Fructe exotice

Fructele exotice, medicamente necunoscute

Extrem de apreciate in tarile de origine, delicioasele fructe exotice fac bine si sanatatii romanilor

  • Papaya are efecte antitumorale

În toate anotimpurile, fructele reprezinta principala sursa de vitamine. Vara, avem nevoie chiar de mai multe fructe, pentru asigurarea echilibrului hidric. Desi fructele autohtone, pepenele, prunele, piersicile, strugurii, sunt regii vitaminelor si nu trebuie sa ratam cura cu aceste fructe, sa nu uitam ca si pe alte continente cresc roade ale pamantului, daruite de natura pentru sanatatea noastra, unele de zeci de ori mai bogate in nutrienti. Le gasim in hipermarket, dar nu le cunoastem si nu stim pe care sa le alegem. Fructele exotice nu sunt doar niste delicatese, niste mofturi pentru mesele festive. La noi, nu au popularitate, dar in tarile in care sunt cultivate, medicii le recomanda de mii de ani in scopuri curative. Iata 28 de fructe exotice cu valoare de aliment, condiment si medicament.

  • Rodia, regina digestiei

Rodiile au un gust deosebit, copacul fiind originar din zona himalayana a Indiei. Fructele rotunde au culoarea rosie sau galben-portocaliu, in functie de soi. Nu au foarte multe calorii si nu contin grasimi saturate, insa sunt pline de antioxidanti, minerale si vitamine, in special, B si C. Rodia e o sursa bogata de fibre solubile si nesolubile. Regleaza sistemul digestiv si amelioreaza constipatia. Fructul este recomandat in diete si la scaderea colesterolului. Cura cu rodii este eficienta in reducerea riscului bolilor de inima, in prevenirea cancerului de colon si de prostata, sporeste imunitatea. in cosmetica, extractele de rodie sunt foarte bune pentru piele, ajuta la depigmentarea petelor produse de arsurile solare. O rodie pe zi creste pofta de mancare si stimuleaza digestia. Sucul de rodii este indicat persoanelor care sufera de tulburari ale cailor urinare. Fructul are un efect deosebit antibacterian si previne maladiile virale, dar are si efect asupra tusei. Aceste fructe sunt recomandate persoanelor in varsta care sufera de osteoartrita, deoarece calmeaza durerile.

  • Maracuja, ideal pe canicula

„Copacul medicament“, „pepenele sanatatii“ sau „fructul ingerilor“, toate aceste denumiri se refera fructul de papaya. Planta este originara din America Centrala. Prin continutul sau de antioxidanti si colesterol bun, papaya are efecte anticanceroase, antiimbatranire si detoxifiante, fiind totodata un bun energizant. Suprima secretia de progesteron la femei, avand astfel proprietati contraceptive. Semintele negre ale fructului sunt comestibile. Fiind iuti, sunt folosite in loc de piper, dar si pentru proprietatile antiinflamatoare si analgetice. Papaya accelereaza cicatrizarea plagilor si vindecarea postoperatorie. imbunatateste functiile vizuale si totodata previne arsurile solare si cancerul de piele, datorita continutului de beta-caroten. Este alimentul ideal in regimurile de slabire. Stimuleaza imunitatea si activitatea ficatului. Papaya contine un ferment unic (papaina), cu proprietati de imbunatatire a digestiei si, in acelasi timp, stimuland arderile de grasimi. Este un fruct foarte util in prevenirea diabetului si a aterosclerozei. Fibrele de papaya lupta impotriva cancerului de colon, in timp ce nutrientii ajuta la prevenirea artritei reumatoide si a osteoartritei. Consumat cu regularitate, papaya elimina acneea si ajuta la indepartarea ridurilor. O portie de fruct contine 150% din portia zilnica necesara de vitamina C. Papaya ajuta in bolile de inima, scaderea tensiunii arteriale, prevenirea atacurilor de cord, ulcer, apara plamanii fumatorilor pasivi.

  • Goji si noni, pentru sanatatea glandelor

Despre goji, fructele originare din Tibet, specialistii in medicina naturista considera ca au cea mai mare cantitate de antioxidanti. De aceea sunt ideale pentru intarirea sistemului imunitar. Au rolul de a regla circulatia sangelui si a nivelului hormonal. Ajuta digestia lenesa si se folosesc in tratarea afectiunilor oculare. Mai mult, au efect afrodisiac. O legenda chinezeasca spune ca, pe vremuri, calugarii care mancau goji nu-si pierdeau dintii nici la 80 de ani. Goji este energizant, efectul fiind usor de observat de la primul fruct.

