Leacuri de la stana

Leacuri de la stana

Mioarele ne ofera ingredientele pentru o masa traditionala, dar si cele mai bune resurse de calciu, minerale si proteine

  • Urda, aliment recomandat in boli hepatice

Casul dospit, branza de putina, cea de burduf sau in coaja de brad, untul, jintita sunt alte specialitati preparate la stana. Cea mai valoroasa pentru sanatate urda. Procedeul de obtinere e cunoscut de mii de ani doar in România si Corsica. Din 10-12 l de zer, rezulta de regula 1 kg de urda. Urda are doar 8% grasime saturata si proteine de calitate superioara. Pentru ca are o densitate nutritionala mare, urda ofera rapid senzatia de satietate si aceasta se mentine cateva ore bune. in plus, daca tineti dieta si aveti un job stresunt, urda va protejeaza ficatul datorita asa numitilor aminoacizi esentiali cu sulf pe care ii contine. Urda se asociaza cu marar, ardei gras, castraveti si rosii, in niciun caz cu peste sau orice fel de specialitate din carne. Aceasta pentru ca stomacul nu e capabil sa digere in acelasi timp tipurile diferite de proteine pe care le contin urda si carnea. Urda este bogata in saruri minerale si in proteine de calitate si contine cea mai putina grasime dintre toate sortimentele de branza. Acest produs derivat din lapte are doar 11-12% grasime, adica de patru ori mai putina decat telemeaua. Acest lucru o recomanda persoanelor cu hipercolesterolemie. Urda e bogata in aminoacizi ramificati care cresc masa musculara. De aceea, ea este caticata copiilor, pentru a le ajuta cresterea, si persoanelor care depun eforturi fizice intense. Aminoacizii cu sulf din urda sunt benefici pentru ficat si pentru rinichi, bolnavii cu afectiuni hepatice si renale ar trebui sa consume zilnic urda.

Oile se pregatesc sa urce la munte, unde-si vor petrece întreaga vara. Ciobanii au mult de lucru la o stana: merg cu mioarele la pascut, le mulg, prepara branza si alte produse lactate. Practic, tot ce iese din laboratorul stanei este pe baza de lapte de oaie: cas, urda, iaurt, branza de burduf, cascaval, telemea. Toate aceste alimente sunt nu doar delicioase, ci si foarte sanatoase. Tot de la stana provine si carnea de miel. stana este o sursa importanta de produse traditionale pentru masa de Paste. Dar putini stim ca, de pilda, laptele de oaie e mai bogat în vitamine decat cel de vaca sau ca iaurtul de oaie e mai satios. pana si zerul din lapte de oaie e un vechi leac extrem de valoros. De pe urma oilor avem numai beneficii, nu degeaba oieritul e o andeletnicire apreciata si incurajata in Uniunea Europeana.

  • Carnea de oaie preotejeaza inima si creierul

Carnea de miel contine aminoacizi, majoritatea vitaminelor principale si aproape toate elementele minerale necesare oraganismului. Aminoacizii sunt usor absorbiti, ficat valorosi in functionarea glandelor endocrine. Studii recente au aratat ca un consum constant de carne de oaie, timp de un an, reduce cu 40% riscul aparitiei unor disfunctii hormonale. Desi contine peste 29% lipide (inclusiv colesterol periculos), carnea de oaie poate avea un rol benefic in metabolismul sanatos al grasimilor. 150-200 g de carne slaba de oaie pe zi sunt recomandate si in curele de slabire. Un consum zilnic de carne slaba de oaie sa scada riscul unor afectiuni cardio-vasculare, reducand riscul de infarct. Aminoacizii din carnea de oaie intervin in mecanismele somn-veghe, ajutand la mentinerea somnului profund, pe o durata normala. Se considera ca o cura de 18 zile poate rezolva insomnia si chiar nevroze mai grave. Cercetatorii au mai decoperit ca un consum de carne de oaie de numai 100 g pe zi, timp de trei ani, reduce cu 25-30% viteza de imbatranire a creierului. Aceasta datorita vitaminei B3, care asigura protectie impotriva dementei si a altor boli cognitive ce vin odata cu varsta. Este catispensabila unei pieli sanatoase si pentru buna functionare a tractului gastro-intestinal. Carnea de miel imbunatateste activitatea splinei si a rinichilor, inlatura starea generala de slabiciune, durerile abdominale, lumbago si ii ajuta pe subponderali sa ajunga la o greutate normala. O portie de carne de miel asigura aproximativ 30% din cantitatea de zinc de care are nevoie zilnic o persoana. Acesta contribuie la cresterea oaselor, stabilizarea zaharului din sange, refacerea si cicatrizarea tesuturilor si intareste sistemul imunitar. Vitamina B12 din carnea de miel ajuta la formarea celulelor rosii din sange, previne anemia, asigura un sistem nervos sanatos si ajuta la metabolizarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor.

