Terciuri

Terciuri din cereale si plante

Fierturile de grau, orz, ovaz, mei, orez, hrisca, porumb sau plante medicinale se numara printre cele mai vechi leacuri pentru sistemul cardiovascular, metabolism, detoxifiere, slabit si amanarea batranetii

  • Mamaliga lichida

Terciul de porumb (malai) este, poate, cel mai cunoscut terci din bucataria româneasca. Contribuie la insanatosirea intestinelor, contine siliciu, care influenteaza pozitiv starea dintilor, are continut caloric scazut (325 kcal/100 g) si, totodata elimina grasimile din organism. Terciul se prepara ca orice mamaliga, insa se pune mai putin maai si se da jos de pe foc mai repede, ca sa ramana un fel de mamaliga lichida, alimentul candva, copiii o savurau cu felii de branza sau zeama de prune. Pasatul este tot un fel de terci, insa malaiul din care e facut e mai grunjos, mai mare si mai tare la fir. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna. Terciul de porumb are numeroase intrebuintari in medicina populara. Pentru raceala si dureri de gat, se fac cataplasme cu terci si se aplica pe piept. Se poate manca seara, inainte de culcare, terci cu o bucatica de unt. A doua zi, bolnavul se va simti mult mai bine. Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza munca ficatului de neutralizare a toxinelor, reducand considerabil riscul la insuficienta hepatica si ciroza hepatica. Terciul aplicat pe piept sub forma de cataplasma ajuta si in pneumonie, gripa, bronsite. Pus in zona rinichilor, trateaza colicile renale si nefritele, iar pe zona inferioare a abdomenului, e remediu in anexita si cistita. Conferind senzatia de satietate, terciul de malai e indicat si in obezitate, hipotiroidie. Aplicat pe pleoape, terciul ajuta in caz de urcior. Terciul de malai reechilibreaza pH-ul gastric, ajutandu-i pe cei cu aciditate. Se consuma dimineata, pe stomacul gol. Efectele tratamentului se simt dupa 10 zile. cantaretii isi dreg vocea cu terci de malai.

Terciurile sunt, in general, preparate sanatoase din cereale. Dar exista si terciuri din plante medicinale. De fapt, acestea au fost primele medicamente din istoria omenirii, deoarece prin strivire, ierburile, semintele, radacinile isi sporesc actiunea terapeutica. in schimb, fierturile din cereale au fost primele alimente, pe vremea cand oamenii nu stiau sa faca paine. Astazi redescoperim acest fel de mancare foarte gustos, bogat in stubstante nutritive, vitamine, minerale, carbohidrati, recomandat nu doar copiilor si batranilor, nu doar celor cu afectiuni, ci si persoanelor sanatoase, la orice varsta. Terciurile reprezinta un alt mod de a ne mentine sanatosi, de a ne curata organismul de toxine, fara sa ne pierdem energia. Terciurile sunt de post, deci acum e momentul sa incercati aceste leacuri traditionale.

  • Aliment care prelungeste viata

Nutritionistii ne indeamna sa ne intoarcem la prepararea traditionala a terciurilor. Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca, includerea regulata in dieta a cerealelor fierte prelungeste viata cu 20%. Acest fapt surprinzator a fost constatat pe baza unui studii pe mii de subiecti, monitorizati timp de 20 de ani. Printre cei care au consumat terciuri s-au inregistrat mai putine decese cauzate de cancer. La cei care au mancat zilnic nu mai putin de 25 de grame de cereale (barbatii - 29 de grame si femeile - 25 de grame), riscul de deces din orice cauza s-a redus cu 20%, comparativ cu acei, care au mancat zilnic mai putin de 15 grame de cereale pe zi. Expertii considera cele mai utile terciuri sunt cele din cereale brute intregi: ovaz traditional, hrisca, orez brun si asa-numitul orez salbatic. Nu trebuie decat sa mancam cereale la micul dejun si vom trai mai mult. in terciuri nu se adauga zahar sau lapte, pentru ca acestea ingreuneaza digestia si cresc numarul caloriilor, insa unele varietati de cereale necesita un praf de sare. Cura de slabire cu terciuri este una din modalitatile de curatare eficienta a organismului. Terciul actioneaza ca o perie, care curata peretii organelor interne de deseuri, toxine si le evacueaza. Nu se mananca numai terciuri, nutritionistii le recomanda numai dimineata, o alimentatie bazata doar pe terciuri putand da peste cap organismul.

