Vacanta

Sfaturi pentru o vacanta sanatoasa

Vacanta perfecta presupune multa buna dispozitie, dar si reguli de alimentatie corecta si de folosire precauta a spatiilor publice

  • Mai bine dus decat cada

Microbii adora umezeala si caldura din baie. Oricat de bine a fost dezinfectata baia, oricate stele ar avea hotelul, germenii nu pot fi distrusi in totalitate. Nu o sa va apucati sa dezinfectati vasul de toaleta, dar puteti adauga un odorizant care si dezinfecteaza. Curatati si exteriorul toaletei, capacul, dar si butonul bazinului. Deseori acesta din urma este neglijat desi este plin de germeni. Un alt sfat este acela de a aseza capacul toaletei inainte de a trage apa. in momentul in care ati tras apa, microbii se imprastie in aer si pot ajunge cu usurinta chiar si pe periuta de dinti. Evitati sa folositi cada, oricat de tentati ati fi sa va relaxati in apa fierbinte. Printre cele mai intilnite bacterii din cada de baie este stafilococul, care poate da infectii ale pielii. Ca sa nu mai vorbim de bolile dermato-venerice si infectiile urinare. Dar nici dusul nu e mai sigur. Capatul dusului este unul dintre accesoriile cele mai pline de microbi, printre care si Mycobacterium avium. Nu puneti dusul direct pe fata, lasati intai sa curga apa fierbinte cel putin un minut, pentru a nu intra in contact cu un numar mare de bacterii strinse in capatul dusului. il puteti curata cu un spray cu solutie dezinfectanta. Dupa cateva minute, va puteti spala fara risc de contaminare. Microbii se pot dezvolta si in apa de pe cabina sau perdeaua de la dus. Dar si pe covorasul de plastic. Folositi papuci, nu calcati direct pe el, nu atingeti peretii. Dezinfectati si chiuveta, mai ales robinetele. Toata operatiunea nu va va lua mai mult de 15 minute, dar va va ajuta sa folositi baia linistiti, fara teama de imbolnavire.

Vacantele ne fac viata mai frumoasa. Cu conditia sa ne refacem energia si sanatatea, sa ne odihnim si sa beneficiem din plin de frumusetile locurilor noi pe care le vizitam. In aceste zile, se pot intampla si evenimente neplacute, care pot creea probleme de sanatate. Calatoria cu trenul, avionul sau chiar cu masina, mincarea, conditiile din hotel, calitatea apei in care ne scaldam, clima ne pot da sanatatea peste cap. Daca mai adaugam si vechile suferinte care se pot acutiza, putem spune ca ne pandesc destule pericole care ne pot strica zilele de concediu. Pentru a ne putea bucura din plin de vacanta, trebuie sa fim pregatiti cu tot ce avem nevoie, sa stim care sunt locurile si lucrurile pe care zac bacteriile si cum putem evita infectiile care ne pot face vacanta un cosmar.

  • Scaunele, locuri cu microbi

Chiar daca plecati intr-o calatorie scurta, trebuie sa va planificati cu grija concediul, astfel incat sa va bucurati de cea mai buna conditie de sanatate. E bine sa treceti pe la medic, pentru un examen complet. Daca luati tratament pentru o afectiune, aveti grija sa nu uitati medicamentele acasa, iar pe durata vacantei, urmati-l cu strictete. Mergeti si la dentist. Nimic nu e mai cumplit decat o vacanta intrerupta de dureri de masea. Luati cu dumneavoastra haine adecvate climei, incaltaminte confortabila si o trusa medicala de prima necesitate. Daca veti calatori in strainatate, nu uitati cardul de sanatate. La drum, luati-va masuri stricte de igiena: spalati-va pe maini, folositi, eventual, gelurile antibacteriene, nu duceti mina la gura sau la fata, folositi toaletele publice cu precautie, nu atingeti clantele acestora decat cu servetel de unica folosinta, mincati doar sandvisuri ambalate. Scaunele microbuzelor, ale trenurilor si avioanelor, chiar si mesele restaurantelor sunt supraincarcate de microbi. Nu stati aproape de persoane necunoscute. Nu numai virusul racelii se transmite, ci si paduchii. Oale acestor paraziti pot rezista 10 zile, chiar si in absenta gazdei, pe tetierele scaunelor. Cel mai simplu e sa va inveliti scaunul cu propria paturica sau cearsaf. in timpul zborului cu avionul, e bine sa fiti bine hidratati, deoarece din cauza umiditatii scazute, caile nazale si gitul se usuca, iritand mucoasele si facilitand astfel infectiile.

