Luminoterapia

Un medicament numit lumina

Cu o lampa de luminoterapie, putem combate depresia de iarna simuland zilele insorite de vara

  • Indicatii si contraindicatii

Binefacerile tratamentului cu lumina se pot simti dupa 4-5 zile de folosire a aparaturii. Terapia cu lumina artificiala nu este recomandata doar depresiei sezoniere. Metoda are succes si in tratarea insomniei, a stresului, surmenajului, sindromului premenstrual, a problemelor aparute datorita muncii de noapte, dar si a depresiei nonsezoniere la persoanele in varsta. Luminoterapia are, de asemenea, si efecte preventive impotriva acelorasi probleme, mai ales la persoanele care s-au dovedit an de an a fi afectate de trecerea laanotimpul rece, dar si la cele care lucreaza in mediu intunecos. Ajuta si in reglarea trezitului matinal precoce. Creste calitatea somnului. Se pare ca luminoterapia nu antreneaza daune oculare de scurta, medie sau lunga durata, cu toate acestea anumite precautii trebuie luate. Deoarece razele ultraviolete pot fi daunatoare pentru ochi, trebuie sa ne asiguram ca lampa nu emite UV sau ca are un filtru UV. Luminoterapia este contraindicatain urmatoarele cazuri: cataracta, retinita pigmentara, leziuni ale retinei, glaucom, si anumite boli ce afecteaza retina, de exemplu diabetul. De asemenea, persoanele ce folosesc medicamente pe baza de litiu, cele care sufera de psihoze maniaco-depresive, nu ar trebui sa recurga la luminoterapie. Si pacientii care folosesc antibiotice trebuie sa fie prudenti, deoarece se pare ca tetraciclina creste senisbilitatea la lumina.

In plin sezon rece, in afara de frig, umiditate si variatii de presiune, organismul nostru trebuie sa se adapteze si la lipsa de lumina. Cand cerul se intunecasi zilele scad, si moralul nostru e scazut. Practic, oricat am fi de rezistenti, cu totii suferim de lipsa luminii, iar la unele persoane apare chiar asa-zisa depresie sezoniera. Ce e de facut daca zilele nu mai sunt asa luminoase? Evident, nu sa ne indopam cu antidepresive, ci sa cautam sa aducem din nou lumina in viata noastra. Sa iesim afara si sasavuram claritatea zilei. Exista o stiinta care foloseste lumina in tratarea depresiilor si a altor afectiuni.Luminoterapia nu e doar o vorba in vant, ci remediul cel mai bun pentru depasirea tristetii de iarna. Metoda insa, are regulile ei, nu se aplicaoricum. Asadar, sa invatam cum sa folosim razele luminoase pentru a ne inviora sanatatea.

  • Iarna, suntem morocanosi

Ritmul anotimpurilor ne influenteaza viata si starea de sanatate. Depresia sezoniera este unul din efectele care apar in timpul iernii, cauzate de scurtarea zilei si, implicit, expunerea de scurta durata la lumina naturala. Un calcul simplu ne arata ca, intr-o luna de iarna, nu beneficiem decat de circa 50 - 55 de ore de lumina. In schimb, in iulie, ne putem bucura de pana la 240 de ore de lumina. Fara lumina, suntem mai somnorosi si avem tendinta sa consumam mai multe dulciuri. Este un fapt dovedit frecventa mai mare a excesului de ciocolata in tarile nordice, unde Soarele sta mai putin timp pe cer, fata de tarile insorite din Sud. Specialistii spun ca solutia nu consta in administrarea de antidepresive, ci expunerea la lumina. Astfel creste cantitatea de serotonina si dopamina, neurotransmitatorii cei mai importanti care regleaza dispozitia. A fost dovedit faptul ca scaderea intensitatii luminii de la 100.000 lucsi in plina vara la 500 lucsi, pe timp innorat, da nastere tulburarilor sezoniere. Descoperita inca din antichitate, luminoterapia are rolul de a trata aceasta tristete de sezon. Metoda consta in primul rand in folosirea luminii naturale, dar si in aducerea Soarelui in casa, prin lampi speciale care actioneaza asupra organismului.

  • Cat de multa lumina solara!

