Astenia

Astenia se trateaza naturist!

Simptomele asteniei de primavara se combat cu plante bogate in clorofila si vitamine si miscare in aer liber

  • Ceaiuri si miscare

Dupa o iarna cu multe grasimi, este cazul sa trecem la detoxifierea organismului. In general, aceasta se face prin consumul mai mare de lichide, mai ales apa, ceaiuri de plante sau fructe. Trebuie inlaturate bauturile racoritoare cu mult zahar sau cofeina, precum si cafeaua care deshidrateaza organismul. in afara de toate aceste leacuri naturiste, trebuie sa nu uitam ca, impotriva asteniei de primavara, cel mai puternic „medicament“, cu efect tonic asupra organismului, este contactul direct cu natura, miscarea in aer liber. Combinatia dintre cruditati si drumetii mai are si alte efecte benefice: e cel mai bun tratament pentru intinerire si infrumusetare. Dar si leacul fara gres impotriva obezitatii.

  • Cum preparam „medicamentele verzi“?

Pentru ca vitaminele vitale sa nu fie irosite este de preferat sa le mancam crude. Legumele si fructele trebuie cumparate numai in cantitati necesare si pastrate un timp scurt la rece. Sa fie pregatite cu putin timp inainte de a le consuma, spalate bine, sa nu fie lasate in apa. Legumele trebuie taiate numai dupa spalare si nu trebuie fierte mult. Pentru obtinerea sucului din plante, se pun in storcatorul de fructe plantele medicinale cu putina apa, iar amestecul obtinut se poate indulci cu miere. Sucul trebuie sa fie consumat cu 15 minute inaintea meselor principale, timp de 15-30 de zile.

Suntem extenuati si fara pofta de nimic. E semn ca astenia de primavara s-a instalat. Un fenomen absolut firesc, dupa o toamna si o iarna intreaga, resursele energetice ale organismului s-au diminuat. Dar vitalitatea se poate recapata printr-un tratament naturist. Nu e nevoie sa dam buzna in farmacie si sa ne blindam de suplimenti alimentari. Cele mai bune medicamente sunt in piata. Verdeturile de sezon au proprietatea de a reface echilibrulmineralelor si vitaminelor din organism. Combinate cu miscarea in aer liber, sub soarele prietenos al primaverii, vom beneficia de cel mai bun leac pentru depasirea nesuferitei astenii.

  • Astenia tine cam 3 saptamani

Astenia este o stare de slabire generala a organismului si apare odata cu schimbarea anotimpului. Simptomele sunt stiute: aparitia senzatiei de oboseala, lipsa fortei fizice, diminuarea atentiei, lipsa de interes pentru activitatile zilnice si scaderea randamentului la serviciu. Ba mai apar si dureri musculare, de cap si tulburari de somn. Leacul e dieta naturista bazata pe legume si fructe, cele mai importante surse naturale de minerale si energie. Mai sunt indicate cerealele integrale, carnea de vita, bogata in proteine si fier, daca e consumata fiarta sau la gratar in singe. Substantele naturale ca ginsengul sau polenul sunt utile in astenie datorita efectului fortifiant si tonifiant. Exercitiile fizice sunt foarte importante, deoarece efortul fizic in doze moderate duce la descarcari hormonale care au ca efect inveselirea. Noaptea este cel mai bine sa dormiti deoarece in timpul somnului organismul isi reface rezervele epuizate ziua. Daca starea de astenie persista mai mult de doua-trei saptamani este necesar sa va adresati medicului pentru investigatii. Persoanele celemai expuse la astenie sunt copiii si femeile.

  • Cura cu urzici si loboda

In loc sa ne plangem ca ne-au scazut tonusul fizic si psihic, putem sa trecem la actiune. Modul in care ne hranim e foarte important, in aceasta perioada cea mai buna cale de a scapa de simptomele asteniei este alimentatia echilibrata, bogata in plante care contin multa clorofila, saruri de fier si vitamina C. Trebuie sa consumam migdale, sparanghel, arahide, banane, morcov, telina, varza, curmale, spanac, marar, smochine, linte, fasole, citrice, patrunjel, papadie, mere, orez, soia, salata verde de gradina, ridichi, ceapa verde. Intr-un cuvant, tot ce e pe taraba din piata. Cura de urzici este importanta pentru organism datorita complexului de saruri de fier, vitamina C si vitamina A. Vitamina B12 continuta de urzici are un efect antianemic, iar sarurile minerale diverse cu care sunt inzestrate aceste plante ajuta organismul uman sa se intareasca in confruntarea cu astenia de primavara. Salata verde si loboda alba si rosie contin vitaminele din complexul B si sarurile minerale necesare sistemului nervos. Loboda are in plus o actiune diuretica si depurativa.