  • Oaia, cel mai eco animal

Persoanelor subponderale, cu o constitutie slabita li se recomanda carnea de berbec, in cantitati mici. Contine mai multa grasime, nu este buna pentru cei cu un nivel ridicat de colesterol. Carnea de berbec trateaza sterilitatea la femei si creste potenta barbatilor. 500 g carne de berbec, fierte cu un bol de orez si un pahar de suc de papaya, se asezoneaza cu sare si putin zahar. Cu zeama obtinuta se trateaza lumbago si beriberi (lipsa vitaminei B). Carnea de berbecut hraneste sangele, stimuleaza circulatia sanguina si intareste functia renala. Ficatul de oaie e tonic hepatic si o sursa de imbunatatire a acuitatii vizuale, trateaza glaucomul si nictolapia (orbul gainii). Rinichii de oaie tonifica rinichii omului, creste semnificativ capacitatea sexuala. Dintre toate animalele de ferma, oaia prezinta cel mai scazut risc de contaminare cu reziduuri antibiotice si cu probabilitate minima de a fi hranita cu proteine animale reconstitutive. De aceea, aceasta carne e mai ecologica decat oricare alta. Primavara, mioarele au carnea cea mai frageda si cea mai slaba. Rasele crescute in prezent au oricum o carne mai slaba. Alegeti numai carnea slaba, proaspata, nu congelata. Carnea de oaie trebuie sa fie roscata si nu prea grasa. Grasimea este tare, alba, uscata, mai consistenta decat cea de vita, sfaramicioasa. Mirosul carnii de oaie este specific, usor amoniacal. Cumparati miel numai din locuri autorizate si alegeti unul care are peste noua kilograme. Cu cat este mai mic, cu atat contine o cantitate mai mare de purine care il face greu digerabil. Carnea de miel este foarte frageda, iar in aceasta perioada este foarte putin probabil sa fie veche. Astfel, carnea trebuie sa aiba o textura ferma si curata, de culoare roz, iar grasimea trebuie sa fie alba, in niciun caz galbena.

  • Laptele de oaie, plin de minerale

Laptele este considerat principala sursa de calciu pentru organismul omului. Un adult are nevoie, zilnic, de 900-1.200 de miligrame de calciu, pentru a preveni decalcifierea osoasa si osteoporoza. Hrana principala a mielului, pana la intarcare, este laptele oii. Acest lapte e un bun hidratant al organismului, alungand starea de oboseala, ameliorand diabetul. Conform unor studii recente, laptele de oaie prezinta in compozitia lui un continut mai mare de vitamine si minerale esentiale pentru dezvoltarea organismului decat laptele de vaca. Continutul de calciu din laptele de oaie este intre 162 si 259 mg/100 g comparativ cu cele 110 mg/100 g din laptele de vaca, iar aportul de fosfor, sodiu, magneziu, zinc si fier este de asemenea mai ridicat. Laptele integral de oaie este mai bogat in grasimi decat cel de vaca (6,7 vs 2,5 %), in vitamina B2 (4,3 mg/l vs. 2,2 mg/l), vitamina B1 (1,2 mg/l vs. 0,5 mg/l), vitamina B3 (5,4 mg/l vs. 1,0 mg/l), vitamina B5 (5,3 mg/l vs. 3,4 mg/l), vitamina B6 (0,7 mg/l vs. 0,5 mg/l), vitamina B12 (0,09 mg/l vs. 0,03 mg/l) si vitamina H (5,0 mg/l vs. 1,7 mg/l). Doar continutul de acid folic este egal la ambele tipuri de lapte (0,5 mg/l). Laptele de oaie are gust sarat si vcateca bolile urinare si ale vezicii urinare. Are efect afrodisiac. Iaurtul din lapte de oaie nu are grasimi, dar are un continut ridicat de proteine. Acest iaurt se mai numeste iaurt grecesc si este mai gros si mai cremos. Are de doua ori mai multe proteine decat unul normal. Este bogat in calciu, ficat bun pentru persoanele cu probleme cardiace sau care sufera de hipertensiune arteriala. Zaharul si carbohidratii se gasesc in cantitati mai mici, la fel si caloriile si grasimile. O ceasca de iaurt grecesc contine doar 9 grame de carbohidrati. Iaurtul grecesc este filtrat prin panza sau hartie pentru a fi mai gros si usor picant. Datorita cantitatii mari de proteine, satura pentru un timp mai andelungat decat iaurtul de vaca, deci e util in curele de slabire. Iaurtul din lapte de oaie nu este un aliment procesat.

