Cerealele

Sanatatea din spice

Curele cu grau, porumb, orz, ovaz, secara si orez previn bolile de inima, obezitatea, diabetul, problemele intestinale si chiar diferite tipuri de cancer

  • Mamaliga alunga gripa

Porumbul germinat contine vitaminele B si E, lecitina, minerale, proteine, acizi nucleici, fibre, enzime, glucide si lipide. Se opune cresterii colesterolului, regleaza secretiile tiroidei si asigura buna functionare a organelor genitale. Este indicat in ateroscleroza, avitaminoze, nevroze, obezitate, gastrita si ulcer, dischinezie biliara, constipatii, intoxicatii, afectiuni ale aparatului respirator si tulburari sexuale. Se administreaza la fel ca graul germinat. In medicina populara romaneasca se stie ca racelile care nu cedeaza la niciun tratament se vindeca prin aplicarea unei cataplasme cu mamaliga calda. Pe pieptul bolnavului se pune un stergar subtire sau un tifon, peste care se intinde un strat gros de mamaliga, atit de fierbinte cat se poate suporta, dupa care se acopera cu un material impermeabil si o patura. Se tine o jumatate de ora. Tratamentul este bun in cazuri de bronsita acuta, gripa, pneumonie, tuse cronicizata. Aplicat in zona rinichilor, trateaza colicile renale si nefritele, iar pe zona inferioara a abdomenului, e remediu rapid pentru anexite si cistite.

Nu uitati cerealele. De fapt, acestea n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica, indiferent daca e post sau nu. De ce? Pentru ca cerealele sunt o sursa indiscutabila de energie si sanatate. Sunt 100% naturale, asa cum le-a dat Dumnezeu. Micile boabe de grau, orz, ovaz sau porumb sunt adevarate depozite de substante benefice. Cura cu cereale si-a dovedit cu varf si indesat eficienta, astfel incat, medicii de la cele mai vestite clinici din lume recomanda terapia cu cereale pentru fortificarea organismului, mai ales primavara. Dar aceasta metoda e veche de cand lumea. Stramosii nostri o considerau cea mai buna cale de a reinvia un organism obosit si secatuit de substante nutritive. O recomandau atat bolnavilor, cat si celor sanatosi. Si niciodata n-a dat gres.

  • Pentru toate varstele

Cuvantul „cereale“ este derivat de la numele roman al zeitei Ceres, cea care guverna granele. Astazi, succesul cerealelor se datoreaza studiilor stiintifice care au confirmat puterile lor curative. Omul modern a inceput sa-si faca un obicei din consumarea de cereale integrale la micul dejun. In Marea Britanie, sunt preferate cele de ovaz. Australienii

consuma dimineata un bol de cereale, cu iaurt sau lapte. Asadar, spre binele nostru, ar trebui sa ne obisnuim sa includem in alimentatia zilnica macar o portie de cereale. Copiii care consuma cereale bogate in fibre sunt mai putin expusi oboselii si depun un interes ridicat in procesul de invatare. Adolescentilor le furnizeaza energia necesara in dezvoltarea fizica si intelectuala. Adultii au nevoie de cereale fiindca datorita lor cresc performantele in munca si dispare stresul. Sa nu mai vorbim cat de necesare le sunt batrinilor. Cerealele previn aparitia bolilor grave.

  • Sunt gustoase, dar nu ingrasa

Datorita continutului in glucide, cerealele au aportul caloric cel mai ridicat dintre toate alimentele vegetale. Reprezinta combustibilul ideal pentru muschi. Contin proteine, amidon, celuloza, lipide, aminoacizi esentiali si minerale (potasiu, calciu, magneziu). Uleiul din germeni de cereale este foarte bogat in vitamina E. Continand fibre (previn constipatia si cancerul de colon), minerale, vitamine si carbohidrati (reduc colesterolul), cerealele sunt foarte importante pentru mentinerea echilibrului alimentar si implicit al sanatatii. S-a dovedit ca cerealele previn bolile de inima, obezitatea, diabetul, problemele intestinale si chiar diferite tipuri de cancer. Consumate la micul dejun, cerealele reprezinta o modalitate ideala de a obtine cele 15 - 20 procente din necesarul zilnic de energie. Au un continut redus de grasimi, deci nu ingrasa, dar sunt o sursa excelenta de calciu, contribuind la intarirea oaselor si a dintilor. Pe deasupra, cerealele sunt gustoase. Astazi, gasim in magazine o gama larga de sortimente si arome, pentru toate gusturile.