Maracuja sau „fructul pasiunii“ e originar din zona Amazonului. Exista peste 300 de specii, fructele variind de la alb-verzui la purpuriu. Este considerat unul dintre cele mai gustoase fructe exotice, dar si cel mai folosit in medicina, mai ales impotriva colitei si a altor afectiuni stomacale, precum si impotriva insomniei si a bolilor de piele. Fructul pasiunii este un fruct ideal pentru zilele toride de vara. Este bogat in vitamina C si provitamina A, antioxidante si cu rol major in prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare. Mai contine minerale, printre care potasiu (bun pentru sistemul nervos) si fosfor (oase si dinti). Maracuja are rolul de a curata intestinul gros de toxine, amelioreaza simptomatologia bolnavilor de astm, este indicat si hipertensivilor, dar si femeilor care au diverse probleme menstruale. Fructul pasiunii are proprietati laxative, iar din samburi se extrage un ulei foarte apreciat in ingrijirea tenului si a parului. Granadilla provine din Anzi si este inrudit cu fructul pasiunii. Unii spun ca are gustul gumei de mestecat.

    • Litchi si cherimoya, surse de calciu si vitamina C

  • In trecut, fructul numit noni mai era denumit si aspirina naturala, pentru efectul sau analgezic si de prevenire a bolilor cardiovasculare. in medicina chineza i se spune fructul zeilor, iar la indieni e planta sacra, dar si medicinala.. Extractul natural din fructele noni este ideal pentru persoanele care sufera de diabet de tip 2. Normalizeaza glicemia si este o sursa importanta de vitamina A, C, B, calciu si potasiu. Noni scade tensiunea arteriala, imbunatateste procesele metabolice, este antialergic, antibacterian, calmeaza durerile, regleaza somnul, creste rezistenta la stres. Physalis, carambola si kiwano pentru rinichi

Litchi este de asemenea un fruct adus din Asia, numit si aluna chinezeasca. Un pom produce intre 100-200 kg fructe. E folosit in gastronomie, ca planta ornamentala, dar are si rol terapeutic. Litchi contine vitamina C, ajutand organismul sa lupte cu infectiile, contribuie la intarirea sistemului osos si a dintilor, favorizeaza asimilarea fierului. Litchi contine si riboflavina (vitamina B2), care joaca un rol crucial in metabolism si in formarea globulelor rosii, a mentinerii sanatatii pielii, a unghiilor si a parului. Fructul mai contine potasiu, fosfor, magneziu si calciu. Are efecte pozitive asupra glandelor, tumorilor, stomacului.

Carambola este cunoscut si cu denumirea de „fructul stea“. Se consuma inainte de masa, deoarece e indicat persoanelor care nu au pofta de mancare. Gustul lui se aseamana cu ananasul, marul si kiwi. Persoanele care sufera de boli de rinichi trebuie sa evite consumul acestui fruct din cauza continutului de acid oxalic. Carambola este originar din Sri Lanka.

  • Cherimoya este numele comercial al annonei, un arbust originar din Anzi. Este un fruct in forma de para, cu un miez carnos, dulce, de culoare alba. Se spune ca gustul seamana cu o mixtura de banane, ananas si capsuni. Semintele sunt otravitoare si pot fi folosite ca insecticid. Arborele de annona este folosit in industria medicamentelor si cea a alcoolului. Fructul este o sursa importanta de potasiu si de vitamina C, e bogat in fibre si fier.Tamarillo si feijoa, depozite de minerale

  • Physalis este de provenienta sud-americana. Creste in tufe pana la 1,5 m inaltime. Fructele contin vitaminele C si B12, calciu si zaharuri si au gust de fructe de padure, fiind denumite si „cirese de pamant“. in medicina naturista, se recomanda contra inflamatiilor renale. Cojile fructelor, dupa ce au fost folosite le ceai, se pot folosi la vindecarea ranilor. Fico si mangostan, bogate in antioxidanti

Kiwano este un fruct galben portocaliu originar din Kalahari Africa. Gustul sau a fost comparat cu o combinatie intre castraveti si dovlecel, sau banane, castraveti si lamai. Kiwano mai e cunoscut si cu numele de „pepene cu coarne“ sau „castravete african“. Pepino este ruda indepartata a pepenilor si perelor, originar din zonele temperate ale Anzilor.