  • Numai apa imbuteliata

Pe durata vacantei, multi se plang de asa-zisa diaree a calatorului. Apare din cauza schimbarilor de clima si dieta sau ca urmare a stresului si oboselii. Alti factori pot fi agentii patogeni. Simptome: stari de rau, crampe abdominale, cresterea frecventei si volumului scaunelor, voma si febra. Afectiunea poate dura trei zile sau chiar o saptamana. Pentru a evita aceasta neplacere, mincati numai alimente bine pregatite termic si care sunt servite fierbinti, beti numai apa imbuteliata sau bauturi preparate cu apa fiarta (ceai, cafea). Folositi apa din sticle ermetice chiar si cand va spalati pe dinti. tineti gura inchisa atunci cand faceti dus. Evitati salatele, bufetul rece, carnea, produsele lactate, cuburile de gheata. in caz de dureri de cap, indigestie, oboseala, cauza poate fi deshidratarea. in loc de suc si bere, incercati sa beti o jumatate de litru de apa plata. in avion sau masina, sunt recomandate alimentele bogate in proteine si fibre, fructele apoase. Nu beti apa de la robinet, chiar daca v-ati cazat la o pensiune montana si va e pofta de o apa rece si curata. Indiferent cat de curata este apa respectiva, simplul fapt ca organismul nu este obisnuit cu ea poate cauza probleme extrem de neplacute, cum ar fi episoade diareice mai mult sau mai putin severe, asociate sau nu cu crampe abdominale, senzatie de greata si voma. Solutia este apa imbuteliata, care nu va va da peste cap sistemul digestiv.

  • Cum trecem peste raul de masina?

Raul de miscare poate sa va strice calatoria. Survine in orice mijloc de transport. Poate aparea brusc, evoluand de la o senzatie de neliniste pana la transpiratii reci, ameteli si apoi varsaturi si diaree. Raul de miscare dispare, de obicei, imediat ce se opreste miscarea. Calatorind mai mult, va veti adapta cu mai multa usurinta la senzatia de miscare. Pe vapor, cereti o cabina la mijlocul navei, aproape de linia de plutire. in avion, stati in dreptul aripii. In tren, asezati-va pe locul de langa geam, in sensul de mers al trenului. in automobil, conduceti sau ocupati locul pasagerului din fata. Daca sunteti predispus la rau de miscare, fixati privirea catre orizont sau pe un obiect static din departare. Nu cititi, nu fumati si nu stati linga fumatori. Mentineti capul nemiscat, sprijinit pe tetiera. Evitati alimentele condimentate si alcoolul. Nu va indestulati. Daca totusi va e rau, rontaiti biscuiti sarati sau beti lichide carbonate. Pentru a scapa de senzatia de voma, mincati bomboane metolate. Inainte de zbor, dormiti suficient. Evitati sa mergeti cu avionul noaptea, anxietatea creste atunci cand nu vedeti nimic. Dupa aterizare, nu va napustiti pe mincare sau alcool, organismul inca nu s-a obisnuit cu noul mediu, vi se poate face rau.

