Antioxidantii

Antioxidantii naturali, cea mai buna aparare in fata cancerului

Pentru prevenirea bolilor cronice si pentru amanarea batranetii, e bine sa mancam alimente bogate in antioxidanti: legume, fructe, ciocolata si vin rosu

    • Legume, fructe, plante

Aproape toate fructele franeaza procesele oxidative, remarcandu-se dintre acestea cele care contin atat vitamina C cat si vitamina P (afinele, coacazele negre, lamaile si macesele). Prin prezenta unor polifenoli, afinele, merisoarele, fructele de soc, ciresele, strugurii negrii, merele si prunele, prezinta, de asemenea, puternice proprietati antioxidante. Dintre legume, au virtuti antioxidante sfecla rosie, ceapa si frunzele de patrunjel. Se adauga tomatele, ardeii, gogosarii, pepenele verde, pentru continutul mare de licopen. Toate plantele verzi de la care se pot consuma frunzele (verdeturile) sunt bogate in peroxidaze, fermenti cu actiune antioxidanta: salata, andivele, varza, frunzele gulioarelor, usturoita. Dintre vegetalele care se comporta ca antioxidanti, cele mai eficiente sunt: frunzele de podbal, coada calului, sinziene, urzica, radacini de cerentel, scoarta de frasin, scoarta de lemn cainesc, suc de radacini de cicoare, nasturas, branca. Printre cele mai bune ocondimente cu rol antioxidant se numara cuisoarele macinate, scortisoara, oregano, turmeric, ghimbir si usturoi. Ideal e sa folosim ierburile proaspete, cu un nivel mai ridicat de antioxidanti decat variantele procesate si pulverizate. De exemplu, activitatea antioxidanta a usturoiului proaspat este de 1,5 ori mai mare decat cea a usturoiului uscat si macinat.

    • Stafide, ceapa, patrunjel

Printre cele mai bogate alimente in antioxidanti, pe primele locuri sunt rosiile si stafidele. Rosiile contin e o cantitate mare de licopen, unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti, care alaturi de vitaminele A si C, prezente de asemenea in rosii, poate preveni cu succes ateroscleroza, diabetul, dar si unele tipuri de cancer. Stafidele, bogate in vitaminele A, B si C, dar si in minerale precum fier, calciu, magneziu ori potasiu, contin si polifenoli. Acestia protejeaza de tumori, regleaza tensiunea arteriala si stimuleaza sistemul imunitar. Broccoli contine aceeasi cantitate de vitamina C ca si lamaia, dar are si multe vitamine din complexul B, betacaroten, acid folic. in broccoli gasim si luteina, un antioxidant puternic asociat cu sanatatea ochilor, care se gaseste si in spanac. Broccoli previne anemia si lupta eficient in bolile de ficat. Ceapa este bogata in quercitina, antioxidant care previne cancerul si procesul de imbatranire, avand un rol important si in prevenirea alergiilor. Patrunjelul este o uzina de substante nutritive. Contine cantitati mari de vitamina B12, mai multa vitamina C decat citricele si aproape toate substantele nutritive pe care le cunoastem. Algele marine reprezinta cea mai importanta sursa digerabila de minerale, precum si un rezervor de vitamine B, care dau energie si vitamina C.