  • Cascavalul e bun, dar cu masura

Din lapte, oierii din Bran, Sibiu, Vrancea, Piatra-Neamt fac branzeturi delicioase. Comparativ cu laptele, branzeturile au un continut mai mare de proteine si lipide si mai mic de lactoza si vitamine hidrosolubile. in ceea ce priveste continutul in calciu, acesta e mai redus in cazul sortimentele de branzeturi obtinute prin coagulare cu ajutorul fermentatiei lactice. Branza telemea contine sare in cantitati mari, de aceea nu este recomandata persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala sau de boli hepatorenale. in plus, toate lactatele grase contin grasimi care se depun pe vasele de sânge, crescand riscul de boli cardiovasculare. ªi branzeturile cu mucegai au un continut ridicat de grasime si de sare. Cascavalul este denumirea cu care sunt cunoscute branzeturile oparite. Este sanatos si nu provoaca probleme de sanatate daca este consumat in cantitati moderate. Prea mult cascaval ingrasa, datorita continutului mare de grasimi saturate, creste colesterolul. Cascavalul e bun pentru intarirea dintilor si a sistemului osos. Bogat in substante precum calciu, fosfor, zinc, vitamina B, cascavalul asista organismul in formarea oaselor si a smaltului dintilor. Consumul de cascaval, regulat si moderat, ajuta la prevenirea aparitiei osteoporozei, reduce riscul de hipertensiune si boli cardiovasculare. Casul din lapte de oaie, de vaca sau in amestec este oparit in apa cu temperatura de circa 80° C, dupa maturarea lui prealabila. Prin oparire casul capata proprietati plastice. Pasta care se obtine este prelucrata si introdusa in diferite forme, obtinandu-se cascavalul crud. Dupa sarare sau saramurare, acesta este maturat in anumite conditii de umiditate si de temperatura.

  • Zerul, agent terapeutic fara egal

Nu aruncati zerul care se aduna deasupra iaurtului! Este o buna sursa de proteine si de calciu, dar nu contine grasimi si nici cazeina. Un pahar de zer pe zi ajuta in detoxifierea organismului. Zerul terapeutic se poate gasi si sub forma de praf in majoritatea magazinelor naturiste. Cura cu zer e un bun adjuvant in tratamentul cancerului, virusului HIV, hepatiei B, bolilor cardiovasculare si a osteoporozei. Zerul de lapte este eficace in tuberculoza pulmonara, in bolile de stomac si intestine, in cazuri de obezitate, constipatie, chiar si pentru sugari. intareste unghiile si parul. in plus, zerul este tolerat de majoritatea persoanelor care au alergie la lactate. Zerul topeste grasimile Doua-trei pahare de zer pe zi reduc valoarea colesterolului din sange si ficat si protejeaza sistemul cardio-vascular. Jumatate de litru de zer consumat zilnic creste capacitatea de aparare a organismului si distruge bacteriile. Consumul zilnic de urda, 100 de grame minimum, creste in timp capacitatea naturala de aparare a organismului, care devine mult mai rezistent la infectiile virale si bacteriene. in mai multe cazuri de cancer (de san cu metastaze, de pancreas si de ficat, 30 de grame de concentrat de proteine din zer (echivalentul a un litru de zer) administrate zilnic, timp de 6 luni, a dus la regresia tumorilor, normalizarea hemoglobinei si a numarului de limfocite. Un tratament de o luna, in care se bea cate o jumatate de litru de zer pe zi, rezolva anemia. Zerul contribuie la reducerea tensiunii arteriale, imbunatateste functionarea rinichilor si a ficatului, stimuleaza tranzitul intestinal, contribuie la refacerea florei gastrointestinale, normalizeaza functionarea sistemului nervos, ajuta in cazurile de reumatism, hipertensiune, iprevine aparitia aterosclerozei. La raceala, un pahar de zer cu fructe proaspete va face minuni. De asemenea, zerul creste densitatea minerala osoasa. in aplicatii exerne, sub forma de comprese, ajuta in afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau degeraturile.

