Lacrimi artificiale

Cand avem nevoie de lacrimi artificiale?

Picaturile pentru ochi pot ajuta ochii uscati si inrositi de prea mult privit in ecranul calculatorului

  • Aplicarea corecta a picaturilor

Utilizarea picaturilor de ochi este simpla, insa nu lipsita de probleme, daca nu se respecta anumite reguli pentru evitarea infectiilor oculare. Picaturile contin oricum o substanta conservanta ce reduce riscul infectiilor. Totusi, manevrele gresite pot contamina solutia. Cea mai frecventa modalitate prin care o persoana poate contamina intregul flacon de picaturi este prin atingerea picuratoarei cu genele, astfel bacteriile pot patrunde in flacon. Aplicarea corecta presupune sa va spalati bine pe maini inainte de a folosi flaconul. Lasati usor capul pe spate, privind in sus si asezati-va in fata oglinzii. Agitati flaconul. Trageti cu degetul aratator pleoapa de jos, departand-o de globul ocular. Lasati sa curga cateva picaturi de-a lungul pleoapei, apasand usor flaconul. Clipiti pentru a raspandi picaturile in tot ochiul. Solutiile expira dupa aproximativ un an si nu isi mai fac efectul pe deplin. De aceea, este indicat sa aruncati sticluta veche si sa achizitionati alta noua. Lacrimile naturale sunt cel mai bun lubrifiant pentru ochi, asa ca nu va feriti sa aveti emotii.

  • Calculatorul nu ne lasa sa clipim

Ce ar trebui sa facem pentru a diminua efectele sindromului ochilor uscati? Specialistii recomanda sa ne concentram si sa clipim mai des, mai ales in fata calculatorului. Este utila o pauza la fiecare ora, timp in care sa tinem ochii inchisi cateva minute sau sa clipim repetat. La adolescenti, timpul maxim de expunere zilnica la computer trebuie sa fie de o ora. Reglati monitorul astfel incat marginea superioara sa se afle usor sub nivelul privirii, la o distanta de 40-50 cm. Astfel, ochii vor fi mai relaxati, la fel si ceafa. Daca monitorul nu poate fi coborat, ridicati scaunul si puneti un suport sub talpi, la o inaltime confortabila. Lumina indirecta in camera este cea mai buna. Acoperiti ferestrele cu draperii, daca este cazul, si intoarceti monitorul cu spatele la sursele de lumina puternica. Ecranul computerului ar trebui sa fie de trei-patru ori mai luminos decat spatiul din jur. Chiar daca nu purtati ochelari, la calculator e bine sa aveti unii cu filtre speciale si tratament antireflex. Afara, folositi ochelari de soare, Acestia vor feri ochii nu doar de razele luminoase, ci si de vant, praf, fum. Calitatea aerului din incapere este importanta. Trebuie deschisa fereastra cat mai des, pentru improspatare cu aer umed, mai ales daca functioneaza aparate de climatizare, ventilatoare, uscatoare de par. Ventilatoarele pot agrava problema prin suflarea aerului peste ochi si uscarea acestora. Folositi umidificatoare de aer si urmariti daca simpromele se amelioreaza. Puteti acoperi ochii cu comprese cu apa calda timp de cinci-zece minute, de doua-trei ori pe zi. Caldura stimuleaza productia de lacrimi.

Lacrimile apar reflex atunci cand plangem. Dar aceste picaturi nu sunt doar expresia suferintei, ci fac parte dintr-un mecanism care asigura sanatatea ochiului: hidrateaza, protejeaza si asigura o vedere clara. Procesul este continuu, de fiecare data cand clipim, ochiul se acopera cu o pelicula fina de lacrimi. Daca ochiul nu este umed tot timpul, apar problemele: ochi inrositi, uscati, infectii. Tratamentul e simplu. Nu trebuie sa lacrimam voit, nici n-am putea s-o facem tot timpul, trebuie sa apelam la lacrimile artificiale, solutii care contin substante cu efect in combaterea microbilor, calmarea ochilor si asigurarea transparentei corneei. Nu trebuie sa stati asa, cu ochii uscati, fenomen care se accentueaza acum, primavara, in prezenta alergenilor din aer. si persoanele care utilizeaza timp indelungat calculatorul se confrunta cu aceeasi problema. Cereti medicului sa va prescrie lacrimi artificiale!