    • Afine si vin rosu

Afinele sunt bogate in antocianidina si quercitina, antioxidanti flavonoizi, care previn cancerul, lupta cu infectiilor si amelioreaza memoria. Un pahar de afine depaseste, in medie, de zece ori doza zilnica recomandata de antioxidanti. Nucile, consumate moderat, periodic, ajuta la scaderea colesterolului rau si sunt o sursa bogata de grasimi bune. Bogate in antioxidanti, previn bolile de inima, lupta impotriva infectiilor si protejeaza pielea de factorii nocivi din mediul extern. Strugurii contin mult magneziu, care ajuta la transformarea energiei din glucoza. Pirul contine de 25 de ori mai multe substante nutritive decat orice leguma. Vinul rosu contine antioxidanti puternici, flavonoide si resveratrol, care protejeaza corpul de infectii si previn cancerul, bolile de inima, boala Alzheimer, Parkinson. Resveratrolul s-a dovedit a fi eficient in preventia bolilor legate de imbatranire, ceea ce i-a adus numele de „fintana tineretii“. Ajuta si la inhibarea raspandirii cancerului, in special a cancerului de prostata, la reducerea presiunii arteriale. Vlastarii sunt si ei surse puternice de antioxidanti, continand minerale, vitamine, si enzime ce contribuie la o sanatate optima.Vlastarii de mazare si de floarea-soarelui au un continut ridicat de proteine. Proteina din zer, presata la rece, de la vaci hranite pe pasuni, fara adaosuri de hormoni, zaharuri si alte chimicale, furnizeaza toti amino acizii esentiali pentru producerea de antioxidanti: cisteina, glicina si glutamatul.

Toata lumea a auzit ca antioxidantii sunt buni pentru sanatate, ca neutralizeaza radicalii liberi si amana batranetea. Dar ce sunt acesti antioxidanti si unde ii gasim? Ce sunt radicalii liberi si de ce sunt daunatori? Pe scurt, antioxidantii sunt substante care protejeaza si repara celulele, ferindu-le de actiunea radicalilor liberi, inamici care elimina microbii, insa atunci cand sunt prea multi, devin daunatori. Practic, antioxidantii ne feresc de degenerarea celulelor si de cancer, boli cardiovasculare, imbatranire prematura si alte afectiuni cronice. Din fericire, natura ne poate ajuta cu o lista imensa de antioxidanti. Nu trebuie sa dam buzna in farmacii si sa ne indopam cu suplimente alimentare. E suficient sa cunoastem alimentele bogate in antioxidanti naturali si sa ne infruptam din ele, pentru a combate atacurile radicalilor liberi.

    • Ce este stresul oxidativ?

Antioxidantii sunt vitamine, minerale sau enzime care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adica de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa nu-si distruga propriile celule. Tocmai de aceea se numesc antioxidanti pentru ca stopeaza oxidarile, responsabile de degradarea celulelor si a sistemului imunitar, proces ce poate instala bolile, cancerul, diabetul, Parkinson, imbatranirea prematura a organismului. De altfelm radicalii liberi (descoperiti in 1954) sunt responsabili de aparitia a circa 60 de boli. Este imposibil sa evitam complet actiunea radicalilor liberi. Acestia provin atat din propriul organism, ca urmare a proceselor respiratorii, de metabolism si inflamatorii, cat si din mediul exterior (poluare, radiatii, fumat, stres, lumina solara, alcool). Produsi in cantitati rezonabile, radicalii liberi sunt indispensabili: accelereaza moartea celulelor bolnave, participa la procesul de cicatrizare si ne protejeaza imunitatea. in aceeasi masura sunt si daunatori, pentru ca modifica ADN-ul, imbatranesc toate organele si toate celulele. Atunci cand radicalii liberi sunt prea multi, iar antioxidantii nu le mai fac fata, apare stresul oxidativ, calea sigura catre imbolnavire. Substantele antioxidante actioneaza simultan pe doua cai: recunosc radicalii liberi si ii neutralizeaza, si refac, daca nu este prea tirziu, celulele afectate. Acestea ar fi principalele motive pentru care, in majoritatea dietelor, se vorbeste foarte mult despre antioxidanti.