  • Macese si papadii

Tijele si frunzele de papadie sunt cel mai puternic detoxifiant al primaverii. Despovareaza de toxine ficatul si colonul, regleaza si stimuleaza digestia, ajuta la eliminarea masiva a toxinelor din organism. Se consuma zilnic, pe stomacul gol, 5-10 tije de papadie neinflorita sau o mana de frunze verzi (sub forma de salata). O cura dureaza minimum sapte zile. Tinctura de rozmarin are un efect tonic nervos si cardiac puternic, fiindindicata mai ales in cazul asteniei care apare la persoanele hipotensive, cu predispozitie spre melancolie sau depresie. Stabilizeaza emotiile, fiind recomandata firilor mai labile, care trec cu repeziciune de la o stare la alta. Macesele reprezinta cel mai puternic vitaminizant C din flora noastra. sunt un remediu foarte valoros in cazul oboselii cronice, slabiciune, dureri difuze in oase, apetit alimentar inconstant, singerari ale gingiilor, scaderea imunitatii. Drojdia de bere este o adevarata colectie de vitamine din complexul B. O lingurita dedrojdie de bere proaspata, administrata cu putina miere, ajuta la redobandirea formei fizice si psihice.

  • Leacuri din stup

Polenul este cel mai complex medicament-aliment, insa trebuie administrat cu prudenta pentru ca poate da alergii. Se administreaza 2 lingurite pe zi, dupa mese. Mierea, propolisul si laptisorul de matca sunt ajutoare de nadejde cu care intram in primavara. Calitatile lor si bogatia de elemente nutritive continute fac minuni. Se pare ca o lingura de miere pe zi (dizolvata intr-un pahar de apa calda) ajuta la mentinerea echilibrului devitamine si minerale. Frunzele de spanac contin fier, potasiu, calciu, vitamina C, vitamina E, acid folic, betacaroten. Copiii, virstnicii au nevoie de spanac adaugat in salate, sub forma de piure sau de suc proaspat. Fibrele alimentare, vitaminele si mineralele din spanac stimuleaza procesele naturale de detoxifiere a organismului, care iese din iarna cu o zestre serioasa de toxine, in urma alimentatiei bogate in grasimi si proteine de origine animala. De asemenea, fibrele alimentare previn constipatia si cancerul de colon.

  • Vin tonic

Pulberea de busuioc ajuta si ea in astenie. Inflorescenta sfaramata si apoi cernuta, se ia cate 4 lingurite/zi cu apa, timp de doua saptamani. Este de preferat ca inainte de inghitire sa se tina sub limba timp de 10 minute. Se poate apela la efectele benefice ale graului germinat, branzei de soia (tofu), seminte si ulei de in, ulei de soia, seminte de dovleac si susan, nuci, piine integrala, salate din amestec de morcov, telina, sfecla rosie, ridichi negre si varza. Ca sucuri cu proprietati tonice si vitaminice, se recomanda un amestec din 2-3 morcovi, 1 lamaie, 1 portocala, 3-4 mere, 1 lingura miere de albine si 10 g drojdie de bere. De asemenea, efecte deosebite are vinul tonic obtinut din o parte 500 ml amestec sirop de afine, coacaze negre si catina alba, la care se adauga si tinctura de gentiana, plus 500 ml de vin rosu. Fasolea uscata este cea mai complexa leguma (contine calciu, fosfor, fier, vitamina B si fibre de celuloza). Acum, in post, mancati fasole, ajuta si in astenie.

  • Regulile sanatatii de primavara

1. Schimba-ti dieta. Ca sa-i asiguri organismului un aport suficient de vitamine si minerale, mananca fructe si legume, sucuri naturale si vitamina C.

2. Bucura-te de micile placeri ale vietii. Nu te mai stresa din orice! incearca sa te bucuri de cate ori ai ocazia, rezerva-ti clipe minunate de relaxare in familie si alaturi de prieteni.

3. Faa sport! Sedentarismul e un dusman de prima clasa al sanatatii. Iar in loc de un abonament la sala, alege plimbarile in aerul proaspat de afara.

Vitaminele si mineralele care ne lipsesc din organism pot fi obtinute din vegetale, carne si ceaiuri

Astenia nu intarzie niciodata. Organismul, secatuit de vitamine si minerale, e epuizat, iar acest lucru se vede in starea noastra de indispozitie, iritabilitate si lipsa de energie. Acestea sant simptomele asteniei de primavara, o stare naturala, care apare la fiecare iesire din iarna. Nu toate persoanele resimt acut manifestarile asteniei. Dar, daca va numarati printre astenici, e bine sa stiti ca tratamentul cel mai bun nu e in farmacie, ci in piata. Dieta noastra are nevoie de o schimbare, pentru reintroducerea in organism a vitaminelor esentiale. Astenia nu dureaza mai mult de trei saptamani, deci pana la Paste, sa ne ingrijim organismul cu o alimentatie revigoranta.