    • Micul dejun preferat contine ovaz

Terciul se poate face din orice cereala, din boabele intregi, sfaramate mai fin (ca pentru malai) sau mai grosier (spartura de cereale) sau din fulgi (boabele intregi trecute printr-o presa). Terciul de ovaz este cel mai popular, fiind considerat micul meu dejun ideal. Fulgii de cereale se pot manca si cu lapte, dar daca veti descoperi terciul din fulgi, veti constata ca e un aliment mult mai usor, mai simplu de preparat si mai sanatos. Se pune apa cu sare la fiert, se adauga fulgii de ovaz in apa in clocot si se fierbe totul la foc mic, timp de 5-10 minute, pana cand se leaga. Ca orice terci, se mananca imediat, cat inca e cald. Trebuie pastrat un raport de 1:3 intre fulgi si apa, pentru a obtine un terci nici prea dens, nici prea lichid. Terciul poate fi imbunatatit daca inmuiem ovazul timp de 12 ore, ceea ce va duce la o usoara fermentare. Gustul terciului fermentat va avea in plus fata de terciul simplu o vaga tenta acida. Diferentele sunt la nivel microbiologic, fermentarea imbunatatind densitatea nutrientilor din fulgii (sau spartura) de cereale, facandu-i in acelasi timp mai asimilabili. De asemenea terciul fermentat contribuie la balansarea florei intestinale.

  • Recomandat in diabet

Terciul de ovaz este folositor in cazul afectiunilor tractului gastro-intestinal (gastrite, ulcer gastric). Ajuta in mod special la intarirea sistemului nervos central, fiind un aliat de nadejde persoanelor vesnic stresate, epuizate, si celor care sufera de cefalee, astenie sau insomnie. Cei ce vor sa slabeasca vor avea un aliat de nadejde in terciul de ovaz, deoarece o portie de 100 grame contine doar 345 calorii. Acest desert de ovaz ajuta la curatarea de toxine a ficatului si pancreasului. Contribuie la reglarea tensiunii arteriale, a colesterolului, a tranzitului intestinal si a nivelului de zahar din sange. Expertii in sanatate spun de asemenea ca un consum regulat de ovaz poate imbunatati functia inimii si intari sistemul nervos. Pentru curatarea intestinelor, se poate incerca o alta reteta: o mana de fulgi de ovaz, 6 prune uscate si 1 sfecla rasa, puse la fiert la foc mic cu 2 litri de apa, un sfert de ora, apoi se strecoara. Se consuma cate 350 ml de preparat pe zi, cu doua ore inainte de culcare. Ceea ce ramane dupa strecurare nu se arunca, se poate manca dimineata. Ovazul este aliment foarte nutritiv, de aceea e recomandat si la micul dejun. Fibrele din terci scad indicele glicemic, eliberand incet energia din carbohidrati. Astfel, senzatia de satietate dureaza mai mult. imbunatateste starea de spirit, regleaza valoarea colesterolului si a tensiunii arteriale. Reduce de asemenea cantitatea de acid uric. Este un adevarat remediu revigorant pentru persoanele aflate in stare de convalescenta sau de recuperare dupa o interventie chirurgicala. Are proprietati antiinflamatorii si imbunatateste sistemul imunitar. Beta-glucanul din ovaz stabilizeaza glicemia, prevenind aparitia diabetului zaharat de tip 2.

  • Terciul de in ajuta in obezitate

Terciul din seminte de in, in comparatie cu altele, contine o cantitate mare de proteine, vitamine esentiale А, Е, В1, В2, В5, В6, В9 B, grasimi esentiale omega 3, omega 6. Semintele de in contin cele mai valoroase proteine de origine vegetala, compozitia fiind asemanatoare cu cea a nucilor. Pe cat sunt de mici, pe atat sunt de sanatoase. Dau energie si au proprietati antioxidante, reducand riscul de boli cardiace atunci cand sunt consumate cu regularitate. Regleaza tensiunea arteriala, scad colesterolul, amana imbatranirea, ajuta tranzitul intestinal si eliminarea toxinelor, motiv pentru care sunt ideale in curele de detoxifiere si de slabire. Terciurile de in scad nivelul stresului, actionand ca sedativ natural, intareste imunitatea si distruge celulele canceroase. Terciul e recomandat mai ales in obezitate si boli cardiace, dar nu se administreaza in caz de obstructii sau hemoragii ale tubului digestiv. Nici femeile gravide sau care alapteaza nu pot consuma acest terci. Terciul se prepara usor: in rasnita de cafea se macina semintele de in si se adauga o lingura de tarate de grau si apa fierbinte, astfel incat sa acopere cu un centimetru terciul. Se da in clocot si se adauga cacao si miere. Ideal e insa sa-l consumam fara lapte, unt sau esente, pentru ca terciul sa fie bine asimilat. Dar, pentru a fi mai apetisant, se pot pune in terci banane, fructe de padure, gutui.