  • Camera de hotel, raiul bacteriilor

Oriunde ati pleca, verificati mai intai conditiile elementare de igiena la care va puteti astepta. Nu mergeti in zone unde in ultimele sase luni au fost epidemii. Porniti la drum dupa o cura de imunizare si cu problemele medicale rezolvate. in niciun caz nu plecati in concediu cu febra, abcese, indigestii. Atunci cand alegeti camera de hotel, nu va uitati numai la pret, conteaza si starea incaperii si a mobilierului. Igrasia si praful, in general, curatenia precara, va pot imbolnavi. Primele surse de infectii sunt cearsafurile. Daca vedeti un singur fir de par, cereti sa fie schimbate sau folositi-le pe cele aduse de acasa. in acest fel veti evita sa va contaminati cu boli cu transmitere sexuala, dar si dermatite, scabie. Lenjeria de pat, pernele, pilotele si saltelele devin in timp habitate ideale pentru microorganisme, bacterii si acarieni responsabili de diverse probleme ale pielii, afectiuni respiratorii, alergii. Caldura, umiditatea, transpiratia si celulele moarte ale pielii formeaza un mediu propice pentru microorganisme, iar cercetatorii au dezvaluit ca o singura perna isi poate dubla greutatea in numai trei ani din cauza acestor acarieni. Puteti rezolva problema invelind perna hotelului cu o fata de perna de acasa sau punand un prosop nefolosit pe perna. Studiile au aratat ca telecomenzile de la hotel sunt un adevarat focar de germeni, fiind adesea cele mai murdare din intreaga camera. E.coli se poate transmite foarte usor de pe tastele telecomenzii. Solutia este sa le dezinfectati cu spirt sau gel antibacterian. in orice caz, cel mai daunator obicei e sa tineti telecomanda cu aceeasi mina cu care mincati cand va uitati la televizor. Orice obiect din camera este murdar, dar nimic nu se compara cu intrerupatoarele. Spalati-va pe maini inainte de a minca. Butoanele de la lift, de la automate sau telefoanele din camera, sunt importante surse de bacterii si virusuri. Bacteriile se gasesc inclusiv pe carucioarele de la supermarket, iar acestea pot ajunge nu doar pe maini, ci si pe alimente.

  • De ce avem nevoie de concediu?

1. Potrivit cercetarilor, femeile care merg in vacanta o data la 6 ani sau poate chiar mai rar sunt de 8 ori mai predispuse la boli de inima sau infarcturi decat cele care isi iau concediu de doua ori pe an.

2. Persoanele care se odihnesc in vacanta sunt mai ferite de depresie, oboseala si momente tensionate. Cele care nu isi iau concediu sufera de somnolenta si stres.

3. Un studiu recent arata ca oamenii care pleaca mai des in vacanta au o speranta a de viata mai mare.

  • Protejati-va de insecte!

Daca mergeti in Delta sau alte zone suprapopulate de insecte, aprovizionati-va cu lotiuni si alte solutii care va vor proteja de muscaturi. Purtati haine care va acopera cat mai mult din suprafata pielii. in cazul intepaturilor de insecte, e bine sa aveti la indemana un ulei esential de musetel, eucalipt, lavanda sau cimbru cu care veti masa zona afectata. Intepatura de meduza nu trece cu urina, asa cum se stie. Mult mai eficient este otetul. La strand sau la piscina, chiar si la mare, pentru a va bucura de beneficiile unui scaldat sanatos, trebuie sa fiti si precauti. Infectiile urinare se dezvolta in medii umede si calde si poate deveni agresiva in cateva ore. Dupa baie, e bine sa va schimbati costumul de baie. Dusul de dupa baie este obligatoriu. Folositi un sapun antibacterian. Nu mergeti desculti pe marginea piscinelor, pentru a nu va expune riscului de a contacta micozele. Dupa dus, uscati-va cu prosopul foarte bine, insistand in spatiile dintre degete si axile. Nu inghititi apa, e plina de bacterii si puteti face diaree. Daca va intra apa in ochi, puteti face conjunctivita. Protejati-va si urechile, sunt foarte sensibile la infectiile cauzate de microroganismele din apa. Cele mai frecvente afectiuni contactate din apa piscinelor sau de pe sezlonguri sunt dermatozele (pitiriazisul, riia si pediculoza), otita de piscina, conjunctivita de piscina si bolile digestive. Nu mincati inainte de a va arunca in valuri.

  • Cat de curata e apa in care inotati?