  • A si D, vitamine esentiale

Oboseala de primavara se poate datora unui deficit de vitamine: A, D, B1, B3, B12, E si K. O alimentatie echilibrata, evitarea dulciurilor concentrate, a cafelei, un somn odihnitor si suficient, plus exercitiile fizice regulate vor reda progresiv energia organismului. Atunci cand avem un deficit de vitamina A, putem constata unul sau mai multe simptome: acnee, par uscat si friabil, piele aspra si uscata, oboseala, insomnie, infectii, scaderea vederii nocturne, pierdere in greutate, diminuarea simtului mirosului. O varianta a acestei vitamine este provitamina A sau caroten, cu un potential ridicat de protectie impotriva cancerului, ajuta la scaderea nivelului de colesterol si reduce riscul imbolnavirilor de inima. Scurteaza durata de boala si contribuie la inlaturarea petelor pigmentare ale varstei. Surse naturale de vitamina A: untura de peste, ficat, oua, lapte si produse lactate, suc proaspat de morcovi, cartof copt, morcov copt, mere, caise, portocale, piersici, masline, spanac. Vitamina D este o alta vitamina care ne lipseste primavara. Fara ea, putem avea probleme dentare, oase fragile care se fractureaza la traumatisme mici, slabiciune musculara. Vitamina D se produce in epiderma sub actiunea razelor ultraviolete. Contribuie la utilizarea optima a calciului si fosforului, ajuta la tratarea conjunctivitelor. Surse naturale: untura de peste, sardine, heringi, somon, ton, lapte si produse lactate. Mai gasim vitamina D si in unele tipuri de cereale integrale sau lapte praf.

  • C si E, vitamine anticancerigene

Cand nu avem destula vitamina C, putem constata sangerarea gingiilor, scaderea rezistentei organismului la infectii, depresie, iritabilitate, dureri articulare, oboseala, caderea dintilor, slabiciune musculara, anemie. Majoritatea animalelor isi sintetizeaza propria vitamina C, dar oamenii, maimutele si cobaii trebuie sa si-o procure din alimente. Ajuta la absorbtia fierului, vindecarea ranilor, arsurilor. Fumatorii si varstnicii au nevoie de cantitati sporite de vitamina C. Mareste eficienta medicamentelor folosite in tratamentul infectiilor urinare. Contribuie la prevenirea unui mare numar de infectii virale si bacteriene si ofera protectie impotriva agentilor cancerigeni. Reduce efectele unui mare numar de alergeni. Surse naturale de vitamina C: citrice, afine, mure, zmeura, legume de culoare verde, rosii, conopida, cartofi si ardei iuti. Vitamina E nu e doar vitamina fertilitatii. Lipsa ei determina uscaciunea pielii. Fiind un foarte bun antioxidant, impiedica transformarea nitratilor din mezeluri si fum de tigara in substante cancerigene. E un bun vasodilatator si anticoagulant, preintampinand formarea cheagurilor de sange si ajutand la dizolvarea lor. Atenueaza starea de oboseala, are efect diuretic si hipotensiv. Scade riscul ischemiilor cardiace. Surse naturale de vitamina E: germeni de grau, soia, ulei vegetal, nuci, alune, migdale, seminte de floarea soarelui, avocado, kiwi, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, oua.

  • Complexul B, prietenul psihicului

Vitaminele din grupul B joaca un rol important in reglarea simptomelor asteniei de primavara: acnee (B3, B6), caderea parului, anemie, scaderea poftei de mancare si pierdere in greutate (B1, B3, B6), ameteala, apatie, oboseala, dermatite (B2, B6), iritabilitate si insomnie, amorteli ale membrelor inferioare (B12), depresie (B1, B6, B12), greata (B6). Vitaminele B sant mult mai eficiente luate impreuna decat separat. Vitaminele Bl, B2 si B6 trebuie administrate in cantitati egale. Vitamina B1, cunoscuta si sub numele de „vitamina starii morale“, are efecte benefice asupra sistemului nervos, ajuta digestia. Surse naturale de vitamina B1: drojdie de bere, orez nedecorticat, faina de ovaz, alune, carne de porc fara grasime, organe, majoritatea legumelor, tarate, lapte, mazare, cartofi, seminte, cereale. B2, vitamina antistres, imbunatateste sanatatea pielii, parului si unghiilor, mareste acuitatea vizuala. Surse naturale de B2: lapte, ficat, rinichi, drojdie de bere, branza, legume verzi, oua, peste, iaurt degresat, ciuperci. Vitamina B13 poate preveni anumite tulburari hepatice si imbatranirea prematura. Surse naturale: radacinoase, zer. Vitamina B6 contribuie la buna asimilare a proteinelor si grasimilor, ajuta in combaterea carceilor. Surse naturale: drojdie de bere, tarate de grau, germeni de grau, ficat, rinichi, soia pepene galben, varza, orez nedecorticat, oua, ovaz, alune, nuci, banane, cartofi copti, piept de pui, lapte, ton, somon, suc de rosii. Vitamina B12 previne anemia si are proprietati energizante. Amplifica puterea de concentrare si memoria. Surse naturale: ficat, carne de vita, de porc, oua, lapte, branza si rinichi. Vitamina B15 este un antioxidant, diminueaza nevoia de alcool, scade colesterolul, stimuleaza imunitatea. Surse naturale: drojdie de bere, orez brun integral, seminte de dovleac, susan.