  • De mei si de gris

Terciul din mei elimina sarurile minerale in exces si grasimile. Este bogat in vitamina A, cea care ajuta la regenerarea epidermei. in plus, terciul de mei contine calciu si magneziu, necesare pentru functionarea normala a inimii si vaselor sangvine. Cei care sunt atenti la kilograme, trebuie sa stie ca 100 g terci de mei contin 334 kcal. Bogat in vitamine din complexul B, magneziu, fier, potasiu, fosfor, meiul si este o sursa buna de fibre si proteine. Meiul nu contine gluten, motiv pentru care poate fi consumat fara grija de persoanele cu intoleranta la gluten sau sensibilitate digestiva. Meiul nu poate fi indelung pastrat. Daca meiul nu mai e galben intens si a devenit palid, inseamna ca a pierdut majoritatea proprietatilor utile. Terciul din mei poate fi consumat ca atare sau in combinatie cu legume (dovlecei, ceapa, telina, morcovi). Terciul de mei scade colesterolul rau. Terciul de gris nu este cel mai folositor terci. in primul rand, acesta contine o proteina vegetala foarte alergena, glutenul, si in al doilea rand, elimina calciul din organism. Pe de alta parte, este recomandat pentru cei care sufera de boli de stomac. Contine 326 kcal/100 gr. Terciul de gris este indicat si pentru piele. Folosit in masti pentru ten ajuta la atenuarea urmelor trecerii timpului. Aceste masti cu gris sunt ideale pentru tenurile ridate si imbatranite, dar si ca masura preventiva. Terciul de gris poate fi considerat un produs cosmetic bun, mai ales atunci cand este combinat cu iaurt natural, lapte sau miere. Pasta rezultata se aplica pe pielea curata. Se lasa sa actioneze 15-25 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calda. Masca este ideala si pentru revitalizarea pielii.

  • Ceai si terci de arpacas

Terciul de grau normalizeaza tensiunea arteriala si furnizeaza organismului aminoacizi esentiali. Chiar daca exista mai multe feluri de grau, modul de preparare si caracteristicile sunt in mare parte asemanatoare. Dieta pe baza de terci din grau dureaza cinci zile si ajuta la slabit si curatirea tractului gastro-intestinal, eliminand toxinele. Efectul benefic se prelungeste si asupra pielii, redandu-i frumusetea. Contine colagen care ancetineste formarea ridurilor si mentine pielea tanara si neteda. Terciul de grau albeste dintii, sporeste lactatia, are proprietati antiinflamatorii. Combate constipatia, avitaminoza, este bun cicatrizant si are proprietati tonice. Se prepara din popularul arpacas, fiert in apa cu sare, aproximativ 60 de minute. Graul creste in volum de 5 ori in timpul fierberii. Se recomanda sa fie lasat la inmuiat cu o seara inainte. Putini stiu ca bobul de arpacas poate fi preparat sub forma de ceai care trateaza unele afectiuni ale pielii, precum petele generate de varsta, eczemele, negii. Se spala arpacasul in mai multe ape pana ce apa ramane limpede, se scurge si se pune in tigaie, la foc mic. Dupa 10 minute de rumenire, fara ulei sau unt, se pune la fiert, pentru alte zece minute, intr-o cana de apa clocotita. Se strecoara si se beau zilnic cate doua cani de ceai cald, neindulcit. Ceaiul din boabe de arpacas are proprietati diuretice. Terciul elimina acneea, daca este aplicat pe piele, timp de 15-20 minute, de trei ori pe saptamana.

  • De orz, orez sau susan

Terciul facut din orz a fost considerat un fel de mancare regala pentru ca e bogat in vitamine B, oligoelemente, zinc, fier, iod si potasiu, minerale utile pentru sistemul cardiovascular. Dieta cu arpacas de orz poate fi utila in obezitate, terciul continand 324 kcal/100 g. De asemenea, este o dieta usor de tinut, deoarece terciul se prepara foarte usor, doar cu apa si sare, astfel ca este si un remediu necostisitor. Normalizeaza metabolismul, ajuta la alergii, este recomandat pentru prevenirea anemiei. Terciul de orz sporeste si suprima senzatia de foame. Semintele de susan contin vitaminele A, B, C si E. Pentru intarirea si curatirea organismului, se recomanda terciul din 15-20 g de pulbere de seminte, cu putina apa. Se consuma de 3 ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa. Arsurile se trateaza tot cu terci din seminte de susan risnite si apa. Se schimba pansamentul de 2-3 ori pe zi, pana la vindecare. Semintele de susan contin proteine, cu 50% mai mult decat carnea. Terciul de susan e foart bogate in calciu si inlocuieste cu succes laptele, prevenind osteoporoza. Terciul este energetic, laxativ, emolient, antitumoral si ajuta la detoxifierea ficatului si a rinichilor,e afrodisiace. Terciul din orez are un numar foarte scazut de calorii: 323 kcal/100 g. Contine o multime de proteine vegetale si amidon, este usor digerat. Este indicat in diaree.

