Maslinul

Maslinul, copacul sfant al sanatatii

Maslinele, uleiul extra virgin, frunzele, semintele si scoarta maslinului sunt aducatoare de sanatate, frumusete si longevitate

  • Leac contra pietrelor la rinichi

O cura de masline si ulei de masline, dar si de decoct de frunze de maslin, este perfecta daca vreti sa reduceti riscurile cardiovasculare. in Grecia, unde 90% din grasimile consumate reprezinta uleiul de masline, bolile de inima sunt foarte rare. Iata cateva retete de sanatate din uleiul binefacator. In cazul arsurilor in gat, se amesteca ulei de masline cu albus de ou si se bea. in afectiuni hepatice si dischinezii biliare, dimineata, pe stomacul gol, se ia o lingura de ulei, dupa care se ia o lingura de zeama de lamaie, apoi se sta pe partea dreapta 10-15 minute. Acest tratament se face zilnic, timp de 3 saptamani. Pentru litiaza biliara si hepatica, timp de 4 zile se mananca numai mere, 2-3 kg/zi (rase, sub forma de suc sau intregi), iar in a patra zi, seara, intre orele 20-22, se inghit 250 ml ulei de masline si 250 ml zeama de lamaie, alternativ, o lingura de ulei, o lingura de lamaie, pana se termina cantitatile. Dimineata, la primul scaun, pietrele se elimina. Revenirea la masa normala se face astfel: dimineata, suc de morcov, telina si sfecla, la pranz, o supa crema de legume, seara, un iaurt. Ca antidot impotriva unor otravuri, uleiul formeaza o pelicula protectoare in tubul digestiv, impiedicand absorbtia acestora.

  • Pentru frumusetea pielii si a parului

In cartea Facerea din Vechiul Testament sta scris: „maslinul este o planta de valoare, ale carei fructe sunt carne, iar frunzele sunt leacuri“. Minunatele ziceri ale cartilor sfinte ne indeamna sa veneram maslinul, acest arbore considerat simbol al pacii, dar si sa-l pretuim pentru numeroasele calitati terapeutice. Maslinele si uleiul de masline, frunzele si scoarta acestui copac sacru sunt leacuri extrem de eficiente pentru o sumedenie de afectiuni, dar si pentru frumusete. in aceste zile de post, cand ne vom gandi la patimile Mintuitorului, vom fi mai aproape de suferinta lui arzand ulei de masline sau consumandu-l ca pe un aliment aducator de sanatate si purificare.

  • Arborele din care izvoraste „aur lichid“

Simbol al pacii si intelepciunii, martor al atator evenimente biblice, maslinul (Olea europaea) traieste in medie 1.500-2.000 de ani. Desi este originar din sud-vestul Asiei, maslinul este foarte pretuit in Europa. El este simbolul pacii, al longevitatii si al crestinismului. In Tara Sfanta, pe vremea lui Iisus Hristos, existau paduri compacte de maslin la nord de Gaza, in gradina Ghetsimani, situata la baza Muntelui Maslinilor din Ierusalim, unde Mintuitorul venea adesea pentru a se ruga sub maslinii batrani. Se crede ca din lemn de maslin a fost cioplita crucea pe care a fost rastignit Iisus pe Golgota. Tot din lemn de maslin, cu o structura fina si densa, au fost ciopliti heruvimii, usile si stalpii Templului lui Solomon. Pentru mai bine de 5.000 de ani maslinele au facut parte din dieta popoarelor mediteraneene, au jucat un rol major in economia cetatilor si apoi a tarilor, ca moneda de schimb, iar uleiul de masline a fost folosit in alimentatie, ritualuri religioase, medicina si pentru prepararea cosmeticelor. Aceleasi intrebuintari le are si azi, stiinta moderna descoperind noi efecte benefice pentru sanatate ale acestui ulei miraculos. Homer il considera „aurul lichid“ al vremii.