In rauri si lacuri, exista pericolul ca apa sa fie contaminata cu deseuri animale sau umane. Nefiind tratata cu cloruri, aceste ape sunt extrem de periculoase, mai ales pentru persoanele cu imunitate scazuta. Dar nu sunteti in siguranta nici daca apa piscinelor miroase puternic a clor. O cantitate mare de clor poate cauza accese de tuse, ameteli, usturimi la nivelul ochilor, uscarea pielii, dermatita si chiar afectiuni ale smaltului dintilor. Desi mai putin frecvente, exista si boli grave si potential letale cauzate de apele din zonele de agrement. De exemplu, meningoencefalita amoebica, febra tifoida, leptospiroza. Unele infectii pot duce la sechele ca boala renala, tulburari cardiace si nutritionale. Campylobacter jejuni, una dintre cele mai comune cauze de gastroenterita bacteriana, produce diaree, uneori severa, cu sange si insotita de crampe abdominale, febra, stare generala de rau. E. coli e prezenta si ea in apele din bazinele care nu au fost in mod adecvat clorurate. Helicobacter pylori declanseaza gastrita acuta care duce la atrofia mucoasei gastrice, metaplazia intestinala si cancer gastric. Legionella produce boala legionarilor, cu un risc ridicat de deces prin insuficienta respiratorie acuta, pericardita, afectare renala si convulsii. Vibrio vulnificus este o bacterie din mediile marine, afectand persoanele cu rani deschise preexistente expunerii. Giardia, virusurile hepatitei A si E au fost izolate din apele de suprafata. Mycobacterium avium din apele fierbinti ajunge in plamani, provocand tuberculoza.

  • Precautii la mancarea de la restaurant

La restaurant, abtineti-va sa comandati mici, peste, frisca, maioneza, smantana, sandvisuri sau alte mincaruri perisabile. Bauturile asortate cu felii de lamaie va pot imbolnavi, deoarece citricele sunt manevrate cu mina, care nu e intotdeauna curata. In general, orice leguma si fruct poate fi suspectat ca nu a fost bine spalat. Atentie si la cartonasele cu meniuri, sunt pline de germeni. Urmati-va regimul obisnuit de hrana, evitati fast-food-urile si inghetata. Renuntati la snacks-uri si grasimi, nu exagerati cu alcoolul. Daca sunteti la iarba verde, strangeti imediat masa dupa ce ati mancat. Renuntati la alimentele care au stat in soare mai mult de o ora. Daca sunteti afectati de diferenta de fus orar, nu apelati la medicamente pentru ca nu va ajuta cu nimic. incercati sa va adaptati evenimentelor si orelor de masa din tara gazda. Evitati cafeaua in exces, zaharul, fainoasele, mancati alimente bogate in proteine. in rest, nu uitati sa va construiti o atitudine pozitiva, bucurati-va de fiecare clipa, zambiti, uitati de griji si faceti cat mai multa miscare in aer liber. Folositi crema cu factor de protectie adecvat, nu stati la soare intre orele 11,00 si 18,00 si nu uitati aparatul foto, ca sa va puteti bucura si la intoarcere de amintirile frumoase ale concediului perfect.

  • Sindromul post-vacanta

Daca va intoarceti din concediu fara chef de munca, este clar ca suferiti de sindromul post-vacanta. Desi pare o afectiune inchipuita, psihologii spun ca este cat se poate de serioasa si ne poate afecta performantele la serviciu. Sindromul post-vacanta se manifesta in grade diferite, insa psihologii spun ca este ceva firesc, fiind necesar ceva timp pentru reacomodarea la ritmul de munca. in afara tristetii, a sentimentului general de disconfort si a dificultatii de readaptare la ritmul de la serviciu, pot sa apara insomnii, tulburari digestive, dureri musculare sau chiar anxietate. Psihologii ne recomanda sa nu ne implicam in proiectele importante si sa revenim treptat la programul pe care il aveam inainte de a pleca in vacanta. in plus, intre intoarcerea acasa si momentul revenirii la locul de munca este bine sa existe cel putin o zi „tampon“. Un alt lucru intelept este sa va programati iesiri in oras in primele zile de munca. Este mai bine sa aveti mai multe vacante mai scurte decat una singura foarte lunga, pentru ca revenirea dintr-o rupere totala de ritmul vietii cotidiene e un proces dificil si costisitor psihic.

Cititi si Intepaturi de insecte si La picnic si Silvoterapia si Terapia cu fan si Supravietuirea in natura