    • Mai multe feluri de antioxidanti

Organismul nostru produce el insusi antioxidanti: acidul uric, albuminele, bilirubina, L-acetil carnitina, diferite enzime. Dar chiar si la copii, un aport suplimentar de antioxidanti este necesar. Cu atat mai mult persoanele varstnice au nevoie de o alimentatie bogata in antioxidanti. Alte categorii de persoane cu deficit de antioxidanti: femeile insarcinate, persoanele supraponderale sau obeze, fumatorii si cei care, de regula, nu mananca legume si fructe. Nu toata lumea are aceleasi nevoi, de aceea e indicat ca un medic sa va spuna spre ce categorie de antioxidanti trebuie sa va indreptati. De asemenea, un plus de antioxidanti nu garanteaza prevenirea unei maladii, dar sigur ajuta organismul sa lupte mai eficient si sa se blindeze cu un scut mai puternic. Antioxidantii din organism pot fi completati cu cei din alimente, dar este gresit sa credem ca luind suplimente alimentare vom rezolva problema. in primul rand pentru ca substantele benefice din surse naturale au efecte mai puternice, si apoi pentru ca organismul are nevoie de o gama foarte mare de antioxidanti, deci nu putem lua pastile cu pumnul. Suplimentele nu sunt intodeauna organice. Antioxidantii se impart in solubili in lipide/grasimi (hidrofobici) sau in apa (hidrofilici). Ambele tipuri sunt necesare, primele protejeaza membrana celulelor, celelalte, interiorul acestora. Exemple de antioxidanti solubili in lipide: vitaminele A si E, carotenoidele si acidul lipoic. Antioxidanti solubili in apa: vitamina C, polifenoli si glutation. Antioxidantii mai sunt clasificati in enzimatici (nu pot fi gasiti in suplimente, dar pot fi produsi de corp) si non enzimatici (in suplimente).

    • Betacarotenul si seleniul

Antioxidantii exista sub cea mai pura forma in fructe, legume, cereale. Betacarotenul se gaseste in spanac, cartofi dulci, rosii, caise, sparanghel, sfecla, broccoli, pepene galben, morcovi, mango, piersici, grepfrut roz, dovleac, papaya. Are efect protector asupra vederii, previne cancerul, combate arteroscleroza, impieica producerea infarctului miocardic. Are efect antiimbatranire, protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete si ajuta la prevenirea numeroaselor boli cauzate de inaintarea in varsta. Provitamina A (betacaroten) e continuta in special de fructele colorate de la galben la rosu. Dar e prezenta si in legumele verzi, mascata de clorofila. Cu toate efectele terapeutice valoroase, betacarotenul in exces poate fi periculos, marind sansele aparitiei cancerului la fumatori. Organismul, neputand asimila cantitaati prea mari de antioxidanti, aceste substante devin din bune, nocive. Prea mult seleniu favorizeaza aparitia diabetului de tip 2 si caderea parului. in doze optime, seleniul ajuta la functionarea creierului, induce buna dispozitie si previne cancerul. Gasim seleniu in: carne de vita, ton, carne de pui, cereale, telina, usturoi, mazare, peste, nuci braziliene.

    • Vitamina C si zinc

Vitamina C este tot un antioxidant, continut in ardei gras, patrunjel, citrice, macese, catina, capsuni, broccoli, varza de Bruxelles, pepene galben, conopida, grepfrut, nectarine, papaya. Aceasta vitamina combate oxidarea, protejeaza proteinele, contribuie la sinteza colagenului, componenta importanta pentru oase, vase de sange, tendoane si ligamente. Mareste rezistenta vaselor sangvine, regleaza glicemia si colesterolul, are actiune antialergica, mareste gradul de absorbtie a fierului organic. Vitamina E se gaseste in broccoli, fasole, morcovi, ardei rosu, spanac, nuci, seminte de floarea-soarelui. Este unul dintre cei mai puternici antioxidanti care ajuta la dezvoltarea armonioasa a creierului. Are efect diuretic si hipotensiv, intareste si protejeaza inima, limiteaza producerea de colesterol. Zincul este continut de in stridii, carne rosie, carne de pasare, fasole boabe, nuci, fructe de mare, cereale integrale, lactate. Este un antioxidant esential deoarece regleaza nivelurile de vitamina A si cantitatea in care aceasta este eliberata de ficat, imbunatateste performantele intelectuale, reduce riscul de pneumonie, intareste imunitatea. Deficitul de zinc poate scadea pofta de mancare, ducand la anorexie..

