectiunile renale, pulmonare şi intestinale. Mierea de rapita se recomanda in tratarea osteoporozei. Mierea de rozmarin este recomandata hepaticilor, copiilor, persoanelor obosite sau stresate. Stimuleaza functiile intestinale şi digestia. Mierea de tei e prescrisa in caz de afectiuni ale sistemului nervos, insomnii, stari febrile, tuberculoza, dureri gastrice, prevenirea migrenelor, profilaxia pneumoniilor, astmului bronşic, starilor nervoase. Mierea de trifoi este considerata ca avand cea mai buna savoare. Este bogata in vitamine (B1, B2, C), are actiune diuretica, fiind şi un bun expectorant.

  • O altfel de miere buna

Mierea extraflorala provine din nectarul secretat de alte parti ale unor plante (cum ar fi porumbul, secara, mazarichea) sau arbori (mar, prun, nuc, tei, plop, stejar, artar, frasin, mesteacan), unde se afla glande nectarifere asemanatoare cu cele din interiorul florilor. In noptile racoroase de dupa zilele calduroase, spre dimineata, apare aceasta secretie extraflorala pe frunzele anumitor arbori, iar albinele se grabesc sa o adune şi s-o prelucreze in miere. Mierea extraflorala are o culoare ceva mai inchisa. Mierea de mana este puternic antibactericida, are un procent redus de glucoza, dar multe dextrine şi substante minerale care o mentin ani de zile in stare lichida. Mierea de mana a pinului calmeaza tusea. Mierea de stejar sau frasin este un foarte bun laxativ şi calmant in inflamatiile intestinale. Mierea de conifere (brad, molid) are actiune antiseptica şi antiinflamatoare, iar mierea de brad este utila in bolile cailor respiratorii.

  • Reguli de pastrare

Mierea nu se pastreaza decat in ambalaje de sticla perfect spalate şi uscate. Nu puneti miere in ele pe considerentul ca au continut tot miere. Pelicula veche de miere de pe peretii vasului contine germeni de fermentatie care va face sa fermenteze şi mierea noua, schimbandu-i gustul şi mirosul. De asemenea, o miere cristalizata va zaharisi şi mierea

proaspata. Mierea nu se va pastra niciodata in vase confectionate din zinc, cupru, plumb sau aliajele lor, deoarece, sub actiunea acizilor din miere se formeaza compuşi chimici ce pot da intoxicatii grave. Borcanele cu miere nu trebuie pastrate la un loc cu recipientele ce contin substante ce emana mirosuri neplacute (vopsele, carburanti, esente, varza murata), deoarece mierea prinde uşor miros. De asemenea vasul cu miere nu se pune descoperit in apropierea sarii de bucatarie, care favorizeaza mentinerea umiditatii in aer, aceasta contribuind la o fermentatie accelerata a mierii. Mierea ambalata in borcane de sticla va fi ferita de lumina care-i depreciaza calitatile (lucru uşor de observat atunci cand mierea işi inchide culoarea). Nu pastrati mierea la lumina soarelui! Razele soarelui distrug multe din enzimele prezente in miere.

  • Recomandari terapeutice generale

Mierea se poate consuma ca atare, sau ca adaos la ceai, lapte, alte bauturi, in prajituri.

Ca medicament, este indicata, indiferent de sortiment, in:

- alimentatia dietetica a copiilor

- tratamentul bronşitelor cronice, in special cele alergice (aerosoli cu miere)

- tratamentul artrozelor reactive (tratament asociat cu veninul de albine, aplicat local, in cadrul unor sedinte de fizioterapie)

- afectiuni cardiace (mierea cardiotonica)

- afectiuni reumatismale

- boli digestive, in tratarea carora se asociaza cu propolisul (2-5%)

- afectiuni hepatice

- insomnii

- afectiuni ale cailor respiratorii

- senilitate.

  • Contraindicatii

In putine cazuri, acest aliment sanatos nu este indicat totuşi pentru consum. Este vorba de afectiuni ca: obezitate, diabet zaharat, tulburari glicoregulatorii, insuficienta pancreatica exocrina.

Cititi si Stevia dulce si Pastura si Apisan.

Farmacia albinelor este cea mai veche sursa de sanatate. Gustul şi virtutile terapeutice ale mierii de albine sunt cunoscute de mii de ani. Numai ca industria moderna a scos pe piata şi miere contrafacuta, la fel de delicioasa, dar fara niciun aport pentru sanatate. Dimpotriva, mierea falsa face mai mult rau decat bine. Cum deosebim mierea buna de cea rea? Iata cateva sfaturi cu care trebuie sa ne inarmam atunci cand achizitionam acest miraculos medicament al stupului.

  • Cititi eticheta!