Luminoterapia consta in expunerea ochilor la o lumina puternica, in conditii controlate. Intensitatea luminii folosite in tratament poate fi si de 100 de ori mai mare decat cea a luminii obisnuite din casa. Bineinteles, inaintea inceperii tratamentului trebuie consultat un medic, mai ales pentru ca acesta sa precizeze daca este vorba despre o depresie sezoniera sau nu. Dar, fiindca lumina naturala este mult superioara celei artificiale, trebuie sa petrecem cat mai mult timp afara, chiar daca este innorat. Asta deoarece intensitatea medie a luminii solare este de 25 de ori mai mare decat a unei lampi de luminoterapie. Cand iesim, nu trebuie sa stam, fiindca e pacat doar sa ne expunem ochii luminii intense, fara sa facem miscare. De aceea, regula numarul unu a luminoterapiei este: expunere solara si plimbare cat de multa. Primul rezultat va fi schimbarea dispozitiei, efectul antidepresiv al activitatilor in aer liber da intotdeauna roade.

  • Lampa cu lumina terapeutica

Pentru a beneficia in scop terapeutic de lumina, putem folosi si sursele artificiale. Aparatele care difuzeaza lumina in cadrul luminoterapiei sunt speciale. Intensitatea luminii este reglata pentru a fi omogena, iar un ecran de protectie filtreaza razele ultraviolete, prin intermediul unui sistem anti-orbire. Astfel de lampi se gasesc in comert si pot fi achizitionate de oricine la un pret de circa 150 euro. Insa, inainte de a cumpara aparatul, cereti parerea unui medic. Acesta va va indica tipul lampii de care aveti nevoie, indicatiile privind timpul de expunere si marimea intensitatii luminii, precum si zona unde trebuie sa aplicati metoda. Lumina artificala poate avea mai multe culori in functie de afectiunea tratata. Cea alba, de spectru larg, o imita cel mai bine pe cea solara, si este destinata in special tratarii tulburarilor asociate dereglarilor ceasului biologic intern, cum ar fi depresia sezoniera.

  • Cum ne expunem luminii?

Folosite pana acum doar de catre profesionisti, lampele luminoterapeutice sunt disponibile de acum si oamenilor de rand. in tarile nordice, aprope fiecare casa e dotata cu aparate pentru luminoterapie, dar si scolile, restaurantele, birorurile. Tratamentul este simplu. De exemplu, in diminetile de iarna, tineti lampa aprinsa indreptata catre fata, cateva minute. Durata acestor sedinte depinde de puterea lampii. La o expunere la 10.000 de lucsi, stati doar 30 de minute, iar la una de 2.500 lucsi, 2 ore. in timpul sedintei de luminoterapie,trebuie sa tineti ochii deschisi, pentru ca aceasta este poarta prin care intra lumina, ca remediu pentru sanatate. Dar nu trebuie sa privim chiar in sursa de lumina. Atunci cand lumina intra in ochi, ea este transformata in semnale electrice care, trimise la creier, actioneaza asupra neurotransmitatorilor. Unul dintre acestia, numit serotonina, deseori numit hormon al fericirii, regleaza buna dispozitie si guverneaza asupra productiei de melatonina responsabila de ciclul somn-trezire. Luminarea altei parti a corpului decat a ochilor nu va avea nici un efect. La fel, nu este buna nici pentru ochi, nici pentru corp, lumina unei lampi obisnuite, cu bec sau halogen.

  • Lumina din viata noastra

- O noapte cu luna plina: 0,5 Lux

- Cer innorat: 25.000 Lux

- in plin soare: de la 50.000 la 100.000 Lux

- in casa: 200-500 Lux

- in birou: 400-700 Lux

- intr-un apartament bine luminat: 200-400 Lux

- Iarna, intre ora 9,30 si 14,30,: 4.000 lucsi

- Primavara, ora 12.00: 81.000 lucsi

  • Simularea zorilor

Simulatorul de zori sau lampa pentru trezire permite sincronizarea ceasului biologic, reconstituind o trezire naturala printr-o intensitate luminoasa progresiva, fara agresivitatea si stresul mijloacelor obisnuite de trezire, sonerie, radio, care fac trezirea grea, neplacuta si obositoare. Simulatorul de apus ne permite sa adormim mai bine prin imitarea apusului soarelui. Aparatul declanseaza secretarea de cortizol, hormon anti-stres. Orice persoana, adulta sau copil si chiar bebelus, poate beneficia, datorita simulatorului de o adormire si o trezire facuta de o lumina naturala si placuta. Simulatoarele sunt folosite si in pediatrie pentru somnul bebelusilor.

Cititi si Depresia de toamna si Bioptron si Meteodependenta