  • Lapte de bivolita, de magarita si de iapa

- Laptele de bivolita are gust dulce, inlatura oboseala, e hranitor si da vitalitate, mareste cantitatea de sperma. Contine mai multa grasime decat laptele de vaca, este mai racoros si mai greu si de aceea poate produce catigestie.

- Laptele de magarita, despre care se crede ca era secretul perfectiunii Cleopatrei, este util in dietele de slabire. Acest tip de lapte contine cantitati mari de omega 3 si calciu, este benefic pentru inima si e energizant. Este o buna alternativa la laptele de vaca pentru persoanele cu alergii. O magarita produce mai putin de un litru de lapte pe zi. Contine o enzima numita Lysozeme, care poate proteja copiii de infectiile gastrointestinale. in România, in traditia populara, acest tip de lapte se recomanda copiilor cu „tuse magareasca”. pana in secolul XIX, in Marea Britanie, laptele de magarita era vandut ca alternativa la cel uman. Are numai 1% grasime. Se consuma numai proaspat, pentru ca prin fierbere pierde ingrediente pretioase. Unul dintre acestea este vitamina C, care este prezenta in laptele de magarita in cantitati de 60 de ori mai mari decat in cel de vaca.

- Laptele de iapa are un continut redus de grasimi si este bogat in proteine. Dintre toate tipurile de lapte intalnite la mamifere, cel de iapa se aseamana in cea mai mare masura cu cel uman. intareste sistemul imunitar. Poate fi utilizat cu succes in gastrite, colite, constipatii cronice, afectiuni hepatice acute sau cronicizate, inclusiv ciroza hepatica, boli ale pancreasului, afectiuni ale vaselor sanguine, dereglari de metabolism. De asemenea, se administreaza ca adjuvant in timpul chimioterapiei. Astazi, alimentul-minune este foarte apreciat in Europa Occidentala si chiar in Peninsula Scandinava. Iepele de lapte pasc pe terenuri nepoluate si se afla permanent sub supravegherea unui veterinar. Laptele se comercializeaza congelat. Nu se bea mai mult de un sfert de litru pe zi, deoarece o cantitate mai mare poate irita stomacul sau intestinul. in 1859, in Rusia, a luat fiinta primul sanatoriu unde curele cu lapte de iapa se puteau face sub control medical. Lev Tolstoi scria: „Laptele de iapa imi regenereaza trupul si imi inaripeaza spiritul”.

  • Cum preparam, cum mancam mielul?

- Evitati sa prajiti carnea de oaie in ulei. Pentru a pastra substantele benefice din carnea de miel, e bine sa o preparam la aburi sau la gratar.

- Nu mancati carne fierbinte. Temperatura crescuta poate modifica temporar procesele unei digestii normale.

- Evitati sa beti lichide multe inainte de a manca preparate din carne de oaie si nici nu consumati tarie în primele doua ore dupa masa.

- In cantitati mici, carnea de oaie imbunatateste activitatea organelor interne, in exces, duce la catigestii si colesterol marit.

- Bolnavii cu trigliceridele crescute, hipertensiune arteriala, probleme hepato-renale si obezitate trebuie sa consume carne de oaie in cantitati mici.

- Asociata cu fumatul, consumul exagerat de bauturi alcoolice sau acidulate, carnea de miel poate provoca catigestie sau chiar pancreatita acuta.

- Carnea de miel nu se asociaza cu paine, mamaliga sau paste, ci doar cu legume.

- Stufatul si drobul de miel trebuie sa contina cat mai multe legume si verdeata, pentru a fi mai usor de digerat. Drobul este un amestec de organe care contine mult acid uric, periculos pentru organism. Excesul duce la crize biliare, hipertensiune.

Cititi si Pomana porcului si Produse traditionale si Dieta cretana si Carnea si Laptele praf si Terapia cu zer si Leacuri si superstitii