Mierea e buna aproape pentru orice afectiune, chiar şi in regim profilactic, prevenind imbolnavirile de orice fel. Produsele stupului nu au efecte secundare, nu creeaza dependenta. In timp ce vindeca, ele şi hranesc, energizeaza, vitaminizeaza şi imunizeaza. Dintre toate produsele apicole, cea mai apreciata şi cu beneficiile cele mai cunoscute este mierea de albine. In magazine, gasim şi borcane cu miere falsa. Aceasta e doar zahar, glucoza şi alti compuşi chimici, fara nicio calitate terapeutica. Exista insa şi producatori cinstiti care chiar mentioneaza pe ambalaj faptul ca produsul respectiv contine glucoza. Cititi cu atentie ambalajul şi nu cumparati acest produs. Un apicultor veritabil va mentiona pe borcan: data recoltarii, data ambalarii, sursa florala a mierii precum şi temperatura la care a fost decristalizata, care nu trebuie sa depaşeasca 40 de grade Celsius. De asemenea, trebuie sa va indoiti de autenticitatea unui produs prea ieftin. Iata cum se poate verifica daca mierea este sau nu contrafacuta: luati cateva bete de chibrit şi introduceti-le cu gamalia in miere. Lasati-le aşa cateva minute, apoi incercati sa le aprindeti. Daca ard, atunci mierea este buna.

  • Cum verificam calitatea mierii?

O alta metoda de a afla daca mierea este de calitate consta in incalzirea intr-un vas de sticla a doua linguri de miere. Se adauga şase linguri de alcool, amestecand bine totul. Daca la fundul vasului apare o substanta alba, mierea este cu siguranta falsificata. O miere adevarata se va dizolva complet in alcool. Putem introduce o lingurita in borcanul cu miere. Apoi, o ridicam, lasand sa curga mierea. Daca aceasta curge continuu, mierea este naturala, cand curge sub forma de picaturi, mierea este contrafacuta. Mierea de salcam este mai fluida decat cea de floarea soarelui. Se mai foloseşte ca metoda de identificare a mierii bune intoarcerea borcanului cu gura in jos. Daca face o bula mare de aer e naturala. Dupa un timp, mierea veritabila se zahariseşte, fara ca acest fenomen sa-i afecteze calitatile, cea falsa, ramane lichida. Mierea zaharisita işi revine daca introducem borcanul intr-un vas cu apa fierbinte. Cand alegem mierea, trebuie sa tinem cont şi de culoare. Specialiştii ne sfatuiesc sa optam pentru cea de culoare aurie sau alba, cu aroma, de consistenta smantanii şi cat mai transparenta la culoare. Aroma pronuntata poate fi indiciul mierii falsificate.

  • Mierea poliflora, medicament complex

Compozitia chimica a mierii variaza in functie de plantele melifere, de intensitatea culesului, starea timpului, in medie 83% din continutul mierii este format de substanta uscata (glucoza maximum 5% şi fructoza) şi apa (18-20%). Valoarea pH-ului dintr-o miere maturizata variaza de la 3,5 la 5,5, in functie de specia de planta de la care s-a recoltat nectarul. Cu ocazia invertirii nectarului in miere, sunt incorporate proteine, materii albuminoide, acizi (formic, malic, citric, gluconic, succinic, acetic), substante minerale (fosfati de calciu, fier, saruri de aluminiu, strontiu, cobalt, titan, crom, iod, argint, zinc, plumb, iridiu), substante de origine organica (enzime, catalaza, inulaza, inhibina), vitamine, antibiotice naturale, hormoni şi polen, mierea neputand fi egalata de nici un preparat farmaceutic suntetic, ea este o substanta vie şi direct asimilabila. S-a creat un fel de superstitie cum ca mierea de salcam este cea mai buna din punct de vedere terapeutic. Nutritioniştii insa sustin ca mierea ideala este cea poliflora.

  • Sortimente pentru afectiuni stomacale

Diferitele sortimente de miere ajuta in terapii diferite. Astfel, mierea de salcam este calmant al tusei, antiseptic, trateaza astenia, nevrozele, are proprietati antibacteriene. Mierea de castan comestibil este bogata in substante minerale şi are actiune antianemica, antimicrobiana şi remineralizanta, fiind recomandata mai ales in bolile de stomac, intestinale, renale, osteoporoza. Mierea de castan salbatic creşte tensiunea arteriala. Mierea de cruşin este laxativa. Mierea de flori de camp are o puternica actiune antimicrobiana. Mierea de pajişte este considerata un antiseptic eficace in tratarea cistitelor, a reumatismului şi a infectiilor intestinale. Mierea de floarea-soarelui e adjuvant in tratarea bronşitelor şi a bolilor de stomac. Mierea de izma este recomandata pentru afectiunile de stomac şi intestine. Mierea de iarba neagra, cu un miros pronuntat de caramel şi gust amarui, e un bun diuretic, antianemic, antiseptic al cailor urinare, tratand afectiunile sistemului nervos.

  • Un leac milenar

Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita de toate popoarele antice. Egiptenii o foloseau la imbalsamare, grecii şi romanii preparau din miere ambrozie, pe care o considerau elixir pentru viata eterna. Dacii foloseau mierea nu doar ca aliment, ci şi ca remediu naturist. In Vechiul Testament gasim cuvantul „miere“ de circa 60 ori. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea afectiunilor gastro-intestinale, renale, respiratorii şi pentru tratamentul plagilor. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boala. Pana in 1871, cand s-a produs zaharul, mierea a fost singurul aliment dulce folosit de oameni.