Tamarillo este un fruct originar din America Centrala si de Sud, unde i se mai spune „tomata de arbust“. Este picant, usor dulce si poate fi comparat la gust cu kiwi, tomate sau fructul pasiunii. Din fructele de tamarillo se obtine ulei vegetal folosit in cosmetica, iar in medicina traditionala este recomandat pentru numarul mare de minerale pe care le ofera organismului. De obicei, fructul nu se coace pana nu cade sau este cules din pom.

  • Arborele feijoa creste in America de Sud. Fructul este are culoare verde spre galben, cu miez alb, aromat, suculent, usor acidulat si foarte racoritor. Fructele coapte contin multe zaharuri, vitaminele C si P, acizi organici, mai ales acid malic, ulei volatil in componenta caruia intra mai mult de 90 substante. Pentru continutul sarurilor hidrosolubile de iod, fructele fejoa intrec toate plantele medicinale cunoscute, de aceea sunt recomandate pentru tratamentul si profilaxia dereglarilor glandei tiroide. Fructele de feijoa sunt dietetice. Guava, kaki si acai

  • Mangostanul, originar din Asia, are proprietati anti-histaminice si anti-inflamatoare. Este fructul perfect pentru curele de slabire pentru ca da senzatia de satietate, ajutand la controlul greutatii corporale. De asemenea, contribuie la mentinerea sanatatii vederii. Pasta de mangostan are un efect astringent si este de real folos in acnee, psoriasis sau vitiligo. Decoctul de magostan ajuta la tratarea problemelor digestive. Bogat in antioxidanti, are proprietati antivirale si chiar anticancerigene. Contine compusi polifenolici cunoscuti sub denumirea de xantone, care lupta cu bolile sistemului cardiovascular. Contribuie la normalizarea colesterolului si imbunatatirea imunitatii. Desi sunt destul de rare in România, trebuie sa stiti ca frunzele de mangostan sunt ideale pentru tratarea dermatitelor. Fico este un pom fructifer originar din Asia Occidentala. Fructul este foarte bogat in calciu, motiv pentru care se foloseste la producerea laptelui pentru sugari. Pomelo, rambutan, pitaya

Pomelo este cel mai mare citric. Are calitati nutritionale deosebite (44 calorii), continand proteine, carbohidrati, calciu, fier, betacaroten, vitaminele B1, B2, si vitamina C.7.

Fructului exotic kaki i se mai spune si hurmaua chinezeasca sau persimon si este originar din China. Kaki are gust asemanator piersicii, fiind foarte bogat in glucoza si apa, vitamica C, calciu, fosfor, fier si magneziu. 100 de grame de kaki aduc in organism 70 de kilocalorii, ceea ce echivaleaza cu o portie sanatoasa de energie.

Este un stimulent imunitar de exceptie. Chinezii fierb pielita si frunzele pentru a prepara o baie care purifica trupul si sufletul. Persoanele care sufera de boli cardiovasculare pot include in dieta lor si pomelo, gratie continutului de potasiu cu rol in reglarea tensiunii sangelui si a functiilor inimii. Limonoizii din fructul de pomelo previn divizarea celulelor canceroase, chiar mai bine decat o fac tratamentele medicamentoase. Cura cu pomelo se recomanda in caz de diabet, febra, oboseala, insomnie, senzatia de gat uscat, cancer la stomac si pancreas. Rambutan, un pom originar din Asia de Sud, are fructe acoperite de tepi si gust de struguri. sunt bogate in vitamina C, calciu si fosfor. Coaja si samburii nu sunt comestibili.

  • Pitahaya, un cactus originar din Mexic, mai este cunoscut si sub denumirea de fructul dragonului. Are gust de mure. Contine fibre alimentare, vitamina C, fier, calciu si antioxidanti naturali. Coaja nu e comestibila. Salak, durian, nashi, babaco

Salak, un fruct exotic indonezian, este cunoscut sub numele de „fructul sarpe“ datorita invelisului solzos. Creste in palmieri, si fructele sunt de marimea unei smochine.