  • Mineralele care ne intremeaza

In afara de avitaminoze, astenia de primavara se mai traduce si prin lipsa mineralelor esentiale. Daca nu avem destul fier, putem suferi de unul din urmatoarele simptome: anemie, anorexie, limba inflamata si dureroasa (stomatita), sensibilitate la frig, constipatie, depresie, tulburari digestive, ameteli, disconfort la inghitit, palpitatii, oboseala, dureri de cap, iritabilitate, unghii friabile. Vitamina C ajuta foarte mult la asimilarea fierului. Gasim fier in carnea de vita, de pasare, ficat de pui, fructe de mare, ton, legume, spanac, nuci, seminte, cereale imbogatite, boabe de soia, tofu, paine alba sau integrala. Lipsa calciului da agitatie, depresie, eczeme, insomnie, iritabilitate, amorteala membrelor, crampe musculare, nervozitate, palpitatii. Putem face rost de calciu din lactate, galbenus de ou, sardine, somon, soia, nuci, migdale, seminte de floarea-soarelui, legume cu frunze verzi, broccoli, fasole uscata, conopida, seminte de susan, mazare, telina. Magneziul este util in combaterea stresului si necesar in tratamentul alcoolismului, cirozei hepatice, acidozei diabetice, surmenajului. Creste rezistenta corpului la infectii si imbunatateste randamentul intelectual. Semnele carentei de magneziu: dureri de cap, ameteli, tremuraturi, insomnie, furnicaturi in membre, hipotensiune, palpitatii cardiace, hipoglicemie. Pentru contracararea lipsei de magneziu, putem consuma: morcovi, ciuperci, rosii, ceapa, usturoi, cartofi, pui, porumb, grepfrut, migdale, nuci de cocos, stafide, nuci, alune, smochine, migdale, mere, legume verzi, lapte, oua, ciocolata, crustacee.

  • Retete simple, cu efecte mari

Astenia este o stare de slabire generala a organismului si apare odata cu schimbarea anotimpului, mai ales la femei. In afara de alimentatie, exista si retete naturiste pentru combaterea simptomelor. Astfel, substantele naturale ca ginsengul sau polenul sant utile in astenie datorita efectului fortifiant si tonifiant. Se pare ca o lingura de miere pe zi (dizolvata intr-un pahar de apa calda) ajuta la mentinerea echilibrului de vitamine si minerale de care organismul are atata nevoie. Mierea, propolisul si laptisorul de matca sant ajutoare de nadejde cu care intram in primavara. Leac din batrani: o lingurita de pulbere de busuioc pe zi, luata cu apa. La micul dejun este bine sa mancam zilnic 100-150 g de samburi de nuca. Seara, in loc de desert, se consuma stafide. Cura de urzici aduce un plus de saruri de fier, vitaminele C si A. Salata verde si loboda alba si rosie contin vitaminele din complexul B si sarurile minerale necesare sistemului nervos. Tijele si frunzele de papadie sant cel mai puternic detoxifiant al primaverii. Macesele reprezinta un excelent vitaminizant C, iar catina, cea mai bogata sursa de polivitamine. Drojdia de bere este o adevarata colectie de vitamine din complexul B. O lingurita de drojdie de bere proaspata, administrata cu putina miere, ajuta la redobandirea formei fizice si psihice. Ca sucuri vitaminizante, se recomanda un amestec din 2-3 morcovi, 1 lamaie, 1 portocala, 3-4 mere, 1 lingura miere de albine si 10 g drojdie de bere.

  • Dusmanii vitaminelor

A - Acizii grasi

B1 - Temperaturile ridicate, alcoolul si cafeaua

B2 - Lumina si alcoolul

B6 - Pilula contraceptiva, fierberea, alcoolul

B12 - Apa, lumina solara, alcoolul, somniferele

C - Fierberea, lumina, fumatul, caldura, congelarea

D - Uleiurile minerale

E - Caldura, oxigenul, refrigerarea, fierul si uleiurile minerale.