  • Boabele negre ale sanatatii

Maslinele reprezinta nu numai un leac aproape universal, ci si un aliment foarte gustos. Pe plan mondial se produc anual 860.000 tone de masline si peste 1.600.000 tone de ulei de masline. Fructele proaspete sunt foarte amare, iar pentru a schimba gustul sunt marinate in apa sarata sau pur si simplu acoperite cu sare pret de mai multe saptamani. Dupa ce gustul amar dispare, pot fi preparate in nenumarate feluri. in functie de stadiul de maturitate, maslinele sunt bogate in fibre, saruri minerale (potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, magneziu), dar si in protide si vitamine (A, B1, B2, C, E). in maslinele verzi, cantitatea de ulei este de 15 %, iar in cele mature de 58%, avand o valoare nutritiva egala cu cea a carnii. In terapeutica medicala, maslinele sunt deosebit de pretioase pentru sanatate. Hipocrate recomanda maslinele pentru vindecarea ulcerelor, iar sucul stors din fructele proaspete, neconservate, era folosit in tratarea multor boli cronice. Cercetarile actuale au demonstrat ca maslinele au proprietati digestive, cicatrizante, vermifuge, astringente, febrifuge, nutritive, condimentare si emoliente. in tratamente interne, sunt eficiente in afectiunile hepatice, litiaza biliara, dischinezie biliara, insuficienta hepatica, rahitism, afectiuni ale vaselor sanguine, anemie, laringita si paradontoza. in tratamente externe, se obtin efecte imediate in combaterea abceselor, furunculelor si panaritiului, daca se aplica pe rani cataplasme cu masline zdrobite, schimbate de 4-5 ori pe zi. Maslinele sunt drenoare hepatice si biliare excelente.

  • Frunzele si samburii au efecte terapeutice

In afara uleiului si fructelor, in antichitate erau folosite atat coaja arbustului, cat si frunzele, pentru tratarea febrei, racelilor si chiar a malariei. Si frunzele sunt la fel de amare ca fructul, datorita oleuropeinului, care s-a dovedit ca are calitati curative deosebite. Este foarte folositor in tratarea problemelor cardiace, intestinale si chiar a tensiunii. Un compus al oleuropeinului, acidul elenolic, are un rol important in combaterea bacteriilor si parazitilor. Extractul din frunze de maslin este astazi folosit impotriva colesterolului, diabetului, problemelor cardiace si circulatorii. Frunzele de maslin, folosite in prepararea de infuzii, au un efect calmant asupra sistemului nervos, sunt antireumatice, antivaricoase, antihemoroidale si revigorante. Reduc hipertensiunea arteriala si ateroscleroza coronariena, previn angina pectorala si palpitatiile cardiace. Samburii de masline, dupa macinare fina, sunt buni pentru purificarea sangelui, revigorarea circulatiei sanguine, revitalizarea pielii si eliminarea impuritatilor, lasand pielea moale si matasoasa. In plus, in Grecia Antica se credea ca maslinele mancate cu samburi pot contribui la marirea potentei sexuale si a fertilitatii feminine.

  • Uleiul care face minuni

Uleiul de masline este net superior celui de floarea soarelui, cel mai bun fiind cel presat la rece, la prima presa, fara a se folosi apa fierbinte. Numit „extra virgin“, se obtine din masline culese cu mana. Bucatarii cu experienta spun adesea ca uleiul de masline are un limbaj propriu, si trebuie evaluat ca un vin de calitate, gustul fiind influentat de regiunea de cultivare, sol, umiditate, felul maslinelor si multi alti factori. Din 5 kg de fructe incomplet mature se obtine un litru ulei extravirgin. Are culoarea galbena, cu nuanta verzuie, gust usor iute si miros placut. Specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati si monosaturati, care reprezinta circa 75% din compozitia uleiului, sunt similari cu cei prezenti in laptele matern, ceea ce explica de ce uleiul de masline este atât de bine tolerat de organism. La 3 ani dupa extragere, uleiul virgin isi pierde calitatile gustative si terapeutice. Uleiul de masline intareste imunitatea si rezistenta vaselor sanguine. E de mare ajutor in tratarea afectiunilor hepatice, mai ales in combaterea dischineziilor biliare, avand efect colagog. Este deosebit de util in insuficienta hepatica si in eliminarea calculilor biliari. Mai e si un bun laxativ, fara a produce colici, avand un efect helminitic (omoara viermii intestinali). Decongestionant hepatic, antiinfectios, cicatrizant antianemic, antirahitic, scade colesterolul din sange si previne bolile de inima.

