Jocul

Joaca ii face pe copii fericiti si sanatosi

Chiar daca a inceput scoala, parintii nu trebuie sa uite ca piticii trebuie sa se mai si joace. Prin joc, scolarii cresc si invata

  • O jucarie numita computer

Joaca si jucariile sunt temelia dezvoltarii scolarilor. Firmele de jucarii tin cont de toate simturile copiilor si de stadiul de dezvoltare al inteligentei, creand jocuri de dezvoltare a perspicacitatii, imaginatiei, gandirii logice si care sa ii ajute in integrarea in societate. Trebuie pastrat un echilibru intre varsta si gradul de perfectionare al jucariei. Jocul la calculator nu e interzis. E o greseala sa spunem ca numai jocurile in aer liber ajuta copilul. Trebuie insa ca parintii sa aleaga anumite jocuri si sa dozeze corect timpul celui mic petrecut in fata monitorului. Si sa nu uite ca aceasta activitate, chiar si in retea, este un joc de unul singur. Copiii au nevoie si de jocuri sociale, ca sa intre in contact in mod real cu alti copii. Jocurile video sunt acaparatoare, chiar si adultii uita sa se mai dezlipeasca de computer. Mai ales jocurile violente sunt cele care creeaza dependenta. Mai mult, in loc sa-si dezvolte capacitatile intelectuale, de logica asociativa si de acumulare de informatii general utile in viata, copiii vor avea tendinta unei stagnari in dezvoltarea lor psiho-sociala. Folosit excesiv, traind foarte mult intr-o realitate virtuala pe care o pot modifica dupa bunul plac, copiii ajung sa se izoleze. Copiii ar trebui sa aiba acces la computer doar 1-2 ore/zi, monitorizati de un adult. Ideal ar fi ca programele utilizate de catre copii sa fie si recreative, dar si educative, care sa ii obisnuiasca cu ideea de calculator ca mijloc de a invata lucruri noi, utile, interesante. Pot invata cum sa foloseasca Internetul pentru studiu individual, cum a sti sa comunice cu ajutorul postei electronice.

Joaca este un element cheie in dezvoltarea copilului, atat in plan social, cit si comportamental, educational si mental. Atunci cand se joaca, micutul invata, iar ceea ce invata i se intipareste bine in minte. Jocul ii dezvolta organismul, dar si creativitatea, cunoasterea, spiritul de echipa. Jucandu-se, copiii cresc, primind veritabile lectii de viata. Fie ca e vorba de jocul cu alti copii, cu parintii, cu jucariile sau cu animalul de companie, chiar si atunci cand se joaca singuri, cei mici se relaxeaza, se distreaza si se adapteaza realitatii. Lasati copiii sa se joace, este andemnul psihologilor. Dar vacanta s-a sfirsit, copiii trebuie sa mearga la scoala, iar acasa au teme de facut. Ziua se scurteaza, trebuie sa intre mai devreme in casa. Cand se mai joaca scolarii? Oricare ar fi problemele dintr-o familie, oricat de multe ar fi sarcinile copiilor legate de invatatura, parintii nu trebuie sa uite ca scolarii au nevoie de joaca. Iata de ce joaca ii face mai sanatosi si mai fericiti.

  • Beneficiile jocului la varsta scolara

La inceperea unui nou an scolar, programul copiilor se modifica. Acum merg la ore, iar acasa au de facut lectii. Au mai putin timp pentru joaca, una din nevoile cele mai importante al acestei varste. Parintii au grija sa fie curati, sa se alimenteze sanatos, sa doarma bine, dar uita ca micutii lor au nevoie sa se joace. Se face tot mai frig, ploaia si vintul ii obliga sa ramina in casa, unde, din pacate, copiii isi petrec timpul la televizor sau la calculator. Dupa cateva zile, se plictisesc. Fara joaca, devin irascibili. Aceasta pentru ca, asa cum spun psihologii, prin joc, copilul se distreaza, invata, experimenteaza si testeaza realitatea. Jocul este esential pentru copil pentru ca ii antreneaza simturile, ii dezvolta motricitatea si atentia, ii antreneaza memoria, initiativa. Jocul este mijloc pentru dezvoltarea empatiei (prin exersarea anumitor roluri), dezvoltarea increderii in sine, antrenarea vointei si a rabdarii in atingerea unui scop. Prin joc, copilul traieste intr-o lume care ii declanseaza emotii, ii imbogateste abilitatile lingvistice, creativitatea, ii stimuleaza memoria, ii dezvolta personalitatea, il ajuta sa invete sa coopereze si sa lupte intr-o competitie. Toate acestea devin mult mai usor de acumulat experimentand decat prin activitati rigide si monotone de invatare, deoarece jocul este antrenant, stimulativ, voluntar si vine dintr-o motivatie interna. Desi pare nepotrivit ca, inca din prima zi de scoala, parintii sa se gandeasca la timpul liber al copiilor, nu trebuie uite sa ofere celor mici activitati recreative. Si, daca se poate, in afara celor patru pereti.