    • Fierturi de plante

Din plante se pot obtine nu doar sucuri prospete, ci si terciuri, utile in cataplasme. Pentru prepararea terciului, se zdrobesc frunzele si tulpinile plantelor medicinale pe un fund de lemn, cu ajutorul unui sucitor de taitei, ca sa zemuiasca. Nu folositi roboti! Terciul se intinde pe o panza, care se aplica local pe portiunea bolnava, se leaga cu o bucata de tifon si se mentine la caldura. Cataplasma se poate tine peste noapte. Se folosesc plante proaspete, bine spalate. Terciul de patlagina se aplica pe rani sau furuncule. in scurt timp se va simti o ameliorare. Acest leac contribuie la cicatrizarea ranilor si la vindecarea rapida a ranilor purulente, a arsurilor, furunculozei, eczemelor, herpesului, ulceratiilor cutanate, ulcerului varicos si intepaturilor de insecte. Ajuta si in cazul trombozei si varicelor. in medicina chinezeasca terciul de patlagina e folosit pentru oprirea hemoragiilor si pentru cicatrizare. Cu terci din tataneasa se retrag tumefierile la glezne si incheieturile mainilor. Poate aduce alinare in paraplegie (paralizie a membrelor inferioare), ulcer varicos, tumefieri reumatice ale muschilor, noduri de artrita, umflaturi, dureri de ceafa (spondiloza cervicala), inflamatii ale pielii piciorului, calmeaza durerile dupa amputari. Pentru a combate hemoroizii durerosi si nodulii hemoroidali se aplica un terci de coada-calului.

  • Leacuri de la bunica

Terciul preparat dintr-o lingura de pelin, o lingura de sunatoare, o frunza de aloe si 2 linguri radacini de cicoare este indicat in tratamentul colecistitei. Terciul de coriandru se aplica direct pe piele si calmeaza usturimea. Terciul din ceapa fiarta ajuta furunculele sa coaca. La raceala si tuse, se aun comprese cu terciuri din plante infuzate si stoarse (musetel, menta, tei). Terciul din faina de mustar este indicat in tratarea reumatismului, pentru ca usureaza durerile, dind o senzatie placuta de caldura. Se poate pune si pe gat sau pe piept, in cazul bolilor aparatului respirator, avind proprietatea de a calma tusea. Persoanele cu pielea sensibila se vor unge mai inainte cu o crema grasa. Terciul de amarant se mananca, fiind o sursa excelenta de proteine usor asimilabile. Este bogat in lizina, calciu, fosfor. Este un terci dulce, consistent si nutritiv. Terciul de prune stopeaza pofta de mancare. Se fierbe 1 kg de prune sfaramate in 500 ml apa, timp de o ora. Se beau 100 ml pe zi, dupa micul dejun. Acest terci reduce oboseala ochilor, dar mai ales potoleste foamea pentru o buna perioada de timp.

Cititi si Mamaliga si Comprese si Leacuri sasesti

  • Terci de hrisca in loc de carne

Terciul de hrisca este bogat in fier si calciu, vitaminele grupei B, contine o multime de proteine digestibile, motiv pentru care, in China, este considerat un substitut ideal pentru carne. Hrisca este utila pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, scade colesterolul rau, ajuta in hipertensiune arteriala, bolile ficatului, edeme. Normalizeaza digestia si activitatea intestinelor. 100 grame de terci de hrisca nu contin decat 329 kcal. in plus, hrisca mai contine si 8% quercetina, care este considerata una dintre cele mai puternice substante naturale pentru prevenirea si tratamentul cancerului. Terciul de hrisca are rol in combaterea diabetului, dar contribuie si la cresterea secretiei unui neuromediator, dopamina, cu rol in combaterea depresiei. Tot pentru diabetici, un amestec de hrisca si iaurt (lasat peste noapte la fermentat) este extrem de eficace. Prezenta unui tip de inositol (implicat in mecanismele secundare se reglare a sintezei de insulina) face ca hrisca sa fie utila nu numai in cazul persoanelor cu diabet insulinodependent, dar si a femeilor cu sindromul ovarelor polichistice. Hrisca este bogata in vitaminele E, B1 si B2 dar si in proteine, carbohidrati, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu si fier. De aceea este potrivit pentru copii, mame care alapteaza sau femei insarcinate, oameni bolnavi. Terciul se prepara din faina de hrisca, prin fierbere, sau poate fi un pic calita in tigaie.