  • Un sindrom care se poate croniciza

Este nevoie sa clipim cel putin o data la 15-30 de secunde pentru umezirea ochilor. Prin clipire, ochii se acopera cu un film lacrimal, secretat de glandele lacrimale aflate in structura pleoapelor. Lacrimile sunt eliberate chiar si in somn. Dar pot aparea si atunci cand plangem sau radem, ca urmare a unor mici traumatisme oculare (leziuni la nivelul corneei, inflamatii oculare, conjunctivite, blefarite) sau in prezenta unor stimuli fizici (lumina, vant, poluare) si chimici (vapori iritanti). Lacrimile confera asadar protectia ochiului fata de agenti infectiosi sau alergeni din mediul extern, avand in plus si o importanta functie optica, prin asigurarea transparentei corneei. Cand glandele lacrimale nu secreta suficiente lacrimi sau cand instinctul de a clipi dispare, filmul lacrimal se rupe. Din aceasta cauza, corneea este expusa direct aerului, ceea ce afecteaza in timp celulele epiteliale de pe suprafata acesteia. Toate aceste manifestari apar in cadrul sindromului de ochi uscat. in termeni medicali, aceasta afectiune se numeste xeroftalmie sau keratoconjunctivita uscata. Netratat, acest sindrom poate conduce la pierderea vederii. Sindromul ochiului uscat se manifesta prin inrosire oculara, senzatie de arsura, intepaturi, mancarimi, senzatia de nisip in ochi. De asemenea, si lacrimarea excesiva poate fi un simptom al acestui sindrom, ca un raspuns al lipsei de umidificare fiziologica. Simptomele se intensifica pe parcursul zilei, ajungandu-se in unele cazuri la dificultatea de a citi si chiar incetosarea vederii.

  • De ce se inrosesc ochii?

Sindromul ochiului uscat apare mai ales dupa varsta de 40 de ani si este mai frecvent la femei. Uscaciunea ochilor poate aparea in urma imbatranirii naturale a glandelor lacrimale, de aceea boala este mai frecventa la varstnici (75% din persoanele cu virste de peste 65 de ani). La 65 de ani producem cu 60% mai putine lacrimi decat la 18 ani. Sindromul ochiului uscat este mai frecvent la femeile aflate la menopauza, din cauza modificarilor hormonale specifice, care afecteaza mucoasele, inclusiv pe cele de la nivelul ochilor. insa si tinerii pot avea astfel de probleme daca utilizeaza intensiv calculatorul, mai ales daca poarta ochelari. Atunci cand privim mult timp un ecran, uitam sa mai clipim sau clipim rar. Riscul de aparitie a sindromului de ochi uscat e mai mare la cei cu conjunctivita iritativa cauzata de luminozitatea ecranului Sindromul se intalneste si in cadrul unor boli autoimune. Poate constitui reactia adversa a unor medicamente (antidepresive, antihistaminice, anticonceptionale, betablocante, diuretice, analgezice, antiinflamatoare, unele antibiotice) si este favorizat de climatul uscat, praf si vant. Alte cauze sunt anumite afectiuni ale pleoapelor, inchiderea insuficienta a acestora si boli ale glandelor lacrimale. Purtarea indelungata a lentilelor de contact (uscaciunea fiind, la randul ei, principalul motiv de disconfort la purtarea lentilelor), fumatul sunt alti factori favorizanti ai sindromului. Conteaza si agresivitatea mediului, altitudinea, lumina puternica a soarelui, caldura si frigul excesiv, vantul uscat, aerotermele, aparatele de aer conditionat, ventilatoarele, uscatoarele de par agravand uscarea ochilor.

  • Metode de diagnostic

Simptomele sindromului de ochi uscat trebuie sa ne trimita la medicul oftalmolog, deoarece pot aparea complicatii greu de tratat. Medicul specialist va pune diagnosticul prin examinarea filmului de lacrimi si testul Schirmer. Ambele metode sunt nedureroase si e bine sa stim la ce sa ne asteptam. Prin testul Schirmer, o banda de hartie de filtru e plasata in fundul de sac conjuctival inferior. Se masoara dupa 5 minute lungimea hartiei de filtru umezita fara a se considera primii 5 mm. Sub 10 mm se considera hiposecretie lacrimala, normala fiind intre 10 si 30 mm (cu variantii in functie de varsta si alti factori). Testul Schirmer trebuie facut intre orele 8 si 17. Prin metoda masurarii timpului de rupere a filmului lacrimal (acesta se subtiaza intre doua clipiri), pacientul e pus sa clipeasca de mai multe ori. Apoi trebuie sa astepte cateva momente ramanand cu ochii larg deschisi privind drept inainte. Se masoara timpul ce separa ultima clipire de aparitia primei zone uscate pe cornee, marcand ruptura filmului lacrimal. Daca timpul mediu e mai mare de 25 de secunde, filmul lacrimal e stabil; daca e inferior valorii de 10 secunde, filmul e instabil. Exista variatii legate de sex si de varsta. De exemplu, la barbati timpul de rupere a filmului lacrimal este mai lung decat la femei.