In dermatologie si cosmetica, se folosesc maslinele ca atare sau uleiul de masline.1. Masca din ulei de masline amestecat cu tarite de grau, amidon sau malai se foloseste pentru tenurile uscate si scuamoase, iritate.2. Masca dintr-un galbenus de ou, o lingurita de ulei de masline si suc de fructe se aplica pe tenurile uscate, compozitia modificandu-se in asa fel incat masca sa nu aiba efect astringent.3. Amestecul din ulei de masline si suc de lamaie se aplica pe leziunile din palme, talpi sau pentru intretinerea unghiilor.4. Remediu antimatreata: infuzie din frunze de maslin (o lingura), frunze de mesteacan (2 linguri) si rozmarin (2 linguri), toate in 2 litri de apa. Se clateste parul dupa fiecare spalat cu aceasta infuzie, pana la disparitia matretii.

    • Pansament gastric si balsam pentru arsuri

In paradontoze, se clateste gura cu ceai de cimbru in care se pun 10-15 picaturi de tinctura de propolis (la 100 ml ceai), dupa care se maseaza gingiile cu ulei de masline. Pentru copii anemici sau rahitici, uleiul de masline este deosebit de eficient daca, dupa baie, copilul este frectionat pana ce uleiul intra in piele. In furuncule si abcese, maslinele negre, zdrobite si puse pe un tifon curat se aplica direct pe abces sau furuncul, schimbandu-se de

4-5 ori pe zi. In caz de furuncule repetate si rebele, se pun la fiert 2-3 radacini de brusture (50 g) la 1,5 l de apa, dupa care se adauga cimbru (frunze, 2 linguri), trei frati patati (partea aeriana, 2 linguri) si frunze de maslin (o lingura). Se bea in timpul zilei, intre mesele principale, timp de 5-6 zile. Pentru tratarea arsurilor pielii, uleiul de masline in amestec cu albus de ou se aplica direct pe arsura. Pentru imbunatatirea functionarii ficatului, a bilei si a intestinelor, avand rol de pansament gastric, se iau 250 ml ulei masline si 250 ml zeama de lamaie, fractionate, alternativ, cate o lingura din fiecare, pana la terminarea cantitatii, asigurand eliminarea pietrelor biliare si degajarea cailor biliare. in constipatii spastice, se iau 2-3 linguri cu ulei seara la culcare.

  • Previne cancerul de colon si tuberculoza

Uleiul de masline mai are rol si in cresterea nivelului compusilor antioxidanti din sange, prevenind cancerul de colon. Protejeaza aparatul cardiovascular, evitand bolile de inima, hipertensiunea arteriala si ateroscleroza coronariana (se iau cate doua linguri ulei seara la culcare). Previne diabetul zaharat, unele afectiuni ginecologice, durerile de urechi, guta si intervine in frinarea dezvoltarii bacilului Koch, implicat in declansarea tuberculozei. Din experiente indelungate a rezultat ca uleiul de masline este un antidot ideal impotriva intoxicatiilor cu ciuperci otravitoare si cu alte substante toxice, ca urmare a formarii unei pelicule protectoare pe tubul digestiv care evita absorbtia substantei otravitoare de catre mucoasa stomacala. Cu unguente pe baza de ulei de masline se trateaza durerile reumatice, nevritele si entorsele. Se folosesc 200 ml ulei si o capatina de usturoi data prin razatoare, care se macereaza timp de 2-3 zile. in cazul muscaturilor de animale, a intepaturilor de insecte si a iritatiilor de piele se fac masaje locale cu un amestec din ulei de masline, ulei de rozmarin si putin alcool.

Cititi si Lemnul dulce si Parintele Neamtu.