  • Fiecare varsta, cu jocurile ei

Cand vine vorba de joaca, parintii isi pun intrebarea: care e cel mai potrivit joc pentru copilul lor? Psihologia varstelor descrie aceste forme de invatare ca specifice fiecarei etape din dezvoltarea fizica, psihica si emotionala a copilului. Astfel, pina la un an, bebelusul prefera sa se joace cu parintele lui, dar si cu corpul sau pe care tocmai il descopera. Se va uita la minutele lui, isi va „gusta” adesea piciorusele si, de pe la sase luni, se va distra admirandu-si imaginea din oglinda. Orice obiect din casa, mai ales cele colorate, care se misca sau scot sunete, ii vor atrage atentia. De la 2 ani, copilul incepe sa fie atras de jocurile cu papusi cu ajutorul carora imita ceea ce observa in jurul sau. Incepe sa mizgaleasca, adora sa asculte povesti, sa rasfoiasca carti cu ilustrate si sa se deghizeze in diferite personaje. La aceasta varsta, copiii interactioneaza putin intre ei, se joaca unii linga altii, dar nu impreuna. De la 3 ani, imaginatia copilului prinde aripi. Incepe sa creeze povesti, personaje, aventuri. Este atras de activitatile ce implica plastilina, acuarelele. De la 4 ani, copilul devine interesat de jocul alaturi de prieteni cu care sa experimenteze diferite roluri, personaje, meserii. Ii plac jocurile cu mingea si activitatile artistice. La 5 ani, rolurile se diferentiaza in functie de sex. De exemplu, fetitele aleg sa se joace cu alte fetite si, in special, jocuri in care sa exerseze rolul feminin (de-a mama si copilul, ingrijirea papusilor, de-a gatitul). Copilul descopera muzica, dansul si jocurile pe calculator. Ca scolar, incepe sa prefere grupul de prieteni si este plin de energie atunci cand se joaca jocuri complexe, pe echipe. Este varsta la care incepe sa practice un sport, lucru manual, sa gateasca, sa mearga cu bicicleta.

  • Copil agresiv, copil timid

Tot la varsta scolara, copiii incep sa se ia la trinta, in joaca. Prin lupte, baietii afla cine este mai puternic si mai rezistent. Este o modalitate de a stabili o ierarhie a copiilor in functie de puterea fizica pe care fiecare o are. Este aceasta o forma de agresivitate? Nu e niciun motiv de ingrijorare, atita timp cat copiii se lupta in joaca, rizand. Odata ce se opresc din acest gen de joc, adversarii vor continua sa se joace impreuna. Copiii care se lupta cu adevarat se vor desparti dupa ce confruntarea ia sfirsit. Bataile in joaca sunt obisnuite in randul baietilor din primele clase primare, care tind sa aiba o fascinatie pentru wrestling si box. Atunci cand un copil il brutalizeaza pe altul, parintii trebuie sa intervina, jucand rolul de mediator. Copilul trebuie ascultat, inteles si andrumat. Dojana e buna, dar nu are niciun efect daca scolarul n-a inteles unde greseste. La fel de ingrijorator este si copilul timid, retras, care nu intra in grup, sta pe banca, preferand sa se joace singur, in legea lui. Uneori, cei mai timizi sau mai intorvertiti copii nu au nevoie decat de un mic impuls pentru a se andrepta catre spatiul de joaca, insa exista situatii in care incepe sa plinga. Adultul trebuie sa-l asculte, ca micutul sa simta ca are pe cineva in care poate avea incredere. Iar daca nervozitatea sau sfiosenia copilului devin o problema imposibil de rezolvat de catre parinti, sfatul psihologului este absolut necesar si folositor.

  • Cercetarile au aratat ca...

- prescolarii nu se joaca suficient de des in aer liber

- circa jumatate dintre copiii prescolari nu au nici macar o ocazie pe zi de a se juca in aer liber

- mamele scot mai des copiii afara la joaca, decat tatii

- mamele care fac miscare de mai mult de 4 ori pe saptamina sunt mai inclinate sa scoata copiii la joaca afara, in fiecare zi

- fetitele prefera mai putin decat baietii sa se joace in aer liber

- prescolarii care au cel putin 3 prieteni constanti au o dorinta mai mare de a se juca afara in fiecare zi.

- stimularea gandirii la varste fragede prin intermediul jocului poate determina o crestere a IQ-ului cu 50 de puncte.

- baietii se plictisesc mult mai repede de o jucarie decat fetitele.

fetele sunt implicate mai des in certuri legate de jucarii decat baietii (11% fata de 3%).

53% dintre baieti prefera jucariile cu mai multe functii, in timp ce fetele aleg jucariile dupa aspect si in functie de senzatia la atingere.

- in timpul liber, 45% dintre copii se joaca pe video sau pe calculator. 50% dintre ei se joaca, iar 47% discuta pe chat-uri.

elevii de liceu din România inteleg prin buna utilizare a calculatorului mai degraba jocuri, Internet si chat, filme si muzica, decat documentare.