  • Sfaturi, bob cu bob

Pentru o sanatate de fier, sunt recomandate zilnic intre 6 si 11 portii de cereale. O portie poate insemna: 1 felie de paine sau 30 g de cereale pentru mic dejun, o ceasca de orez, doua linguri cu varf de orez brun fiert, trei linguri de paste din grau integral, doi biscuiti mari, doua cesti de foloricele. Chiar si intr-un regim de slabire, consumul a 1-2 felii de paine nu reprezinta o tragedie, ba din contra, un beneficiu, in special daca alegem paine integrala. in terapie, trebuie sa tinem cont de anumite reguli. Anumite cereale sunt folosite sub forma germinata, altele fierte, sub forma de pulbere sau chiar crude. Cura cu germeni de grau este cea mai populara, cu rezultate remarcabile in prevenirea si tratarea unor boli dintre cele mai grave. Proteinele din germenul cerealelor au o valoare biologica comparabila cu cea din carne. Aceasta insa, se distruge daca graul ajunge faina. De aceea, nutritionistii recomanda terapia cu cereale integrale, deci neprelucrate.

  • Oul vegetal

Graul germinat este un adevarat ou vegetal. El contine aproape toate elementele necesare bunei functionari a organismului: amidon, multe minerale, lecitina, vitamine (A, B, E, K, D si PP), enzime, proteine, acizi nucleici, fibre, glucide si lipide. Este indicat, mai ales, in demineralizari, anemie, astenie fizica sau intelectuala, hipotensiune, rahitism, tuberculoza, sarcina, alaptare, insuficienta tiroidiana si paratiroidiana, impotenta sexuala, frigiditate, colite, balonari, constipatie, boli metabolice, boli hepatice, intoxicatii, tumori benigne si unele forme de cancer (de colon, de stomac, al uterului si prostatei). Este contraindicat in caz de hipertensiune arteriala, fiind vasoconstrictor. Adultii trebuie sa manance 4-6 linguri de boabe incoltite, copiii 2-3 linguri, de 3 ori/zi, la mesele principale, timp de 3 saptamani. Dupa o pauza, cura se poate relua.

  • Secara combate caderea parului

Secara contine fier, calciu, mai putin substante proteice si mai multa celuloza decat graul. Painea de secara, consumata constant, combate consipatia, fluidifica sangele, este antisclerotica si energetica. in medicina, secara are multiple aplicatii. Usureaza vindecarea hepatitei, are efecte antiparazitare. Pentru reglarea tensiunii arteriale, se prepara un decoct dintr-o lingura de secara si 250 ml de apa. Se fierbe timp de 10-15 minute. Se strecoara si se bea de doua, trei ori pe zi. Decoctul se poate utiliza si extern, pentru diverse leziuni, avand efect antiinflamator. Faina de secara grabeste colectarea puroiului, in abcese, iar cataplasmele cu secara se folosesc in ameliorarea durerilor provocate de indigestii, boli reumatice sau de acumularea de gaze intestinale. Contra caderii parului, se pune in 200 ml apa clocotita, o lingura de pulbere din urmatorul amestec: patlagina, musetel, urzica, salvie si sovarv. Se lasa sa infuzeze timp de o ora. Se strecoara si se amesteca cu miez de paine de secara. Pasta rezultata se aplica pe parul umed si se lasa sa actioneze minim 2 ore. Apoi, parul se clatesze cu apa din abundenta.

  • Orzul verde tonifica inima

Orzul are continut redus in proteine, dar contine multe minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu). Are de 250 ori mai multa vitamina A decat salata, de 25 ori mai mult potasiu decat banana. Cura de orz verde, inainte de spic, sub forma de suc, fortifica organismul. Se fac cure de 3-4 saptamani, de doua ori/an (primavara si toamna), cu 3-4 pahare/zi. Sucul de orz este tonic al sistemului nervos si cardiac, drenor hepatic, digestiv, antidiareic si hipertensor. Orzul incoltit, este contraindicat in caz de hipertensiune arteriala, dar e foarte bun in cazuri de diaree, dizenterie si febra tifoida. Are efecte miraculoase in tuberculoza si bronsita cronica. Se poate consuma si fiert in lapte. In China, este considerat una dintre cele cinci plante sfinte, fiind folosita atat ca aliment, cat si ca baza pentru o gama impresionanta de medicamente naturiste. Fulgii preferati de europeni sunt foarte digerabili si pastreaza practic nealterate proprietatile terapeutice ale boabelor de orz.

  • Omule, mananci ovaz?

