Ginkgo biloba

Ginkgo biloba, cel mai vechi leac de pe planeta

Frunzele acestui arbore care vine din preistorie au proprietati vasodilatatoare si antioxidante

  • Ceai si vin de Gingko

Prin continutul in substante flavonoide, preparatele dau bune rezultate si in cosmetica, favorizind secretia sebacee a pielii uscate sau deshidratate. Ginkgo Biloba este un adevarat adjuvant in tratamentele anticelulitice, iar cremele pe baza de Ginkgo se folosesc inaintea masajului anticelulitic deoarece stimuleaza microcirculatia cutanata si decongestioneaza testurile. Remediile din frunze de Gingko pot fi infuzii, pulbere, tincturi sau decoct. Infuzia se prepara din 10 grame de frunze uscate la 250 de ml de apa clocotita, se infuzeaza acoperit timp de 10 minute, se strecoara si se beau doua cani pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele de dimineata si amiaza, intr-o cura de minimum 3 luni. Pulberea de frunze de gingko are o putere curativa mult mai mare decat orice extract farmaceutic realizat din frunze. Vinul de Ginkgo biloba, mai putin cunoscut, dar la fel de eficient se prepara astfel: 100 g planta uscata, maruntita, se lasa, timp de 30 zile, intr-un litru de vin alb, agitandu-se de 2-3 ori pe zi. Dupa 30 de zile, vinul se filtreaza si se pune la pastrat in flacoane de 200 sau 250 ml.

  • in combinatie cu plantele autohtone

Uneori, efectul Gingko este potentat de alte plante cu care poate intra in asociere, in diverse preparate. Pentru o buna purificare a sangelui se combina pulbere de radacina de brusture cu pulbere de frunze si amestecul se tine sub limba, de patru ori pe zi, timp de 21 de zile.Daca vom combina frunzele de Gikgo cu cele de sunatoare, obtinem o tinctura tonica si antidepresiva. Pentru reintinere, vitalizare, destresare se recomanda o tinctura din frunze proaspete. Se toaca marunt 150g de frunze verzi de Ginkgo si 100g de frunze de orz verde. Se pun 10 zile la macerat in 800ml alcool de 40-50 grade. Se iau cate 20-30 picaturi pe zi. Pentru afectiunile cardiace insotite si de tulburari circulatorii la nivel cerebral se foloseste tinctura de Ginkgo biloba in combinatie cu tinctura de paducel, in cantitati egale. in atrofia sistemului nervos central, boli degenerative precum Alzheimer sau lipsa concentrarii, se recomanda combinatia de Ginkgo biloba, gingseng si rozmarin. Pentru bolile venoase la nivelul membrelor inferioare, e utila combinatia de tinctura de castan, tinctura de Ginkgo biloba si saschiu. in stari de agitatie si neliniste, ca rezultat al sclerozei cerebrale, actioneaza eficient tinctura de Ginkgo biloba in combinatie cu tinctura de lavanda.

Arborele Ginkgo biloba este cea mai batrana specie de arbore pe care o cunoaste omenirea. A ramas ultimul supravietuitor al familiei din care face parte. Acest copac care s-a dovedit atat de rezistent si care poate trai cu miile de ani este si o planta medicinala cu proprietati deosebite. Nu degeaba i se mai spune si „arborele vietii“, frunzele lui ofera o colectie impresionanta de substante utile sanatatii. Preparatele din Gingko asigura viata lunga si sanatoasa, protejeaza sistemul circulator si creierul, contribuie la buna functionare a plamanilor si ficatului si confera un super tonus general, fizic si psihic. Numeroase studii au demonstrat ca Gingko este cel mai bun prieten al vaselor de sange periferice si cel mai mare dusman al cheagurilor de sange. Specialistii cred ca nu s-au descoperit inca toate efectele terapeutice ale arborelui, altii considera ca proprietatile cunoscute sunt mult exagerate. Oricum ar fi, protectia asupra sanatatii pe care ne-o daruieste Gingko Biloba e pe masura impresionantei sale capacitati de a infrunta schimbarile climei, bolile si poluarea timp de milioane de ani.

  • Copacul nemuritor

Ginkgo biloba este un arbore care a primit de-a lungul timpului zeci de denumiri. in China i se spune „arborele pagodelor“ (fiindca are o coroana ramificata in forma acoperisului pagodelor, cu ramuri lungi de 10 metri) si „arborele celor 40 de steme“. Japonezii il numesc „arborele templier“, „urechea elefantului“ sau „caisa argintie“ (samanta seamana cu o caisa, iar fructul are culoarea argintie), „Bradul sacru“, „Parul fecioarei“. Europenii l-au poreclit „copacul lui Dumnezeu“, „arborele vietii“ sau „arborele de 40 de taleri“, pentru ca aceasta este suma cu care a fost cumparat un puiet pentru gradina botanica din Utrecht, Olanda, in 1710. Oricum l-am numi, copacul a fost venerat din cele mai vechi timpuri si considerat un arbore de leac. Arborii erau plantati in gradinile templelor chinezesti si japoneze linga altarele de rugaciune. in urma cu milenii, cultura arborelui era interzisa in afara rezervatiilor oficiale chineze, frunzele copacilor fiind considerate moneda de schimb. Se considera si ca pot proteja contra incendiilor. Japonezii ii marcheaza cu o coronita de tulpini de orez in jurul trunchiul si cred ca arborii Gingko sunt niste zei. Cert este ca, Gingko vine din mezozoic infruntand vreo 350.000.000 de ani. Tocmai pentru vechimea lui pe planeta este considerat un arbore-fosila. Traieste mult, in prezent, exista in lume exemplare care au atins venerabila varsta de 3.500 de ani. Parazitii si agentii poluanti, bolile, focul nu afecteaza deloc acest arbore. Mai mult, nu e influentat nici de radiatii radioactive, pentru ca, la mai putin de 30 de metri de locul in care a explodat bomba atomica de la Hirosima a rasarit un arbore Gingko.

