Unt clarifiat

Ati auzit de unt lichid?

Untul clarifiat se obtine usor din untul obisnuit, dar, spre deosebire de acesta, nu are colesterol si nu se strica niciodata

  • Tonic si detoxifiant

Se spune ca untul clarifiat hraneste tesuturile, avand rol tonic, reintineritor, nutritiv. Are proprietati antianemice, detoxifiante. Este un bun antidot in caz de otraviri. Scade colesterolul, stimuleaza digestia, scade aciditatea gastrica, trateaza afectiunile biliare. Amestecat cu diferite plante, este bun in caz de tuse cronica, bronsita si astm. O lingurita de ghee in lapte cald, luata seara la culcare, induce somnul in mod natural. Acest unt mai este recomandat in epilepsie si tulburari de memorie. Se foloseste cu rezultate bune in afectiuni ale pielii. Consumul regulat de ghee duce la lubrifierea mucoaselor si a pielii, da parului stralucire si insanatoseste unghiile. Acest unt clarifiat este o baza de unguent excelenta, stand la baza prepararii diferitelor alifii naturiste. Are miros placut si intra foarte usor in piele.

Noi il cunoastem sub denumirea de unt clarifiat, dar asiaticii ii spun Gheea, intocmai ca zeita Pamantului, sau grita. Este vorba de acelasi produs, cu rol atit alimentar cat si terapeutic, folosit mai ales in medicina traditionala indiana. Proprietatile deosebit de valoroase ale acestui unt il fac mult superior untului obisnuit, nu degeaba hindusii il numesc „hrana zeilor“. Iata cum se prepara si in ce afectiuni este recomandat.

  • Cu cat mai vechi, cu atat mai bun

Cu ce se deosebeste unul Gheea de cel obisnuit? Atunci cand se prepara untul clarifiat, apa si componentele proteice precum si unele grasimi sunt eliminate, ramanand astfel doar grasimea pura din unt. Gheea bine preparata nu rancezeste, nu mucegaieste, putand fi tinuta la temperatura camerei saptamani si chiar ani la rand, fara sa-si schimbe proprietatile. Legendele indiene spun ca untul clarifiat, cu cat este mai vechi, cu atat este mai valoros din punct de vedere terapeutic, fiind folosit in vindecarea multor afectiuni. In mod obisnuit, in bucataria indiana se foloseste la gatit, proprietatile digestive ale acestui unt (usor digerabil, stimuleaza digestia si absorbtia anumitor principii nutritive) facandu-l nelipsit din preparatele alimentare. In India, copiilor li se ofera zilnic o lingurita de ghee pentru stimularea cresterii si dezvoltarii fizice, dar mai ales pentru sporirea inteligentei si a memoriei.

  • Mod de preparare

Untul clarifiat, denumit si ulei de unt in medicina naturista, se prepara din unt de vaca, bogat in grasime si nesarat, de preferinta ecologic (care nu contine aditivi alimentari). Se pune untul intr-un vas de inox pe foc mic, si se topeste incet. Apa incepe sa iasa la suprafata sub forma de spuma alb-galbuie, care va fi scoasa cu o lingura. In primele minute de fierbere, untul topit va elimina apa si anumite proteine si grasimi din lapte, care incep sa se separe de ghee, precipitind pe fundul vasului. Vom lua vasul de pe foc atunci cand se obtine separarea clara a gheei, sub forma unui lichid galben stralucitor, clar, transparent, ca o miere, fara impuritati. Se strecoara, iar lichidul se pune intr-un borcan cu capac. Depunerile ramase in vas se arunca, nefiind indicate in alimentatie. Din 4 pachete de unt alimentar se poate obtine aproximativ un borcan de 400 g unt clarifiat. Daca toata apa si reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu este nevoie sa fie tinut in frigider. Acest unt va tine si 100 de ani, dupa cum spun vechii indieni.

Cititi si 100 sfaturi naturiste si Grasimi si Unt si margarina

T