  • Joaca cu un prieten necuvintator

Una dintre modalitatile de distractie preferate de scolari este joaca cu animalul de companie. Daca este posibil sa luati copilului dumneavoastra animalul pe care si-l doreste, faceti-o. Daca nu puteti, vorbiti-i deschis despre motivele refuzului si propuneti-i alt animal. Dorintele copilului nu coincid intotdeauna cu abilitatile lui. Un Rottweiler incapatinat are nevoie de un adult experimentat care sa il antreneze, nu de un baiat de 6 ani. In schimb, mamiferele mici, precum soriceii, hamsterii, catelusii sau pisicutele pot fi prea delicate pentru a fi minuite copii prea mici, dar ideale pentru scolari. Nu trebuie sa fie un animal de rasa, care v-ar costa prea mult. Daruiti-i copilului un suflet care il va invata notiuni esentiale in viata: compasiunea, prietenia, generozitatea, igiena. In plus, avand un prieten necuvintator, copilul va petrece mai mult timp pe afara, in aer curat si va face mai multa miscare. Aceste ocazii ii asigura o evolutie fizica si psihica sanatoasa. Cercetatorii sustin ca, expunerea copiilor la lumina naturala a soarelui reduce riscul de aparitie a miopiei. Copiii care s-au jucat afara cel putin trei ore pe zi in timpul verii si cel putin o ora pe zi in timpul iernii au inregistrat, la varsta de 15 ani, cele mai putine cazuri de miopie, in comparatie cu cei care au petrecut mai mult timp in interior.

    • Jucati-va cu copiii!

Parintii se intreaba ce poate face un copil cand e nevoit sa stea in casa? Scolarii pot sa invete sah, un joc care le va dezvolta inteligenta si strategia. Nu degeaba i se spune sportul mintii. Daca spatiul va permite, amenajati la subsolul casei un loc unde sa practice un sport de interior: popice, ping-pong sau baschet. Invatati-i pe copii sa joace domino, carti, sa completeze un rebus. Unii sustin ca jocurile sunt o activitate specifica in copilarie. Dar si adultilor le place joaca, fiindca ii distreaza si ii relaxeaza. Copiii ii roaga mereu pe parintii si pe bunicii lor: „joaca-te cu mine!„, dar adultii nu prea au timp. Ei bine, parintii trebuie sa-si faca timp sa se joace cu copiii lor. In primul rand pentru ca este o ocazie excelenta de a-si cunoaste copilul, de a comunica cu el si de a-i corecta anumite greseli. Este recomandabil ca parintii sa se implice activ in joaca micutilor, ocazie foarte buna pentru ei de a afla ce stiu sa faca bine. Nu face economie la aprecieri, acestea ai vor dezvolta respectul de sine. Nu uitati ca, in mintea copilului, acesta nu se ajoaca, ci munceste. Fiecare incurajare de tipul „joci bine” inseamna, de fapt, „muncesti bine!”. Jucati-va cu copiii pentru ca va face bine chiar dumneavoastra, iar copilul isi va aminti poate toata viata aceste momente. O alta problema a parintilor e ca nu stiu ce sa mai faca pentru a le trezi placerea lecturii. Isi andeamna copiii sa citeasca in loc sa se uite la televizor, dar adesea adultii se simt neputinciosi. Este dificil sa deprinzi placerea cititului, cere un anumit efort la inceput, o concentrare a atentiei si capacitatea de a reusi sa intri in pielea personajelor, sa-ti imaginezi timpurile si locurile unde se petrece actiunea. In plus, lectura este la mare concurenta cu alte activitati, mai atractive, dar mai facile, cum e jocul video. Pentru a citi, copiii au nevoie in unele cazuri de un ajutor din partea adultilor sau al unor frati mai mari. Acestia trebuie sa-i stimuleze pe cei mici sa-si imagineze, sa fie curiosi de istorie, geografie sau diferite domenii ale cunoasterii. Unii copii adora cartile SF, altii pe cele de aventuri, altii prefera ceva umoristic. Daca scolarul va avea un abonament la biblioteca, va avea si mai multe sanse de a pastra un ritm al lecturii, poate chiar de a fi pasionat de aceasta cale de hranire a mintii.

  • Copilul sedentar, greseala parintilor

Cea mai mare greseala a parintilor e atunci cand, prinsi de treburile zilnice, ii lasa sa isi petreaca mult timp in casa, la televizor sau la calculator si le cumpara tot felul de jucarii pentru a-i tine ocupati, uitand ca activitatea fizica este esentiala pentru buna dezvoltare a oricarui copil. Un copil sedentar nu este un copil sanatos. Parintii, sustin specialistii, isi obisnuiesc copiii sa consume tot felul de sucuri din comert, bogate in zaharuri si alte substante nocive pentru organism in loc sa bea apa. Mesele nu sunt regulate, iar pe cei care refuza sa manince ii stimuleaza cu tot felul de dulciuri rafinate in loc sa le ofere fructele atit de importante pentru organism. Nu in ultimul rand, trebuie evitata aparitia stilului de viata fast-food. La aceasta varsta, apare deficitul de fier si calciu, elemente esentiale in dezvoltarea copilului. Alimentatia lui trebuie sa fie echilibrata, bazata de fructe si legume proaspete.

Cititi si Personalitatea si Copiii si Computerul