  • Leacuri din frunze-evantai

Recunoastem usor un arbore Gingko dupa frunzele in forma de evantai, triunghiulare, bilobate. sunt verde-intens si au petioluri lungi si elastice. Toamna, toate frunzele arborelui devin aurii si pot cadea pe pamant intr-o singura zi, ba chiar in cateva ore. Aceste frunze sunt considerate ornamentale, insa sunt folosite si ca hrana si medicament de peste 4.000 de ani, fiind apreciate ca remediu important in medicina traditionala chineza. Astazi, in intreaga lume, e unul din cele mai prescrise medicamente. Mult timp Ginkgo biloba a fost clasat in marea familie a coniferelor, dar deoarece caracteristicile sale botanice il diferentiaza de gimnospermele clasice - bradul, pinul, chiparosul - s-a creat pentru el ordinul Ginkgoales. Frunzele lui nu sunt aciforme, ca ale coniferelor, ci seamana foarte mult cu ale foioaselor. Ginkgo este o planta dioica, adica organele sexuale feminine si masculine se gasesc pe arbori separati. Copacul poate ajunge pana la inaltimi de 40 de metri. il putem vedea si in Brasov, in curtea Facultatii de Silvicultura, in România, acest arbore aclimatizat din China fiind o adevarata raritate. Aproape toate partile plantei, adica scoarta, mugurii, frunzele si fructele, au demonstrat proprietati medicinale deosebite, insa cele mai utilizate si mai studiate sunt frunzele de Ginkgo Biloba. Culesul frunzelor incepe la mijlocul lunii iulie, in cursul serii si al noptii, caci acestea se rup mai usor cand temperatura este mai scazuta. Frunzele se lasa la uscat 12 ore. pana la transformarea lor in ceai, tinctura sau vin, frunzele de Ginkgo biloba trebuie pastrate sub forma intreaga, fara a fi fragmentate, cum de obicei se intimpla cu plantele medicinale gasite in comert.

  • Actioneaza asupra microcirculatiei

Medicii naturisti chinezi folosesc aceasta planta si astazi pentru a trata afectiuni ale creierului, bronsita sau astmul, iar semintele sunt remediu in Orientul indepartat in tratamentul a numeroase afectiuni, intre care si in boala canceroasa. Principalele proprietati terapeutice ale frunzelor de Ginkgo, cunoscute inca din vremea asiaticilor antici sunt expectorante, tuberculostatice, antiasmatice, antibronsitice, sedative, digestive si vermifuge. S-au observat si efecte antioxidante la nivelul creierului, vasodilatatoare la nivelul arterelor, venelor si capilarelor, antiinflamatoare, antispastice, antialergice, antidepresive sau antifungice. Frunzele contin substante flavonice, calciu, fier, vitamina C, iar fructele au acid Ginkgolic si fenolii bilobol si Ginkgol. in principal, planta actioneaza asupra microcirculatiei, circulatiei periferice si a celei venoase. Extractul din frunze proaspete are actiune vasodilatatoare si proprietati de stimulare a circulatiei, mai ales la nivelul arterelor mici si medii, din zonele mai profunde. Sub influenta preparatelor din aceste frunze, viteza de circulatie in zona capilara si in portiunile terminale ale capilarelor creste. Cercetarile arata ca influenteaza favorabil: simptomatologia psihica, memoria, rezistenta la efort si la oboseala, mareste vitalitatea pe multiple planuri. Mai este utilizat in insuficienta circulatorie cerebrala, sechele dupa accidente vasculare cerebrale, traumatisme craniene, tulburari vasculare periferice, afectiuni neuro-senzoriale de origine circulatorie. Extractul actioneaza largind vasele de sange care duc spre creier, inima si extremitati, si are un rol de protejare impotriva radicalilor liberi, care pot provoca degradari la nivelul tesuturilor.