Ovazul se foloseste decorticat, sub forma de fulgi. Contine mult amidon si fosfor. Fulgii de ovaz sunt usor digerabili si sunt mai gustosi ca cei de orz. Ovazul are o valoare energetica superioara graului sau porumbului, iar continutul in proteine mai ridicat. Intr-o scriere antica, se arata ca dacii si germanii erau singurele popoare care foloseau aceasta cereala ca aliment de baza. in prezent, ovazul vindeca probleme legate de nisip la vezica biliara si rinichi, sensibilitate la raceli, astenie musculara, nervoasa, diabet, constipatie, hepatita. Stimuleaza cresterea si este recomandat contra sterilitatii si impotentei. Ovazul germinat ofera proprietati diuretice, hipoglicemiante, antiazotemice (reduce acidul uric si ureea din sange), antiasmatice si, mai ales, stimulente ale functiei sexuale feminine. Este indicat si in diabet, afectiuni renale si astm bronsic.

  • Orez pentru boli digestive si reumatism

Orezul are 80 % amidon, continut mic in substante azotoase si putin sodiu. In schimb, contine mult zinc si fluor. Orezul crud este detoxifiant, diuretic, hipotensor si energetic, combate obezitatea. Prezenta celulozei in cantitati mici il face sa fie folositor in afectiuni intestinale. Maceratul de orez este cunoscut ca excelent depurativ. Contine vitamine (A, B1, B2, B6) si minerale (fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, sulf, mangan, iod, zinc, clor, fluor). Actiunea terapeutica a maceratului de orez include efecte antitoxice, constrictoare, hipotensive si chiar antitumorale. Este indicat intern in guta, cresterea ureei si acidului uric in sange, reumatism, hipertensiune arteriala, diaree si tumori. Este contraindicat in constipatie si hipotensiune arteriala. Se spala boabele de orez in cantitatea necesara pentru o zi de tratament si se pun la macerat intr-un borcanel cu apa rece, timp de 5 zile, schimband zilnic apa. Se administreaza sub forma de decoct 10-20% (2-6 linguri la 0,5-1 l de apa), de 2-3 ori/zi, intre mese, timp de 1-4 saptamani. Tratamentul poate fi reluat numai dupa o pauza de 1-2 saptamani.

  • Stiati ca?

- Principalul carburant al creierului, glucoza, il putem lua din cereale?

- 1/2 cana de fulgi de ovaz contine140 calorii?

- Cei care consuma fulgi de cereale la micul dejun mananca mai putin la pranz?

- Pentru o buna digestie, la fiecare portie de cereale, trebuie sa bei un pahar cu lichide (lapte, suc de fructe, ceai sau apa)?

- Porumbul a inceput sa fie folosit in tarile Române abia dupa 1700?

- Orzul verde contine de 11 ori mai mult calciu decat laptele si de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele?

  • Cura cu grau incoltit

Pentru preparare, se spala mai intii cerealele si se pun la inmuiat timp de 24 de ore, intr-un vas cu apa calda. Se clatesc, se aseaza pe un platou de faianta, sticla, lemn sau lut (in nici un caz metal) si se acopera cu o bucata de tifon umeda. Se umezeste zilnic tifonul, pentru a mentine umiditatea necesara incoltirii. Cand germenul ajunge la 1-2 mm (in general dupa 3-4 zile vara si 5-6 zile iarna), cerealele se pot consuma ca atare sau asociate in cadrul altor remedii. Cantitatea necesara pentru consum va fi preparata zilnic. Se administreaza la adulti 4-6 linguri, iar la copii, 2-3 linguri, de 3 ori pe zi, la mesele principale, timp de 1-3 saptamani. In varianta dr. Schimdt din Elvetia, graul incoltit cu coltii de 1 mm, se spala de cateva ori si se da prin masina de tocat. Se amesteca cu lapte fiert, in proportie de 1:1. Peste terci se aduga miere. Ciura dureaza 3-4 saptamani.

  • Cura de slabire cu boabe de orez

In 60 de zile, in functie de organism, se pot elimina lent 6-14 kg, fara fenomene secundare neplacute. Conditia este ca aceasta cura sa inceapa, in a treia zi dupa luna plina si niciodata cand luna este in crestere. Se vor evita dulciurile, painea si sarea in exces si se va face zilnic o plimbare pe jos de cel putin 30 minute in ritm alert. Cura consta in inghitirea zilnica, dimineata, pe stomacul gol, cu putina apa, a unui anumit numar de boabe de orez nefierte - un bob in prima zi, doua in a doua zi, pana la 30, dupa care numarul lor descreste progresiv. Ritualul se face zilnic la aceeasi ora, apoi, timp de doua ore, nu se mananca.

Cititi si Graul incoltit si Glutenul si Parintele Neamtu.