    • Coenzima Q10 si glutation

Acidul lipoic este un antioxidant care ajuta la regenerarea vitaminelor C si E dupa ce au fost folosite la neutralizarea radicalilor liber. De asemenea, are un rol important in transformarea glucozei in energie, previne hiperglicemia si neuropatia. Acest antioxidant e continut de alimente precum carne rosie, cartofi, morcovi, sfecla rosie, spanac, drojdie de bere si organe de animale. Acidul lipoic este singurul antioxidant care poate fi usor transportat catre creier, oferind numeroase beneficii persoanelor cu boli ale creierului, precum Alzheimer. Coenzima Q10 este o substanta prezenta in toate celulele organismului si este indispensabila desfasurarii normale a proceselor biologice si biochimice, datorita rolului major in transportul energiei necesare celulelor. Introduceti in alimentatie sardine, macrou, organe, oua, ulei de soia, arahide, nuci si seminte. Coaja boabelor cerealelor (taratele) contin pe langa fibre, si antioxidanti. Cerealele incoltite contin antioxidantul numit glutation si intreaga paleta de minerale, proteine, enzime si fibre. Prin germinare, capacitatile nutritive ale semintelor cresc. Glutationul protejeaza celulele si mitocondriile de deteriorare oxidativa. Este esential si pentru detoxifiere si prevenirea bolilor asociate cu imbatranirea. Abilitatea corpului de a produce glutation scade odata cu varsta.

    • Ceai si ciocolata

Ciocolata neagra, mai bine zis pulberea de cacao este mai bogata in antioxidanti decat unele fructe sau legume. Ciocolata neagra reduce riscul de boli de inima, scade colesterolul rau din sange, reduce agresivitatea. Semintele de in contin cantitati mari de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, prezenti intr-un echilibru perfect. Polifenolii din ceaiul verde reprezinta un antioxidant de 100 de ori mai puternic decat vitamina C. Trebuie, insa, consumat in cantitati moderate, deoarece poate creste tensiunea arteriala. in plus, nu toate ceaiurile verzi sunt la fel. Unele specii de ceaiuri verzi procesate pot contine foarte puțini polifenoli sau chiar deloc. Unele pliculete de ceai pot fi contaminate cu fluor. Polifenolii scad riscul de atac de cord, atac cerebral, glaucom, reduc colesterolul, ajuta la prevenirea obezitatii, lupta cu cancerul. Polifenoli mai gasim si in capsune, anghinare si struguri. Ceaiul alb contine o cantitate mai mare de antioxidanti decat ceaiul verde. Acestia protejeaza sistemul circulator, previn cancerul si ajuta si la regenerarea unor celule. Consumat in cantitati mici si fara preparare termica, untul natural nesarat, prin continutul sau de acid linoleic, are proprietati antioxidante. Mierea in faguri, prin enzimele si vitamina A din compozitie, anihileaza efectul nociv al radicalilor liberi. Alimentele naturale care contin antioxidantul numit carnitina sunt: pestelesi lactatele.

    • Dusmanii antioxidantilor

O alimentatie cu mai putin zahar poate scadea stresul antioxidant, ceea ce inseamna caa va scadea si nevoia de consum. in plus, antioxidantii existenti in corp vor functiona mai bine si pentru perioade mai lungi. Se recomanda, de asemenea, eliminarea oricarui tip de alimente procesate, in special bauturile carbogazoase. Stresul poate exacerba inflamatia si sistemul imunitar scazut datorate radicalilor liberi. Fumatul formeaza radicali liberi in organism, accelerand procesul de imbatranire. Chiar si fumatul pasiv poate afecta sanatatea prin distrugerea microcapilarelor din piele, limitand astfel abilitatea acesteia de absorbtie a nutrientilor, ducand la ridare accelerata. Deficitul de somn poate avea efecte grave si pe termen lung asupra sanatatii, ucigind si antioxidantii. Plimbarea cu picioarele goale pe pamant ajuta la absorbtia electronilor negativi prin talpi.

Cititi si Algele si Aminoacizii si Enzimoterapia si Licopenul