  • Aliatul creierului sanatos

Ginkgo previne atacul cardiac si accidentele vasculare cerebrale, are efecte benefice la persoanele care sufera de aflux sanguin redus in zona creierului, marind oxigenarea tesuturilor cerebrale. Previne tulburarile in circulatia sanguina periferica, evitand aparitia varicelor, a ulcerelor varicoase, a flebitelor si trombozelor precum si tulburarile de coagulare (cheaguri) la nivelul capilarelor, calmand durerile musculare la persoanele cu miini si picioare reci. Preparatele din frunzele acestui arbore mentin elasticitatea vaselor si intaresc peretii venelor la varste inaintate. Stimuleaza inteligenta si imbunatatesc memoria si capacitatea de concentrare. Unele studii arata ca Ginkgo ajuta in dementa, Parkinson, boala Raynaud, ameteli, vertij, migrene, e recomandat in depresii psihice, anxietate, cefalee, insomnie, astenie fizica si psihica, stari de suprasolicitare nervoasa, acufene. in martie 1988, s-a afirmat ca Ginkgo are multe sanse in lupta impotriva bolii Alzheimer si a numeroase probleme circulatorii. in cadrul experimentelor, in circa sase luni de administrare de doze de Ginkgo, bolnavii au constatat imbunatatirea memoriei de scurta durata si sporirea puterii de concentrare. Mecanismul prin care se realizeaza cresterea acuitatii intelectuale pare sa fie legat de capacitatea extractului de Ginkgo de a modifica frecventele undelor cerebrale.

  • Tonic de exceptie

De asemenea, Gingko combate oboseala cronica, epuizarea nervoasa si sindromul de picioare grele si dureroase, reface capacitatea de munca la persoane cu potential fizic si psihic redus sau cu adaptare greoaie la conditiile de stres si la eforturi intelectuale. Datorita puternicului efect antioxidant, exercita efecte anticanceroase, regeneratoare si fortifiante. Amelioreaza metabolismul energetic la nivel celular, mareste capacitatea de captare si de transport a glucidelor la nivel neuronal, evitand astfel instalarea diabetului zaharat. Ginkgo este un component important in tratarea astmului bronsic si a congestiei pulmonare, a bolilor hepatice si renale, a bolilor inflamatoare. Are indicatii si in protejarea vederii, diminueaza senzatia de frig, amortelile si intepaturile care apar in timpul mersului. Este un tonic exceptional, fiind indicat mai ales convalescentilor si celor cu imunitate redusa. Nu in ultimul rand, incetineste procesul de imbatranire, prelungind viata. De asemenea, flavonoizii din Ginkgo Biloba, previn osteoporoza, sustinand densitatea osoasa. Quercetina reduce riscul aparitiei cancerului la plamani, iar antioxidantii din Ginkgo Biloba ajuta la o mai buna functionare a plamanilor. Se apreciaza ca are rol de adjuvant in menopauza si in sindromul premenstrual, precum si in tumorile mamare. Numeroase studii s-au finalizat cu concluzia ca tulburarile aparatului genital feminin pot fi tratate si prevenite cu ajutorul plantei de Ginkgo Biloba.

  • Atentionari si efecte secundare

Nu orice extract de Ginkgo biloba este eficient. Cele mai multe produse contin, pe linga substantele cu efect terapeutic si compusi toxici. Chiar frunzele arborelui contin unele substante toxice pentru organism, de aceea acestea trebuie inlaturate in procesul de purificare si de extragere a principiilor active, rezultand un extract standardizat de Ginkgo biloba pe care-l poate prepara cel mai bine farmacistul. E bine sa folosim produsele gata preparate, in loc sa incercam sa ni le preparam singuri. Studiati compozitia tabletelor si nu le cumparati decat pe cele ce contin extractul standardizat din aceasta planta si eventualii excipienti, fara alte adaosuri. Efectele secundare ale frunzelor de Ginkgo includ sangerarile excesive. Ginkgo Biloba potenteaza efectul medicamentelor anticoagulante (aspirina sau heparina) si poate provoca hemoragii foarte puternice in doze mari. Rar, au fost raportate convulsii la persoanele care folosesc frunzele de Ginkgo sau semintele. Nici tratamentul pentru epilepsie nu se impaca foarte bine cu consumul de Ginkgo biloba. Remediile pot provoca disconfort gastro-intestinal si dureri de cap. Nu ar trebui utilizate concomitent cu pilulele antidepresive. Folosirea extractului de Gingko biloba nu este recomandata in cazul tulburarilor de coagulare si la femeile insarcinate sau care alapteaza. Dozele de Gingko in exces pot provoca efecte secundare precum dermatite, mancarimi, eruptii cutanate, diaree, stari de voma sau stari de neliniste, salivatie abundenta, anorexie, dureri de cap, ameteli, hipertensiune ortostatica. Nu se consuma seara fiindca provoaca intensificarea activitatii cerebrale si insomnie. Aceste efecte secundare apar cu predilectie la batrani.

  • Pareri contra

Unele studii recente au aratat ca extractul de Gingko nu are niciun efect asupra memoriei, nici nu o imbunatateste, nici nu o deterioreaza. Un studiu american a demonstrat, inca din 2008, absenta totala de efect in bolile neurologice, mai ales in cazul declinului cognitiv (maladia Alzheimer). Nu s-au constatat imbunatatiri in ceea ce priveste constructia vizuala si spatiala, limbajul, atentia sau viteza psihomotorie.

Cititi si Dieta chinezeasca si Remedii chinezesti si Pulsul