  • Alimente pentru ochi sanatosi

Femeile care au ochi uscati trebuie sa fie foarte atente la machiaj, de preferat fiind sa evite cat mai des aplicarea acestuia, mai ales in zone foarte apropiate de suprafata globului ocular. De asemenea, sunt de preferat produsele testate oftalmologic si folosirea fardului crema in locul celui pudra. Este bine sa va odihniti suficient si sa evitati inotatul in piscina, deoarece si aceste doua probleme pot duce la sindromul ochilor uscati. Daca purtati lentile de contact, poate ar trebui sa lasati ochiul liber mai mult timp. Alimentele care contin polifenoli antioxidanti pot fi de folos in cazul sindromului ochilor uscati. Iar acestia pot fi obtinuti printr-o alimentatie bogata in fructe si legume de culori variate, in special legume cu frunze de un verde inchis, spanac si fructe (afine, mure, zmeura). Femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui sa manance somon (bogat in acizi grasi omega-3). Pentru toata lumea, sardinele sunt o alegere foarte buna, deoarece acesti pesti ofera organismului acizi omega-3. Despre semintele de in se presupune ca sunt foarte eficiente in ameliorarea simptomelor ochilor uscati. Nivelul potasiului este de obicei foarte scazut la persoanele care sufera de acest sindrom. Printre cele mai bune surse alimentare de potasiu se numara bananele, germenii de grau, migdalele, stafidele, avocadoul, curmalele, smochinele. Apa este foarte importanta pentru buna functionare a organismului, fiind necesari aproximativ doi litri de apa zilnic (in functie si de activitatile facute). Un organism hidratat inseamna mucoase umede ale membranelor ochilor. Zincul constituie un factor in functionarea metabolica a mai multor enzime de la nivelul vaselor de sange ale ochiului. Gasim zinc in peste, legume, ficat, ciuperci, seminte de floarea-soarelui si cereale integrale.

  • Leacuri pentru ochi obositi

Pentru ochii obositi, face minuni ceaiul rusesc, sub forma de comprese. Se mai poate folosi infuzia de patlagina. Se prepara din 10 g de frunze uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml cu apa clocotita. Se spala pleoapele obosite, congestionate, iritate, dar metoda e buna si in caz de conjunctivita, blefarita si pentru mentinerea igienei oculare. Pentru ochi iritati, sunt bune compresele cu infuzie de flori de soc. De asemenea, e indicata o baie de aburi cu infuzie din patru linguri de flori uscate si maruntite de flori de tei. Se sta cu fata in vaporii emanati din vas, apoi se pun si comprese pe ridurile pleoapelor, cearcane si pleoapele umflate. Ceaiul negru, bogat in tanin, trage apa care stagneaza in tesuturi. Cel mai bine este sa se aplice pliculete de ceai, dupa ce au fost cufundate in apa incalzita, racite putin, direct pe pleoapele inchise. Laptele, in comprese reci, timp de 10 minute, face adevarate minuni. Se mai poate aplica un saculet cu seminte de susan direct pe pleoape, timp de 15 minute. Are efect relaxant. Pentru combaterea edemelor pleoapelor se pot face aplicatii locale cu pasta de cartofi. Se fierbe un cartof, se decojeste si se zdrobeste cu furculita. Se adauga un galbenus si putin lapte cald si se mesteca bine pana se face o pasta. Cand se raceste, se aseaza pe ochiul inchis sub forma de compresa si se tine 20 de minute. Se repeta procedura de 2-3 ori. Spalatura ochiului inchis cu apa de patrunjel fiert ajuta in cazul suprasolicitarii ochilor. Are efect calmant, reduce simptomele suparatoare si curata tenul. Pentru urcior, se aplica o compresa cu musetel, patlagina si soc. Atentie, lichidul nu trebuie sa intre in ochi. Se mai poate tampona ochiul inchis cu bitter suedez si miere sau se poate unge cu ulei de ricin. De baut, se recomanda decoctul din radacina si seminte de brusture, cate o jumatate de litru pe zi. La sate, se pun frunze de salata oparite.

  • Stiati ca?

- Ochii sunt complet dezvoltati la varsta de 7 ani.

- Cristalinul este o lentila mai rapida decat a oricarui aparat foto.

- Un om clipeste de aproximativ 15.000 de ori intr-o zi.

- Diabetul de tip 2 este de obicei descoperit in urma unui test ocular, cand se constata spargerea unor vase mici de sange din globul ocular.