Fructul de guava are o culoare verzui-galbuie, iar miezul este alb sau roz, cu gust de capsune. Este bogat in vitamina C si este recomandat anemicilor, celor care sufera de spasmofilie sau de afectiuni hepatice. Este fructul cu cea mai mare concentratie de antioxidati. Are efecte benefice asupra inimii, contribuie la reducerea colesterolului si previne cancerul de prostata. Consumand guava cu regularitate, sistemul imunitar va fi mai puternic, sucul unui singur fruct contine de cinci ori mai multa vitamina C decat doza zilnica recomandata. Guava este recomandat in cazul insomniei si a starilor de stres. Exista numeroase produse cosmetice pe baza de guava, destinate detoxifierii si hidratarii tenului. Arborii de acai sunt originari din padurile braziliene. Fructele sunt bogate in vitamina B, proteine, aminoacizi si combat eficient actiunea nociva a radicalilor liberi. O dieta cu fructe de acai are un cotinut nutritiv mai mare decat lactatele.

  • Cele mai populare fructe exotice

- Kiwi: previne diabetul, reduce riscul producerii celulelor canceroase, previne formarea cataractei.

- Smochina: intareste dentina si sistemul imunitar, regleaza tranzitul intestinal.

- Ananas: ajuta la purificarea sangelui, regleaza digestia, stopeaza proliferarea celulelor tumorale, combate anemia, celulita, intoxicatiile, obezitatea, sinuzita. Este un excelent detoxifiant.

- Avocado: protejeaza arterele si contribuie la scaderea colesterolului, are proprietati afrodisiace. Este ingredientul principal pentru frumusetea pielii si a parului.

- Banana: constituie adjuvant in bronsite, diaree, hipoglicemie, crampe musculare.

- Curmale: sunt energizante si hranitoare, ajuta in caz de palpitatii si dureri in piept, la cresterea dintilor la copii.

- Nuca de cocos: trateaza eczemele, arsurile solare (ulei), infectiile la nivelul unghiilor, matreata, menstruatiile abundente.

- Grepfrut: este aperitiv, tonic, depurativ, digestiv, fiind indicatin anorexii, dispepsii, insuficienta biliara, afectiuni febrile si pulmonare.

- Mandarina: inlesneste evacuarea intestinala.

- Clementina: contine multa vitamina C, E si B1, fibre, calciu, potasiu, cupru, fier, zinc.

- Mango: protejeaza de cancer de prostata, colon, san, plamani si leucemie. Ajuta vederea, incetineste procesul de imbatranire.

Este materia prima pentru prepararea cidrului. Durian este un fruct care poate ajunge pana la 3 kilograme. Originar din Malaezia si Indonezia, are proprietati curative (antifebrile, cicatrizante). Dar mirosul este respingator, fiind interzis in unele tari in spatii publice. Foarte satios datorita continutului mare de carbohidrati, durianul este considerat o mancare in sine. Fructul contine vitamina C, potasiu, apa, e o mare sursa de glucide.

  • Nashi este un arbore fructifer originar din China, al carui fruct e poreclit de europeni „para-mar“. Doar in Japonia sunt cunoscute peste 1.200 varietati de Nashi. Fructul proaspat contine mari cantitati de magneziu. Babaco este o planta originara din America de Sud. Fructele contin o mare cantitate de zahar (aproximativ 60%). Pompelmo, nangka, tamarind, limeta

Pompelmo este un hibrid intre pomelo si portocala dulce. Fructul e originar din Barbados si se aseamana cu grapefruit-ul, dar e mai dulce. Semintele lui sunt un adevarat antibiotic natural care nu deregleaza flora bacteriana. Pompelmo e recomandat frecvent in cure de slabire, deoarece contribuie la arderea grasimilor.

Nangka, provenind din sud-estul Asiei, este considerat cel mai mare arbore din lume. Fructele pot atinge o greutate de 36 de kilograme si un diametru de 50 de centimetri. Gustul lor este asemanator cu cel de ananas. Se consuma pulpa si semintele foarte nutritive.

Tamarindul este un fruct originar din India si Filipine, unde este folosit la prajituri, bauturi acidulate si snack-uri. in Filipine, din frunzele de tamarind este preparat un ceai care reduce febra datorata malariei si regleaza digestia. De asemenea, fructul mai este folosit si in medicina naturista, in tratamentul racelilor si a virozelor respiratorii.

Limeta mai este cunoscuta si sub denumirea de lamaie mexicana, dar, spre deosebire de lamaie, contine de doua ori mai multa zeama. Contine potasiu, magneziu, calciu. Despre peptina din pulpa de fruct se presupune ca este benefica in reducerea nivelului de colesterol, iar uleiul volatil imbunatateste digestia.

Cititi si Arbori exotici si Sucuri naturale si Noni, goji, acai