- De fapt, nu vedem cu ochiul, ci cu creierul, care proceseaza informatiile colectate de ochi.

- Globul ocular cantareste putin sub 30 de grame si are un diametru de aproximativ doi centimetri.

- Ochii pot distinge aproape 10 milioane de nuante.

- Cornea este singurul tesut din corp care nu contine vase de sange. Ea este hranita cu ajutorul lacrimilor.

- Cand cineva stranuta e aproape imposibil sa tina ochii deschisi.

- Cand auzim un zgomot puternic clipim instinctiv.

- Ochiul este al doilea cel mai complex organ dupa creier.

- 80% din informatiile primite intr-o viata vin prin intermediul ochilor.

- in timpul vietii unui om, ochii capteaza circa 24 de milioane de imagini.

- Muschii oculari sunt cei mai activi muschi din corp.

- Citim mai usor si mai rapid de pe foaie si mai greu de pe ecranul calculatorului.

- Barbatii au o vedere mai buna decat femeile, in schimb, femeile au auzul mai bun.

- Nou-nascuții nu lacrimeaza pana nu implinesc o luna și jumatate-doua luni de viata

- in condiții de iluminare slaba, pupilele se dilata marind campul vizual cu 10%.

- Ochiul uman poate distinge flacara unei lumanari aflata la peste 20 km distanța?

- Ochiul uman are o rezoluție de peste 500 megapixeli și poate procesa pana la 36.000 biți de informație pe ora.

Cititi si Ochii si Ochelarii si Computerul si Iridologia

  • Picaturi si geluri care tin loc de lacrimi

In functie de severitatea afectiunii, medicul va decide tratamentul adecvat. Cele mai prescrise tratamente in sindromul de ochi uscat sunt picaturile de ochi lubrifiante sau lacrimile artificiale (sub forma de solutie care se picura in ochi). Acestea umezesc corneea si produc filmul lacrimal necesar ochiului. Lacrimile pot fi aplicate de doua-trei ori pe zi, la recomandarea medicului. Nu utilizati mai multe picaturi decat este recomandat si nu abuzati de ele, pentru ca pot cauza noi iritatii. Mai pot fi folosite si gelurile lacrimale (se aplica seara si sunt indicate in cazuri mai grave). Lacrimile artificiale imbunatatesc atat cantitatea, cat si calitatea lacrimilor naturale. Lacrimile artificiale au rolul de a fixa apa, umezesc corneea si formeaza un film lacrimal care se mentine in timp. Aceste picaturi se distribuie bine pe toata suprafata corneei, sunt bine tolerate si nu incomodeaza vederea. Tratamentul corect al ochiului uscat cronic reduce riscul de infectie sau de deteriorare a suprafetei externe a ochiului. in cazul in care lacrimile prescrise nu au rezolvat problema, medicul poate indica picaturi antiinflamatorii care se elibereaza pe baza de reteta. Poate dura cateva luni pana cand medicamentul sa inceapa sa aiba un efect vizibil. Medicul poate introduce dopuri foarte mici in canalele (punctele) pe unde se scurg in mod normal lacrimile.

  • Lacrimi de cumparat

In ceea ce priveste lacrimile artificiale, la farmacie gasim zeci si sute de marci de picaturi, geluri si unguente lubrifiante, utile in ameliorarea simptomelor ochiului uscat. Toate sunt bune, insa poate fi nevoie de mai multe incercari pana gasiti solutia potrivita. Atunci cand cumparati lacrimi artificiale, e bine sa cititi cu atentie eticheta si sa alegeti flacoanele resigilabile, care nu permit contaminarea bacteriana a picaturilor. Lacrimile cu conservanti pot afecta ochiul, daca sunt aplicate de mai multe ori pe zi. Cele fara conservanti sunt ambalate in pipete mici, care contin solutie pentru o singura aplicare, insa sunt si mai scumpe decat flacoanele destinate unui tratament indelungat. Unguentele (bazate pe uleiuri minerale) au consistenta groasa, ca vaselina si nu contin conservanti. Unguentele pot incetosa vederea, astfel incat trebuie folosite doar noaptea si niciodata atunci cand sunteti la volan. Unguentele care contin parabeni pot irita ochii. Picaturile oftalmice lubrifiante reprezinta o solutie eficienta, fara efecte adverse pe termen lung daca sunt utilizate la recomandarea specialistului si asigura un confort imediat. in ceea ce priveste compozitia lacrimilor, aceasta incearca sa imite cat mai fidel lacrima naturala, cele mai performante picaturi avand la baza o solutie de hialuronat de sodiu. Evident, lacrimile artificiale sunt utile, insa intai trebuie eliminate cauzele care au condus la sindromul ochiului uscat.